Nässelgödsel: Hur Man Förbereder En Infusion För Växtnäring? Ansökningsregler. Vilka Växter Kan Vattnas Med Gröngödsel?

Innehållsförteckning:

Video: Nässelgödsel: Hur Man Förbereder En Infusion För Växtnäring? Ansökningsregler. Vilka Växter Kan Vattnas Med Gröngödsel?

Video: Nässelgödsel: Hur Man Förbereder En Infusion För Växtnäring? Ansökningsregler. Vilka Växter Kan Vattnas Med Gröngödsel?
Video: Produkterna som jag använder till mina växter 2024, Maj
Nässelgödsel: Hur Man Förbereder En Infusion För Växtnäring? Ansökningsregler. Vilka Växter Kan Vattnas Med Gröngödsel?
Nässelgödsel: Hur Man Förbereder En Infusion För Växtnäring? Ansökningsregler. Vilka Växter Kan Vattnas Med Gröngödsel?
Anonim

Moderna trädgårdsmästare använder ofta naturligt gödningsmedel på sin webbplats. Vanlig nässelgödsling är till stor nytta för växter. De förbereds mycket snabbt, och de ger många fördelar för växter.

Bild
Bild

Varför är nässlor bra för växter?

Nässelgödsel har många fördelar:

  • utfodring är säker för både växter och djur, människor;
  • nässla växer överallt, så det är mycket lätt att hitta råvaror för beredning av gödselmedel;
  • på detta sätt kan du mata nästan alla växter i din trädgård och i trädgården;
  • sådana gödningsmedel hjälper till att förbättra jordens kvalitet.

Nässla innehåller en stor mängd vitaminer och mineraler som unga växter behöver för normal tillväxt och utveckling

  1. Kalcium . Med sin brist bromsar växterna sin tillväxt och torkar ut mycket snabbt.
  2. Kväve . Denna komponent bidrar till en snabb uppbyggnad av grön massa.
  3. Magnesium . Med brist på detta element börjar lövverket blekna och smula.
  4. Kalium . Denna komponent gör att växter kan bli starkare och starkare.
  5. Järn, koppar och svavel finns i nässeldressing i mindre mängder. Men de främjar också kraftig växttillväxt och god frukt.

Dessa komponenter absorberas väl av alla kulturer. Därför växer växterna snabbt och ger en rik skörd efter applicering av toppdressing.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka växter kan matas med nässelgödsel?

Nässellösningar används för att mata många grödor

  1. Grönsaker . Högkvalitativ nässelgödsel kommer definitivt att glädja tomater, kål, gurkor och paprika. Det kommer att hjälpa dem att bygga upp en rik grön massa. Dessutom kommer grön dressing att få dina grönsaker att smaka bättre. Så efter att ha använt den tappar gurkorna sin bitterhet.
  2. Bär . Nässelinfusion är utmärkt för att vattna trädgårdsjordgubbar och jordgubbar. Du kan använda den även under fruiting. Det kan också användas för att gödsla hallon, vinbär, krusbär och vindruvor. Nässeldressing gör bären saftigare och sötare.
  3. Blommor . Infusion av nässla av hög kvalitet kan vattnas var 2-3: e vecka. Detta kommer att bidra till att uppnå långvarig och riklig blomning.
  4. Inomhuskulturer . Du kan också vattna krukväxter med det. Använd inte jästgödsel för att mata växter.
  5. Morötter och rödbetor . Efter vattning växer växterna och blir sötare och mer saftiga.

Men det rekommenderas inte att befrukta vitlök, lök, unga rädisor och bönor med nässlor. Efter att ha gjort en sådan toppdressing börjar de aktivt odla toppar. Samtidigt kommer frukterna att vara små och inte särskilt saftiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man infusionen?

Det är bäst att använda nässelinfusion för att befrukta växter. Du kan förbereda det på olika sätt.

Klassiskt recept

Oftast används ett klassiskt verktyg för vattning eller sprutning, som framställs av 100 ml finhackade växter och 8-10 liter väl avlagrat vatten. Före användning späds den koncentrerade växtbaserade uppslamningen i varmt vatten. En liter infusion tillsätts till 10 liter vatten.

Verktyget används för att vattna växter tidigt på morgonen eller sen kväll. En buske tar cirka 1 liter vätska.

Bild
Bild

Med maskrosor

Maskrosstammar läggs ofta till tinkturen som används för utfodring. För dess beredning blandas örterna i lika stora mängder, förskärning . Därefter hälls flera liter varmt vatten i en hink med växter. Du måste insistera på allt i 10-12 dagar. Då och då måste infusionen omröras.

Förutom maskrosor läggs ibland andra ogräs till behållaren, till exempel malurt, rölle eller vetegräs. Du kan inte lägga till giftiga växter, till exempel bindweed eller johannesört, till toppdressing.

Bild
Bild

Med jäst

För att påskynda växtens tillväxt och frukt kan nässlor kombineras med vanlig bagerjäst.

För att förbereda toppdressing måste 100 gram socker spädas i 1 liter kokt vatten, tillsätt sedan 100 gram färsk jäst i behållaren . Blandningen måste omröras så att alla komponenter är helt upplösta. Lägg sedan till ytterligare 2 liter varmt vatten i behållaren och tillsätt nässlor. Den resulterande blandningen måste placeras på en varm plats för jäsning. Efter 6-7 dagar måste nässeljästlösningen filtreras och användas enligt anvisningarna.

Det finns ett annat sätt att förbereda ett nässeltillskott med jäst . 10 gram torrt pulver ska blandas med 2 matskedar socker. Den resulterande blandningen måste spädas i 2 liter varmt vatten. Allt infunderas under dagen. Späd sedan ut en liter nässellösning och 200 gram jäst i 10 liter vatten. Vattna växten med en lösning vid roten.

Bild
Bild

Du kan använda färskt eller torrt bröd istället för jäst för att göra näringsgödsel . Att förbereda toppdressing är väldigt enkelt. Lägg i 200 gram färsk nässla och lite brödskorpa eller kex i en tom behållare. Häll allt detta med uppvärmt vatten och lämna lite utrymme för skum i behållaren. Du måste infusera denna blandning i ungefär en vecka.

Innan du använder toppdressing måste den spädas med vatten i förhållandet 1 till 10.

Bild
Bild

Med gödsel

För att förbereda denna universella toppdressing, lägg till nässlor, en halv handfull gödsel och 1 glas gammal sylt till en stor hink. Häll allt detta med en hink vatten och blanda. Det bör finnas lite utrymme i behållaren, eftersom lösningen kommer att öka under jäsningen.

När allt är klart måste skopan spännas på toppen med polyeten eller täckas med lock och kraftigt förtryck . Lösningen bör jäsa i 3-4 veckor. När jäsningen är klar kan lösningen användas för att vattna plantorna.

Innan matning måste den spädas med vatten i förhållandet 1 till 5. Du kan använda den resulterande produkten i maj och juni.

Bild
Bild

Med serum

På våren, under perioden med aktiv tillväxt, kan växter matas med nässelgödsel med serum. Det är väldigt enkelt att förbereda det. Lägg färska nässlor och en liter vassle i hinken. Dessa komponenter måste fyllas med varmt vatten. Hinken måste täckas med ett lock eller ett tjockt lager av film och lämnas på en mörk och varm plats i 10-14 dagar . När den resulterande blandningen fermenteras måste vätskan filtreras och spädas med vatten i förhållandet 1 till 10. Vattna plantorna en gång i veckan.

Bild
Bild

Med aska

Ask används ofta för att befrukta växter. Denna produkt låter dig berika jorden med kalcium, kalium och kväve. Toppdressing är utmärkt för att gödsla tomater.

För att förbereda lösningen, häll en halv hink nässla med varmt vatten . Lägg till 2 koppar siktad träaska där. Därefter måste allt blandas väl och lämnas på en varm plats i 2-3 veckor. När lösningen jäser väl måste den spädas med vatten i förhållandet 1 till 10. Lösningen används för att mata tomater högst 1 gång i veckan.

Bild
Bild

I processen för att förbereda lösningar från nässlor är det viktigt att följa vissa regler

  1. Använd nässlor som samlats in från ekologiskt rena områden . Du bör inte använda råvaror som samlats nära motorvägar för beredning av toppdressing. Det är bäst att lägga till en produkt som växer på gården eller bredvid trädgården till toppdressingen.
  2. Du kan bara tillaga markbete i plast- eller träbehållare . Metallhinkar och fat bör undvikas.
  3. Du kan inte förbereda gödselmedel från utsäde gräs . Annars kommer ett stort antal ogräs att växa i trädgården nästa år. Unga nässlor är bäst lämpade för beredning av förband.
  4. För att gödselmedlet ska vara av hög kvalitet , det är värt att använda mjukt vatten, till exempel regn eller välavlagrat vatten.

Om allt görs korrekt, kommer utfodring bara att gynna växterna.

Bild
Bild

Villkor för inträde

Nässelgödsel kan appliceras både under roten och på bladet. För rotmatning används en mer koncentrerad lösning. Växter befruktas första sommaren. De måste matas en gång varannan vecka. Innan toppdressing appliceras och omedelbart efter det vattnas plantorna rikligt.

Om växterna är bladmatade bör en mindre koncentrerad produkt användas. Buskarna sprutas högst en gång i månaden. Det är inte värt att behandla växterna oftare för att inte bränna lövverket.

Vid applicering av toppdressing är det viktigt att ta hänsyn till varje växts egenskaper

  1. Tomater . Nässeldressing används för att öka utbytet av denna gröda. Tomater matas 10-12 dagar efter plantering av plantor i ett växthus eller öppen mark. Varje buske måste vattnas med en halv liter nässellösning. Du kan spraya tomater högst en gång i månaden.
  2. Gurkor . Att vattna gurkor med nässlor främjar utseendet på fler äggstockar och förbättrar grödans kvalitet. Gurkor matas enligt samma princip som tomater. De kan vattnas och sprutas.
  3. Potatis . Den kan matas tre gånger per säsong: vid uppkomsten, under spirande perioden och efter blomningens slut.
  4. Jordgubbe . Denna kultur vattnas också ofta med nässelinfusion. För matning av jordgubbar och jordgubbar är det bäst att använda lösningar av nässla med jäst. En eller två vattningsprocedurer kommer att räcka för att bären ska bli sötare och saftigare.
  5. Krukväxter . Nässelförband används för att vattna inte bara trädgårdsodlingar. Krukväxter behöver också kvalitetsgödsling. Nässelinfusioner kan användas för att vattna olika sorter av orkidéer. Succulenter svarar också bra på sådan utfodring. Vattna växter med nässellösning är på vintern. En lösning med svag koncentration används för detta.
Bild
Bild

Dessutom kan växter sprutas om de börjar göra ont . Så kommer ett koncentrerat avkok av nässlor att bli av med mjöldagg. För att förbereda det måste du koka bladen i varmt vatten och koka dem i en halvtimme. Därefter måste vätskan spädas i vatten i förhållandet 1 till 3 och användas för att behandla det infekterade området. Den resulterande buljongen bör användas minst 1 gång på 4-5 dagar. För att helt bli av med mjöldagg måste du utföra 3-4 procedurer.

Nässelbuljong används också för att bekämpa senbrist och kloros . För att förbereda det, häll ett glas hackad nässla med en liter vatten och låt dra i 10 minuter. Efter att buljongen har svalnat måste den blandas med vatten i ett förhållande 1: 5. Sjuka växter behandlas två gånger i veckan.

Nässelinfusioner kan också hjälpa till att bekämpa olika skadedjur. Oftast används de för att skydda växter från bladlöss eller stora spindelmider . För att bekämpa dessa skadedjur används en lösning framställd av 1 kg färskt gräs och 10 liter vatten. En sådan blandning infunderas under dagen. Det används omedelbart efter beredning.

Många trädgårdsmästare lägger också nässelblad bredvid sina växter. Detta hjälper till att skrämma bort sniglar och sniglar.

Bild
Bild

Vilken annan form kan nässla användas i?

Nässla i deras område används inte bara för utfodring. Det är mycket lätt att hitta en användning för detta ogräsgräs.

Kompostering

Nässeltoppar är en utmärkt mulch. Det skyddar jorden från att torka ut och spricka. Dessutom sparar mulch växter från olika insekter. Nässla stöter bort skadedjur med sin skarpa lukt.

Att göra mulch för växtskydd i landet är mycket enkelt . Nässeln måste finhackas och torkas. Denna process kommer att ta 2-3 dagar. Torra nässlor kan användas direkt i din trädgård. Den kan läggas i ett stort lager, eftersom växten sönderfaller mycket snabbt.

Nässelmassa är mest fördelaktig för potatis, hallon, vinbär och liljor.

Bild
Bild

Kompostering

Färska nässlor kan också komposteras. Det är förberett mycket enkelt. För att förbereda det måste du använda nässla och jord i förhållandet 1 till 10. Det är bäst att lägga till komposten i jorden där nässlan växte. Lägg båda komponenterna i lager. Var och en av dem måste hällas med varmt vatten.

Täck behållaren med kompost med ett lager folie och låt den vara i fred i en månad . Efter att den nödvändiga tiden har gått ska produkten hällas med en lösning av Baikal EM-1-beredningen. Därefter måste behållaren täckas igen och lämnas för infusion i ytterligare 2-3 månader. Därefter kan komposten användas i din trädgård.

Bild
Bild

Näringsrik "kudde"

Många trädgårdsmästare planterar nässlor direkt i jorden. Oftast matas gurkor på detta sätt. Nyhackade nässlor staplas helt enkelt i hålen . Därefter hälls det med vatten och strös med ett lager jord. Nästa dag kan plantor eller frön sås i jorden som förbereds på detta sätt. Efter det måste jorden vattnas igen.

Bild
Bild

Nässla aska

Ask erhålls genom att bränna torra nässlor. Du kan bränna både toppar och rötter. För att det torra gödningsmedlet ska vara av hög kvalitet, under bränningen, kan ingenting läggas till nässlan förutom torrt papper som används för att tända elden . Nässlaaska kan användas för utfodring när som helst på året. Det skyddar perfekt växter mot sjukdomar och skadedjur, och låter dig också öka avkastningen. Förvara resterna av den använda askan i en glasbehållare på en torr och varm plats.

Bild
Bild

Näsgrönt gödselmedel är ett naturligt och säkert gödningsmedel för olika grödor. Därför kan du använda den på din webbplats utan rädsla för några negativa konsekvenser.

Rekommenderad: