Mata Vitlök Med Jäst: Hur Kan Du Mata Och Vattna? Recept På En Jästlösning Med Socker, Gödningsmedel I Juni På Det öppna Fältet

Innehållsförteckning:

Video: Mata Vitlök Med Jäst: Hur Kan Du Mata Och Vattna? Recept På En Jästlösning Med Socker, Gödningsmedel I Juni På Det öppna Fältet

Video: Mata Vitlök Med Jäst: Hur Kan Du Mata Och Vattna? Recept På En Jästlösning Med Socker, Gödningsmedel I Juni På Det öppna Fältet
Video: Baka med jäst 2024, Maj
Mata Vitlök Med Jäst: Hur Kan Du Mata Och Vattna? Recept På En Jästlösning Med Socker, Gödningsmedel I Juni På Det öppna Fältet
Mata Vitlök Med Jäst: Hur Kan Du Mata Och Vattna? Recept På En Jästlösning Med Socker, Gödningsmedel I Juni På Det öppna Fältet
Anonim

Våra morföräldrar använde också aktivt jäst näringstillskott när de odlade vitlök i det öppna fältet. De är populära idag. Gödsel gjord av jäst innehåller många fördelaktiga bakterier - de bidrar till full tillväxt och utveckling av trädgårdsgrödor.

Bild
Bild

Egenskaper

Jäst är en encellad svampmikroorganism, när den kommer i kontakt med flytande medier förökar de sig intensivt och ger många användbara ämnen till växter. Beroende på jästtyp och yttre faktorer kan mikroflorans sammansättning och struktur variera. De innehåller vanligtvis proteiner, kolhydrater, fetter, vitaminer, dessutom användbara spårämnen - kväve, kalium och fosfor.

Fördelarna med jästmatning är uppenbara

Bild
Bild

Att vattna vitlök med jästbaserade lösningar främjar förbättrad rotbildning. Tack vare den höga kvävekoncentrationen stimuleras accelererad tillväxt av gröna fjädrar.

Buskar blir starka, stjälkar fjädrande och starka

Jäst ger ytterligare näringsämnen.

Bild
Bild

Den fördelaktiga effekten av jäst är mer uttalad på jordar där kompost, humus och annat organiskt material tidigare introducerades . Ett sådant substrat skapar en optimal miljö för markmikroorganismernas kraftiga aktivitet. Vid kontakt med organiska ämnen producerar de mycket fosfor och kväve. Bakterier påskyndar sönderdelningen av element, vilket leder till en ökning av kvaliteten på jordens mikroflora.

Bild
Bild

Det bör dock komma ihåg att regelbunden utfodring av vitlök med jäst leder till brist på kalium i jorden. Därför måste de varvas med kalium -kalciumföreningar - de flesta trädgårdsmästare och trädgårdsmästare använder träaska för detta.

För befruktning av vitlök kan jäst tas både i pulverform och färsk form . Dessutom kan du hitta granulat, bageri- och öljäst till försäljning.

Det rekommenderas inte att göra en näringskomposition från en utgången produkt.

Bild
Bild

Det antas att om jästen utsätts för temperaturförändringar under beredningen (till exempel placerad i en frys), så kommer detta inte att ha någon signifikant effekt på kryddiga växter. Detta är fel. Du arbetar med levande mikroflora, och exponering för kyla eller värme kan leda till förlust av deras fördelaktiga egenskaper . Dessutom minskar produktens användbarhet när jästen interagerar med andra organismer. För att förhindra att detta händer måste du förvara jästen vid rumstemperatur i en hermetiskt försluten påse.

Bild
Bild

Matlagningsrecept

Det finns många recept för att mata vitlök med jästinfusion. De kan innehålla olika ytterligare ingredienser som socker, vatten, bröd eller organiska extrakt. I alla fall startar de fördelaktiga bakterierna jäsning och utsläpp av näringsämnen i jorden. Även nybörjare sommarinvånare kommer inte att behöva lägga ner mycket arbete på att tillverka gödselmedel för en vitlökskultur. Här är de mest effektiva recepten.

  1. Lös upp 150 g färsk jäst i filtrerat eller regnvatten, lägg på en varm plats under en dag. Gödsel appliceras med en hastighet av 1 liter per kvadratmeter av det såda området.
  2. Torrjäst i en mängd av 10 g löses i en liten volym uppvärmt vatten och 100 g socker hälls där. Rör om ordentligt, sätt volymen till 80 liter, låt den bryggas i 5-7 timmar. För att vattna en vitlöksbädd späds den resulterande kompositionen med vatten i ett förhållande av 1: 5.
  3. I en 200-liters fat placeras 3 hinkar ängsgräs, 2 hinkar med icke-utsäde ogräs, 2 kg bröd och 1,5 kg bakersjäst. Häll 2⁄3 mjukt vatten, inte mer, för under jäsningen börjar vätskan öka i volym. Behållaren är halvt täckt med ett lock, får jäsa i ungefär en vecka. Så snart skumhuvudet försvinner från vätskans yta är koncentratet klart. Före användning späds det ut med vatten i en hastighet av 1: 5. Enligt erfarna trädgårdsmästare är detta gödningsmedel mättat med mineraler, kväve, tillväxtstimulerande medel samt välgörande bakterier, svampar och syror. Genom sin verkan är denna blandning jämförbar med sådana läkemedel som "Zirkon", "Epin" och "Heteroauxin".

  4. Lös upp 1 msk i 5 liter uppvärmt vatten. l. torr jäst, tillsätt 100 g socker och en förpackning krossad askorbinsyra. Ett glas trädgårdsjord tas också dit, får bryggas på en varm plats i ett par dagar. Det resulterande livmoderkoncentratet späds ut med regnvatten i ett förhållande av 1 liter per hink, som används för bevattning av blad och rot.
Bild
Bild

Hur man matar?

På våren, så snart de första gröna skotten dyker upp, är det nödvändigt att börja mata. För det För att en vitlök ska bli grön, frodig och saftig behöver den ett mjukt jästgödsel . Sådana förband hjälper till att stärka växtens rötter, och dess vegetativa del blir tjock. Denna toppdressing görs bäst i maj, när den genomsnittliga dagliga temperaturen är minst +15 grader, och jorden värms upp för jäsning. Före bearbetning lossas jorden ordentligt och bevattnas med vatten, först efter att gödningsmedel har tillsatts. Omedelbart efter sådan matning växer gröna fjädrar intensivt.

Bild
Bild

Den andra utfodringen utförs under de sista dagarna av juni, i början av juli, när de vegetativa delarna av vitlöksväxten redan är tillräckligt utvecklade . Rotfodring ger störst effekt i detta skede. Jästkompositionen ska appliceras exakt under roten, undvik kontakt med fjädrarna. Om de gröna delarna fortfarande påverkas, spraya buskarna med vanligt vatten 3-4 timmar efter applicering av toppdressingen. Detta skyddar fjädrarna från en negativ reaktion när de utsätts för jästblandningen.

Bild
Bild

För tredje gången behöver växten jäst när vitlökshuvudet bildas. I detta skede absorberar växtens rötter aktivt näringsämnen från jorden. Om marken är utarmad kan du inte räkna med en bra skörd. Det är därför som kosttillskott är så viktigt för en vitlökskörd.

Vitlök matas med jäst högst 3 gånger per säsong . Vid befruktning är det viktigt att observera doseringen, eftersom ett överskott av näringsblandningen leder till motsatt resultat - växterna börjar vissna och huvuden förblir små och oformade.

Rekommenderad: