Jäst För Växtnäring: Ett Recept För Matlagning. Vilka Grödor Kan Matas I Trädgården? Hur Odlar Man Torrjäst?

Innehållsförteckning:

Video: Jäst För Växtnäring: Ett Recept För Matlagning. Vilka Grödor Kan Matas I Trädgården? Hur Odlar Man Torrjäst?

Video: Jäst För Växtnäring: Ett Recept För Matlagning. Vilka Grödor Kan Matas I Trädgården? Hur Odlar Man Torrjäst?
Video: mycket enkel odlar egen bönor i trädgården , grows own beans 2024, Maj
Jäst För Växtnäring: Ett Recept För Matlagning. Vilka Grödor Kan Matas I Trädgården? Hur Odlar Man Torrjäst?
Jäst För Växtnäring: Ett Recept För Matlagning. Vilka Grödor Kan Matas I Trädgården? Hur Odlar Man Torrjäst?
Anonim

Näringsjäst är ett mångsidigt foder för många grödor. Fördelarna med ett sådant gödningsmedel inkluderar dess tillgänglighet, miljövänlighet och ganska hög effektivitet.

Hur är jäst bra för växter?

Jäst är en encellad svamp som livnär sig på socker och producerar koldioxid. Som gödningsmedel i trädgården eller grönsaksgården appliceras de antingen färska eller torra . Färsk komprimerad jäst liknar utåt en brunaktig plasticinestång som smulas sönder när den bryts. Torrjäst - beige granulat, vanligtvis säljs förpackade i påsar.

Jästdressing ger väsentliga fördelar för planteringar, påskyndar deras tillväxt och ökar antalet frukter. Det miljövänliga gödningsmedlet innehåller proteiner, aminosyror, viktiga spårämnen och aktiva ämnen, inklusive järn, zink och mangan.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man kommer in i jorden korrigerar jästlösningar dess struktur, undertrycker skadlig mikroflora och bidrar till att nyttan uppstår . Plus är att detta organiska material kan användas i landet under hela säsongen, både utomhus och i ett växthus.

När jäst införs i jorden börjar ett antal växter snabbt bygga upp grön massa. Deras rötter växer sig starkare och förvärvar laterala skott, och antalet äggstockar ökar betydligt. Som ett resultat blir frukterna godare och växer i större mängder.

Kulturens immunitet förbättras, och den börjar bättre tolerera temperaturfluktuationer och väderförändringar . Man tror också att sådana växter är mindre sjuka och drabbas av effekterna av insekter.

Det bör nämnas att, av recensionerna att döma, verkar effekten av jästlösningen cirka 10-12 dagar efter den första appliceringen.

Bild
Bild

Ett universellt recept för att tillverka gödselmedel

Det finns två huvudsakliga sätt att framställa en jästlösning, vars val bestäms beroende på vilken typ av produkt som används.

Färsk jäst

För att göra en mos av rå jäst behöver du 200 gram av huvudprodukten och en liter vatten. Den krossade briketten måste hällas med vätska, blandas noggrant och får bryggas i ett par timmar . Den färdiga infusionen hälls i en djup behållare och bringas med rent vatten till en volym på 10 liter. Färsk jäst kräver inte ytterligare aktivering med strösocker, men den kan fortfarande tillsättas för att öka jäsningseffekten. Föreliggande lösning appliceras omedelbart när den är klar.

Bild
Bild

Från torrt

Torrjäst ska spädas med rent vatten i en andel av 10 gram per 10 liter, sedan tillsätts 2 matskedar sötningsmedel till komponenterna . Toppdressing infunderas i ett par timmar på en plats skyddad mot drag, varefter den omedelbart används. Förresten, skummet som visas på ytan kommer att säga att jästen är aktiv.

Bild
Bild

Standardgödselmedlet kan kompletteras med ett antal ekologiska ingredienser. Till exempel, det kan vara aska, vilket ger grödorna nödvändigt kalcium och kalium . I ett liknande recept rörs 100 gram färsk produkt i 10 liter varmt vatten och kompletteras med 500 gram siktad aska. Efter att komponenterna har blandats noggrant och lite infunderats kan blandningen tas för vattning med en liter gödningsmedel för varje växt.

Mjölk eller vassle kan också användas istället för vatten . 100 gram färsk eller 10 gram torr produkt införs i en liter vätska. Efter en två timmars infusion tillsätts ett kilo kakor till dem och allt späds med vatten till 5 liter. Vidare bör toppdressingen hålla sig under tryck i cirka 7 dagar, och surdeg måste omröras med en träpinne eller spatel 2-3 gånger om dagen. Innan du använder på sängarna måste varje 200 gram av lösningen lösas upp i 5 liter rent vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till sist, en universell lösning kan göras mer effektiv om du kompletterar den med nässlor . Växten är finhackad och används för att fylla en halv 70 liters behållare. 500 gram kakor tillsätts till blandningen och allt hälls med varmt vatten, där 500 gram levande jäst redan har spädts ut. Blandningen är klar att användas om en dag. Det är värt att påminna om att svampar alltid bör odlas med vatten uppvärmt till en temperatur på 25-40 grader. Mer eller mindre grader tillåter dem inte att aktivera eller helt enkelt förstöra dem.

Goda resultat kan uppnås genom multivitaminmatning baserad på rå svamp . I en behållare med en volym på minst 40 liter läggs 400 gram jäst, 300 gram träaska, ett par kilo mullein och en hink med hackad nässla. Alla produkter fylls med 40 liter vatten och lämnas i 14 dagar på en väl upplyst plats. Den jäsande substansen måste omröras regelbundet. Innan gödningsmedel appliceras på jorden kommer det att vara nödvändigt att späda det i förhållandet 1 till 10.

Gödsel som innehåller kycklinggödsel är användbart för många grödor . I en 10-liters behållare blandas 10 gram torra svampar, 5 matskedar strösocker, 500 gram fågelspillning och samma mängd träaska. Alla komponenter hälls med 10 liter uppvärmd vätska, blandas och infunderas i 2-3 timmar. Innan proceduren förblir kompositionen utspädd med vatten i ett förhållande av 1 till 10.

För att inte bränna växten bör vätskan hällas på ett avstånd av minst 8 centimeter från buskarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur matar man grödor?

Trots att jästmatning vanligtvis används för gurkor och tomater, reagerar många andra grödor också positivt på det. Det bör nämnas att jästlösningen också kommer att vara användbar för att rota sticklingar . Efter att ha skapat en produkt baserad på en torr produkt enligt ett universellt recept, kommer det att vara nödvändigt att blöta grenarna i det i cirka 24 timmar. Efter ovanstående period avlägsnas sticklingar, tvättas och läggs i en behållare med rent vatten. Om allt görs på rätt sätt kommer snart rötterna att kläckas vid förtjockningsställen vid basen.

Bild
Bild

Zucchini

Jästgödsel är lämpligt för zucchini, särskilt i kombination med aska. Som ett resultat av användningen kommer kulturen att börja aktivt bygga upp rotsystemet, av vilket grödans vidare bildning beror. Experter rekommenderar att man spädar 100 gram råprodukt i 500 milliliter varmt vatten . Efter ett par timmar måste startkulturen kombineras med en hink vatten, varefter du kan fortsätta att bevattna kulturen. Dessutom kan du hälla en påse torrt pulver i 10 liter varmt vatten, tillsätta 3 matskedar sötningsmedel till blandningen och insistera den resulterande toppdressingen på en varm plats i cirka 2 timmar.

Detta gödningsmedel rekommenderas att användas under grödans blomning och frukt, i kombination med träaska eller krossade äggskal . Det senare utförs för att uppnå den nödvändiga kalciumnivån i jorden. Zucchini bör bearbetas i varmt väder, eftersom det inte är någon fördel av jäst i kallt väder.

Jästdressing appliceras försiktigt för att undvika att få på blommor och bladplattor.

Bild
Bild

Äggplanta

De älskar jäst och aubergine, matningsreceptet som kommer att vara relevant för paprika

  • Med jäst blir det möjligt att göra en "örtcocktail ", som är baserad på en hink med olika växter: groblad, nässla, humle och andra.500 gram bröd eller smulor och samma mängd jäst tillsätts till huvudkomponenten. Blandningen fylls med 50 liter vatten och lämnas för infusion i två dagar.
  • Ett bra gödningsmedel erhålls från 100 gram råjäst, 50-70 gram socker, 500 milliliter träaska och samma mängd kycklinggödselekstrakt . Alla komponenter fylls med 10 liter vatten och används i en volym på 2 liter per anläggning. Förresten, strösocker i detta recept kan ersättas med torkad frukt eller russin.
Bild
Bild

Beta

För rödbetor är universell utfodring användbar: 200 gram råvara mals och hälls med en liter varmt vatten. Kompositionen blandas, infunderas och späds med 10 liter varm vätska före användning. Varje kvadratmeter plantering behandlas med 3 liter lösning.

Detta gödningsmedel kan appliceras tre gånger per säsong med jämna mellanrum. Det är bekvämare att vattna med jäst med en vanlig vattenkanna på kvällen.

Bild
Bild

Morot

För att mata morötterna måste du krossa den pressade briketten i en hink fylld med varm vätska. Efter att ha blandat blandningen måste du hälla några matskedar socker i den. Detta gödningsmedel används efter daglig infusion. Vattning utförs på en varm dag, normen – minst 500 milliliter användbar fukt vid roten.

Bild
Bild

Hallon

För hallon är matning med både torr och rå jäst lämplig. Det är naturligtvis lättare att använda en förpackad blandning: Häll 10 gram granulat och 5 matskedar strösocker med 10 liter vatten vid rumstemperatur . Efter att blandningen har infunderats i ett par timmar måste den spädas med vatten i förhållandet 1: 5. Gödsel bör appliceras på en väl uppvärmd jord.

Lösningen ska vara färsk och det är bättre att kombinera den med applicering av aska på jorden.

Bild
Bild

Druva

Jästdressing för druvor appliceras ett par gånger per säsong. I en 5-liters hink löses först bagerjäst, varefter 2 matskedar sylt tillsätts där. Den blandade blandningen bör jäsa i cirka 2 timmar i solen, varefter varje 0,5 liter måste spädas i 10 liter vatten.

Bild
Bild

Blommor

Pioner, liljor och petunior växer bättre efter jästbefruktning. Förutom huvudingredienserna kan du lägga till bitar bullar, krutonger, potatisplattor och humle till blandningen. Alla komponenter i mängden 250 gram hälls först med en liter vatten och läggs sedan åt sidan i en timme . Den färdiga blandningen späds ut med vatten i förhållandet 1 till 9. En blandning av 10 gram torrjäst, 2 matskedar socker, 2 gram askorbinsyra och 10 liter vatten vid rumstemperatur kommer också att vara effektivt.

Lösningen kan naturligtvis bara användas efter att ha insisterat i flera timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Matning av andra grödor, till exempel vinbär eller vattenmeloner, utförs enligt liknande scheman. Denna produkt fungerar dock inte för samma potatis eller lök. Gödsel, å andra sidan, kommer att förstöra deras smak och avsevärt minska hållbarheten . En speciell dressing förbereds för gurkor under blomningen. Förutom 500 gram råjäst används samma mängd brödsmulor till det, liksom en blandning av hackad quinoa, nässla, kamomill och maskros i mängden 0,5 kg och 10 liter varmt vatten.

Ingredienserna tillsätts i etapper: först späds svamparna ut med en liten volym varmt vatten, sedan tillsätts bröd till dem och sedan örter . Allt fylls med resterande vatten och ställs åt sidan i ett par dagar. Därefter hälls detta gödningsmedel direkt under roten utan ytterligare spädning.

Bild
Bild

En "skål" för kål bereds av 12 gram torra granulat och 100 gram socker, som hälls i en 3-liters burk och fylls med varmt vatten . Blandningen ska infunderas i en vecka, varefter varje 250 milliliter måste spädas i 10 liter vatten.

Råjäst är mer lämplig för jordgubbar . En brikett som väger 100 gram måste hällas med 5 liter vatten. Efter att jästen har jäst i 24 timmar måste varje 0,5 liter kompletteras med 10 liter vatten. Häll 0,5 liter gödselmedel under varje bärbuske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man för att sätta in korrekt?

Applicering av svampförband i det öppna fältet utförs på en varm solig dag. Den optimala jordtemperaturen bör inte vara lägre än 12-15 grader och lufttemperaturen bör inte vara högre än 33 grader . I allmänhet är den optimala indikatorn för den senare 21-23 grader. Det betyder att om jorden i slutet av maj eller i början av juni ännu inte har värmts upp och det varma vädret inte har fastställts, kommer användningen av jäst inte att ge någon fördel. Självklart måste jästen vara färsk.

Om mjölk finns i receptet tas färsk produkt. I inget fall ska du ta en pastöriserad sort eller en med lång hållbarhet, eftersom de är rika på tillsatser som påverkar tillväxten av grönsaker negativt.

Bild
Bild

Vattning

Marken bör vattnas med jästlösning efter att den har vattnats med vanligt vatten. Användningen av detta gödningsmedel kan inte kombineras med andra organiska gödningsmedel . För vuxna växter är det vanligt att använda en jäst blandning, medan en fräschare är lämplig för plantor. Vätskan ska alltid riktas mot roten.

I allmänhet rekommenderar trädgårdsmästare att endast använda jäst på jordar som är rika på organiskt material , till exempel som redan har matats med kompost, vermikompost eller ruttnad gödsel i mängden två hinkar per kvadratmeter. Före införandet av organiskt material bör du också mätta jorden med preparat som innehåller kalcium och kalium . Alternativt kan det vara en liter träaska eller en matsked kaliumsulfat.

Proceduren utförs optimalt ett par gånger per säsong. Första gången jästen introduceras efter plantering av kulturen, och andra gången - efter 2-3 veckor. Den tredje gången är endast tillåten om växten inte är sjuk med något.

Bild
Bild

Besprutning

Bladförband utförs en gång per säsong för att stärka unga eller svaga växter. Du kan använda både en universalblandning och en mer komplex blandning, till exempel innehållande potatisplattor.

För att skapa den används färsk grön massa i mängden 600 gram eller torr i mängden 300 gram. Växten hälls med 5 liter vatten, 100 gram av svampen tillsätts till den . Låt blandningen bryggas på en varm plats i 4 timmar, den måste filtreras. En sådan "maträtt" kommer inte bara att befrukta grödan, utan också skrämma bort några insekter.

Mjölk- och jästdressing är också lämplig för att spraya tomater . Dess beredning börjar med att 100 gram briketterad jäst är upplöst i 3 liter uppvärmd mjölksvassle. När 6 timmar har gått och blandningen hinner jäsa kan den dräneras i en 10 liters hink och spädas med vatten till full volym. I de färdiga 10 liter toppdressing införs 25 droppar jod.

Detta gödningsmedel ger näring åt tomater och skyddar dem mot senblåsa.

Rekommenderad: