Hur Matas Morötter Efter Gallring? Hur Man Vattnar Och Bearbetar Efter Ogräsplantor I Juni?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matas Morötter Efter Gallring? Hur Man Vattnar Och Bearbetar Efter Ogräsplantor I Juni?

Video: Hur Matas Morötter Efter Gallring? Hur Man Vattnar Och Bearbetar Efter Ogräsplantor I Juni?
Video: Skenså Skensådd för att få fritt från Ogräs vid Sådd Odla effektivt 2024, Maj
Hur Matas Morötter Efter Gallring? Hur Man Vattnar Och Bearbetar Efter Ogräsplantor I Juni?
Hur Matas Morötter Efter Gallring? Hur Man Vattnar Och Bearbetar Efter Ogräsplantor I Juni?
Anonim

Efter gallring och ogräs behöver morötter särskilt utfodring. Därför försöker erfarna trädgårdsmästare alltid att befrukta grödan väl i detta skede.

Vilka ämnen behövs?

Du kan förstå vilken typ av mineralämnen en växt behöver genom sitt utseende

  • Bristen på kalium indikeras av den långsamma tillväxten av rotgrödor . Dessutom leder bristen på detta mineral till det faktum att växten inte kan motstå svampsjukdomar och angrepp av skadedjur. Utomhus morötter kommer att ha en hård hud och en tät kärna.
  • Brist på fosfor manifesteras i det faktum att morötter inte kan bilda rätt rotsystem . Dessutom förblir den smaklös.
  • Om växten saknar kväve blir dess blad gradvis gula och krullar . Med tiden börjar de blekna. Dessutom blir rötterna mjuka och nästan färglösa.
  • Med brist på bor blir morotstopparna mindre och lockiga . Rotgrödor utvecklas inte samtidigt. I vissa fall visas brungrå fläckar på dem.

Om det inte finns tillräckligt med mineraler under hela morottillväxten växer frukterna små, bittra och dåligt lagrade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Som regel börjar trädgårdsmästare att tunna ut morötter efter att 3 riktiga löv dyker upp på plantorna. Detta händer vanligtvis 4-6 veckor efter sådd av fröna i marken . Det är värt att starta proceduren för gallring av plantor efter riklig vattning av sängarna. Detta underlättar kraftigt processen att ta bort överskott av groddar. Det är värt att notera att det rekommenderas att tunna ut morötter på morgonen. Vid denna tid sover den största skadedjuret av rotgrödor - morotflugan - fortfarande. Det betyder att lukten av sönderdelade toppar inte kommer att kunna locka henne.

I vissa fall gallras raderna i två steg . Det andra förfarandet faller vanligtvis i juni eller juli. Du bör inte göra detta oftare för att inte störa rotsystemet hos andra plantor. Som ett resultat bör 2-3 centimeter ledigt utrymme vara kvar mellan plantorna. Lövverket som har överlevt efter gallring kan kasseras på olika sätt. Som regel tas det till en deponi, läggs till en kompostgrop eller ett fat med örtinfusion, som sedan används för att befrukta sängarna. Det är ingen idé att plantera om de sönderrivna morötterna till en annan plats. Rotfrukter blir små, knotiga och smaklösa.

Bild
Bild

Hur man matar?

Dagen efter gallring behöver morötterna ytterligare utfodring. Du kan använda olika produkter för detta ändamål.

Träaska

Ask används för att mata morötter och andra rotfrukter ganska ofta. När allt kommer omkring kan du hitta det i nästan alla hushåll. Gödsel appliceras både torrt och i form av infusioner . För bevattning måste 100 gram aska lösas i 10 liter vatten. Allt du behöver för att blanda väl och infunderas i flera timmar. På kvällen kan produkten användas för att vattna växter direkt under roten.

Träaska förser rotfrukter med en stor mängd spårämnen som är så nödvändiga för tillväxt och utveckling av morötter. Dessutom förhindrar askinfusionen att insekter dyker upp på platsen. Torr aska kan sprinklas på gångarna. Denna produkt ger inte bara näring åt jorden, utan stöter också bort insekter som kan skada rotgrödor.

Bild
Bild

Nässla

Nässelinfusion förser morötter med magnesium och järn. Den växtbaserade lösningen för plantering är mycket enkel att förbereda. En hink med 10 liter vatten ska vara två tredjedelar fyllda med hackade unga nässlor. Strö över den med ett glas siktad träaska. Häll hinkens innehåll med varmt vatten, stäng locket och låt stå på ett varmt ställe i flera dagar.

För att infusionen ska bli bra måste den jäsa . Så snart skum uppträder i hinken och uppslamningen får en sumpig nyans kan den användas. Innan sängarna bearbetas måste 1 liter av den resulterande produkten spädas med 10 liter vatten. Vattna plantorna med denna lösning precis vid roten.

Bild
Bild

Jäst

Denna produkt bör användas försiktigt för att befrukta sängarna. När allt kommer omkring blir jorden stenig och morötterna blir grunt där . Att förbereda en jästlösning är mycket enkelt. Späd 100 gram produkt i en hink med vatten. Tillsätt två matskedar socker där. Den resulterande produkten insisteras i 90 minuter. Omedelbart efter detta kommer det att vara möjligt att mata de tunnade morotsängarna med lösningen.

Torrjäst kan också användas för att förbereda gödningsmedlet . I 10 liter varmt vatten måste du späda ut 10 gram av produkten och 60 gram socker. Behållaren med lösningen ska avlägsnas till en varm plats i 2 timmar. Efter några timmar kan lösningen appliceras på ditt område.

Före användning måste den resulterande produkten spädas i 50 liter vatten.

Bild
Bild

Urea

Verktyget används om växten saknar kväve. Dessutom skyddar den morötter bra från insekter. Det är värt att applicera gödselmedel på marken efter ogräs på platsen.

Det ska noteras att urea fungerar bra med organiskt gödselmedel som kycklinggödsel eller mullein . Innan dessa produkter läggs till jorden måste de spädas i en stor mängd vatten. Dessutom tar flytande toppdressing flera dagar innan den infunderas.

Bild
Bild

Borsyra

Användningen av borsyra efter gallring gör morötterna större och mer söta. Dessutom kommer användningen av detta gödningsmedel att öka avkastningen med 15-20%. Odlade morötter lagras under lång tid.

För att förbereda denna enkla överdressing i en liter varmt vatten måste du späda ut 1 tsk pulver . Den resulterande lösningen måste spädas i en hink med rent vatten. Du kan använda produkten för att behandla växter omedelbart.

Bild
Bild

Ammoniak

Det är ett universellt kväveinnehållande medel som används för att gödsla morötter . Matning av gallrade sängar med ammoniak bidrar till snabbare utveckling av rotgrödor. Det gör dem också saftigare, godare och sötare. Lösningen för att gödsla morötter är mycket enkel att förbereda. I 4 liter vätska späds 50 ml ammoniak. Du kan använda detta gödningsmedel direkt. Det viktigaste är att vattna sängarna rikligt före proceduren. Det är också viktigt att bära personlig skyddsutrustning innan du använder detta gödningsmedel.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att mata växterna efter gallring av raderna, enligt följande regler:

  • vattna gångarna ordentligt innan du matar morötter;
  • efter gallring och befruktning kan ett lager mulch spridas mellan buskarna;
  • applicera toppdressing på kvällen, i torrt, lugnt väder.

Allt gödningsmedel måste användas försiktigt. Det är värt att komma ihåg att ett överskott av gödningsmedel kan skada såväl växter som brist på dem.

Gödsling av morötter efter gallring är mycket viktigt för dess vidare utveckling. Om du använder rätt mängd gödselmedel kommer skörden att glädja trädgårdsmästare.

Rekommenderad: