Hur Matar Man Kål Med Jäst? Jäst Toppdressing Med Aska I Det öppna Fältet, Ett Recept För Beredning Av En Lösning För Att Vattna Plantor Efter Plantering

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Kål Med Jäst? Jäst Toppdressing Med Aska I Det öppna Fältet, Ett Recept För Beredning Av En Lösning För Att Vattna Plantor Efter Plantering

Video: Hur Matar Man Kål Med Jäst? Jäst Toppdressing Med Aska I Det öppna Fältet, Ett Recept För Beredning Av En Lösning För Att Vattna Plantor Efter Plantering
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, Maj
Hur Matar Man Kål Med Jäst? Jäst Toppdressing Med Aska I Det öppna Fältet, Ett Recept För Beredning Av En Lösning För Att Vattna Plantor Efter Plantering
Hur Matar Man Kål Med Jäst? Jäst Toppdressing Med Aska I Det öppna Fältet, Ett Recept För Beredning Av En Lösning För Att Vattna Plantor Efter Plantering
Anonim

Det billigaste och mest prisvärda biologiska fodret för kål är jäst. De mättar växterna med de nödvändiga mineralerna, vitaminerna, proteinerna och kolhydraterna, ökar kulturens immunitet och förbättrar grönsakets smakegenskaper. Användningen av jäst har dock sina egna egenskaper - vi kommer att prata om dem i den här artikeln.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Jäst toppdressing är ett miljövänligt organiskt gödningsmedel. Det berikar kål och andra grönsaker med användbara spårämnen, men samtidigt är det 100% miljövänligt. Gödsel har en gynnsam effekt på tillväxt och utveckling av de flesta trädgårdsgrödor . Han är särskilt förtjust i kål, bönor, tomater, paprika och de allra flesta rotgrödor, utom potatis, svarar bra. Fördelarna med sådan utfodring är uppenbara.

Jäst är inte en kemisk, men ren organisk substans, så dess användning är säker för växter och pollinerande insekter

Bild
Bild

Jästsvampar påskyndar sönderfallet av organiskt material i marken och ökar därigenom växtens immunitet, skyddar den från skadedjur.

När man använder jäst blir kålfrukter mer mjuka och saftiga, deras smakegenskaper ökar dramatiskt.

Jäst är en rik proteinkälla, dess användning påskyndar tillväxt och utveckling av växter och förkortar samtidigt fruktmognadstiden med 7-10 dagar . Och kålhuvuden som har fått en sådan toppdressing växer väldigt starkt.

Jäst är en ganska ihållande produkt, den tål temperaturvariationer och andra ogynnsamma yttre faktorer

Jästsvampar aktiverar mikroorganismernas arbete i jorden och förbättrar därmed jordens sammansättning och struktur och berikar den med användbara organiska komponenter.

Bild
Bild

Jäst kan dock inte kallas gödningsmedel i sin rena form. Mer exakt är dessa svampar, som till sin natur är en accelerator för organisk sönderdelning . Det är därför de inte kan användas som en standard toppdressing, eftersom i detta fall kommer den organiska komponenten i jorden att helt konsumera sig själv under en säsong, och nästa år återstår bara ett dåligt substrat för plantering. För att undvika detta måste jästkomponenter kombineras med andra näringsämnen.

När ska man använda toppdressing?

Det är bättre att mata kålen med jäst efter att marken värms upp ordentligt. För att uppnå den förväntade effekten måste svamparna växa, och detta sker uteslutande vid temperaturer från +10 grader. Om jorden är frusen utvecklas jästen för långsamt eller växer inte alls - i det här fallet ger utfodring ingen märkbar effekt . Det är därför jästgödsel appliceras sent på våren eller sommaren.

Bild
Bild

Jästmatning ska inte överanvändas. Vid överskott har de motsatt effekt och försämrar växtens immunsystem. Sådana buskar är mottagliga för svamp- och virussjukdomar, de är ofta målet för skadedjur.

Vanligtvis bearbetas kål planterad i öppen mark 3 gånger per säsong

  • Första gången - i det ögonblick då temperaturen börjar stiga över noll under transplantation av plantor eller plockning av unga växter.
  • Andra gången är i skedet av aktiv tillväxt.
  • Den tredje är innan skörd.

Jästformuleringar kan användas för att behandla kålhuvuden som drabbas av svampsjukdomar och insekter. Kompositionen ger en bra effekt om det finns tecken på stunting eller vissning.

Bild
Bild

Metoder för att förbereda gödselmedel med jäst

För tillverkning av jästförband används en färsk eller torr produkt.

Med torrt

För att göra en näringskomposition av torr jäst, tillsätt 150 g pulver och 80 g socker till en hink med vatten. Lösningen blandas väl och placeras på en varm plats för infusion i 3-5 timmar. Den beredda startkulturen filtreras, hälls i en stor behållare och späds med vatten för att erhålla en 20-liters lösning . Blandningen ska infunderas i ett par dagar, först efter det kan den användas för att mata kålbädden.

Bild
Bild

Med rå

Vid användning av råjäst löses 1 kg av produkten i 5 liter uppvärmt vatten och lämnas i 6-10 timmar. Den resulterande startkulturen måste spädas med en hink med kallt vatten och användas för utfodring.

Viktig : Färsk jäst har en begränsad hållbarhet, beroende på temperatur kan den förvaras i 7-10 dagar. Naturligtvis kan de frysas, men i detta fall kommer de att förlora några av sina näringsegenskaper. Experter rekommenderar att man förbereder gödselmedel från en nyinköpt produkt.

Bild
Bild

Vid jäsning av en torr eller rå produkt bör man komma ihåg att aktivering av jäst endast är möjlig efter kontakt med syre . Därför ska du inte stänga behållaren med ett tätt lock; det är bättre att använda gasväv eller trasa. Beredningstiden för infusionen beror på rumstemperaturen. Näringskompositionens beredskap indikeras av bubblor på ytan och en specifik lukt.

Vad kan läggas till lösningen?

För att öka utfodringens effektivitet och undvika utarmning av jorden kombineras svampkomponenten med andra näringsämnen.

Träaska

Ask har enastående användbarhet för grönsaksgrödor - det bekämpar effektivt många skadedjur, förbättrar jordens kvalitet och näringsvärde. Den innehåller magnesium, svavel, kalium, fosfor och zink - dessa spårämnen säkerställer snabb tillväxt av kål . Jästmatning med aska påskyndar tillväxten av kålhuvuden, därför är kompositionen särskilt efterfrågad vid odling av senmogna sorter. Dessutom avvisar träaska sniglar, som ofta angriper kålsängar.

Bild
Bild

För att förbereda toppdressing späds 300 g träaska och 100 g torrjäst i en hink med vatten, kokas över medelvärme i cirka 15-20 minuter och får sedan bryggas i 1, 5-2 timmar . Surdegen filtreras genom ostduk och späds med en hink kallt vatten. Du kan tillsätta 50 g riven tvål eller några droppar flytande tvål till den färdiga lösningen. Detta säkerställer maximal vidhäftning av gödselkomponenterna till de gröna delarna av anläggningen och förhindrar att den tvättas bort vid regn.

För att förhindra utveckling av sjukdomar appliceras den resulterande lösningen på utsidan av kålbladen från en sprayflaska. Om syftet med utfodring är att påskynda tillväxten av kål, måste kompositionen appliceras vid roten, i det här fallet är det bättre att inte använda tvål.

Borsyra

Bor bidrar till den korrekta bildningen av kålhuvudet; det används vid plockningen av en ung växt. För att komponera en näringsblandning blandas 1 g av läkemedlet med 250 g rå jästblandning, löses i 4-5 liter uppvärmt vatten och insisteras i ett par timmar. Den färdiga kompositionen hälls under roten eller används för att spraya bladen.

Bild
Bild

Förstörd sylt

Våra morföräldrar använde ett recept baserat på jästdressing och bortskämd sylt. En sådan komposition stimulerar aktiv tillväxt av stammen, påskyndar bildandet av löv, ökar motståndskraften mot skadedjur, gör växten starkare . För att förbereda en näringsrik infusion blandas 100 g torr jäst med 3 liter jäst sylt, 10 liter vatten hälls. Lösningen är täckt med en trasa eller gasväv och får jäsa varmt i 7-10 dagar.

Bild
Bild

För att bearbeta kålbäddar späds 1 kopp färdig koncentrat med en hink vatten. Bearbetningen utförs genom sprutning eller vattning vid roten. Proceduren utförs på morgonen eller kvällen eller i grumligt väder.

Potatisskalning

Användningen av potatisskal tillsammans med jäst ger en bra effekt. Rengöring har hittat den bredaste tillämpningen inom grönsaksodling. Vanligtvis läggs de i marken innan du planterar plantor - för detta läggs en handfull potatisskal på botten av varje hål, strös med ett tunt lager trädgårdsjord, sedan planteras plantorna . I kombination med jäst ökar deras effektivitet många gånger.

Bild
Bild

För att göra en näringsrik infusion hälls 1 kg potatisskal i 1 liter vatten och insisteras i ungefär en dag så att de mjuknar . Därefter filtreras blandningen, den resulterande vätskan blandas med en koncentrerad jästlösning i förhållandet 1 till 10. Istället för potatis kan du ta nässla, det har en liknande effekt.

Hur matar man ordentligt?

Jäst används för rot- och bladmatning.

Rotdressing

Denna metod anses vara den mest effektiva, eftersom näringsämnen och mineraler levereras direkt till roten, och processen för deras absorption är mycket snabbare. Det bör dock komma ihåg att sådan behandling måste ske i en strikt definierad sekvens:

  • första gången utfodring utförs när de första riktiga bladen dyker upp på växten;
  • den andra - efter ett andra dyk;
  • den tredje - efter plantering av plantor i öppen mark;
  • sista gången växterna måste vattnas under bildandet av blomställningar.
Bild
Bild

Det är mycket viktigt att observera doseringen, eftersom ett överskott av jästkomponenter kan leda till att rötterna dör:

  • för unga plantor behövs inte mer än 0,5 liter gödselmedel för varje buske;
  • för en vuxen växt - 1,5-2 liter.

Bladdressing

Det handlar om att spraya den gröna delen av kålbuskar med färdigt gödselmedel. Jästsvampar som kommer på bladen absorberas snabbt av växtvävnaderna. Som ett resultat blir kålen mer hård och stark. Det är lämpligt att utföra sådan utfodring i de första stadierna av växtsäsongen . Det rekommenderas att spraya i grumligt väder eller på kvällen.

Bild
Bild

Viktigt: för bladbehandling måste du använda en mindre koncentrerad lösning än den som appliceras under roten. Annars kan kålblad brännas.

I sin rena form kan den användas högst 2-3 gånger per säsong med avbrott på minst 3 veckor, annars kan organisk markutarmning inte undvikas. Det är lämpligt att kombinera sådana förband med införandet av kaliumhaltiga tillsatser, eftersom jästsvampar absorberar en stor mängd kalium från marken under jäsningen. För att mildra degenerering av organiskt material från marken kan du använda torrgräs mulch.

Trädgårdsmästare, som regelbundet matar kål med jäst, noterar frånvaron av skadedjur i sina sängar, plantans motståndskraft mot svamp- och bakterieinfektioner. Frukterna blir godare och saftigare och bladen skarpa.

Rekommenderad: