Jästfoder För Plantor: Hur Man Matar Plantor Med Jäst? Recept För Beredning Av Lösningar Och Proportioner, Vattning Med Gödningsmedel För Olika Grödor

Innehållsförteckning:

Video: Jästfoder För Plantor: Hur Man Matar Plantor Med Jäst? Recept För Beredning Av Lösningar Och Proportioner, Vattning Med Gödningsmedel För Olika Grödor

Video: Jästfoder För Plantor: Hur Man Matar Plantor Med Jäst? Recept För Beredning Av Lösningar Och Proportioner, Vattning Med Gödningsmedel För Olika Grödor
Video: Identifiera ogräs i din trädgård -ogräs hos Fru Magdas 2024, Maj
Jästfoder För Plantor: Hur Man Matar Plantor Med Jäst? Recept För Beredning Av Lösningar Och Proportioner, Vattning Med Gödningsmedel För Olika Grödor
Jästfoder För Plantor: Hur Man Matar Plantor Med Jäst? Recept För Beredning Av Lösningar Och Proportioner, Vattning Med Gödningsmedel För Olika Grödor
Anonim

Plantor behöver bra utfodring. En mängd olika formuleringar är lämpliga för detta. Jästmatning, som används av många trädgårdsmästare och trädgårdsmästare, visar hög effektivitet. I den här artikeln kommer vi att lära oss om egenskaperna hos jästgödsel för plantor.

Fördelar och nackdelar

Det finns många olika typer av förband. Var och en av dem har en specifik sammansättning och har en specifik effekt på växter. Jästformuleringar anses vara mycket effektiva, varifrån utmärkta gödningsmedel för plantor erhålls. Många sommarboende använder liknande medel.

Jästförbandens popularitet vid vård av plantor förklaras av de fördelar som sådana formuleringar kan skryta med

  • Tack vare påverkan av jästmatning bildas plantornas rotsystem aktivt . Detta är en mycket viktig fördel som gör sådana gödningsmedel användbara och effektiva.
  • På grund av de övervägda typerna av förband accelereras växttillväxten märkbart . Många sommarboende gör jästkompositioner för dessa ändamål.
  • Vällagad jästförband stärker plantornas immunitet avsevärt … På grund av verkan av sådant gödningsmedel minskar dessutom sannolikheten för växtsjukdom med olika sjukdomar märkbart.
  • Jästmatning skapar den mest gynnsamma mikrofloran , samtidigt som alla patogener och mikroorganismer som är farliga för plantor undertrycks.
  • Under påverkan av den övervägda utfodringen accelereras utvecklingen av plantor , även om hon inte får tillräckligt med belysning per dag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots att jästfoder har så god effekt på plantor betyder det inte att de inte har ett enda minus. Låt oss ta reda på vilka de största nackdelarna med sådant gödningsmedel är.

  • Man bör komma ihåg att jästsvampar kan aktiveras uteslutande under varma markförhållanden . Av denna anledning, om du lägger till sådant gödningsmedel till den fortfarande ouppvärmda jorden, kommer du inte att se någon effekt av den utförda manipulationen. Många sommarboende står inför ett liknande problem när de först försöker använda jästförband.
  • Det är också nödvändigt att ta hänsyn till att jästfoder inte kommer att kunna fungera korrekt på jordar som är fattiga på organiskt material . Om det är planerat att använda sådana kompositioner kommer det att vara nödvändigt att först applicera lämpliga organiska gödningsmedel på marken.
  • När du använder jästtillskott är det mycket viktigt att inte överdriva det . Om för mycket gödselmedel appliceras kan det leda till aktiv och kraftig tillväxt av stjälkar och lövverk. Samtidigt är det växternas frukter som kommer att skadas allvarligt, varför det är meningslöst att vänta på en rik skörd. Övermättnad med svamplösningar kommer att framkalla en kraftig försämring av själva jordens struktur och sammansättning.

Innan du använder jästplantor är det lämpligt att bekanta dig med alla fördelar och nackdelar som de har.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära jästgödselrecept

Det finns många olika recept för att förbereda mycket effektiva plantor. Sommarboende använder olika system. Det är fullt möjligt att förbereda en bra komposition hemma, eftersom det absolut inte är något komplicerat med det. Vi kommer att ta reda på hur du självständigt kan förbereda jästfoder för plantor.

Från färskt

En mycket bra infusion kan göras med färsk jäst. Sådana produkter är en av de mest populära, eftersom de är lätta att förbereda och resultaten är påtagliga.

Tänk på ett recept för att förbereda högkvalitativ toppdressing med tillsats av råjäst

  • Du måste förbereda 5 liter vatten.
  • Lös färsk jäst i vatten.
  • Därefter ska den resulterande kombinationen av komponenter lämnas så att den sätter sig ordentligt. För detta kommer 6-8 timmar att räcka. Därefter kan gödningsmedlet användas säkert vid vård av plantorna.
Bild
Bild

Torka med socker

När socker tillsätts till jästformuleringarna börjar det aktiva fermenteringsstadiet. Under en sådan reaktion av komponenterna utförs den aktiva frisättningen av speciella kvävehaltiga föreningar, liksom koldioxid. Om du matar plantorna ordentligt med de beskrivna blandningarna kommer du att märka dess accelererade tillväxt.

För att förbereda en bra toppdressing behöver du följande komponenter:

  • 100 g torr jäst;
  • 1 dl strösocker;
  • 3 liter vatten.

Alla dessa komponenter måste kombineras i en separat behållare. Därefter måste arbetsstycket placeras på en varm plats medan en aktiv jäsningsreaktion äger rum. Den resulterande kompositionen måste spädas med vatten i förhållandet 1 till 5 före användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med kefir

Topdressing gjord på kefir är effektiv. En sådan komposition kan ha en kraftfull positiv effekt på plantor.

Vi kommer att ta reda på hur du själv kan göra detta effektiva botemedel

  • Du måste ta 20 g levande jäst, 1 glas aska, ¼ glas kefir.
  • Alla dessa komponenter ska placeras i en behållare och sedan blandas noggrant. Arbetsstycket måste fyllas med två liter vatten.
  • Blandningen får stå i en vecka så att den kan jäsa.
  • Det kommer att vara nödvändigt att späda kompositionen i ett förhållande av 1 till 5 för att få en säker och effektiv lösning för plantor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med askorbinsyra

För att effektivt mata plantorna kan du också använda en sådan komposition där askorbinsyra finns. Fundera på hur du gör ett sådant verktyg korrekt.

  • Du måste ta 1 liter vatten, ¼ tsk. torr jäst, 1 tsk. strösocker (du måste ta med en bild), samt 5 tabletter askorbinsyra.
  • Alla listade ingredienser läggs i en behållare och blandas sedan noggrant.
  • Det resulterande arbetsstycket insisteras hela dagen. I detta fall ska behållaren med lösningen endast stå på en varm plats.
  • Därefter späds kompositionen med vatten tills arbetsvolymen uppnås. Sedan kan du gå direkt till processen att mata de planterade plantorna.
Bild
Bild

Med aska och spillning

Det finns många effektiva gödningsmedel, men det här alternativet är ett av de mest effektiva. Denna komposition innehåller inte bara levande fördelaktiga mikroorganismer, utan också de element som är nödvändiga för växter i form av kalium, kväve, fosfor, kalcium.

Låt oss ta reda på hur man förbereder den specificerade typen av jästmatningslösning

  • Det första steget är att förbereda koncentratet. För att göra detta, för 1 liter vatten, måste du ta 1 g torr jäst, 1 tsk. strösocker, samt 1/5 kopp aska. Dessutom bör 50 ml avföring läggas till dessa komponenter.
  • Det färdiga koncentratet infunderas i 3 timmar.
  • Arbetslösningen bereds i förhållandet 1 till 10.
Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste nyanser av utfodring

Det är nödvändigt att introducera och förbereda jästfodret för plantor korrekt. Det är omöjligt att göra misstag i sådana frågor, eftersom detta kan orsaka mycket allvarlig skada på växter.

Låt oss förstå de viktigaste nyanserna när det gäller användning av kosttillskott som innehåller jäst

  • Man bör komma ihåg att jäst kan ha en fördelaktig effekt på nästan alla grönsaker. De enda undantagen från denna regel är potatis, vitlök och lök, som kan förlora sin smak.
  • Det är omöjligt att göra jästförband för ofta, trots deras höga effektivitet. Till exempel kommer ett par förband från att så frön till själva plantorna att räcka för plantor av tomater eller paprika.
  • Du kan förbereda en effektiv komposition av både torr och färsk jäst. Det viktigaste är att se till att de angivna komponenterna ännu inte har gått ut. Detta måste beaktas om du har planerat att mata plantorna med jästlösningar.
  • Det öppnade jästförpackningen ska packas om ordentligt igen. Det är bäst att förvara denna komponent endast på en sval plats.
  • Det rekommenderas att endast tillsätta jästlösningar med näringsämnen till lätt fuktad jord med plantor. Denna funktion måste beaktas, eftersom jästgödsel inte kommer att visa sig om rätt effektivitet inte observeras.
  • I kombination med ett tillägg som innehåller jäst eller 2-3 dagar före tillsatsen ges plantor ett speciellt kaliumtillskott. Vi pratar om kaliumsulfat (volym - 1,5 g / l) eller träaska (1-2 matskedar per 1 liter).
  • Om du behöver högkvalitativt och säkert gödningsmedel för gurkor, pumpor och meloner, räcker det med en enda matning för dem. Ingen mer näringsblandning krävs.

Det är ingen mening att vänta på en utmärkt effekt om det inte behövs kompost, vermikompost eller mogen humus i jordblandningen där plantorna finns.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur matas olika grödor?

Olika kulturer kräver ett individuellt förhållningssätt. Tänk först på hur detta ska göras i förhållande till tomatplantor.

  • Tomater planteras av frö eller i torvkoppar, eller i små koppar fyllda med jord. När groddar dyker upp görs ett dyk.
  • Ibland måste plantorna transplanteras 2-3 gånger. När materialet äntligen transplanteras behöver det lämplig vattning och utfodring.
  • Det är nödvändigt att vattna växterna endast med varmt, sedimenterat vatten. Toppdressing efter plockning bör göras några dagar senare genom att vattna under rötterna.
  • Om kompositionen innehåller fågelspillning bör rotcirkeln vattnas.

Du kan inte använda en jästlösning i sin rena form.

Nu ska vi ta reda på hur och när vi ska befrukta paprikaplantor på rätt sätt

  • Plantorna av denna grönsak är mycket nyckfulla och sköra. Mest av allt behöver hon ordentlig vattning och befruktning.
  • Jäst är en utmärkt stimulator för accelererad växttillväxt, men man bör inte glömma att när det kommer ner i marken börjar det intensivt ta bort kalcium från det. För att jorden inte ska tömmas, omedelbart efter applicering av toppdressing, måste du lägga till mineralkomponenter eller aska i jorden.
  • På grund av jästens påverkan kan bulgarisk peppar enkelt uthärda plockningsförfarandet, och efter det kommer det lätt att kunna anpassa sig till förhållandena i den nya jorden.
  • Det är nödvändigt att utföra jästmatning flera dagar efter den direkta transplantationen. På grund av detta kommer plantorna att bli starkare mycket snabbare. Dessutom kommer rot- och stamutvecklingen att förbättras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan alla grönsaker kan matas med jästlösningar, men reaktionen kan vara annorlunda . Till exempel ger paprika och äggplantor sällan en tillräckligt kraftig ökning nästa dag. Effekten kommer att märkas först efter en vecka, när bladplattorna blir större och stjälkarna är högre.

Men gurka och tomatplantor kan lägga till sin tillväxt bra på en dag.

Rekommenderad: