Hur Matas Betor För Tillväxt? Hur Kan Du Vattna Rotfrukter Med Folkmedicin I Det öppna Fältet? Gödsel För Foderbetor I Juni

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matas Betor För Tillväxt? Hur Kan Du Vattna Rotfrukter Med Folkmedicin I Det öppna Fältet? Gödsel För Foderbetor I Juni

Video: Hur Matas Betor För Tillväxt? Hur Kan Du Vattna Rotfrukter Med Folkmedicin I Det öppna Fältet? Gödsel För Foderbetor I Juni
Video: Top 8 Liquid Fertilizer for your Plants / Garden. 2024, Maj
Hur Matas Betor För Tillväxt? Hur Kan Du Vattna Rotfrukter Med Folkmedicin I Det öppna Fältet? Gödsel För Foderbetor I Juni
Hur Matas Betor För Tillväxt? Hur Kan Du Vattna Rotfrukter Med Folkmedicin I Det öppna Fältet? Gödsel För Foderbetor I Juni
Anonim

I naturen utvecklas växter utan mänsklig hjälp. När det gäller odlade sorter behöver de noggrant underhåll, liksom tidig befruktning.

Bild
Bild

Vad behövs och hur man känner igen bristen på mineraler?

Rödbetor behöver matas i alla tillväxtstadier. Det kräver element som kväve, fosfor, kalium, natrium, bor, kalcium och magnesium . Glöm inte att gödningsmedel appliceras i vissa mängder. Vid olika utvecklingsstadier kräver rotgrödan också olika ämnen. Innan du börjar befrukta måste du ta reda på hur yttre tecken på brist eller överskott av näringsmineraler ser ut. Med ett överskott av gödningsmedel är det verkligen förbjudet att mata betorna ytterligare.

Mineralbrister kan erkännas av följande förändringar:

  • missfärgade döda toppar;
  • djupröda eller lila blad;
  • krossande löv, rodnad i bladdelen;
  • gulning av bladen och deras torkning;
  • stoppa lövverkstillväxt;
  • brist på nya blad.

Brist på användbara element kan leda till en så farlig sjukdom som nekros. Detta virus får roten att krympa. Växten blir oförmögen att absorbera fukt och dör. Brist på näringsämnen leder också till minskad frukt.

En rotgröda som odlas utan dressing blir bitter och seg, det vill säga helt oanvändbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett överutbud av gödningsmedel manifesteras enligt följande:

  • en ökning av topparnas storlek är oproportionerlig i förhållande till fostrets tillväxt;
  • utseendet på brunröda fläckar på lövverket;
  • lövverk ljusnar, bromsar tillväxten;
  • utvecklingen av kloros;
  • utseendet på foci av nekros;
  • dör av rotsystemet.

Om det finns ett överskott av gödselmedel är det nödvändigt att kasta jorden . Marken vattnas rikligt för att spola ut ämnen som är giftiga för växter. Om möjligt kan du transplantera kulturen genom att byta ut jorden. Du kan inte börja mata betorna igen. Först behöver du bara applicera 25% av den rekommenderade gödningsmedelsdosen. Öka sedan till 50%. Om allt är bra med växten ökas dosen till 100%.

Genom att känna till tecknen på en störd befruktningsregim kan man förstå när det är värt att mata betorna för tillväxt och när det är bättre att sluta mata.

Bild
Bild

Typer av förband

För att öka produktiviteten och påskynda utvecklingen används mineraliska och organiska gödningsmedel . Det finns många kommersiellt tillgängliga kosttillskott som avsevärt kan förbättra växtutvecklingen. Sådana medel är mycket effektiva på grund av den höga koncentrationen av elementen de innehåller. Naturligtvis kan några av dem samlas i frukter och blad av betor, vilket är oönskat om målet är att få en miljövänlig produkt.

Organik har en positiv effekt på både rot- och bladdelen. En sådan åtgärd är dock mindre effektiv. Samtidigt ackumuleras naturligt gödningsmedel inte bara inte i form av skadliga bekämpningsmedel, utan ökar också jordens bördighet . Det finns flera sätt att applicera toppdressing.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rot

Denna metod består i att applicera gödselmedel vid roten utan att påverka lövverket . För att gödningsmedel ska fungera mer aktivt grävs grävningar mellan betsängarna. Näringslösningen hälls i den. Efter applicering av toppdressing på detta sätt är det absolut nödvändigt att vattna plantorna för att förhindra rotbränning.

Gödselmedel som är lämpliga för rotförband inkluderar följande alternativ

  • Ammoniumnitrat . Detta gödningsmedel innehåller 25-30% kväve, vilket är nödvändigt för betor i det första tillväxtstadiet. Kväve är involverat i bildandet av klorofyll. Det är därför växter behöver det så mycket. Ammoniumnitrat appliceras en gång 21 dagar efter plantering av betor. Granulaten hälls mellan raderna. För 1 m2 räcker det med 5-10 g. Du kan också använda en flytande lösning. För att göra detta, späd 30-35 g per 10 liter vatten.
  • Urea … Principen med användning av urea liknar användning av ammoniumnitrat. Urea är också en kvävekälla. Därför tillämpas detta verktyg när lövverk börjar växa och bildas. Du kan ersätta urea med dolomitmjöl. Men det är oönskat att använda dem tillsammans.
  • Superfosfat … Det är ett universellt gödningsmedel, eftersom det är lämpligt för de flesta trädgårdsodlingar, liksom för all jord. Topdressing utförs innan plantor planteras. Superfosfatgranuler läggs ut i groparna.
  • Jäst … Jäst som införs i jorden påskyndar växternas tillväxt på grund av att jäsningsprocessen berikar jorden med kväve och kalium. Receptet för jästmatning är enkelt: 1 kg jäst späds ut med 5 liter vatten. Sedan måste lösningen insisteras i 1, 5-2 timmar. Blandningen späds sedan 1: 10.
  • Komplexa gödningsmedel . Sådana medel kan avsevärt förbättra utvecklingen av betor och rotfrukter. Det finns flera alternativ för att befrukta växten på detta sätt. 0,03 kg ammoniumnitrat, kaliumsulfat och dubbel superfosfat späds ut med 10 liter vatten. Rödbetor vattnas med denna lösning tidigt på våren. När lövverket stängs börjar bildandet av en rotgröda.

Denna period är gynnsam för användning av ett sådant verktyg: 10 liter vatten späds med 0,08 kg superfosfat och 0,04 kg kaliumsulfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blad

Bladgödsling är bladsprutning. Denna typ av utfodring anses vara extra. Fördelen med bladmetoden är förmågan att spruta rödbetor i alla tillväxtstadier.

  • Urea -lösning används för bevattning . För 10-12 liter räcker det bara med 0,02 kg av produkten.
  • Du kan spraya rödbetor med en svag lösning av mangan . Växter sprutas 5 gånger under hela säsongen. Manganbehandling är också användbart eftersom det skyddar rotgrödor från gråröta.
  • Borsyralösning används som bladmatning … Bordsalt tillsätts. Borsyra och salt löses i en hink med vatten. Därefter utförs sprutningen. Det är viktigt att arbeta med borsyra, andningsskydd och skyddsglasögon, eftersom ångor kan skada luftvägarna, eftersom borsyra klassificeras som klass 4 av toxicitet.
  • Det är värt att komma ihåg att rent fågelspill och gödsel är skadligt för betor . De bränner rotsystemet. Det är lämpligt att göra sådana medel främst på fattiga jordar. Fjäderfäspillning används endast genom att späda den kraftigt. För 12 liter vatten räcker det med 1 kg gödsel. Det betyder att gångarna vattnas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

Folkinfusioner och avkok är ett utmärkt alternativ till alla typer av gödningsmedel. Sådana produkter mättar betorna med användbara element, utan att skada varken själva växten eller jorden.

  • Aska … Träaska är en källa till kalk, kisel, kalcium, kalium, fosfor och många andra element. Användning av aska kan också skydda betor mot parasiter och sjukdomar. För att rotgrödan ska få maximal mängd näringsämnen och växa bättre appliceras produkten färsk. Innehållet av användbara element i den liggande askan är mycket mindre. Ask placeras i gångarna till ett djup av 4-6 cm och är täckt med jord. Därefter utförs vattning för att förhindra att aska tvättas ut. Ask från brinnande ogräs, andra lövfällande och örtartade växter är bättre lämpad än träaska. Denna toppdressing kan användas både efter uppkomst och före plantering av plantor.
  • Vitlök infusion . För snabb bildning av ett lövsystem behöver rödbetor kväve. Vitlökinfusion är rik på detta element. För att förbereda den fylls en liten behållare med ogräs, blad av rotfrukter, hackad vitlök i proportionerna 2: 1. Blandningen infunderas i 14 dagar. Den resulterande infusionen späds ut med 10 liter vatten. Lösningen kan hällas över rödbetorna eller sprutas runt bladen och jorden.
  • Salt … Ett utmärkt komplement till betfodersystemet är bordsalt utan tillsats av jod. Salt innehåller natrium, vilket bidrar till ackumulering av socker i rotfrukterna. Den lösa substansen används för både rot- och bladförband. För applicering i öppen mark späds 4 teskedar med 10-12 liter vatten. Denna lösning hälls över rödbetarnas rot. 10 liter lösning förbrukas per 1 m2. För sprutning med 10 liter vatten, späd med 8 teskedar salt.
  • Nettle tinktur . Nässla innehåller element som magnesium, kalcium, kalium och fosfor. För infusion används endast nässlor som är intakta av sjukdomar och skadedjur. Det är också viktigt att använda gräs som ännu inte har utvecklat blom äggstockar. Infusionen bereds enligt följande: hackad nässla blandas med jäst eller surdeg. Sedan späds det ut med en liter varmt kokt vatten. Därefter stängs den tätt och avlägsnas till en mörk plats i 14 dagar. Det är nödvändigt att omröra infusionen en gång om dagen. Den resulterande lösningen filtreras och späds med en hink vatten. Betinfusion kan användas en gång i veckan.

Det är viktigt att använda en plastbehållare. Nässla kan reagera med metall och infusionen är inte lämplig för användning. Oavsett metod eller typ av befruktning är det viktigt att utfodring utförs i tid. Så här kan du få en bra rik skörd.

Rekommenderad: