Toppdressing Av Rödbetor I Det öppna Fältet: Huvuddressingen För Bords- Och Foderbetor. Vilket Gödningsmedel Ska Användas Vid Den Första Utfodringen?

Innehållsförteckning:

Video: Toppdressing Av Rödbetor I Det öppna Fältet: Huvuddressingen För Bords- Och Foderbetor. Vilket Gödningsmedel Ska Användas Vid Den Första Utfodringen?

Video: Toppdressing Av Rödbetor I Det öppna Fältet: Huvuddressingen För Bords- Och Foderbetor. Vilket Gödningsmedel Ska Användas Vid Den Första Utfodringen?
Video: Olle Berg - Kärlek, gödsel och vatten 2024, Maj
Toppdressing Av Rödbetor I Det öppna Fältet: Huvuddressingen För Bords- Och Foderbetor. Vilket Gödningsmedel Ska Användas Vid Den Första Utfodringen?
Toppdressing Av Rödbetor I Det öppna Fältet: Huvuddressingen För Bords- Och Foderbetor. Vilket Gödningsmedel Ska Användas Vid Den Första Utfodringen?
Anonim

Tack vare toppdressing kan du öka betorutbytet avsevärt. Rotgrödans kvalitativa och kvantitativa egenskaper påverkas av befruktningstiden, liksom deras sammansättning. Vid rätt utfodring och högkvalitativ vård av en röd grönsak kan du få en god och hälsosam produkt med rätt struktur.

Bild
Bild

Vad är det för?

Topp dressing av rödbetor på det öppna fältet är en viktig förutsättning för deras odling. Denna kultur, i plantningsfasen, reagerar ganska smärtsamt på brist eller överskott av näringsämnen. Kalium, fosfor, kväve anses vara viktiga element för normal tillväxt och utveckling av foderbetor.

Varje steg av rotgrödans tillväxt kännetecknas av behovet av vissa mikroelement. Befruktning av en grönsak efter 30 dagar från groningstillfället anses vara särskilt viktig.

Bild
Bild

Rödbetor klassificeras som opretentiösa och hårda trädgårdsmästare, så de behöver inte komplexa vårdåtgärder. Det händer ofta att rotskörden växer sig med rätt vård, men med dåliga kvalitetsegenskaper. Gödselbetor är nödvändiga för att frukten ska kunna bildas korrekt:

  • beroende på sortens storlek;
  • med en söt och behaglig smak;
  • inte har en styv och fibrös struktur.

Om du inte matar denna kultur kommer den att växa olämplig som livsmedel. För att grönsaken ska få sötma och en behaglig smak bör den befruktas även på näringsrik jord.

Bild
Bild

Tidpunkt

Gödselbetor är nödvändiga i följande steg.

Förberedande

När jorden förbereder sig för plantering av plantor, nämligen på våren och hösten, när platsen förbereds för plantering:

  • för att gräva i marken, lägg till ruttnad gödsel med ett lager av 2 - 5 cm;
  • dolomitmjöl och krossade skal befruktas på hösten i mängden flera glas per m2;
  • träaska under årets vårperiod i mängden 0,5 kg per m2 territorium.
Bild
Bild

Sådd

Vid sådd av betorfrön befruktas växten endast om den inte har matats tidigare. Näringsämnet ska hällas direkt i fårorna. Saltpeter, superfosfat och kaliumsulfat införs i mängden 10 gram per 1 m3.

Bild
Bild

I färd med att växa

Gödsel appliceras i enlighet med grödans vegetationsschema. Utfodringsschema:

  • den första - i slutet av gallringen av plantagerna;
  • den andra - efter 21 dagar;
  • den tredje - några veckor efter föregående utfodring.
Bild
Bild

Om sena rödbetor odlas är det lämpligt att befrukta växten igen. Proceduren utförs 4 veckor efter skörd.

De bästa laguppställningarna

Den första och efterföljande utfodringen av röda rödbetor bör endast utföras med konstgödsel av hög kvalitet. De viktigaste typerna av förband är mineraliska och organiska. Trädgårdsmästare kan använda aska, borsyra eller färdiga komplexa föreningar.

Mineral

Om du går till affären kan du hitta en stor mängd gödningsmedel där, tack vare vilken du kan odla en utsökt och vacker grönsak. Mineralgödsel visar inte bara bra resultat efter applicering, utan kännetecknas också av användarvänlighet. De har en enkel dosering och appliceringsmetod, och de förbättrar också rotgrödans skick snabbt.

Enkla mineralförband inkluderar följande:

  • ammoniumnitrat, urea;
  • enkelt eller dubbel superfosfat;
  • kaliumsulfat;
  • kaliumklorid.
Bild
Bild

Som praktiken visar visar komplexa gödningsmedel alltid bra resultat när de appliceras under röda rödbetor . Ofta är de baserade på 2 eller 3 beståndsdelar, till exempel nitrofoska, ammofoska. Det färdiga gödselkomplexet kan innehålla inte bara P, K, utan också makronäringsämnen, vilket rotgrödan särskilt behöver. Balansen i uppsättningen näringsämnen gör att en produkt kan användas under hela rödbetstillväxten.

Organisk

Förutom mineralförband kan organiskt material användas för röda rotgrödor. Grönsaken reagerar också positivt på den, liksom på mineralprodukter. Fjäderfä och boskapsavfall kan vara en kvävekälla för grödor. Många användbara element finns i träaska.

Bild
Bild

Vid korrekt användning av organiska gödningsmedel är det möjligt att klara sig utan användning av mineralkomplex.

Hur använder man det korrekt?

Rödbetor som odlas utomhus behöver vård och befruktning. Du kan mata kulturen under roten eller utanför rotsystemet. För att proceduren ska ge önskat resultat rekommenderar proffs att lyssna på följande tips:

  • under perioden med aktiv tillväxt av toppar befruktas betor med kvävehaltiga föreningar;
  • hela tiden är det värt att noggrant övervaka lövverkets tillstånd för att avgöra bristen på vissa element;
  • det är bättre att mata rotgrödan efter bevattning;
  • det rekommenderas att ge företräde åt organiska föreningar;
  • begränsa dig inte till rotförband, det är också värt att använda bladförband.
Bild
Bild

Rotdressing

Rödbetor tar mycket näringsämnen från jorden, så trädgårdsmästare bör veta hur och hur de ska befruktas korrekt. 10 dagar innan du planterar rotgrödan är det värt att införa 20 gram ammoniumnitrat och 20 gram ammoniumsulfat i jorden. Dessutom rekommenderar experter att tillsätta 35 gram superfosfat och 10 gram kaliumgödsel. Om jorden är dålig måste den matas med organiskt material i förväg.

Vid odling av en rotgröda bör 2 förband utföras:

  • håller på att gallras;
  • tills lövverket stängs.
Bild
Bild

För att befrukta kulturen bildas fåror med ett djup av 4 cm mellan raderna och en näringslösning hälls i dem . Efter befruktning av sängarna är det värt att vattna rikligt. För att växten ska bilda friska toppar, måste kväve tillsättas. Det rekommenderas också att använda mullein eller kycklingspillning. Utspädd kycklingspillning vattnas mellan rödbetorna på ett avstånd av 5-10 cm från rotsystemet.

Experter avråder starkt från att vattna rotgrödor med färskt spillning. Ett effektivt alternativ för att gödsla en grönsak är introduktionen av toppdressing för betor på våren.

Bild
Bild

För att förbereda näringsämnet krävs det att spädas ut 30 gram nitrat, superfosfat och kaliumsulfid i 10 liter vatten. Detta medel kommer att räcka för att befrukta 10 m röda grödor.

När plantans toppar börjar stängas inträffar bildandet av en rotgröda. Det är vid denna tidpunkt som grönsaken behöver kalium och fosfor. Det bästa matningsalternativet anses vara ett som har följande sammansättning:

  • 0,08 kg superfosfat;
  • 0,04 kg kaliumsulfid;
  • 10 liter vatten.
Bild
Bild

Bladdressing

Förutom att introducera näringsämnen vid roten, använder trädgårdsmästare bladfoder. Sådana åtgärder är nödvändiga för att förbättra tillväxten av toppar, stjälkar och skördar. Dessutom bör det noteras att näringsämnen från lövverket snabbt kommer in i rotzonen. Tack vare detta får rödbetorna mer mineral och näringsämnen.

Följande ämnen kan användas som bladförband:

  • tinktur av urea, som perfekt ger näring åt betorna;
  • borsyra i utspädd form fördelas över plantans toppar;
  • mangan är en källa till en stor mängd ämnen som är nödvändiga för tillväxt och utveckling av en grönsak.
Bild
Bild

Vi använder folkmedicin

För att få en bra beteskörd som är miljövänlig försöker många trädgårdsmästare att använda beprövade folkmedicin. I det här fallet kan du använda ogräs, jäst och andra improviserade medel.

Saltlösning

För att befrukta rotfrukterna är det värt att använda vanligt bordsalt, inte jodiserat. Som ni vet är salt en natriumkälla, vilket påverkar produktens sötma. Växten matas med saltlösning tre gånger:

  • när betorna har 6 blad;
  • när rotgrödan kikar ut från substratet med 3 cm;
  • 15 dagar efter föregående befruktning.
Bild
Bild

Weed Tincture

För att förbereda gödningsmedlet är det nödvändigt att samla gräset utan frön, lägg det i en fat och fyll det med vatten. Insistera på botemedlet i en vecka. Därefter filtreras det och späds ut med vatten i ett förhållande av 1 till 10. Ett sådant verktyg används för att vattna rotgrödan två gånger i månaden.

Bild
Bild

Nässla

Denna växt är rik på ett stort antal näringsämnen, nämligen kalium, fosfor, kalcium, magnesium. Du kan bara använda detta gödningsmedel i enlighet med rekommendationerna:

  • nässlor kan endast användas på vilka blomställningar ännu inte har bildats;
  • gräset måste vara friskt;
  • för framställning av tinkturen kan jäst eller surdeg användas för att påskynda jäsningen;
  • du kan befrukta en kultur med ett sådant verktyg inte mer än en gång i veckan.
Bild
Bild

Kycklingspillning

Denna generösa kvävekälla bör användas under grönsakens tidiga växtsäsong. Denna typ av utfodring kan vara fördelaktig för alla typer av jord, den anses särskilt effektiv på sur jord.

Bild
Bild

Schema för användning av kycklinggödsel:

  • ämnet späds ut med vatten i förhållandet 1 till 12; det rekommenderas kategoriskt inte att hälla sådant gödselmedel på rötterna, eftersom detta kan orsaka brännskador;
  • utspätt gödselmedel hälls endast i särskilt förberedda spår eller mellan raderna.
Bild
Bild

Träaska

Rik på kalium och fosfor, magnesium och bor. Med hjälp av ett sådant ämne är det möjligt att inte bara förbättra jordens struktur utan också att avoxidera den. Med hjälp av sådant gödningsmedel matas rotgrödan efter sådd av fröet, liksom i fasen av fruktens aktiva tillväxt . För att förbereda en asklösning är det nödvändigt att späda ut 2 glas aska med en hink vatten. Därefter infunderas gödningsmedlet i flera timmar och vattnas med betor.

Bild
Bild

Jäst

Den jäst som är känd för varje hemmafru, som förs in i jorden, kan öka tillväxten av nyttiga bakterier, som vid bearbetning av organiskt material mättar den med kväve och kalium. Beredning av jästlösning:

  • 1000 gram levande jäst späds ut i 5 liter vatten;
  • ämnet insisteras i 2 timmar;
  • utspädd med vätska i förhållandet 1 till 10.
Bild
Bild

Bevattning av betor med jästkomposition utförs tre gånger:

  • efter framväxten;
  • 20 dagar efter den första utfodringen;
  • ett par månader efter den första utfodringen.
Bild
Bild

Vid utfodring av betor måste trädgårdsmästaren ta hänsyn till att inte bara brist, utan också ett överskott av mineraler kan påverka rotgrödans tillstånd negativt . Åsikten att ju mer gödsel som appliceras under växten, desto bättre kommer den att växa är fel. Gödsling av kulturen bör införas medvetet och omväxlande. För att betorna ska växa bra under den varma årstiden, innan du planterar rotfrön, är det värt att tillsätta sand och sågspån till jorden.

Rekommenderad: