Hur Bearbetar Man Kål Från Larver? 22 Foton Hur Bli Av Med Folkmedicin Och Strö över Droger? Vad Ska Man Göra Med Kål Larver?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Bearbetar Man Kål Från Larver? 22 Foton Hur Bli Av Med Folkmedicin Och Strö över Droger? Vad Ska Man Göra Med Kål Larver?

Video: Hur Bearbetar Man Kål Från Larver? 22 Foton Hur Bli Av Med Folkmedicin Och Strö över Droger? Vad Ska Man Göra Med Kål Larver?
Video: Natural Ways To Get Rid Of Intestinal Worms In No Time 2024, April
Hur Bearbetar Man Kål Från Larver? 22 Foton Hur Bli Av Med Folkmedicin Och Strö över Droger? Vad Ska Man Göra Med Kål Larver?
Hur Bearbetar Man Kål Från Larver? 22 Foton Hur Bli Av Med Folkmedicin Och Strö över Droger? Vad Ska Man Göra Med Kål Larver?
Anonim

Bladätande larver är de skadedjur som orsakar störst skada på ungkål. För att rädda din gröda från insektslarver måste platsen regelbundet inspekteras och bearbetas vid behov.

Bild
Bild

Orsaker och tecken på utseende

När kål dyker upp i trädgården kan den attackeras av larverna av olika typer av insekter

  • Kålmal . Unga larver blir upp till 1 cm långa, har en lätt kropp och ett ljusbrunt huvud. De rör sig väldigt snabbt. I händelse av fara vrider och faller sådana larver från arket, så det kan vara ganska svårt att märka dem i ditt område. Larver skadar de inre bladen på ungkål.
  • Belyanka . Stora kålfjärilar visas endast på soliga dagar på platsen. Insekter känns igen av sina vita vingar med en svart kant runt kanterna. Kål larver är gulgröna i färgen. Deras kropp är täckt med svarta fläckar och hårstrån. Varje larv ser ganska ljus ut, så den är lätt att upptäcka och ta bort. Dessa skadedjur äter bladmassan och lämnar bara vener bakom sig.
  • Brandman . Larver av ljusa fjärilar med ljusa vingar med gulbruna fläckar längs kanterna liknar kål utåt. De är också ljusgula i färgen. Sådana larver dyker upp på platsen i mitten av juni. Små skadedjur äter kålblad och lämnar hål på dem. Vuxna gnager även stora kålhuvuden.
  • Skopa . Små gröna fladdermus larver lever i grupper och äter kålblad underifrån. Vuxna växer upp till 5 centimeter i längd. Kålhuvudet, förgiftat av toxinerna från dessa larver, börjar ruttna. Det är inte längre möjligt att använda det till mat.

Vuxna fjärilar lockas av lukten av kål. Under trädgårdssäsongen ger fjärilar avkommor ungefär tre gånger. Du kan märka förekomsten av larver på webbplatsen med flera huvudskyltar. Detta bevisas av:

  • förekomsten av svarta prickar och hål på bladen;
  • bromsa tillväxt och utveckling av kål;
  • slöhet av löv.

Om larver visas på webbplatsen måste du bli av med dem så snart som möjligt.

Bild
Bild

Vilka kemikalier ska behandlas?

Många trädgårdsmästare föredrar att behandla kål från larver med beprövade insekticider (Fufanon, Aktellik, Aktara, Decis). Det bör noteras att sådana kemikalier kan vara farliga för miljön . Ämnen som utgör insekticider är skadliga för pollinerande insekter. Dessutom kan de skada människor eller djur om de av misstag kommer in i kroppen.

Det rekommenderas att använda inköpta insekticider endast om andra medel inte längre hjälper och det verkar som att plantorna inte kan räddas . Under arbetet är det värt att använda skyddsutrustning: handskar, tjocka kläder och en mask.

Det är värt att hantera banområdet i torrt och varmt väder. Om det regnar dagen efter ska trädgården sprutas igen. I allmänhet kan planteringar bearbetas högst en gång per säsong.

Bild
Bild

Hur bli av med biologer?

Du kan förstöra skadedjur som äter kål med hjälp av biologiska produkter. Sådana produkter är säkrare än insekticider. Det finns flera testade produkter som kan användas för att behandla alla områden.

  • " Entobacterin ". Denna produkt är i pulverform. Före användning löses den i varmt vatten, enligt instruktionerna på förpackningen. I denna form kan den döda larver av larver i alla åldrar. Spraya området med en sådan lösning i varmt väder. Du kan bli av med larverna som bor på platsen om 1-2 veckor. För detta måste du bearbeta växter var 7-8 dagar.
  • " Lepidocid ". En sådan produkt är också utmärkt för bekämpning av skadedjur. Separat bör det noteras att detta läkemedel har en skarp lukt. Därför är det nödvändigt att bearbeta platsen och skydda luftvägarna i förväg. Men det är denna lukt som skrämmer bort vuxna fjärilar. För att bearbeta platsen måste 20 gram av läkemedlet spädas ut i 10 liter vatten.
  • Fitoverm . Denna skadedjursbekämpning fungerar 12-14 timmar efter användning. Det kan appliceras omedelbart efter att det har märkts att larverna har attackerat ungkålen.
  • " Bitoxibacillin ". Detta effektiva botemedel hjälper också till att rädda infekterade sängar. För att helt förstöra skadedjur måste platsen sprutas med en lösning tre gånger. Detta bör göras med 3-4 dagars intervall.

För att det valda giftet inte ska skada människokroppen bör sprutning utföras en vecka före skörd.

Bild
Bild

De bästa folkmedicinerna

Skadedjursbekämpning kan också utföras med hjälp av enkla folkmedicin som är gjorda på tillgängliga ingredienser.

Lökskal

Torra lökskal används ofta för att bekämpa olika skadedjur och sjukdomar . Larver är inget undantag. Detta grönsaksavfall kan avvärja skadedjur med sin stickande, obehagliga lukt.

Det är mycket enkelt att förbereda en lösning för behandling av en plats . Häll torrskalet med två liter kokande vatten. Låt den resulterande blandningen infunderas i 10-12 timmar. Efter denna tid måste den filtreras. Vätskan används för att spraya kålen. Men resterna av skalet kan läggas till komposten eller omedelbart användas för att befrukta platsen.

Bild
Bild

Bladavkok

Du kan också använda tomattoppar för att avvisa skadedjur. För detta ändamål är det nödvändigt att förbereda 4 kg färsk eller 2 kg torkade toppar. Det måste samlas upp och läggas i en djup behållare. Därefter måste topparna hällas med 10 liter vatten. Därefter måste produkten kokas i en halvtimme.

Den färdiga lösningen måste kylas till rumstemperatur och filtreras . Innan behandlingen på platsen påbörjas måste den spädas med rent vatten i förhållandet 1 till 3. Därefter måste vätskan hällas i en sprayflaska. Det är bäst att spraya plantorna på kvällen.

Bild
Bild

Aska

Träaska är ett populärt naturligt gödningsmedel och bekämpningsmedel. Det finns flera sätt att använda denna produkt. Oftast ströks marken bredvid kålen helt enkelt med siktad aska . Detta hjälper till att skrämma bort inte bara larver, utan också andra skadedjur. Kålsängar kan också vattnas med en enkel asklösning. För att förbereda den måste 100 gram av produkten spädas i 1 liter varmt vatten. Den resulterande blandningen ska stå på en varm plats i 2 dagar. Efter denna tid måste den filtreras och hällas i en sprayflaska. Den resulterande lösningen kan vattnas eller strös med kål.

Bild
Bild

Vänderot

Denna produkt har också en skarp lukt. Därför är det ganska effektivt att bekämpa skadedjur med detta verktyg. För att förbereda produkten måste en matsked valerian tinktur spädas ut i 10 liter varmt vatten . Den resulterande blandningen ska användas för att spraya området varannan vecka. Detta tar snabbt bort skadedjur från sängarna.

Bild
Bild

Svartpeppar

Nästan alla kan göra en tinktur med svartpeppar hemma. För att göra detta, häll 0,5 liter vatten i en tom behållare. Där måste du lägga till 50 gram svartpeppar. Blandningen måste kokas i två timmar. Därefter ska produkten svalna något och blandas med rent vatten. Den resulterande produkten används för att spruta sängarna omedelbart efter beredning.

Bild
Bild

Bitter peppar

För att förbereda en lösning måste 1 kg färsk varm peppar hackas eller hackas. Därefter måste du fylla den med 10 liter varmt vatten. Blandningen måste infunderas i två dagar. Efter det måste det filtreras. Den koncentrerade lösningen måste blandas med varmt vatten . I 10 liter vätska späds vanligtvis 100-150 ml av produkten.

För att produkten ska fungera mer effektivt kan 1-2 matskedar flytande tvål tillsättas där.

Bild
Bild

Vinäger

Vinägerlösning anses också vara ganska effektiv för bekämpning av skadedjur. Det utgör ingen fara för växter och människokroppen. För att förbereda produkten måste en matsked ättika blandas med 50 ml ammoniak . Du måste också tillsätta 2 matskedar salt där.

Allt detta måste blandas väl. Därefter måste blandningen spädas i 10 liter varmt vatten och hällas i en spruta. Du kan bearbeta kål flera gånger i rad. Mellan procedurerna måste du ta en paus på 7-8 dagar.

Bild
Bild

Soda

Bakpulver används också ofta för att bekämpa en mängd olika skadedjur. Lösningar med denna produkt gör att du snabbt kan förstöra små skadedjur och skydda växter mot sjukdomar. För att förbereda en lösning späds 120 gram läsk i 5 liter varmt vatten . Blandningen måste blandas noggrant så att inget sediment finns kvar i botten. Du behöver inte insistera på det. Soda -lösningen används för att behandla området omedelbart efter beredning.

Bild
Bild

Ammoniak

Ammoniaklösningen för behandling av platsen måste användas mycket noggrant. Om du sprayar växterna för ofta kan kålbladen torka ut runt kanterna. En produkt för bearbetning av kål bereds endast av två ingredienser. Ammoniak blandas med vatten i förhållandet 1 till 6 och hälls omedelbart i en sprayflaska. Den resulterande produkten kan användas för att spraya kål över bladet.

Bild
Bild

Vitlök

Vitlökinfusion med en skarp lukt hjälper till att ta bort larver från platsen så snabbt som möjligt. För att förbereda det måste du hacka 9-10 vitlökstoppar. Den resulterande blandningen med en skarp lukt måste hällas med 5 liter vatten. Skicka sedan lösningen till en varm plats i ett par dagar. Den färdiga produkten används för att spruta kål eller vattna jorden.

Det måste appliceras minst 10 dagar före skörd.

Bild
Bild

lagerblad

För att förstöra skadedjur som äter upp grödan kan lagerblad användas även torra. Det räcker bara att sprida bladen längs kålsängarna eller strö marken i cirkeln nära stammen med en pulverblandning.

För behandling av platsen används också en lösning framställd av 10 gram torr produkt och en liter kokande vatten . Den infunderas i en timme och filtreras sedan. Du måste spraya området 2-3 gånger med en paus på 5 dagar.

Bild
Bild

Tobaksdamm

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar också att beta larver på kål med en lösning av tobak eller makhorka. För dess beredning måste 40 gram torr produkt hällas med en liter kokande vatten och infunderas i två dagar. För att denna produkt ska bli mer effektiv måste lite flytande tvål tillsättas blandningen före användning.

Bild
Bild

Senap

Du kan förgifta larverna som lever i kålbäddar med torrt senapspulver. Det används för att damma jorden runt buskar och mogna kålhuvuden. En blandning av senapspulver, rödpeppar och träaska fungerar mer effektivt . De blandas i lika stora proportioner. Därefter används den torra blandningen för att bearbeta radavstånd och kålhuvuden.

Bild
Bild

Sagebrush

Denna folkmedicin används också ofta för att kontrollera små parasiter. För beredning av lösningar är både torr malurt och färskt lämpligt . Malurtblandning för sprutning av området bereds av 7-9 matskedar hackat torrt gräs och en liter vatten. Produkten infunderas i en timme före användning. Efter det filtreras det.

Den resulterande lösningen måste spädas i varmt vatten . Du kan använda produkten för att spruta inte bara kålbäddar utan också alla andra växter på platsen. En sådan produkt hjälper till att snabbt bli av med skadedjur. Med tiden tappar fjärilar som skräms av denna skarpa doft intresset för området.

Bild
Bild

Andra sätt att skydda

Naturliga fiender till larver hjälper också i kampen mot skadedjur som lever på platsen. Olika fåglar klarar denna uppgift perfekt . Det är värt att locka svalor, bröst, sparvar och starar till gården. Gökar kommer också att vara bra hjälpare i kampen mot larver. De kan till och med förstöra giftiga skadedjur. Du kan locka fåglar till din webbplats genom att hänga matare och dricka skålar med rent vatten i trädgården.

Inhemska kycklingar kan också hjälpa till med bekämpning av skadedjur. Men det bör komma ihåg att de förstör inte bara larver, utan också unga växter. Därför ska du inte släppa ut dem på sängarna med kål, som redan har börjat mogna. Gräshoppor och getingar hjälper också till att bekämpa larver på platsen . Dessutom kan du skrämma bort dessa skadedjur genom att plantera aromatiska örter på din webbplats.

Vitlök, ringblommor, dill, salvia planteras runt trädgårdens omkrets, liksom mellan kålrader. Dessa växter kommer att skrämma bort fjärilar med sin skarpa lukt. Därför blir det inga larver på kål heller.

Bild
Bild

Bearbetningsfunktioner

Kålsängar måste bearbetas i tre steg

  • Mitt på våren . Vid denna tidpunkt bearbetar trädgårdsmästare plantorna. Detta måste göras i två steg. Mellan procedurerna måste du ta en paus på 6-7 dagar.
  • Tidig sommar . I det här skedet är det bäst att använda komplexa produkter som hjälper i kampen inte bara med larver, utan också med bladlöss eller kålfluga.
  • Andra halvan av sommaren . I juli och augusti måste platsen sprutas för att skydda din gröda från skadedjur och förlänga hållbarheten.

Det är bara nödvändigt att bearbeta kålsängar i varmt och torrt väder. Det är bäst att göra detta tidigt på morgonen eller kvällen.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Att bli av med larver i kålbäddar är ganska svårt. Därför blir det lättare att förhindra kontaminering av webbplatsen än att spendera din tid på att bekämpa dem. Detta kan göras genom att följa enkla förebyggande åtgärder.

  • Webbplatsen måste alltid hållas ren . För att göra detta måste du ta bort grenar, torra löv, toppar och annat skräp under kålen. Ett stort antal ogräs bör inte få visas på webbplatsen. Detta leder till aktiv reproduktion av larver och andra skadedjur.
  • Regelbunden ogräsrensning av området hjälper också till att skydda sängarna från utseende av larver .
  • När du planterar plantor i gångarna kan du också göra små diken . Torrt tobaksdamm och träaska hälls i dem.
  • De nedre bladen på mogen kål bör regelbundet rivas av , trots allt, på sommaren, ackumuleras ofta vatten under dem. I mörker och vid hög luftfuktighet förökar sig skadedjur mycket snabbt.
  • På hösten måste platsen rengöras från organiska rester . Topparna, fallna löv och grenar måste tas bort från sängarna, tas utanför territoriet och brännas. Detta kommer också att hjälpa till att skydda framtida planteringar från skadedjur.

Larver är ganska farliga skadedjur för kål, så du måste noga ta hand om din webbplats och förhindra att de visas i trädgården.

Rekommenderad: