Mata Vitlök Med Aska: Kan Du Mata Det I Juni? Vattna Sängarna Med En Lösning. Hur Spädas Askan Ordentligt För Infusion?

Innehållsförteckning:

Video: Mata Vitlök Med Aska: Kan Du Mata Det I Juni? Vattna Sängarna Med En Lösning. Hur Spädas Askan Ordentligt För Infusion?

Video: Mata Vitlök Med Aska: Kan Du Mata Det I Juni? Vattna Sängarna Med En Lösning. Hur Spädas Askan Ordentligt För Infusion?
Video: Fall Garlic and Carrot Planting | Zone 8b | Central Texas Backyard Raised Bed Gardener 2024, Maj
Mata Vitlök Med Aska: Kan Du Mata Det I Juni? Vattna Sängarna Med En Lösning. Hur Spädas Askan Ordentligt För Infusion?
Mata Vitlök Med Aska: Kan Du Mata Det I Juni? Vattna Sängarna Med En Lösning. Hur Spädas Askan Ordentligt För Infusion?
Anonim

Många sommarboende odlar vitlök på sina tomter. Denna gemensamma kultur, precis som alla andra, behöver ordentlig vård. Det är viktigt att välja korrekt utfodring korrekt. Det är bra att gödsla vitlöksbäddarna med aska.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Många sommarboende gillar att mata vitlöksplantningarna med aska. Det är en mycket effektiv ingrediens, vilket gör den mycket eftertraktad. Vi kommer att lära oss om de främsta fördelarna med att använda dessa typer av förband.

  • En av de mest betydande fördelarna med askförband är deras miljösäkerhet. Absolut alla spårämnen som utgör aska kännetecknas av en lättsmält form. Den innehåller kalium, fosfor och andra lika användbara och nödvändiga element.
  • Om du använder aska för att befrukta vitlöksbäddar kan du uppnå en märkbar förbättring av smaken på den odlade grödan.
  • Den övervägda typen av gödningsmedel innehåller inte klor. Tack vare detta finns det ingen ackumulering av skadliga mikroelement i den odlade grödan. Denna + fördel spelar en av de viktigaste rollerna.
  • Ett annat viktigt plus med askgödselmedel är att deras användning gör det möjligt att avsevärt spara på inköp av färdiga kaliumfosfor- eller kvävehaltiga blandningar. Många av dem är ganska dyra idag, varför inte alla sommarboende kan köpa dem.
  • Om du regelbundet befruktar vitlöksbäddarna med aska kan växterna effektivt stärkas och skyddas från olika sjukdomar. Dessutom kännetecknas ordentligt matad vitlök av snabb tillväxt och utmärkt frukt.
  • På grund av askens verkan ökar vitlökens immunitet. Växten blir mycket mer resistent mot kallt väder, torrt väder och olika skadedjur.
  • Ask kan neutralisera den befintliga nivån av jordens surhet. För vitlöksplanteringar är en jordkomposition med pH 6, 5-7 bekväm. Om det finns försurning av marken, kommer här utvecklingen av växten att bli mycket svårare.
Bild
Bild

Som du ser påverkar ask- och askgödsel den planterade vitlöken mycket bra. Det är därför många trädgårdsmästare vänder sig till användningen av ett så effektivt verktyg.

Om vi pratar om nackdelarna med det övervägda gödningsmedlet för vitlök, är det först och främst värt att påpeka att askan innehåller en ganska kaustisk alkali . Under påverkan av höga koncentrationer kan den negativt påverka markens välkända mikroflora. Gynnsamma markbakterier, daggmaskar och annan välgörande fauna kan dödas. På grund av ovanstående nyanser är det nödvändigt att använda askförband så noggrant som möjligt och strikt följa de tillåtna doserna.

Annars kan du allvarligt skada vitlöksplantningarna och jorden där de ligger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Det är viktigt att övervaka tidpunkten för befruktning av vitlöksplanteringar. Denna procedur bör utföras i tre steg . Det är nödvändigt att mata växten för första gången på varma dagar. Vid denna tidpunkt kommer proceduren att vara nödvändig för att stödja den aktiva tillväxten av grönsaker, liksom deras hälsosamma landskapsarkitektur. Detta är nödvändigt för att inte kollidera med vitlökens vita spetsar i juni. Vår-vitlök befruktas så snart de första bladen bildas. Det andra förfarandet kommer att krävas om 2 veckor. För tredje gången måste växten matas i juni. Detta måste göras på formhuvudet.

Om du gör detta tidigare, till exempel inte i juli månad, utan på våren, kommer frukterna att vara svaga, eftersom all deras tillväxt kommer att gå in i pilarna, liksom de gröna delarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsling under vitlök

Det är mycket viktigt att inte bara upprätthålla rätt tidpunkt och proportioner för askgödselmedel för vitlök, utan också att korrekt tillämpa dem. Det finns flera sätt att lägga till vitlöksdressing. Den enklaste, men samtidigt effektiva torrmetoden övervägs . Med honom sprids askan helt enkelt runt de planterade plantorna, liksom i gångarna. Efter det måste jorden lossas. Trädgårdsmästare med omfattande erfarenhet av sådana förfaranden rekommenderar att du bara dammar lite från lufthalvan av grönsakerna med aska. Detta kommer att vara ett underbart förebyggande av utvecklingen av olika bakteriella, virala eller svampsjukdomar.

Dammning av vitlöksbäddar med träaska kan effektivt skydda växter från alla slags insektsskadedjur . Trädgårdsmästare blir samtidigt av med olika parasiter och matar också plantorna och ger växterna alla viktiga element. En mycket användbar åtgärd är användningen av aska i processen för att förbereda sängarna för efterföljande plantering av vitlök. Sådan förberedelse kan utföras under höstperioden om vintersorter planteras. Om du ska plantera vårlök är det lämpligt att förodla och gödsla jorden i början av våren. Hastigheten för applicering av befruktningskompositioner beror till stor del på jordens surhetsgrad, liksom dess bördighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vitlökbäddar får befruktas med flytande askkompositioner . Många sommarboende tillgriper just en så enkel och bekväm metod för bearbetning av anläggningar. För att genomföra korrekt beredning av näringsinfusionen måste du fylla hinken med vatten. Du måste hälla 2 glasögon förkrossad träaska i vätskan. Den resulterande lösningen kommer definitivt att behöva infunderas i flera dagar. Efter ett tag kan du vattna vitlöksplantningarna under roten med lösningen.

För att göra assimileringsnivån för de införda elementen högre, rekommenderas att bygga ett litet spår mellan raderna . Häll den beredda lösningen i den. Därefter kommer den gradvis att absorberas av vitlök, som gradvis mognar i sängarna.

Samtidig applicering av asklösningen under vitlökens rot, i kombination med noggrann bevattning av plantornas toppar (bladbehandling), är tillåten . På grund av sådana manipulationer kommer det att vara möjligt att säkerställa en ganska snabb tillförsel av näringsämnen från det gödningsmedel som appliceras. Toppdressing av denna typ kännetecknas av mycket höga effektivitetsgrader, om bara de första tecknen på brist på användbara mikronäringsämnen noterades.

Oftast kan man märka detta genom att vitlökslövverket gulnar, topparnas spetsar viks.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behöver jag gödsla innan jag skördar?

Många sommarboende är intresserade av om det är nödvändigt att befrukta vitlöksbäddarna omedelbart före skörd? Här måste du ta hänsyn till att, förutsatt att växten utfodras strikt enligt rätt plan, kommer det inte att behövas ytterligare gödningsmedel. Vice versa, om du gör ett överskott av fodermedel kommer detta att påverka smaken och kvaliteten på mogen vitlök negativt.

Extremt askdressing får appliceras minst ett par veckor före skörd. Det är viktigt att ta hänsyn till att efter det är det inte nödvändigt att vattna jorden. Om detta krav försummas, blir grödan rå.

Sådana kränkningar bör inte tillåtas, eftersom vitlök då inte kommer att bevaras väl på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allmänna rekommendationer

Om du planerar att mata vitlöken med träaska, kommer det att vara användbart att bekanta dig med några rekommendationer angående detta förfarande

  • Det är inte nödvändigt att kombinera aska med ammoniak eller fosforgödsel. Om du kombinerar sådana komponenter leder detta till förlust av den nödvändiga mängden kväve och fosfor. Det kommer inte att gynnas av den resulterande kompositionen. Mellan tillägget av förband är det viktigt att hålla en paus på minst en vecka.
  • Det rekommenderas starkt inte att gödsla vitlök med aska om reaktionen av jordlösningen når ett värde över 7 pH. Under sådana förhållanden ökar alkalinitetsindexet markant och tillförseln av näringsämnen till växter försvagas eller stannar helt.
  • Om du bestämmer dig för att befrukta vitlök med det aktuella medlet måste du ta hänsyn till att endast aska från förbränning av rent trä är lämplig. Under inga omständigheter ska du använda toppdressing bestående av aska från förbränning av olika hushållsavfall.
  • När du använder aska som ett mycket effektivt gödningsmedel för vitlöksbäddar är det mycket viktigt att alltid vara försiktig med proportionerna av dess tillsats. Det finns väldigt många recept som ger användningen av komponenten i fråga. I alla fall måste den användas i vissa volymer. Det är viktigt att inte överdriva det med tillsats av aska för att inte skada de växter som du kommer att bearbeta.
  • Toppdressing med aska kan varvas med organiskt gödningsmedel. Vi pratar om tinkturer gjorda av mullein och kycklingavfall. Det är mycket viktigt att späda dem korrekt i förväg. Således kommer sommarboendet att kunna förse den odlade grödan med alla nödvändiga användbara element och ämnen.
  • Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att man matar vitlökssängar högst 3-4 gånger per säsong.
  • Vid matning av vitlök med aska och askkompositioner är det viktigt att alltid hålla tillståndet under kontroll. Det är nödvändigt att regelbundet inspektera sängarna. Detta är nödvändigt för att säkert veta om du gör allt korrekt.
  • För att uppnå en rik vitlökskörd räcker det inte att bara använda askgödsel på sommaren. Dessutom är det mycket viktigt att inte glömma regelbunden vattning, liksom grundlig lossning av jorden. Sängarna kommer att behöva kläs på rätt sätt. Gödsel med aska måste appliceras strikt enligt reglerna och i tillåtna mängder.
  • Du kan mata vitlök inte bara med ren aska, utan också med ett extrakt från den. Detta är en mycket populär metod som används av många trädgårdsmästare. För att förbereda ett askextrakt är det nödvändigt att använda cirka 2 gånger mindre mineralgödsel. Den kombinerade lösningen kokas upp.
  • Växter kan bara vattnas med formuleringar nära rumstemperatur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du tar hänsyn till alla nyanser av att befrukta vitlök med aska är det möjligt att uppnå en mycket rik och hälsosam skörd. Med kompetenta åtgärder kommer smaken av grönsaker att vara trevlig och av hög kvalitet, de kan lagras under lång tid.

Rekommenderad: