Hur Matar Man Kål För Att Bilda Ett Kålhuvud? Toppdressing För Att Binda Gafflar Med Folkmedicin. Hur Vattnar Man Tidig Kål?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Kål För Att Bilda Ett Kålhuvud? Toppdressing För Att Binda Gafflar Med Folkmedicin. Hur Vattnar Man Tidig Kål?

Video: Hur Matar Man Kål För Att Bilda Ett Kålhuvud? Toppdressing För Att Binda Gafflar Med Folkmedicin. Hur Vattnar Man Tidig Kål?
Video: CABBAGE PRODUCTION tips with Elizabeth Benjamin 2024, Maj
Hur Matar Man Kål För Att Bilda Ett Kålhuvud? Toppdressing För Att Binda Gafflar Med Folkmedicin. Hur Vattnar Man Tidig Kål?
Hur Matar Man Kål För Att Bilda Ett Kålhuvud? Toppdressing För Att Binda Gafflar Med Folkmedicin. Hur Vattnar Man Tidig Kål?
Anonim

Brist på näringsämnen är en av de främsta orsakerna till att strama, fullvärdiga kålhuvuden inte bildas på kålen. I det här fallet kan kulturens löv vara stora, saftiga och ganska täta. Vilken typ av dressing saknar kål för att binda kålhuvuden? Vilka preparat ska användas för att mata kål? Vilka folkmedicin hjälper till att stimulera bildandet av kålhuvuden på olika typer av kål?

Funktioner av utfodring

Kål är en av de odlade växterna som reagerar på rätt matning med stor tacksamhet. därför inte ens representanter för de mest produktiva sorterna kommer inte att kunna tillfredsställa trädgårdsmästaren med välsmakande och stora kålhuvuden i avsaknad av tillräcklig och snabb näring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare hävdar att kål bör matas i nästan alla stadier av dess utveckling och tillväxt, med undantag för mognadstiden för kålhuvudet. Ursprungligen, med ett underutvecklat rotsystem, behöver kål inte bara dess förstärkning, utan också procedurer som bidrar till uppbyggnaden av den ovanjordiska (gröna) massan.

Matningsfrekvensen och deras sammansättning beror på utvecklingsstadiet och kåltypen . Så, i stadium av växande grön massa, behöver växter kvävehaltiga förband, och under bildandet av kålhuvuden behöver de också kalium.

Samtidigt krävs ytterligare gödsling för att bilda täta och krispiga kålhuvuden, som innehåller fosfor, kalcium, magnesium, bor och andra viktiga mikro- och makroelement.

Bild
Bild

Översikt över färdiga produkter

För utfodring av kål används enkomponent (enkel) och komplex gödselmedel. De appliceras i enlighet med gödningsschemat, med beaktande av de rekommenderade förbrukningshastigheterna. Det är omöjligt att överskrida förbrukningsgraden och den rekommenderade gödningsfrekvensen vid användning av färdigt gödselmedel.

" Multiflor Aqua "- ett komplext mineralgödselmedel som innehåller en stor mängd humussyror, som växter behöver under fruktbildningsperioden. Produkten är lämplig för rot- och bladdressing av alla typer av kål, tidig, mitten och sen mognad. Detta gödningsmedel används i de tidiga stadierna av växtutveckling, med beaktande av de förbrukningshastigheter som rekommenderas av tillverkaren och tekniken för att förbereda arbetslösningen. Användningen av "Multiflor Aqua" låter dig påskynda kålens tillväxt, stimulera bildandet av kålhuvuden, förbättra deras smak och öka avkastningen. Använd inte denna produkt mer än 3 gånger under växtsäsongen.

Bild
Bild

" Äggstock " - en kraftfull stimulant för fruktbildning, påskyndar bildandet av kålhuvuden och ökar produktiviteten hos växter. För att förbereda en arbetslösning i 1, 4 liter vatten, späd 2 g av läkemedlet. Använd den resulterande lösningen för att spruta vitkål av tidiga, mellersta och sena sorter två gånger: den första i fasen av bildandet av 6 äkta blad och den andra - under bildandet av kålhuvuden.

Den föreskrivna förbrukningshastigheten är 3 liter färdig lösning per 100 kvm. m.

Plantering ska sprutas på morgonen eller kvällen i torrt, lugnt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Agricola - en annan effektiv färdig produkt som innehåller alla mikro- och makroelement som är nödvändiga för kål. Gödningsmedlet rekommenderas för matning av kålrabba, broccoli, vitkål, rödkål, savojkål, brysselkål och blomkål. För första gången matas unga växter med läkemedlet 2 veckor efter plantering i marken. Efterföljande utfodring utförs med 2 veckors mellanrum fram till mitten av augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fertika Lux (Kemira Lux) - mycket effektiva komplexa gödningsmedel, som används för både rot- och bladförband av kål. För att förbereda en arbetslösning är det nödvändigt att späda 1 matsked av läkemedlet i en hink med vatten och blanda väl. Den resulterande lösningen är vattnade växter på vanligt sätt enligt schemat nedan:

  • den första utfodringen - 2 veckor efter plantering av plantorna;
  • den andra - 3-4 veckor efter den första;
  • den tredje - 2 veckor efter den andra.

Det balanserade komplexet av mikro- och makroelement, som är grunden för dessa gödningsmedel, stimulerar inte bara snabb bildning av stora täta kålhuvuden, utan bidrar också till växternas aktiva utveckling, stärker deras immunitet och ökar motståndskraften mot skadedjur och patogener olika sjukdomar. Det är viktigt att notera att matning av kål med komplexa gödningsmedel som innehåller kväve är endast tillåtet till mitten av augusti. Om du fortsätter att mata kålen med kvävehaltigt gödningsmedel och vidare, kommer detta att leda till att nitrater, som är osäkra för människors hälsa, börjar ansamlas i huvudet.

Bild
Bild

Folkmedicin

För att göra kålhuvuden snabbare och intensivt öka deras storlek och densitet använder trädgårdsmästare enkla och effektiva folkmedicin. Deras främsta fördelar jämfört med färdiga komplexa gödningsmedel är tillgänglighet, miljövänlighet och användarvänlighet.

Kycklingspillning

Detta naturliga, miljövänliga gödningsmedel innehåller inte bara en stor mängd kväve, utan också ett antal extremt värdefulla mikro- och makroelement. Det är viktigt att notera att det är absolut omöjligt att använda ren färsk kycklinggödsel, eftersom det kan bränna växternas rötter. Denna överdressing används under perioden då kålen börjar bilda gafflar.

För utfodring, använd en lösning beredd av 0,5 kg gödsel och 10 liter vatten . Den färdiga kompositionen hålls i solen i 2-3 dagar, omrör regelbundet. Därefter hälls 1 liter lösning i roten på varje växt. Det är tillåtet att mata med detta gödningsmedel ungefär två gånger per säsong. Ett stort antal dressingar kan orsaka en försämring av fruktens smak på grund av ackumulering av kvävehaltiga ämnen.

Bild
Bild

Mullein

Mulleininfusion är en av de bästa förband som stimulerar den aktiva bildningen av kålhuvuden. För att förbereda näringslösningen späds ruttnad ko-gödsel i en hink med vatten (proportionerna vatten och gödsel är 10: 1 respektive) och den resulterande lösningen infunderas i 7-10 dagar.

Den första utfodringen utförs i början eller mitten av juli, den andra - efter 3-4 veckor, den tredje - i slutet av sommaren . Förbrukning per anläggning - 1 liter lösning.

Du bör inte överskrida matningsfrekvensen, eftersom mullein, liksom kycklingavfall, innehåller en stor mängd kväve.

Bild
Bild

Infusion av örter

En ordentligt förberedd växtbaserad infusion innehåller nästan hela sortimentet av makro- och mikroelement som är nödvändiga för bildning av kålhuvuden. En sådan infusion framställs av klippt alfalfa, kardborreblad, vetegräs, nässla, maskros (i princip är allt ogräs lämpligt, förutom fältbindel, som kan ackumulera skadliga ämnen i sig).

Örtmassan placeras tätt i en behållare och hälls med varmt vatten (proportioner: 1 del gräs, 10 liter vatten), varefter den infunderas i 7-10 dagar . Därefter ska kålen sprutas med den resulterande infusionen eller vattnas på vanligt sätt. Fördelarna med detta "gröna gödningsmedel": frånvaron av kemi i kompositionen, miljövänlighet, tillgänglighet, enkelhet och användarsäkerhet.

Bild
Bild

Jäst

Kåljästfoder innehåller fördelaktiga svampbakterier som kan stimulera huvudbildningsprocessen. För att förbereda en sådan toppdressing måste du försiktigt späda 100 g levande jäst i 0,5 liter varmt vatten och tillsätta 3 matskedar socker . Därefter lämnas lösningen i 2-3 dagar, observerar jäsningsprocessen och rör om ibland. Därefter späds den resulterande blandningen med en hink med vatten och används som ett koncentrat för framställning av toppdressing. Den bereds med 1 liter lösning utspädd i 5 liter rent vatten. Konsumtionen för rotdressing av kål är 1 liter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träaska

Brända rester efter bränning av vedavfall är ett utmärkt praktiskt material som kan bli en utmärkt stimulans för kål. För att växterna snabbt ska kunna sätta hårda kålhuvuden är det nödvändigt att behandla dem med en lösning beredd av 1 glas aska och 10 liter varmt vatten . Det är lämpligt att stå lösningen 2-3 timmar före användning. Därefter vattnas plantorna med den beredda kompositionen och spenderar 1 liter per 1 kvadratmeter. Det bör noteras att detta säkra, miljövänliga och extremt effektiva gödningsmedel är lämpligt för utfodring av alla typer av kål och alla mognadsperioder - både tidigt, medium och sent. Planteringsbearbetning med detta verktyg får utföras 1-2 gånger i månaden.

Bild
Bild

en bit krita

Krittoppdressing innehåller en stor mängd kalcium, vilket är nödvändigt för kål under perioden med huvudbildning. Införandet av krittoppdressing tillåter inte bara att stimulera denna process, utan samtidigt förbättra smaken hos de formande frukterna.

För att förbereda krittoppdressing måste du späda 4-5 matskedar krossad krita i 10 liter varmt vatten . Därefter hälls kålen rikligt med en kalklösning vid roten. Dessutom är sprutning av de formande frukterna med den beredda lösningen också tillåten. Nästa utfodring utförs efter 10-14 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kalium humat

Kaliumhumat är det mest kända kaliumgödselmedlet, som är en blandning av värdefulla spårämnen och organiska syror. Produkten är tillverkad på basis av naturliga råvaror - kol och torv . Toppdressing med kaliumhumat låter dig stimulera tillväxten av grön och rotmassa, öka växternas motståndskraft mot patogener av bakterie- och virussjukdomar och också påskynda processen av bildning och mognad av huvuden väsentligt.

Under hela växtsäsongen används kaliumhumat tre gånger . Första gången de matas med växter 10-15 dagar efter plantering av plantor i öppen mark. Den andra förbandet appliceras 20-25 dagar efter den första. För tredje gången befruktas växterna med kaliumhumat 2 veckor efter den andra utfodringen.

För rotförband som stimulerar bildandet av kålhuvuden används en ljusbrun gödningsmedelslösning, beredd i enlighet med instruktionerna (läkemedlets konsumtion från en tillverkare kan vara 20 ml per 10 liter vatten, från en annan tillverkare - 30 ml per 10 liter vatten). Appliceringsmängden för varje buske är vanligtvis 400-500 ml av den färdiga lösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jod

I stadiet med inställning av huvuden kan kål matas med en näringslösning som innehåller jod. Denna komponent bidrar inte bara till bildandet av kålhuvuden, utan förbättrar också deras smak, berikar dem med sockerarter och vitamin C. Dessutom, jod, som är ett antiseptiskt medel, hjälper till att skydda kålplantor från många bakteriesjukdomar och skadedjur.

För att förbereda lösningen är det nödvändigt att späda 30-35 droppar jod (5% alkohollösning) i en hink med vatten . Den resulterande kompositionen bör vattnas med kål och spendera 1 liter per 1 planta. För bladdressing, använd en lösning som erhållits genom att blanda 0,5 tsk jod och en hink vatten. Denna produkt rekommenderas att spraya ungkål i stadiet med att sätta huvuden.

Vid sprutning av unga växter i huvudbildningsfasen, rikta inte strömmen av näringslösning till mitten av äggstocken . Detta kan antingen leda till att frukten ruttnar eller att det bildas ett dåligt, fallande kålhuvud. Sprutning med näringslösningar bör göras ytligt och försöker täcka ytan på de största bladen.

Man bör också komma ihåg att i ett försök att få maximal avkastning från kålplanteringar bör man inte överfodra växterna. Ett överskott av näringsämnen som erhålls från både rot- och bladförband kan försämra inte bara utseendet utan också fruktens smak. Om näringsämnen är för rikliga kan grönkålsgafflar bli bittra, vattniga eller hårda.

Rekommenderad: