Hur Matas Paprika Med Jäst? Jäst Toppdressing I Växthuset Och öppet Fält, Recept För Bevattningslösning

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matas Paprika Med Jäst? Jäst Toppdressing I Växthuset Och öppet Fält, Recept För Bevattningslösning

Video: Hur Matas Paprika Med Jäst? Jäst Toppdressing I Växthuset Och öppet Fält, Recept För Bevattningslösning
Video: Bevattning i växthuset! 2024, Maj
Hur Matas Paprika Med Jäst? Jäst Toppdressing I Växthuset Och öppet Fält, Recept För Bevattningslösning
Hur Matas Paprika Med Jäst? Jäst Toppdressing I Växthuset Och öppet Fält, Recept För Bevattningslösning
Anonim

Jästmatning av paprika i växthuset och i det öppna fältet gör att du kan förse växter med en uppsättning vitaminer och spårämnen som är nödvändiga för korrekt tillväxt och utveckling. Recept för bevattningslösning är ganska olika, de kan väljas med hänsyn till fasen av odlingssäsongen för kulturen, villkoren för dess odling. En detaljerad berättelse om hur man matar paprika med jäst hjälper till att förstå alla krångligheter i denna process, även för en inte alltför erfaren sommarbo.

Bild
Bild

Funktioner av utfodring

Paprika är en gröda som älskar ett välhydrerat, näringsrikt odlingsmedium. Det är därför det måste matas regelbundet, tillhandahålla vitaminer, mineraler, användbara svampgrödor. Många trädgårdsmästare använder jäst som ett universellt gödningsmedel som uppfyller dessa krav.

De kan användas för att mata växter omedelbart efter plantering i växthuset och under blomningen, liksom i andra stadier av växande paprika.

Det unika med jäst är att det har en balanserad sammansättning, inklusive:

  • proteiner;
  • aminosyror;
  • lipider;
  • vitamin B.
Bild
Bild

Förutom, som en del av denna toppdressing finns det svampkulturer som har en gynnsam effekt på tillväxt och utveckling av skott . För plantor ger de det nödvändiga immunskyddet, hjälper dem att snabbt slå rot på en ny plats. För vuxen paprika är jästmatning nödvändig under fruktperioden för en framgångsrik bildning av frukt. Detta är ett bra förebyggande av sjukdomar, så att du kan undvika deras utveckling och spridning i växthuset, öppet fält.

Huvuddragen i jästmatning kan kallas dess trefaldiga innehav . Den allra första bekantskapen med ett sådant naturligt gödningsmedel sker oftast hemma, i behållare.

Den stora fördelen med jästmatning är dess ofarlighet. Det finns inga förändringar i smak, färg, doft av frukten.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

De fördelaktiga effekterna av jäst på paprika kan noteras på många områden. Bland de uppenbara fördelarna med att använda dem kan ett antal faktorer särskiljas.

  1. Anrikning av jorden med näringsämnen . Det förbättrar inte bara dess sammansättning, utan är också mättad med fördelaktig mikroflora. Proteinätande bakterier producerar alkoholer, vitaminer, fytohormoner. Organiska ämnen bearbetas snabbare, vilket ger den nödvändiga mättnaden av mediet med kväve.
  2. Snabbare bildning av rotsystemet . Det utvecklas bättre både i växthuset och i det öppna fältet. Införandet av jästförband gör att du kan påskynda utseendet på laterala rotskott i 14 dagar.
  3. Säkerställa korrekt utveckling av paprika . Plantorna växer jämnt utan att töjas för mycket. Snabb grön massaökning observeras.
  4. Öka växternas vitalitet . De tolererar kortsiktiga kalla snaps bättre, får resistens mot svamp och ruttning.

Inte utan brister. Jäst neutraliserar kalium i jorden, så dessa typer av gödningsmedel kan inte kombineras. De måste utföras i tid i minst 3-4 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beredning av jästlösningen

Jäst toppdressing kan beredas enligt olika recept. I sin rena form placeras jäst i hålet när plantorna planteras i marken . Nog ca 2 gram råbrikett, krossad och krossad. För efterföljande förband kan du förbereda en blandning för bevattning under roten och på bladen genom att blanda huvudingrediensen med aska eller nässelinfusion. Kompositionen måste spädas väl med vatten i vissa proportioner.

Det är värt att prata mer detaljerat om hur man korrekt gör en jäst toppdressing för paprika, vad kan läggas till den. Huvudrekommendationen gäller överensstämmelse med doseringen. Överdriven jäst i jorden gör att den blir surare. Detta kommer att påverka den framgångsrika tillväxten och utvecklingen av växter negativt.

Det rekommenderas att lösa torr jäst eller dess brikettform i vatten med en temperatur på minst +30 grader, men inte varm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med torrt

Det är absolut nödvändigt att dosera torrjäst korrekt. En 20 g förpackning räcker, och den måste blandas med strösocker i mängden 300-400 g. Allt detta hälls i 10 liter varmt vatten och får jäsa i 48 timmar . Efter denna tid späds lösningen igen i ett förhållande av 1:10 och får 100 liter för bevattning av kulturen.

Toppdressing baserad på torrjäst är perfekt för att mätta jorden med näringsämnen under mognadsperioden.

Mer komplexa lösningar kan framställas på basis av torrjäst. En blandning av träaska och jäst anses vara framgångsrik. I detta fall används ett visst schema för framställning av kompositionen.

  1. En blandning av vatten, jäst och socker placeras på en varm plats i 2 dagar.
  2. En askinfusion bereds i en andel av 1 kg brända trärester per hink vätska. Lämnar på en varm plats i 48 timmar.
  3. Lösningarna blandas. För 1 liter askinfusion och 1 liter jästmatning bör 8 liter vatten falla.
Bild
Bild

Blandat med aska får lösningen ytterligare användbara egenskaper . Det anses vara universellt och kan användas i alla stadier av växtutveckling. Men agronomer rekommenderar fortfarande att separera introduktionen av ask- och jästförband under en period av 7-10 dagar. I det här fallet kommer fördelarna för växter att vara betydligt högre.

Utfodring baserad på strö . Fjäderfäavfall är en bra grogrund för odling av paprika. Om du lägger till jäst i kycklingavfall kan du till och med få ett universellt gödningsmedel som kan bli ett riktigt tillväxtelixir. För att förbereda det behöver du 2 förpackningar med rå jäst eller cirka 20 g torr jäst. Denna ingrediens blandas med socker, träaska och kycklingspillning (200 g vardera).

Den resulterande kompositionen hälls med varmt vatten, skickas till solen i 2-3 timmar . Det är värt att ta en stor mängd rätter i förväg, eftersom blandningen jäser aktivt. Efter att den angivna tiden har gått tillsätts 10 liter vatten till lösningen och plantorna vattnas vid roten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med rå

Pressad brikettjäst är väl lämpad för att förbereda en lösning som används under paprikans blomningstid. För 40 liter toppdressing behövs 0,5 kg råvaror. Tillagningsprocessen består av flera steg.

  1. Jästen blandas med 4 liter varmt vatten. Det rekommenderas att krossa briketterna i förväg. Det är bättre att ta en 5-liters kapacitet.
  2. Den resulterande blandningen lämnas på en varm plats i 2-3 timmar. Jästen ska "stiga" med en frodig keps, då kan den falla av.
  3. Den fermenterade toppdressingen späds med vatten. För varje liter jästlösning tas 9 liter vatten. Den resulterande toppdressingen används för rotbevattning eller bladtillämpning.
Bild
Bild

På grundval av rå brikettjäst framställs en annan populär blandning, som paprika älskar mycket. En lösning med en infusion av ogräs, särskilt nässla, blandat med brödsmulor, skapar ett näringsmedium som har en gynnsam effekt på växternas utveckling under fruktning . För beredning, ta 0,5 kg jäst, ungefär en hink med myntat klippt gräs. Bröd räcker för 200 g. Alla ingredienser kombineras i en fat, hälls med vatten, lämnas i 5-7 dagar i det fria.

Under denna tid kommer jäsningsprocessen att göra "surdegen" till ett komplett gödningsmedel, väl lämpad för användning i det öppna fältet. I ett växthus kommer lukten att vara för stark. Före vattning späds toppdressing 5 gånger för att inte bränna växtrötterna.

En sådan intensiv näring är särskilt fördelaktig för försvagade paprikor som inte får tillräckligt med solljus och mineraler från jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur matar man ordentligt?

Huvudrekommendationerna för att mata paprika med jäst reduceras till rätt tidpunkt för framställning av kompositionerna. Det finns ett antal användbara tips från erfarna trädgårdsmästare.

  1. I ett växthus i polykarbonat . När de odlas i ett skydd, matas paprika eller varm paprika uteslutande i grumligt väder, när det inte finns några risker för bladbrännskador. Under växthusförhållanden fungerar jäst framgångsrikt på grund av den optimala kombinationen av luftfuktighet och temperatur.
  2. Utomhus . När du odlar paprika i en trädgårdsbädd, matas plantor genom att vattna vid roten. Förfaranden utförs på morgonen, när lufttemperaturen når minst +16 grader.
  3. Vattningshastigheter . För god tillväxt måste gödselmedel appliceras i tillräcklig volym. Till en början är det vanligt att vattna paprikan som vanligt. Sedan appliceras 1,5-2 liter jästmatning under varje buske (0,5 liter räcker för plantor). Efter att fukten har absorberats kan du lätt vattna sängarna igen med rent vatten.
  4. Överensstämmelse med användarvillkoren . Jäst behöver värme för att fungera korrekt. I dåligt uppvärmd jord eller för kallt vatten fungerar de inte. Och skynda dig inte att använda lösningen. Det får optimalt skick endast i 2-3 dagar, men det är också omöjligt att överexponera kompositionen.
  5. Indikationer för användning . Jästgödsel appliceras i fall där det finns en klar vissning, lockning av blad, en allmän försvagning av plantor. Toppdressing på naturlig basis är användbart för rottillväxt, hjälper till att uppnå riklig äggstockbildning under fruiting. Du kan gödsla med jäst både direkt efter plantering och under hela den varma säsongen.
  6. Rekommenderad tidpunkt . Den första utfodringen utförs omedelbart efter plantering i marken. Detta kommer att påskynda anpassningen, tillåta växter att snabbt få styrka för ytterligare tillväxt. Den andra etappen bör tilldelas vid blomningstillfället eller i början av frukten. Sådant gödningsmedel appliceras inte mer än 2-3 gånger per säsong på grund av den höga risken för jordmättnad.
  7. Möjliga kombinationer . Att kombinera jäst med andra färdiga gödningsmedel är inte alltid fördelaktigt. De kombineras bra med kalcium och magnesium, vilket förbättrar deras effekter. Ask neutraliserar den överskott av surhet som jästkulturer ger. Alla andra kombinationer är bäst uppdelade i separata applikationscykler.
Bild
Bild

Du ska inte använda andra liknande produkter istället för jäst. Koncentrerad vört, kvass och öl är mer benägna att skada jorden och locka farliga skadedjur till växter. Endast torr eller briketterad ren produkt kan anses vara hälsosam för paprika.

Rekommenderad: