Hur Behandlas Kål, Vars Blad Finns I Hål? Varför Dök Hålen Upp Och Vad är Det För Skadedjur? Vad Ska Man Göra Med Plantor? Folkmedicin Och Kemikalier

Innehållsförteckning:

Video: Hur Behandlas Kål, Vars Blad Finns I Hål? Varför Dök Hålen Upp Och Vad är Det För Skadedjur? Vad Ska Man Göra Med Plantor? Folkmedicin Och Kemikalier

Video: Hur Behandlas Kål, Vars Blad Finns I Hål? Varför Dök Hålen Upp Och Vad är Det För Skadedjur? Vad Ska Man Göra Med Plantor? Folkmedicin Och Kemikalier
Video: Problem med skadedjur? Avsnitt 1: Kackerlackor 2024, Maj
Hur Behandlas Kål, Vars Blad Finns I Hål? Varför Dök Hålen Upp Och Vad är Det För Skadedjur? Vad Ska Man Göra Med Plantor? Folkmedicin Och Kemikalier
Hur Behandlas Kål, Vars Blad Finns I Hål? Varför Dök Hålen Upp Och Vad är Det För Skadedjur? Vad Ska Man Göra Med Plantor? Folkmedicin Och Kemikalier
Anonim

Kål är en av de mest populära grödorna som odlas av trädgårdsmästare på deras tomter. Denna grönsak används i många rätter från det ryska köket, inlagda, kokta, stuvade och färska. Men innan du kan knäcka ett kålblad till ditt hjärta, måste du odla och skörda en hälsosam gröda. Ofta, när man odlar kålhuvuden, möter trädgårdsmästare problemet med att förstöra grönsaker. Detta beror främst på att skadedjur besegrar och infektioner med sjukdomar. Insekter lämnar olika hål på kålblad och kan förstöra planteringar på kort tid. Med tanke på att de är benägna att aktiv reproduktion måste du agera så snart löviga kålblad har hittats.

Bild
Bild

Orsaker till utseendet

Insekter som har lagt sig i sängarna skadar inte bara kålhuvudens utseende utan förhindrar också att grönsaken utvecklas normalt. Kål som påverkas av skadedjur liknar en läckande sil . Först visas flera hål på de yttre bladen. Det är under denna period som du måste gå vidare till aktiva handlingar så att en liten olägenhet inte blir ett stort problem. Om ögonblicket missas kommer snart hela kålhuvudet att få en "öppnad" design av bladen. Olika typer av skadedjur kan börja på kål, vilket kan kännas igen av spår. Med tanke på trädgårdens tillstånd och väderförhållandena finns det en chans att gissa vem som är verksam i trädgården. Under regn, med hög luftfuktighet och våt jord, placeras insatsen på sniglar, och under en torr, kvav säsong faller misstanken på larver och andra små insekter vid förstörelse av kål. Det är nödvändigt att noggrant undersöka matjorden och bladens yta från båda sidor. Ett förstoringsglas kan användas vid behov. Att bestämma typen av skadedjur hjälper dig att välja den mest effektiva metoden för att spara kål.

Om hål av ojämn storlek har bildats på bladen, indikerar detta en skada av bladätande eller saftsugande insektsarter . Parasiter genomborrar eller gnager genom bladplattornas kött och lämnar spår efter deras vistelse på dem.

Insekternas aktivitet leder ofta till infektion av kulturen i framtiden. Det är möjligt att kål dör av ett virus, svamp eller bakteriell infektion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flera typer av insekter syndar ofta mot plantor.

Sniglar

De indikeras av specifika spår av slem som uppträder på bladens yta. I torrt tillstånd får spåren en silverfärgad nyans, som är svår att missa, även stå över kålen, upprätt i full tillväxt. Ett annat karakteristiskt tecken på kålskador av ett sådant skadedjur är utseendet på stora hål i hela bladområdet.

Punkteringsplatser utgör en utmärkt miljö för växtinfektion med svamp- och virusbakterier, som framkallar vissnande av löv och död av hela kålhuvudet. Därför anses sniglar vara särskilt farliga för trädgårdskorsfrukter.

Bild
Bild

Larver

Som mat lockas kålplantor mycket till fjärilslarver. Skopor, vita och kål äter löv till "skelettet". Fler vuxna individer "perforerar" kålhuvudena och gör rörelser för sig själva. Väl synliga larver, vars utseende varierar beroende på ålder, anses vara unga individer av kålfjärilen . Inledningsvis är det en ljusgrön färg med mörka vårtor över hela kroppen, och senare blir färgen rikare och gulheten visas.

Unga individer, som sprider sig genom kulturen, äter fruktköttet längs kanterna på bladets nedre del med aptit och lämnar ett klibbigt märke på ytan . Äldre individer föredrar de övre delarna av färska blad. De unnar sig själva tills de når stubben. Som ett resultat återstår bara köttiga vener från kålblad. Larver utvecklas i en gynnsam miljö för detta.

Vid höga temperaturer och extremt låg luftfuktighet förekommer inte dessa skadedjur på platserna.

Bild
Bild

Kålskopa

Vuxna av denna insektsart är inte lika farliga som deras tidigare generation - gråbruna larver. De slukar aktivt kålblad. Det är naturligt att en hona lägger 600-700 ägg inom 10-14 dagar, varav glupska larver dyker upp bara två veckor senare. Bara några kopplingar - och unga växter blir en sil, och det blir inget att spara.

Bild
Bild

Korsblommiga buggar

Små buggar (upp till 1 cm) med ett karakteristiskt brokigt svart och rött mönster på ryggen. De skadar också kålgrödan aktivt genom att suga ur grönsaksjuicen. Med hjälp av en tunn snabel tränger insekter igenom bladets kött, varefter ett litet hål med en gul kant visas på denna plats . Genom dessa tecken kan du avgöra att växten är infekterad med korsblommiga buggar.

Bild
Bild

Korsblommiga loppor

Storleken på loppkroppen överstiger inte 3 mm i längd. Men de är också farliga. Ryggarna på små trädgårdens "smutsiga trick" är målade svarta (gråa) och bakbenen är utrustade med en hoppanordning. Studsande insekter matar krafter med bladets saft. Efter att ha blivit attackerad av korsblommiga loppbaggar är kålblad bokstavligen alla i hål . Deras larver anses också vara farliga, som rör sig längs stjälkarna till rotområdet och äter ömma processer på sidorna. Loppan äter aktivt bladen och skotten av färska plantor, skrapar dem direkt, och från de mogna larverna skadas rotsystemet hos en ung kålplanta.

Med en massiv attack av små reptiler dör mörka kålhuvuden helt enkelt på 3 dagar.

Bild
Bild

Kålfluga

Gråvingade skadedjur förekommer på kålplanteringar på våren. Deras larver utgör ett hot inte bara för själva växten, utan också för dess rhizom. Kålflugor är indelade i vår- och sommarflugor. De första dyker upp massivt i slutet av april - början av maj, de andra fyller platsen från mitten av juni, när temperaturen på gatan är stabil inom +18 grader.

Bild
Bild

Kålbladlöss

Trots sin lilla storlek gör denna insekt hål i kålblad inte mindre än andra parasiter. Bladlöss suger inte bara ut all juice från unga löv, utan lockar också myror till platsen, vilket medför en minskning av utbytet av grönsaksgrödor.

Det är möjligt att hitta en liten insekt först efter en grundlig undersökning av kålhuvudet, eftersom på grund av miniatyrstorleken hjälper en grönaktig kropp med en gråaktig vaxartad blom hela kolonier att perfekt kamouflera på löven.

Bild
Bild

Vad ska man använda?

Det finns flera sätt att hantera insekter som perforerar kål. Några av dem kan skrämma bort skadedjur, medan andra syftar till att utrota dem . Grönsaksodlaren måste besluta om en lämplig inflytningsmetod och utvärdera den efter dess fördelar och nackdelar specifikt för hans situation.

Kemikalier

Om plantorna har måttliga skador kan du behandla sängarna med biologiska preparat. Dessa nya generations insekticider är säkra för människor. Det är ovanligt att de ackumuleras i växter. Samtidigt verkar de inte lika snabbt som de kemiska ämnen som används i kritiska situationer, när det finns en storskalig skadegörelse. Instruktionerna för biologiska produkter anger alltid den tillåtna perioden mellan bearbetning av en grönsak och skörd. Du kan försöka hantera skadedjur i trädgården med Fitoverm, Lepidocid, Biostop eller Bitoxibacillin.

Om kålen har läckande löv till följd av allvarliga insektsskador, måste du kämpa med radikala metoder. Här kan du inte göra utan snabbverkande läkemedel baserade på kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vitkål, Pekingkål eller andra typer av kål måste sprutas med insektsmedel flera gånger. Eftersom insekts skadedjurs larver kläcks gradvis. För att förhindra återutveckling av parasitkolonisering.

Vid arbete med kemikalier är personlig skyddsutrustning oumbärlig. Kemisk behandling ska utföras enligt instruktionerna. Den ger all nödvändig information om doseringen och förbrukningshastigheten för skadedjursbekämpningslösningen. Tillverkarna anger också hur lång tid det kommer att ta att spruta den drabbade kålen igen.

Sådana kemiska medel som "Decis Profi", "Aktara", "Fox", "Karate", "Pochin", "Ivermek", "Fufanon", "Dimilin", "Diazinon", "Lepidocid" kan snabbt hjälpa till i denna kamp., "Ratibor"

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest effektiva botemedlet för sniglar är åskväder . Läkemedlet kan köpas till ett mycket budgetpris i många trädgårdsbutiker. Fördelen med "åskväder" är inte bara i kostnad, utan också i det faktum att kompositionen är dödlig uteslutande för sniglar. Det är erkänt som säkert för fåglar och djur.

För att bekämpa larver rekommenderas att använda Triflyurex, Butizan, Slender eller Decis extra gift . Allt detta kommer att ha en snabbverkande kraftfull effekt på förstörelsen av stora kolonier av denna insektart.

Actellik, utspädd i en mängd av 20 ml per 10 liter vatten, hjälper bra mot korsblommiga loppbaggar . Med en sådan lösning är det nödvändigt att bearbeta arkytan. Detsamma kan göras med Aktara eller Bankol. Proportionerna kommer att likna de som anges för Actellik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från fjärilar, som har för vana att göra hål i kål, hjälper samma "Actellik", eller så kan du använda en lösning av "Karbofos", "Decis", "Diazinon" eller "Fox".

Från bladlus, som ofta bosätter sig på blomkål, hjälper "Tanrek" och "Iskra" trädgårdsmästare

Man måste komma ihåg att insekter vänjer sig vid ämnen i kemikaliens sammansättning. Därför är det nödvändigt att prova produkter som skiljer sig åt i aktiva ingredienser varje år.

Det bör noteras att kål ackumulerar skadliga ämnen, så användning av kemiska insekticider är motiverad endast i kritiska situationer. Det kommer att vara rationellt att förhindra mord på skadedjur än att bekämpa dem senare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

De flesta trädgårdsmästare på sina tomter föredrar att använda insektsmedel som är beredda enligt folkrecept. Dessa säkra metoder är effektiva mot olika typer av parasiter som invaderar kål. En mängd olika produkter kan hjälpa till att skydda dina korsblommiga grödor.

Mot kålflugan

  • Avkok av selleristjälkar . För honom måste 4 kg färska råvaror krossas och fyllas med 10 liter vatten. Sätt vatten på elden och koka i en halvtimme, ställ sedan åt sidan i ett par timmar för att lösa sig. Efter 2 timmar, sila den kylda buljongen och späd med 2 liter vatten.
  • Naftalen med tillsats av sand och aska . En del naftalen måste blandas med 5 delar sand och aska. Strö den beredda blandningen på jorden runt kålen och fördela en dos på 30 g för varje buske.
Bild
Bild

Mot sniglar och sniglar

  • Senap med ammoniak . Tillsätt 2 msk för 1 liter vatten. l. ammoniak och 15 g senapspulver. För skaldjur är det bättre att spraya kål sent på kvällen.
  • Het paprika . Mal de viktigaste råvarorna i en mängd av 100 g på något sätt och häll 1000 ml vatten. Blöt paprika i vatten i 2 dagar. Sila sedan pepparlösningen och späd i proportion till 0,5 koppar 10 liter vatten. För att bättre täcka lövverket med en lösning rekommenderas att tillsätta lite tvålösning i vattnet.
  • Soda etchant . Detta recept innebär att man lägger 20 g tvätttvål till 10 liter vatten med 3 msk. l. sodaaska. Komponenterna måste blandas tills de är upplösta. Kålplantor sprutas på morgonen så att produkten kan torka helt till kvällen.
  • Separera hälften av vattenmelonen från fruktköttet . Gör 3-4 hål 1-3 cm från skalets kant. På kvällen lägger du den läckande vattenmelonskallen upp och ner på platsen. På morgonen samlas flera dussin sniglar under den, vilket blir lätt att samla.
  • Ett annat sätt att bli av med skaldjur utan förgiftning - ordna en hinderbana för dem från trasig skalsten, flis eller tegelflis.

Detta material sprider sig runt sängarna, och mjuka skadedjur kommer inte längre att kunna nå den eftertraktade grönskan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mot korsblommiga loppor och vägglöss

  • Granolja . Den uttalade aromen av gran i bevattningsvatten (15 droppar per hink) kommer att skrämma bort små skadedjur från plantering.
  • Björktjära . Först måste den blandas med flytande tvål (1 tsk. Tjära + 1 tsk. Tvålmassa) och lösas upp i 1 liter lätt uppvärmt vatten. Spraya på morgonen.
  • Maskrosinfusion . Skölj blommor med löv tillsammans med rötter och mala i köttkvarn eller mixer. 500 g massa per 10 liter vatten med tillsats av 1 tsk. flytande tvål. Använd denna blandning för att bearbeta bladen på morgonen eller på kvällen.
  • Valerian mot angripande insekter . Lös upp en flaska i 3 liter vatten. Det är lämpligt att bearbeta kål i grumligt väder.
  • Anti-loppis tvål . 300 g tvätttvål krossas (inte i små spån) och löses i varmt vatten med en volym på 10 liter. Du kan använda 400 ml flytande tvål för snabb respons under förberedelsen. Du måste “tvåla” bladen på morgonen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Från kålloppa

Vitlök infusion . Du behöver 3 råvaror, potatis- eller tomattoppar. Finhacka komponenterna eller vrid i en köttkvarn. Häll den resulterande blandningen med en hink med vatten och låt stå i 2-3 dagar. Sila den färdiga infusionen, tillsätt 50 g spån tvätttvål, blanda noggrant. När tvålen lösts, spraya alla blad.

Du måste upprepa proceduren två gånger i veckan tills skadedjuret är helt borta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mot kålskopans och vitmaskens larver

  • Malurtbuljong . 500 g råvaror häll 5 liter kokande vatten och sätt på en liten eld. Koka i 30 minuter och låt sedan stå under lock i 24 timmar. Sila koncentratet och späd 1: 1 med vatten. Späd 100 ml flytande tvål i den färdiga produkten och bearbeta kålen.
  • Vit färg signalerar till vita fjärilar att murverket redan är upptaget av en konkurrent . På grenar eller pinnar måste du fixa vita engångskoppar eller bitar av polyeten från vita påsar. Vita flaggor placeras i utrymmena mellan växter.
  • Ljuv hämnd . Lös 200 g socker i 10 liter vatten. Detta kommer att locka myror till platsen, som matar på larver och inte föraktar sniglar.
  • Ölfällor ger bra resultat . Häll den maltsmakade vätskan i en platt behållare och lägg på trädgårdsbädden.
  • Askinfusion med tjärschampo . Tillsätt 2 msk för 10 liter vatten. aska och 1 msk. l. schampo. Insistera på en dag.
  • Infusion på krossade tobaksblad . Häll 200 g torra löv i en 10 l kastrull med varmt vatten. Efter 3 timmar, sila lösningen, tillsätt flytande tvål till den och börja bearbeta kålen.
  • Läsk med mjöl . Blanda dem i lika stora mängder och strö över plantorna.
  • Peppar med aska och tobaksdamm även lämplig för torrodling av kålblad och jord under buskar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Från fjärilar

  • Unga skott bör täckas med en fiberduk ovanpå, vilket begränsar tillgången till kål för skadedjur. När bladen har stelnat kan materialet tas bort.
  • Berusande godis. Placera burkar med jäst sylt, kompott eller kvass nära grödorna. Insekter kommer att flockas för att äta, varefter de omedelbart måste tas bort från platsen.
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Skadedjur angriper områden tidigt på våren, förstör det dekorativa utseendet på unga skott, som inte sätter sig bra under svåra förhållanden. Insekter vilar i det övre lagret av jorden, och när de vaknar börjar de äta ogräs . När agronomer överför plantor till trädgården används unga växter också som mat för parasiter. Det bästa försvaret mot en attack mot inkräktarnas trädgård är förebyggande.

Så snart plantorna flyttar till trädgårdsbädden är det värt att täcka plantorna med en trasa eller fint nät . Om detta inte är möjligt är det värt att spraya plantorna med en lösning av tvål och aska. Ask strös också på marken runt varje växt. Detta kommer att skydda grönsakerna från korsblommiga loppangrepp. Kommer att skrämma bort skadedjur och kryddig lukt av några örter. Ett bra grannskap för färsk kål kan vara: ringblommor, calendula och fänkål. Dessutom kan kålsängar placeras nära tomater, basilika, mynta eller lök.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och sådana åtgärder kommer att vara effektiva:

  • plantera inte kål varje år i samma trädgård;
  • ogräs jorden ofta, så bon med grävda hål av insekter kommer inte att förstärkas i det övre lagret av jorden;
  • vattna plantorna måttligt;
  • plantera plantor tidigt - i detta fall kommer kålhuvudet att bindas innan skadedjur blir aktiva;
  • förstöra allt ogräs på platsen.

Det är lämpligt att inspektera växter oftare med avseende på skadedjur. Insekter är inte alltid lätta att upptäcka, men om bladen är täckta med hål är det viktigt att omedelbart börja utrota inkräktare. Det är oacceptabelt att tveka, annars kommer alla landningar snart att förstöras. Insektsbestånden ökar i snabb takt.

Även med folkmedicin kan du hantera nederlag i början. När de visar sig ineffektiva är det dags att börja implementera rekommendationerna för användning av biologiska eller kemiska insekticider.

Rekommenderad: