Hur Matar Man Vitlök I Juni? Toppdressing I Slutet Av Vårmånaden Och Mitt I Vintern. Hur Matar Man Huvudet Med Folkmedicin?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Vitlök I Juni? Toppdressing I Slutet Av Vårmånaden Och Mitt I Vintern. Hur Matar Man Huvudet Med Folkmedicin?

Video: Hur Matar Man Vitlök I Juni? Toppdressing I Slutet Av Vårmånaden Och Mitt I Vintern. Hur Matar Man Huvudet Med Folkmedicin?
Video: All Tips for Planting Garlic Before Winter! (SUPER WAY OF PLANTING GARLIC) 2024, April
Hur Matar Man Vitlök I Juni? Toppdressing I Slutet Av Vårmånaden Och Mitt I Vintern. Hur Matar Man Huvudet Med Folkmedicin?
Hur Matar Man Vitlök I Juni? Toppdressing I Slutet Av Vårmånaden Och Mitt I Vintern. Hur Matar Man Huvudet Med Folkmedicin?
Anonim

En av de viktigaste vitlöksdressingarna äger rum i juni. I detta skede kan kulturen befruktas med både mineraliska och organiska föreningar.

Gödningsöversikt

Du kan mata vitlök i juni med olika preparat - både färdiga mineralkomplex och organiska blandningar som skapats på egen hand.

Bild
Bild

Mineral

Kulturen behöver ta emot kväve, fosfor och kalium, vilket innebär att det färdiga mineralgödselmedlet nödvändigtvis måste innehålla dem. Så, för att öka vitlökhuvudet och för god växttillväxt, "Fasco", kväve, fosfor och kalium i vilka de finns i ett förhållande av 8: 8: 12, eller "Fasco -komplexet förlängt", som också innehåller magnesium och kalcium, är lämpliga. Ganska ofta på sommaren används Agros, förutom huvudkomponenterna, som innehåller järn, magnesium och bor, Agricola och Fertika . Den färdiga blandningen späds ut i vatten i enlighet med instruktionerna och används sedan för vattning vid roten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För vitlök på sommaren kan du också använda enskilda mineraler: superfosfat, kaliumsulfat, kaliumsulfat och andra . Till exempel kan du i en hink med varmt vatten späda ut ett par matskedar superfosfat eller en matsked dubbel superfosfat. Ett alternativ är också lämpligt med 1 matsked kaliumsulfat, berikat med kaliumhumat, liksom samma mängd kaliumsulfat. Under vattningen används 1 liter av den beredda lösningen för varje växt.

För att påskynda tillväxten av kulturen kan du vända dig till kvävehaltiga förband: urea eller ammoniumnitrat . För användning späds en matsked av ett av preparaten med 10 liter vatten och används för rotvattning.

Detta måste göras på ett sådant sätt att det finns ungefär en hink för varje kvadratmeter. Proceduren avslutas med bevattning med rent vatten så att näringsämnena går till rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Organisk

Organik på sängarna med vitlök introduceras vanligtvis på våren, när grödan särskilt kräver kväve. Alternativt är växthumus lämplig, ett alternativ till vilket är ruttnad gödsel . I det första fallet bildas högar av rester av växter, skalning av grönsaker, toppar av rotgrödor och klippt ogräs, varefter de spillts med vatten, flytande matavfall eller preparatet "Baikal". Arbetsstycket är täckt med en svart film för att påskynda processerna som äger rum inuti. När komposten är svart, homogen och behagligt doftande kan den spridas på sängarna.

Mulleinen framställs på ett mer komplext sätt . För att uppnå det erforderliga tillståndet måste han ligga i högen i minst 3 år. Vi kan säga att båda ovanstående gödningsmedel används i rollen som mulch: de är utspridda i gångarna och bildar ett lager 3-5 centimeter högt. Med tiden, under påverkan av vatten, kommer ämnet att börja lösa sig och ge kulturen den nödvändiga näringen. Det kommer dock att vara möjligt att föra mulleinen till vätskeutmatning genom att kombinera 1 kilo av ämnet och en hink med varmt vatten, och efter att ha stått emot det i en dag.

För att koncentratet ska vara lämpligt för bevattning måste det spädas ut med rent vatten i förhållandet 1: 5.

Bild
Bild

Ett annat aktivt organiskt gödningsmedel är kycklinggödsel . Ett kilo av ämnet späds ut med 10 liter vatten, varefter det infunderas i flera dagar. Före användning måste den resulterande blandningen spädas ut med rent vatten i förhållandet 1: 9. Lämplig för odling och växtinfusion, rik på kväve. För att skapa den hackas färska örter fint och används sedan för att fylla en tredjedel av en lämplig behållare.

Alla rester kan användas, inklusive ogräs, toppar och särskilt unga nässlor . Behållaren med den gröna massan fylls till toppen med varmt vatten, varefter den lämnas för jäsning, som varar cirka en vecka. Då och då måste massan blandas och kompletteras med valerian tinktur eller "Baikal", varav en liter hälls i 100 liter infusion. Före användning späds den färdiga produkten ut med rent vatten i förhållandet 1: 7.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka folkmedicin används?

Naturligtvis är folkrecept lämpliga för vitlök, som för någon annan kultur.

Aska

En bra toppdressing i juni är träaska - ett ämne som varken kan skada miljön eller, vid överdosering, själva grödan. Införandet av ett sådant gödningsmedel berikar jorden med kalium, fosfor och några spårämnen, främjar bildandet av stora huvuden och minskar jordens surhet . Det bör nämnas att endast aska från bränning av ved, hö och halm är lämplig för vitlök, men det rekommenderas inte att använda termiska bearbetningsprodukter av plast eller tidningar på grund av närvaron av tungmetaller. Det enklaste sättet är att strö pulvret på sängarna, damma bladen och bädda in det i jorden. Det ska finnas ungefär ett glas för varje kvadratmeter. Detta görs i fall där jorden har hög luftfuktighet.

Askinfusion kan vara ett alternativ . För dess beredning hälls två glas aska med 8 liter vatten uppvärmt till 40-45 grader. Gödningsmedlet infunderas i cirka två dagar och måste filtreras. Innan vattning måste den befintliga mängden koncentrerad vätska spädas ut med vanligt vatten så att den totala mängden gödning blir 12 liter.

Det är nödvändigt att vattna vitlöken på ett sådant sätt att det finns cirka 0,5 liter infusion för varje fall och vatten måste hällas vid roten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jäst

Näringsjäst är ett billigt men mycket effektivt botemedel. Resultatet av dess applicering är en ökning av storleken på vitlökshuvudena . För att få toppdressing måste du lösa upp 2 matskedar granulerad bakprodukt i en hink med uppvärmt vatten. Ämnet ska infunderas i cirka 12 timmar, och under denna tid bör det omröras regelbundet. Med den resulterande infusionen vattnas kulturen en gång i det ögonblick när huvudet börjar bildas.

Förresten, i detta recept kan du istället för jäst använda ett kilo kex . Vissa trädgårdsmästare rekommenderar också att du använder en 100 gram brikett levande jäst, som löses upp i en hink med varmt vatten och infunderas i endast 2 timmar. För att förbättra jäsningen berikas infusionen med ett par matskedar strösocker. Före vattning späds koncentratet ut med rent vatten i förhållandet 1 till 5. Eftersom användningen av jäst jäst leder till en ökad konsumtion av kalcium och kalium, bör jästförband kombineras med aska. I princip kan 200 gram aska helt enkelt hällas i 10 liter av det färdiga jästberedningen. Sådan utfodring kan ordnas högst tre gånger per säsong.

Bild
Bild

Ammoniak

Ammoniakmättad ammoniak "förser" inte bara växten med en tillräcklig mängd kväve, utan stärker också dess immunitet. Gödsel bildas genom att blanda 10 liter vatten och 40 gram ammoniak och spraya grödan . Jag måste säga att bladdressing vanligtvis väljs i fall där vitlök behöver akut hjälp, eftersom en vattenlösning har förmågan att snabbt tränga in i växtceller. Koncentrationen av en sådan vätska bör vara två gånger svagare än vid vattning vid roten.

För vitlök är en lösning beredd från en hink vatten och ett par matskedar ammoniak också lämplig . Vätskan måste användas omedelbart efter blandning, annars reduceras dess effektivitet till nästan noll. Den färdiga toppdressingen används för att bevattna sängarna, varefter de vattnas noggrant med rent vatten så att ammoniaken fördjupas med 20-25 centimeter. Sådan bearbetning kan utföras varje vecka, medan växtsäsongen fortsätter.

Vissa trädgårdsmästare använder också salt i sin vitlökvård . Näringskompositionen framställs av 3 matskedar snövit korn och 10 liter rent vatten, varefter den används för att bevattna grödan.

Detta förfarande undviker gulning och torkning av fjädrar och skyddar också mot attacker från vanliga skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av att mata olika typer av vitlök

Man tror att det är möjligt att mata vitlök ordentligt om man funderar på om det är vinter eller vår.

Vinter

Vintergrödor, det vill säga vintergrödor, bör få gödningsmedel från mitten av juni och under hela andra halvan. Om detta görs i förväg, kommer kulturen att rikta alla ansträngningar till att bygga upp skott, vilket leder till att huvudet kommer att lida . För sent juni anses toppdressing inte heller vara acceptabelt, eftersom buskarna vid det här laget redan har vissnat bort, och du kan inte återuppliva dem med något gödningsmedel. Eftersom kalium och fosfor krävs för bildning av huvuden, bör superfosfat bli grunden för sådan matning. Vinter vitlök kommer att dra nytta av en blandning av 2 msk superfosfat och 10 liter varmt vatten. Varje kvadratmeter plantering måste kastas med 4-5 liter lösning.

Ett recept som innebär blandning av en och en halv liter superfosfat, 200 gram siktad träaska och 10 liter uppvärmt vatten är också lämpligt . För varje kvadratmeter vitlökssängar krävs 5 liter av läkemedlet.

Bild
Bild

Vår

Vår, aka sommar, vitlök befruktas vanligtvis senare - i slutet av juni eller till och med i början av juli - beroende på väderförhållanden. Bearbetning är endast möjlig efter att blomsterpilarna har tagits bort, när kulturen aktivt bildar huvuden . Befruktning åtföljs av bevattning av grödor. Näringslösningen bereds av 30 gram superfosfat, 15 gram kaliumsulfat och 10 liter vatten, och endast 2 liter blandning krävs för varje kvadratmeter plantering. Ett alternativ till detta recept är att blanda 30 gram superfosfat, 15 gram kaliumsulfat och 10 liter vatten.

Bild
Bild

Användbara tips

De kompositioner som krävs för näring av vitlök knådas omedelbart före bearbetningen av planteringarna, eftersom de inte får lagras. Dosens efterlevnad är oerhört viktig, särskilt när det gäller mineralkomponenter.

Innan man gödslar måste kulturen bevattnas med rent vatten för att undvika skållning av rotskotten.

Rekommenderad: