Gödning Av Gurkor I Växthuset: Vilket Gödningsmedel Ska Användas Om Gurkor Växer Dåligt? Vad Ska Man Mata Efter Den Första Plantningen Av Plantor? Hur Ofta Ska Man Spraya?

Innehållsförteckning:

Video: Gödning Av Gurkor I Växthuset: Vilket Gödningsmedel Ska Användas Om Gurkor Växer Dåligt? Vad Ska Man Mata Efter Den Första Plantningen Av Plantor? Hur Ofta Ska Man Spraya?

Video: Gödning Av Gurkor I Växthuset: Vilket Gödningsmedel Ska Användas Om Gurkor Växer Dåligt? Vad Ska Man Mata Efter Den Första Plantningen Av Plantor? Hur Ofta Ska Man Spraya?
Video: Hur jag frösår gurka till att beskära gurka enligt paraplymetoden för en ökad skörd - del 1. 2024, April
Gödning Av Gurkor I Växthuset: Vilket Gödningsmedel Ska Användas Om Gurkor Växer Dåligt? Vad Ska Man Mata Efter Den Första Plantningen Av Plantor? Hur Ofta Ska Man Spraya?
Gödning Av Gurkor I Växthuset: Vilket Gödningsmedel Ska Användas Om Gurkor Växer Dåligt? Vad Ska Man Mata Efter Den Första Plantningen Av Plantor? Hur Ofta Ska Man Spraya?
Anonim

Trädgårdsväxthus är inte nya. I en sådan struktur är särskilda villkor organiserade för att öka avkastningen av vissa grödor. Gurkor är lätta att odla i ett växthus. De bär frukt tidigt och är praktiskt taget inte mottagliga för sjukdomar. Det viktigaste är att gödsla gurkor korrekt och i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsmetoder

Gödselmedel spelar en viktig roll i växtutvecklingen. Gödning av gurkor i ett växthus kan göras på flera sätt. Varje typ har sina egna egenskaper och fördelar. Korrekt utfodring garanterar plantans harmoniska utveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rot

Att gödsla på detta sätt är väldigt enkelt. Det är nödvändigt att vattna plantorna vid roten. Både mineraliska och organiska föreningar används . Proceduren utförs i frånvaro av direkt solljus. Att lägga torrt gödselmedel till ett hål eller en jord anses också vara ett rotbete.

Med gradvis upplösning kommer ämnen in i växten . Rootdressing är uteslutande lämplig för friska gurkor med en utvecklad rhizom. Gödningsresultaten visar sig gradvis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under säsongen görs sådana förband minst 4 gånger.

Blad

Denna typ av vård anses vara en nödåtgärd. Förfarandet utförs genom sprutning på ett blad. Det är viktigt att se till att ämnet faller på plattans botten. Det finns stomata som absorberar fukt.

Bladförband utförs på en sval tid när rhizomen inte kan tillgodogöra sig näringsämnen . Sprutning är fördelaktigt för stress. Och även metoden används under den period då växten försvagas av sjukdomen. För bladmatning är koncentrationen 2 gånger mindre än för vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket gödningsmedel ska du använda?

Gurkor i ett växthus behöver regelbunden och omtänksam vård. Även med brist på vattning är frukterna bittra . Men bristen på näringsämnen kan leda till att det praktiskt taget inte blir något utbyte. Det är viktigt att korrekt kombinera organiska och mineraliska gödningsmedel. Komplexa formuleringar anses vara det enklaste alternativet.

Folkmedicin är prisvärda och enkla att använda . Det är bara viktigt att följa recept och dosering. Gurkor kan matas på olika sätt. Det viktigaste är att de har tillräckligt med näringsämnen för rätt utveckling. Gurkor älskar variation och vattnar regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Organisk

Gödsel används inte bara i trädgården, utan också i växthuset. Organiskt material kan förbättra jordens sammansättning, berika den. I detta fall är det viktigt att observera doseringen. Växthusgurkor kan befruktas med dessa produkter.

  • Infusion av kogödsel . Komponenten ska blandas med vatten i lika stora proportioner. Kompositionen infunderas under ett stängt lock i 7 dagar. Gödsel måste omröras regelbundet. Efter insistering filtreras kompositionen. Koncentratet späds ut med vanligt vatten i förhållandet 1: 10. Häll 1 liter under roten på varje gurka.
  • Infusion av fågelspillning . Detta gödningsmedel har en hög koncentration. Det är viktigt att observera doseringen, annars är det hög risk att bränna rötterna. Alla fjäderfäspillningar kan användas, från kyckling till kalkon. Komponenten med vatten hälls i fatet i lika stora proportioner. Behållaren stängs i 8-10 dagar. Senare måste gödningsmedlet filtreras noggrant och spädas med rent vatten i förhållandet 1: 20. Häll 1 liter av kompositionen under roten på en buske. Oftast befruktas kycklinggödsel i växthuset.
  • Örtinfusion . Det är bäst att använda unga skott av nässlor och maskrosblad. Fyll tunnan 2/3 med färska örter, häll vatten på toppen. Kompositionen lämnas för jäsning, 7-10 dagar är tillräckligt. Gödseln är klar om det finns ett tjockt skum och en skarp doft. Du kan lägga till ytterligare komponenter för att påskynda jäsningen. Efter tillagning är det nödvändigt att sila kompositionen och späd ut med rent vatten i förhållandet 1: 5.

Toppdressing från moget hö kommer att förbättra produktiviteten och förlänga fruktperioden. Komponenten blandas med vatten i lika stora mängder och infunderas i två dagar på en varm plats. Sedan behöver du bara dekantera och applicera 1 liter per planta under roten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Organics gör det bra i situationer där gurkor inte växer bra.

Mineral

Organics kan inte tillämpas permanent. Det är viktigt att kombinera dem med mineraler så att växterna får alla nödvändiga näringsämnen. Om gurkorna växer långsamt, kommer rätt matningssätt att rätta till situationen. En mängd olika mineraler används, beroende på stadiet av växtutveckling.

  • Urea . Det räcker med att tillsätta 50 g per 10 liter vatten. Lösningen kan helt enkelt sprutas på bladen eller användas som bevattning. Urea är rik på kväve, vilket behövs för gurkor i olika utvecklingsstadier.
  • Kaliumnitrat . Används 25-30 g per 10 liter vatten. Kaliumlösningen appliceras med bladmetoden.
  • Superfosfat . För 10 liter vatten behöver du cirka 50-60 g av ämnet. Fosfor kombineras ofta med andra ämnen.
  • Zinksulfat . Endast 0,1-0,2 g per 10 l används. Ämnet är mycket koncentrerat, därför är det viktigt att observera doseringen.
  • Mangansulfat . För 10 liter rent vatten behöver du bara 0,5 g. Det är lättare att späda ut kompositionen på en gång med 20 liter för att inte misstas med mängden.
  • Kaliumnitrat . Det räcker med att späda ut 30 g av ämnet i 10 liter vatten. Gurkor behöver kalium med måtta i alla utvecklingsstadier.

De bästa kvävekällorna är urea och ammoniumnitrat. Fosfatgödselmedel är superfosfat, kaliummonofosfat. Växter behöver också kalcium, som kan tillsättas med kalciumnitrat eller kaliumklorid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du använder mineralgödsel bör du utvärdera plantans utseende.

Komplex

Ibland är det svårt att välja gödselmedel för att ge växter en balanserad kost. I det här fallet kan du använda komplexa preparat. Kompositionen är genomtänkt och har alla nödvändiga ämnen i rätt proportioner. Det är viktigt att observera proportionerna som tillverkaren anger i instruktionerna.

Det finns flera användbara komponenter i preparaten. Verktyget kan köpas eller förberedas hemma. En balanserad kost är viktig för en skörd. Här är namnen på kvalitetspreparat för gurkor.

  1. Diammofosk . Granulaten löses upp i vatten. Lösningen absorberas enkelt och snabbt av växten. Medlet ska appliceras på marken till ett djup av cirka 8 cm. Det är bäst att applicera medlet efter plantering och innan blommorna börjar bildas.
  2. Ammofoska . Det är mycket viktigt att följa säkerhetsåtgärder när du arbetar med detta ämne. Kan användas i växthuset när som helst på året utom hösten.
  3. Nitrofoska . Läkemedlet är i form av vattenlösliga granulat. Gurkor svarar bäst på nitrofosfatsulfat. Den innehåller svavel. Kompositionen införs i jorden till ett djup av cirka 7 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kvalitetsberedningar för gurkor görs av olika företag. Du kan välja ett lämpligt alternativ bland sortimentet "Fasco", "Agricola", "Good power", "Clean sheet ". Dessa företag har redan förtjänat förtroende. Det är viktigt att använda alla industriprodukter enligt tillverkarens instruktioner. Annars finns det risk för skada på nöjena.

Lite oftare köpta komplexa gödningsmedel används av nybörjare . Men vård i en sådan situation är dyrare. Erfarna trädgårdsmästare förbereder ofta självständigt flerkomponentkompositioner för gurkor i ett växthus. Det är i alla fall viktigt att applicera gödningsmedel korrekt, i rätt koncentration och vid rätt tidpunkt för utveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

Gödselmedel av denna typ kan enkelt göras för hand. I de flesta fall används ämnen som finns i alla hem. Matavfall används ofta. Här är några effektiva recept på gurkor.

Jäst . Det är bäst att applicera den torra komponenten i påsar. Förbered 5 liter varmt vatten, tillsätt 10 g jäst och 3 msk. l. Sahara. Kompositionen ska infunderas i 9 timmar. Därefter späds koncentratet ut med 9 liter varmt vatten. Resultatet blir 10 liter jästgödsel. Anläggningen kommer att behöva 1 liter lösning. Gödsel appliceras med rotmetod.

Bild
Bild

Lökskal . Gödsel förbättrar inte bara jordens sammansättning utan skyddar också mot svampar. För 10 liter varmt vatten behövs bara 200 g skal. Kompositionen infunderas i 3-4 dagar. Vätskan ska filtreras och spädas med vatten i förhållandet 1: 1. Produkten används för att spraya gurkor.

Bild
Bild

Brödskorpor . Fyll en liten hink med material 2/3 fullt. För matlagning kan du använda skorpa, kex och bröd, som har blivit inaktuellt. Vatten hälls i behållaren och når inte kanten på bara ett par centimeter. Brödet ska vara under tryck, även en enkel tallrik klarar sig. Infusionen lämnas i 7 dagar för jäsning. Senare bör gödningsmedlet filtreras och spädas med rent vatten i lika stora proportioner. Infusionen används för vattning, 0,5-1 liter räcker för varje gurka.

Bild
Bild

Nässla . Endast en ung växt används. Fyll en 10 liters hink med nässlor och fyll den med varmt vatten. Behållaren ska täckas med ett lock eller vanlig plast. Gödsel infunderas i cirka 12-15 dagar. Produkten anses vara klar när en karakteristisk dynglukt uppträder. Före användning späds gödningsmedlet med rent vatten i förhållandet 1: 2. Produkten appliceras med rotmetoden.

Bild
Bild

Aska . Ingrediensen gör jorden alkalisk, så det är viktigt att inte överdriva det. Den tas in högst 4 gånger per säsong. Askan kan helt enkelt rakas runt gurkorna och strös med vatten ovanpå. I vissa fall är det mycket mer effektivt att använda en lösning. För matlagning läggs 200 g aska på 10 liter vatten. Lösningen infunderas i cirka 4-7 dagar. Senare filtreras blandningen helt enkelt och hälls under busken. Nog 1 liter per planta.

Bild
Bild

Väteperoxid . Kombinationen av en apoteksprodukt med socker hjälper till att skydda gurkor från skadedjur. Peroxid är ett antiseptiskt läkemedel. För beredning måste du ta 50 g socker och 1 liter vatten för 50 ml av ämnet. Det finns ett annat matlagningsalternativ. På 1 liter vatten lägg 50 ml peroxid, ett par droppar alkohol och en bit riven tvätttvål. Medlet kan bota mjöldagg på gurklöv. Det visas i kalla och hög luftfuktighet. Häll 2 msk i 1 liter vatten. l. peroxid. Fungiciden används för att spraya bladen. Dessutom används peroxid för att stimulera tillväxt. Läkemedelsprodukten innehåller syre och väte. Produkten förbättrar gurkornas naturliga immunitet. För matlagning, lägg 300 ml peroxid på 1 liter vatten. För att aktivera tillväxt och förebygga sjukdomar bör växter sprutas med en lösning.

Bild
Bild

Borsyra . Ämnet är ganska enkelt att använda. Du måste ta 1 tsk. borsyra och späd i lite varmt vatten. En vätska med en temperatur på 45-50 ° är lämplig. Koncentratet ska spädas med ytterligare 2 liter vatten. Kompositionen används för sprutning av stjälkar och blad.

Bild
Bild

Det är inte värt att använda jod i ett växthus . Denna lösning skyddar gurkor väl i det öppna fältet från en mängd olika sjukdomar. Du kan använda folkrecept var 7-10 dagar. Detta kombinerar sprutning och vattning. Om doserna och koncentrationerna observeras skadar denna typ av gödningsmedel inte gurkor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsfrekvens och funktioner

Gurkor kännetecknas av den snabba utvecklingen av skott och frukter. Samtidigt finns plantornas jordstammar på ytan och är dåligt utvecklade . Därför är det så viktigt att ge näring åt växterna i varje utvecklingsstadium, även vid den sista skörden. Markberikning är ett förberedande arbete som utförs innan man planterar gurkor.

Rotfodring utförs med komplexa medel och folkliga metoder . Mineraler läggs också till på detta sätt. Vattningen beräknas baserat på landytan. Så för varje kvadratmeter måste du hälla 3 liter av kompositionen. Vissa gödningsmedel används i mindre mängder, vilket anges i receptet.

Bladförband används i kombination med den tidigare metoden . Gödselmedel med denna metod appliceras efter behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt för gurkor att det finns mycket organiskt material i jorden. Samtidigt behöver de också sprutning.

Vintermatning i växthusförhållanden utförs varannan vecka. Det är nödvändigt att alternera mineraler med organiska ämnen. Vanligtvis används samma medel som för odling i det öppna fältet. Samtidigt är det viktigt att tänka över utfodringsschemat.

Framgångsrik odling av gurkor i ett växthus är endast möjligt med rätt tillvägagångssätt för växtskötsel. Du bör göra ett schema i förväg och fundera på vad du ska mata. Det är också viktigt att justera det valda gödningsmedlet om plantorna börjar växa dåligt eller bli sjuka. Matningsschemat och rekommendationerna är följande.

  1. Första gången att befruktas är nödvändigt i det ögonblick då de första 2-3 bladen dyker upp . Vid denna tidpunkt är kvävehalten i jorden särskilt viktig. Vanligtvis blir urea eller ammoniumnitrat den första utfodringen. I det första fallet appliceras först gödselmedel och vattning med rent vatten utförs ovanifrån. I det andra är det tillräckligt att helt enkelt ange kompositionen vid roten.
  2. Under blomningen av gurkor är det nödvändigt att befrukta om . Vid denna tidpunkt behöver växten kalium mest av allt. Ganska ofta behandlas blommande gurkor med aska. Det är lättast att använda en lösning, men du kan lägga till komponenten i sin rena form. När gurkorna har blommat bör bor tillsättas. Vanligtvis kompenseras bristen på en komponent med folkmedicin. Borsyralösning införs med bladmetod.
  3. Redan efter 7-14 dagar bör gurkorna befruktas igen . Det är bäst att använda mullein eller kycklingspillning. Gödsel appliceras med rotmetoden.
  4. Den sista dressingen är valfri . Oftast används samma gödningsmedel som i föregående fall.
Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste gödningsmedlen appliceras i utvecklingsstadier . Det kan dock finnas oförutsägbara situationer i ett växthus. Så ibland utförs den första efter plantering av plantor i fall där groddarna är mycket svaga. Du kan också spraya för äggstocken utanför schemat.

I ett växthus av polykarbonat uppstår ofta gynnsamma förutsättningar för utveckling av svampar och mjöldagg . I sådana situationer utförs terapeutisk sprutning. De går utanför standardmatningsschemat. Och det är bättre att göra vanlig profylax helt och hållet.

Tidpunkten för befruktningen beror på hur växten utvecklas . Det är viktigt att befrukta i etapper, med hänsyn till gurkornas behov. Omedelbart efter spiring växer växten aktivt och kräver en stor mängd kväve och näringsämnen. Om allt görs korrekt kommer gurkorna att ge en bra och högkvalitativ skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Det är viktigt att justera sammansättningen av förband beroende på växtens behov. Skada orsakas av både brist på spårämnen och överskott. För nybörjare är det särskilt svårt att hitta rätt vård. Enkla tips hjälper dig att räkna ut det.

  1. Med brist på magnesium blir gurklöven täckta med gulgröna fläckar . Ett överskott av ämne leder till rotsystemets död. Samtidigt börjar bladen krulla och mörkna.
  2. Brist på kalcium återspeglas också i arken . De börjar bli gula, dö av och deformeras. Om det finns för mycket ämne börjar gurkorna snabbt åldras. I detta fall absorberas näringsämnen dåligt, symtom på järnbrist kan dyka upp.
  3. Bristen på kalium manifesteras av gula fläckar på bladen . Utåt ser de ut som solbränna. Om du inte löser problemet faller bladen helt och frukterna blir päronformade. Om det finns mycket kalium i jorden, uppstår brännskador på kanterna på bladen. Mosaikfläckar kan förekomma överhuvudtaget. Som ett resultat dör bladen av.
  4. Den låga kvävehalten i jorden är lätt att se . De nedre arken blir gula och faller av. Gurkfrukter blir spetsiga, ändrar färg. Om det finns mycket kväve, bildas nekrotiska ränder vid bladets kanter.
  5. Brist på fosfor bromsar tillväxten av gurkor . Som ett resultat bromsas bildandet av nya löv. Plattorna i sig blir gråaktiga. Om det finns mycket fosfor slutar växtsäsongen före schemat. Skott på sidorna tappar löv.
  6. Järnbrist leder till bildning av kloros . Med denna sjukdom förlorar bladplattorna sin färg, och pigmentet förblir bara i venerna. Det är intressant att gurkor praktiskt taget aldrig har ett överflöd av detta element. Järn tvättas snabbt ur jorden med regelbunden vattning.
  7. Brist på koppar leder till blanchering av bladet, greenerna faller snabbt av och skotten börjar vissna . Med ett överskott utvecklar det kloros. Senare bildas bruna fläckar på bladen.
  8. Med brist på bor dör tillväxtpunkter, gurkor tappar produktivitet . Men överskottet av ämnet leder till bildandet av en ljusgul kant på stora ark. Senare dyker små gula fläckar upp på topparna och återgången börjar.
  9. Om frukterna började smaka bittert, ligger problemet ofta i otillräcklig vattning . Orsaken kan också vara plötsliga temperaturförändringar under dagen. Det är viktigt att vattna med varmt vatten både under roten och i hela trädgården.

Det händer att det är svårt att identifiera den exakta orsaken till en växts dåliga hälsa. I det här fallet kan du helt enkelt använda ett komplext botemedel med spårämnen. Med ett överskott av mineraler bör mer intensiv vattning tillhandahållas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så allt överskott kommer helt enkelt att tvättas ur jorden.

Rekommenderad: