Mata Gurkor Med Aska: Hur Kan Du Mata Dem På Det öppna Fältet Och I Växthuset? Hur Späds Vattningslösningen Ordentligt? Fördel Och Skada

Innehållsförteckning:

Video: Mata Gurkor Med Aska: Hur Kan Du Mata Dem På Det öppna Fältet Och I Växthuset? Hur Späds Vattningslösningen Ordentligt? Fördel Och Skada

Video: Mata Gurkor Med Aska: Hur Kan Du Mata Dem På Det öppna Fältet Och I Växthuset? Hur Späds Vattningslösningen Ordentligt? Fördel Och Skada
Video: Första 3 tidigaste sådderna i växthuset kallväxthuset eller odlingstunnel Odla effektivt Vintersådd 2024, Maj
Mata Gurkor Med Aska: Hur Kan Du Mata Dem På Det öppna Fältet Och I Växthuset? Hur Späds Vattningslösningen Ordentligt? Fördel Och Skada
Mata Gurkor Med Aska: Hur Kan Du Mata Dem På Det öppna Fältet Och I Växthuset? Hur Späds Vattningslösningen Ordentligt? Fördel Och Skada
Anonim

Träaska är ett effektivt gurkgödselmedel som många trädgårdsmästare älskar. Den naturliga produkten tillåter inte bara att förbättra sängarnas utbyte, utan också att skydda dem från olika skadedjur.

Bild
Bild

Fördel och skada

Ask har använts för att gödsla tomter under mycket lång tid. Därför vet de flesta trädgårdsmästare att det har många fördelar. Den har många användbara funktioner.

  1. Ökar skördeavkastningen . Gurkor, matade med träaska av hög kvalitet, bär frukt mycket bättre.
  2. Stärker gurkans piskor . På grund av att de blir mer hållbara, mår växter bättre i dåligt väder.
  3. Förbättrar utseendet på växter . Gurkans löv blir mörkt och vackert.
  4. Gör kulturen mer motståndskraftig mot temperaturförändringar . Gurkor, matade med aska i tid, tolererar torka bättre.
  5. Skyddar växter från skadedjur … Träaska kan användas både för kontroll och förebyggande.
  6. Gör gurkor resistenta mot infektionssjukdomar … Mycket ofta matar trädgårdsmästare sängarna med aska bara för att skydda växter från röta och andra liknande sjukdomar.
  7. Förbättrar jordkvaliteten . Träaska är ett mångsidigt gödningsmedel som kan appliceras på nästan vilken jord som helst. Det enda undantaget är alkaliskt. Mest av allt behöver torvmarker och lätt sand sådant gödselmedel.
Bild
Bild

I allmänhet älskar gurkor aska. Därför svarar de alltid bra på utfodring baserat på det.

Träaska kan bara skada gurkor om den används fel.

Bild
Bild

Hur man odlar?

Innan du lägger till aska i jorden måste den vara ordentligt förberedd. Det finns flera sätt att göra detta.

Asklösning

Den enklaste produkten som används för att mata gurkor som växer i det öppna fältet eller i ett växthus är den klassiska asklösningen . För att förbereda det måste ett glas torraska spädas i 10 liter vatten. Innehållet i behållaren måste blandas och sedan infunderas i en vecka. Den resulterande produkten kan användas omedelbart för att vattna buskarna.

Om trädgårdsmästaren har mer ledig tid kan han också förbereda ett kvalitetsavkok från torraska. För att göra detta, häll träaskan med kokande vatten i förhållandet 3 till 1. Den resulterande blandningen måste infunderas i flera dagar. Omedelbart efter detta måste produkten filtreras och hällas i en sprayflaska. Vissa trädgårdsmästare kokar dessutom den resulterande produkten i en halvtimme.

Bild
Bild

Med örtte

Denna produkt är också mycket populär bland trädgårdsmästare . För att förbereda det måste du samla gröna nässlor och fylla en tredjedel av en tom hink med den. Gröna bör hällas med vatten vid rumstemperatur. Du kan använda regnvatten för detta. Därefter ska 200 gram torr aska tillsättas i behållaren. Produkten måste infunderas i två veckor. Då och då måste denna infusion omröras.

Innan tillagning måste tinkturen spädas i förhållandet 1 till 10 . Du kan mata webbplatsen med en sådan produkt högst en gång i veckan.

Bild
Bild

Med tvål

Att tillsätta tvätttvål till blandningen av aska och vatten är fördelaktigt för produkten. Ett sådant botemedel håller längre på växter. På grund av detta hjälper produkten också att skydda grödan från bladlusens effekter.

En tvålbaserad produkt framställs av ett glas träaska och en liter rent vatten. Produkten infunderas i 2-3 dagar och hälls sedan i en tio liters hink. Rent vatten tillsätts också där genom att tillsätta 100 gram riven tvätttvål.

Bild
Bild

Med jod

Lämplig för matning av gurkor och jod-asklösning … För att förbereda den i en hink med vatten måste du späda 300 gram torraska. Du måste också tillsätta 30 droppar jod där. Efter blandning måste denna infusion skickas till en mörk plats i två dagar.

Den färdiga infusionen kan användas för att befrukta området med sängarna. Topdressing kan appliceras på jorden var 12-14 dagar.

Bild
Bild

Med jäst

Receptet med aska och jäst är också populärt bland trädgårdsmästare . En sådan produkt kan avsevärt påskynda frukten av gurkor.

För att förbereda lösningen måste du värma upp 3 liter vatten. Det ska vara varmt, men inte varmt. I detta vatten måste du späda 100 gram jäst. Lägg sedan till samma mängd aska och socker i behållaren. Alla komponenter måste blandas noggrant och skickas till ett varmt rum i tre dagar. Före användning kan produkten inte filtreras, men den måste spädas. För detta blandas 1 glas av produkten med 4 glas rent vatten.

Denna komposition mättar jorden med kalcium och kalium. Använd endast jäst på varma dagar. Annars blir det ingen nytta av att mata.

Bild
Bild

Hur används för befruktning?

Det finns många sätt att använda träaska för växtnäring.

Vattning

Oftast vattnas sängarna med gurkor helt enkelt . Mängden vattning beror på jordens skick, liksom hur växterna utvecklas. Vattna buskarna vid roten. Gödningsmedlet absorberas perfekt, och näringsämnena når omedelbart rötterna. Det rekommenderas att utföra sådan utfodring på morgonen eller på kvällen. Om det regnar ute är det bättre att skjuta upp proceduren till en annan tid. Att vattna i marken leder till ruttnande av frukter, reproduktion av sniglar och ibland till tecken på olika sjukdomar på buskarna.

Bild
Bild

Besprutning

I skedet av aktiv fruktning kan gurksängar sprutas med en asklösning. Denna bladförband görs vanligtvis antingen tidigt på morgonen eller sen kväll . Det rekommenderas inte att behandla din webbplats på detta sätt under dagen. Växter kan bli brända på grund av värmebehandling.

Mindre koncentrerade produkter används vanligtvis för att spraya området . Det är nödvändigt att regelbundet behandla sängarna med en utspädd asklösning. Detta görs vanligtvis var 10: e dag. Det är mycket viktigt att spraya bladen inte bara ovanifrån utan också från den sömlösa sidan.

Tack vare sprutning absorberas alla näringsämnen snabbare av växter. På grund av detta "kommer gurkor omedelbart till liv" och växer.

Bild
Bild

Torr askbehandling

Torr vedaska kan användas för att gödsla platsen under hela säsongen

  1. Vid landning . För första gången införs torr aska i jorden när man planterar plantor som odlas på en fönsterbräda eller i ett växthus, till en permanent plats. I detta skede tillsätts inte mer än 10 gram torraska till varje brunn.
  2. Under blomningen . Under denna period, liksom under utseendet på äggstockar, kan jorden bredvid buskarna också strös med aska. Detta görs för att skydda växter från vanliga sjukdomar och skadedjur. Området täckt med aska bör vattnas med varmt vatten. Det är viktigt att göra detta både i ett öppet område och i växthus i polykarbonat. Tack vare vattning når alla näringsämnen växtrötterna snabbare.
  3. Efter skörd . I detta skede kan jorden också befruktas med aska. Ett glas torrt pulver tillsätts för varje 3 kvadratmeter yta. Det rekommenderas att ta in aska under grävningen av platsen. Träaska kan också blandas med välruttna mullein. Ett glas torraska läggs till produkthinken. Det färdiga gödningsmedlet sprids helt enkelt över det område där gurkor ska planteras nästa år. De gräver upp det på våren. Så här kommer gödningsmedlet in i jorden.

Det är värt att komma ihåg att träaska inte blandas bra med mineralgödsel. Därför är det inte värt att lägga till dessa produkter samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur applicerar man skadedjursaska?

Träaska är också användbar i kampen mot olika skadedjur. Det hjälper till att bli av med följande fiender till gurkor.

  1. Spira fluga . För att bekämpa detta skadedjur, liksom kålloppan, används vanligtvis en torr produkt. Du kan lägga aska till sängarna både i ren form och i en blandning med strimlad tobak. Vanligtvis strös torra skott med produkten. Denna metod är mer effektiv för växthus. Om gurkorna odlas utomhus, tvättas det skyddande askskiktet snabbt bort.
  2. Bladlus … Det rekommenderas att bekämpa detta vanliga skadedjur med lösningar med aska och tvål. Du kan också lägga till två matskedar urea i en behållare med en sådan produkt. Vänta 2-3 dagar innan du använder. Omedelbart efter detta kommer det att vara möjligt att behandla området med infusion. Var särskilt uppmärksam på botten av varje ark. Det är där som ett stort antal insekter ofta gömmer sig.
Bild
Bild

Att bearbeta platsen med torr aska, liksom lösningar baserade på den, låter dig också skydda gurkasängarna från sniglar och larver. Aska utspridda på marken hindrar dessa skadedjur från att röra sig. Därför lämnar de området som behandlats med sådana produkter ensamma.

Bild
Bild

Hur används för att skydda mot sjukdomar?

Torr träaska hjälper också till att bekämpa svampsjukdomar. Denna produkt är utmärkt för att skydda buskar från gråmögel och mjöldagg.

För bearbetningsanläggningar används en enkel lösning som består av 10 liter varmt vatten och ett glas torraska. Det tillagas på kvällen och insisteras under natten. På morgonen vattnas växterna med den färdiga produkten. Denna produkt är lämplig för bearbetning av både vuxna växter och unga plantor.

Det är värt att komma ihåg att denna produkt endast används som profylax, eftersom det är omöjligt att helt bota en vuxen växt från röta.

Bild
Bild

Blandningen av träaska och krossat kol kommer också att skydda växter från ruttning. Dessa produkter blandas i lika stora proportioner. Det måste läggas till jorden även när du planterar växter .… Tillsätt cirka 200 gram av blandningen till varje brunn. Du kan också lägga ett lager humus ovanpå. Det är möjligt att använda en blandning av aska och kol vid ovariumbildningsstadiet. I detta skede strös torr aska på jorden bredvid gurkorna. Små bitar av kol är utspridda i närheten. Vid slutet av sommaren kommer kolen att lösas upp i jorden, och ingenting kommer att finnas kvar av dem.

Bild
Bild

Ansökningsfel

Många nybörjare trädgårdsmästare gör några misstag när de förbereder och använder förband

  1. Felaktig lagring . Som regel skördas träaska på hösten. I det här fallet kan det säkert användas för att mata gurkasängar tidigt på våren. För att produkten inte ska förlora sina användbara egenskaper måste den förvaras under rätt förhållanden. Det är mycket viktigt att fukt inte kommer in i askbehållaren. Det är lämpligt att förvara den i täta påsar eller behållare med lock. Askan ska förvaras på en torr plats. Detta kan vara ett skafferi eller ett skjul. Ask kan förvaras i denna form i cirka två år. Men det är bättre att använda det nästa vår.
  2. Användning av aska av låg kvalitet … För att befrukta sängarna och trädgården rekommenderas det starkt inte att använda produkten som erhållits till följd av brinnande skräp, liksom växter som drabbats av sjukdomar. Sådan aska kommer bara att skada platsen. För matning av gurkor är det bäst att använda högkvalitativ aska kvar efter att ha bränt torra grenar, trä och fallna löv. Ask från päron, äppelträd och björkar anses vara den mest värdefulla.
  3. Tidig applikation … Unga gurkor kan matas med träaska först efter att minst två blad har dykt upp på plantorna.
  4. Använda träaska tillsammans med kalk . Om du samtidigt lägger till två av dessa produkter i jorden samtidigt, blir gurkorna mindre goda.
  5. Överdriven användning av träaska … Vid beredningen av infusioner och lösningar är det viktigt att observera de angivna doserna av produkter. Att mata buskarna med träaska är inte för aktivt och ofta. Det ökade innehållet av mineraler i jorden, som kommer dit tillsammans med asken, påverkar plantornas hälsa negativt.
  6. Vattna med kallt vatten . För att förbereda infusioner med aska måste du använda varmt vatten. Gurkor, på grund av hypotermi, blir mer benägna att svampsjukdomar. Det är bäst att vattna sängarna med sedimenterat vatten.
Bild
Bild

Korrekt användning av träaska hjälper till att hålla gurksängarna i gott skick och förbättrar också växtens kvalitet avsevärt. Därför, efter att ha bekantat dig med all nödvändig information, kan du säkert applicera sådan toppdressing.

Rekommenderad: