Persikor Och Nektariner (7 Bilder): Vad är Skillnaden? Hur är Träd Olika?

Innehållsförteckning:

Video: Persikor Och Nektariner (7 Bilder): Vad är Skillnaden? Hur är Träd Olika?

Video: Persikor Och Nektariner (7 Bilder): Vad är Skillnaden? Hur är Träd Olika?
Video: Avsnitt 1 - Premiär! - Persika vs nektarin 2024, Maj
Persikor Och Nektariner (7 Bilder): Vad är Skillnaden? Hur är Träd Olika?
Persikor Och Nektariner (7 Bilder): Vad är Skillnaden? Hur är Träd Olika?
Anonim

Många människor gillar persikor och nektariner på grund av deras känsliga smak och behagliga doft. Men inte alla vet hur de skiljer sig från varandra.

Bild
Bild

Skillnader mellan frukter

Först måste du förstå vad som är skillnaden mellan frukterna. Persikor har en trevlig gul-röd färg. Deras kött är sött. Utanför är den täckt med en fluffig hud. Växter behöver det för att skydda dem från skadedjur och sjukdomar. Frukten är ganska tunn och förstör lätt. Varje persika har en stor grop inuti. Frukterna äts färska, frysta och torkade. Fröna används för att få persikolja. Det används aktivt inom medicin och kosmetologi.

Nektarin smakar lika bra som persika . Samtidigt är huden mjuk, som ett plommon. Dessutom är den fastare än persika. Eftersom nektariner inte har ett skyddande fluffigt lager är det skalet som skyddar den känsliga massan från skadedjur.

Många tror att nektariner föddes av uppfödare. De kallas till och med persika-körsbär-plommon eller persika-plommonhybrider. Men så är det inte alls. De dök upp som ett resultat av naturlig mutation av träd.

Nektariner, liksom persikor, används för att göra kompott, sylt och olika desserter. Rätterna gjorda av dem är mycket välsmakande.

Bild
Bild

Nektariner innehåller fler näringsämnen än persikor . Dessutom är de inte så söta. På grund av att nektariner innehåller mindre socker rekommenderas de för diabetiker, liksom för personer som har problem med övervikt.

Läckra och saftiga nektariner är mycket bekvämare att transportera från plats till plats. På grund av att deras hud är tät och elastisk skadas de praktiskt taget inte under transporten. Persikor rekommenderas i sin tur att ätas omedelbart efter skörden. De kommer inte att ligga i lådor eller i kylskåpet på länge. De är också ganska svåra att transportera.

Bild
Bild

Hur är träd olika?

Träden på vilka persikorna och nektarinerna växer tillhör familjen Pink. Asien anses vara deras hemland. Nu odlas träd i Amerika och södra Europa. Persikor och nektariner är termofila växter. Därför kommer det i kalla länder att vara ganska svårt att få en rik skörd.

Det finns inga signifikanta skillnader mellan nektariner och persikor . Växter reagerar lika negativt på extrem kyla. Men persikor anses vara mer frosthärdiga. Därför väljer många trädgårdsmästare dem för plantering på deras webbplats.

De flesta sorter av nektariner kännetecknas av sin blygsamma trädstorlek. För ett så kompakt träd kan du hitta en plats på vilken plats som helst.

Dessa växter blommar ungefär samtidigt. Detta händer vanligtvis i mitten av sommaren. Den specifika blomningstiden beror på sortens egenskaper.

Bild
Bild

Växande skillnad

Erfarna trädgårdsmästare noterar att odling av nektariner är svårare än persikor, eftersom de är mycket rädda för frost . Därför måste de täckas noggrant när du förbereder växter för vintern. Trädgårdsmästare måste skydda mot frost inte bara rötterna, utan också trädstammarna. För detta används säckväv, grangrenar eller annat liknande material. Skydd behövs inte bara för unga plantor, utan också för vuxna växter. För att underlätta för träd att slå rot i kalla områden utvecklar uppfödare frostbeständiga sorter.

Det är också värt att notera det nektariner påverkas starkare av olika svampsjukdomar . Oftast lider de av fruktrutt eller mjöldagg. De är också svårare att behandla. Därför rekommenderas växter på våren och sommaren att behandlas med fungicider.

När du odlar nektariner och persikor på din webbplats rekommenderas det att plantera dem på ett stort avstånd från varandra . Annars blir de ständigt sjuka. Som regel är de belägna på motsatta sidor av trädgården.

Bild
Bild

När det är dags för träden att bära frukt bör området med persikor inspekteras regelbundet. Frukterna mognar ganska snabbt. Om de inte rippas i tid faller de till marken och skadas. Fallna persikor lockar insekter, som sedan börjar äta frukterna på grenarna. För att förhindra att detta händer måste grödan skördas regelbundet. Det finns inga sådana problem med nektariner . De stannar längre på grenarna. Dessutom är deras hud tätare. På grund av detta spricker frukterna mycket mindre ofta.

I allmänhet är nektariner och persikor inte särskilt olika från varandra. Därför är det värt att köpa frukt eller välja plantor för din webbplats, med fokus bara på dina preferenser.

Rekommenderad: