Kaliummonofosfat: Applicering Och Instruktioner, Gödselkomposition, Egenskaper För Tomater, Blommor Och Annan Vegetation

Innehållsförteckning:

Video: Kaliummonofosfat: Applicering Och Instruktioner, Gödselkomposition, Egenskaper För Tomater, Blommor Och Annan Vegetation

Video: Kaliummonofosfat: Applicering Och Instruktioner, Gödselkomposition, Egenskaper För Tomater, Blommor Och Annan Vegetation
Video: Tomaterna lever! 2024, Maj
Kaliummonofosfat: Applicering Och Instruktioner, Gödselkomposition, Egenskaper För Tomater, Blommor Och Annan Vegetation
Kaliummonofosfat: Applicering Och Instruktioner, Gödselkomposition, Egenskaper För Tomater, Blommor Och Annan Vegetation
Anonim

Odlingen av grönsaks-, bär- och blomsterodlingar idag är inte komplett utan användning av gödningsmedel. Dessa komponenter tillåter inte bara att väsentligt stimulera växttillväxt, utan också att öka deras avkastning. Ett sådant botemedel är ett läkemedel som kallas kaliummonofosfat … Som namnet antyder, gödselmedel består av kalium och fosfor, men om vi överväger fosforkombinationer av komponenter, används endast monofosfat som gödningsmedel … Trädgårdsmästare och trädgårdsmästare använder detta läkemedel för utfodring, som appliceras på jorden, vilket resulterar i att växterna får ytterligare näring och utvecklas bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Kaliummonofosfat har en viktig egenskap, vilket är mångsidigheten hos detta gödningsmedel … Verktyget är lika effektivt för både trädgårdsväxter och inomhusblommor. Användningen av det kemiska monokaliumfosfatet ökar inte bara avkastningen, utan bidrar också till resistens mot svampsjukdomar och hjälper också till att överleva de hårda vintermånaderna.

Gödningsmedlet är avsett att appliceras på jorden och ger näring åt växten genom att passera genom dess rotsystem . Kompositionen introduceras under dykning och avstigning på en permanent plats för plantor, under blomningen och efter slutet av denna fas.

Läkemedlet absorberas snabbt och manifesterar sig aktivt i alla typer av grönområden och förbättrar deras tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom sin mångsidighet har kaliummonofosfat andra funktioner

  1. Under påverkan av befruktning ökar växternas förmåga att bilda ett stort antal sidoskott. Som ett resultat bildas många blomknoppar hos fruktarter, som med tiden bildar frukt äggstockar, vilket ökar produktiviteten.
  2. Växter assimilerar denna toppdressing väl med alla sina delar. Med ett överskott av det finns det ingen fara för att skada planteringarna, eftersom överskott av gödselmedel helt enkelt kommer att finnas kvar i jorden, vilket gör det mer bördigt.
  3. Kaliummonofosfat kan kombineras med olika läkemedel som är avsedda att bekämpa sjukdomar och skadedjur i grönområden. Därför kan planerade behandlingar och utfodring utföras tillsammans med varandra.
  4. Om växterna har tillräckligt med kalium och fosfor under sin tillväxt påverkas de inte av skadedjur och svampsporer. Därför är befruktning en slags immunstimulering.
  5. När kalium och fosfor tillsätts till jorden förbättras dess mikrofloras sammansättning, medan pH -värdet inte förändras.

Monokaliumfosfat förbättrar utseendet på blommor och frukter avsevärt - de blir ljusare, större, fruktsmaken förbättras eftersom de ackumulerar sackarider och mikrokomponenter som är användbara för människor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och sammansättning

Kaliummonofosfat är mineralgödsel och produceras i form av små granulat … För att förbereda en flytande form måste granulaten lösas i vatten, de innehåller cirka 7-8 gram i en tesked - den här mängden räcker för att få 10 liter arbetslösning. Gödsel i torr form innehåller upp till 51-52% fosforkomponenter och upp till 32-34% kalium.

Formeln för läkemedlet ser ut som KHPO, det erhålls genom kemisk omvandling från KH2PO4 (dihydrogen fosfat), eftersom kaliummonofosfatgödselmedel är inget annat än ett derivat av kaliumsaltet av ortofosforsyror . Ändringen i formeln gjordes med hänsyn till användningen av det färdiga ämnet i jordbruksteknik, därför har den färdiga produkten en färg från vitt till brunt, vilket beror på förekomsten av svavelföroreningar i den.

Bild
Bild

Egenskaperna hos den beredda lösningen beror på lagringstiden och kvaliteten på vattnet i vilket beredningen späddes ut . Du bör veta att pulvergödselmedel framställs med kokt eller destillerat vatten, och den granulära formen kan lösas upp i vilket vatten som helst. Den färdiga vätskan måste användas omedelbart, eftersom den påverkas av yttre faktorer och minskar dess positiva egenskaper för växter.

Monokaliumsalt är kemiskt neutralt när det gäller pH -värden. Med den här funktionen kan du kombinera läkemedlet med andra förband.

Produkten löser sig snabbt i vatten och appliceras som en rotdressing förlänger blomningsfasen, gör att frukter kan ackumulera fler sackarider i sin sammansättning och ökar hållbarheten . Användningen av medlet gör det möjligt att uppnå en ökad tillväxt av sidoskott, därför är blommande sticklingar oönskade för blommande grödor som odlas för skärning, eftersom blommans sticklingar blir korta. Sådan befruktning är opraktisk att använda för växter som har långsam tillväxt .- det här är succulenter, azaleaer, cyklamener, orkidéer, gloxinia och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Liksom alla medel har kaliummonofosfatpreparat fördelar och nackdelar.

Låt oss börja med de positiva aspekterna av befruktning

  1. Knopparna sätts tidigare i växter, och blomningstiden är längre och rikligare. Blommorna har ljusare nyanser och är något större i storlek än växter som växer utan sådan matning.
  2. Växter slutar lida av mjöldagg och andra svampsjukdomar. Ökar motståndskraften mot trädgårdsskadegörare.
  3. Frostmotståndet ökar avsevärt, eftersom unga skott under påverkan av gödningsmedel hinner mogna och bli starkare innan kallt väder börjar.
  4. Läkemedlet innehåller inte element av klor eller metaller, därför har växter inte rotsystembrännskador när de används. Produkten absorberas bra och snabbt, och dess förbrukning är ekonomisk.
  5. Granulat löser sig snabbt och snabbt i vatten, förhållandet kalium och fosfor väljs optimalt. Växtens arbetslösning kan befruktas var 3-5: e dag utan rädsla för övermatning.
  6. Produkten är kompatibel med bekämpningsmedel.
  7. Det har en fördelaktig effekt på markbakterier, förändrar inte jordens surhet.

Det finns inga kontraindikationer för användning av kaliummonofosfat för växter . Men experter tror att det inte är värt att kombinera denna produkt med kvävehaltiga komponenter - det är bättre att använda dem separat.

För att plantagerna aktivt ska kunna tillgodogöra sig kalium och fosfor behöver de en utvecklad grön massa, som rekryteras genom att absorbera kväve.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också nackdelar med att använda kaliummonofosfat

  1. För hög effektivitet administreras gödselmedel till växter endast i flytande form. I detta fall spelar väderförhållandena också en viktig roll - vid en regnig eller för varm sommar kommer läkemedlets effektivitet att minska. När produkten används i ett växthus måste den senare ventileras ofta och växterna måste vara väl upplysta.
  2. Under påverkan av gödningsmedel börjar aktiv tillväxt av ogräs, så ogräs och mulching av jorden runt växterna kommer att kräva regelbunden. Det måste göras oftare än vanligt.
  3. Om granulaten påverkas av ultravioletta strålar, liksom vid hög luftfuktighet, reduceras deras aktivitet märkbart. Läkemedlet absorberar snabbt fukt och bildar klumpar och förlorar sina fördelaktiga egenskaper.
  4. Den beredda arbetslösningen måste användas omedelbart - den kan inte lagras, eftersom den snabbt förlorar sina egenskaper utomhus.

Det är inte alltid lämpligt att befruktning orsakar en ökad jordbearbetningskapacitet hos växter. Till exempel kan blomsterodlingar förlora sin dekorativa dragningskraft, och när man odlar blommor för skärning kommer sådana exemplar att vara till liten nytta.

Bild
Bild

Ryska tillverkare

På Ryska federationens territorium finns det många företag som bedriver produktion av kemiskt mineralgödsel. Låt oss som exempel ge en lista över tillverkare som levererar gödselmedel till specialaffärer eller är engagerade i grossister:

  • JSC "Buisky Chemical Plant" - Bui, Kostroma Region;
  • LLC "Modern teknik av kvalitet" - Ivanovo;
  • Eurochem, ett mineral- och kemiföretag;
  • företagsgrupp "Agromaster" - Krasnodar;
  • handels- och tillverkningsföretag "DianAgro" - Novosibirsk;
  • LLC Rusagrokhim - distributör av Eurochem;
  • Fasco -företag - Khimki, Moskva -regionen;
  • LLC "Agroopttorg" - Belgorod;
  • LLC NVP "BashInkom" - Ufa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förpackningen av kaliummonofosfat kan vara annorlunda - från 20 till 500 gram, och det kan också vara 25 kg påsar, beroende på konsumentens behov. En drog efter öppnandet är det önskvärt att snabbt implementera eftersom exponering för luft och ultraviolett strålning minskar dess egenskaper.

Till exempel, för dem som sysslar med inomhusodling är engångspaket på 20 gram lämpliga, och för ett stort jordbrukskomplex är det lämpligt att köpa i förpackningar i påsar på 25 kg eller stora påsar på 1 ton.

Bild
Bild

Ansökan

Innan arbetet påbörjas rekommenderas att du bekantar dig med de rekommenderade doserna för växter, som innehåller instruktioner för beredning av kaliummonofosfat. För att konsumtionen av torrgödsel ska vara ekonomisk är det nödvändigt att förbereda en arbetslösning i den strikt erforderliga mängden. Lösningens volym beror på det område där grödorna växer och vilken typ av växter du ska mata. Instruktionerna anger genomsnittliga doser och regler för beredning av lösningen, som är lämpliga för både de flesta jordbruksgrödor och för inhemska växter.

  • Top dressing av plantor … I 10 liter vatten vid rumstemperatur måste du lösa upp 8-10 g gödselmedel. Unga växter vattnas med samma lösning efter plockning. Denna komposition kan användas för plantor av inomhusblommor och vuxna exemplar - rosor, begonier, pelargoner, liksom för blommor som odlas i en trädgårdsträdgård. Det är opraktiskt att använda detta botemedel mot orkidéer.
  • För grönsaker som odlas under öppna fältförhållanden . I 10 liter vatten måste du spädas från 15 till 20 g av läkemedlet. Arbetslösningen är lämplig för användning i vingården, för tomater, dressing på vintervete, för gurkor, zucchini, pumpa och andra trädgårdsgrödor.
  • För bär- och fruktgrödor … Lös upp till 30 g av läkemedlet i 10 liter vatten. En lösning i en sådan koncentration används för att gödsla jordgubbar, som används för druvor på hösten, så att den övervintrar bättre, liksom för fruktbuskar och träd.

Växter vattnas med en arbetslösning vid roten, men detta medel är också lämpligt för sprutning - det sprutas på bladen på kvällen. Verktyget ska ha tid att absorberas av bladplattorna och inte torka ut på dem i förväg. Redan efter 50-60 minuter kommer effekten av befruktning att minska med cirka 25-30%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av kaliummonofosfat har sina egna egenskaper och beror på växtens tillväxtfas

  • Top dressing av plantor . Det utförs när de första 2-3 bladen dyker upp (cotyledonblad tas inte med i beräkningen). Läkemedlet återinförs 14 dagar efter att groddarna har dykat eller placerats på en permanent plats för ytterligare tillväxt under öppna markförhållanden.
  • Toppdressing av tomater . Under hela säsongen, efter att ha planterat dem i öppen mark, matas växterna två gånger med ett intervall på 14 dagar mellan procedurerna. 2,5 liter lösning hälls på varje vuxen buske.
  • Gödning av gurkor … Vattning utförs två gånger per säsong, 2,5 liter lösning för varje växt. Dessutom är bladmatning genom att spruta löven tillåten. Om gurkornas äggstockar antar deformerade former indikerar detta att växten inte har tillräckligt med kalium. I det här fallet hjälper sprutning med läkemedlet att korrigera denna situation. Tyngdpunkten bör läggas på frekvent sprutning, medan vattning vid roten bara kommer att bidra till tillväxten av rotsystemet.
  • Bearbetning av rotfrukter, inklusive lök och vitlök . En 0,2% lösning av kaliummonofosfat bereds - och två gånger per säsong vattnas plantorna rikligt med denna komposition.
  • Befruktning av fruktbuskar och träd . En koncentrerad lösning används för att behandla markytan med en hastighet av 8-10 liter per kvadratmeter. I genomsnitt hälls 20 liter av kompositionen under en buske eller ett träd. Procedurerna utförs efter slutet av blomperioden, sedan efter ytterligare 14 dagar och tredje gången under andra halvan av september. Sådana förband ökar avkastningen avsevärt och förbereder planteringarna för vinterperioden.
  • Utfodring av blommor . För bearbetning är en 0,1% lösning tillräcklig. Först behandlas de med plantor, och sedan används gödningsmedlet när knoppen öppnas. För varje kvadratmeter används 3-5 liter lösning. Petunior, floxar, tulpaner, påskliljor, rosor, irisar och andra svarar bra på sådan vård.
  • Druvbearbetning . I grund och botten befruktas denna kultur med magnesium och kalium, men på hösten, när värmen avtar, blir det svalt, de matas med kaliummonofosfat för att mogna skotten och förbereda dem för vinterförhållanden. Läkemedlet kan sprutas på bladplattor eller appliceras under roten. Procedurerna utförs var sjunde dag fram till början av oktober.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kaliummonofosfat effektiv för att förlänga plantningstiden för plantor om det inte är möjligt att göra detta i tid på grund av dåliga väderförhållanden. Dessutom botemedlet förbättrar plantornas skick , där bladen av en eller annan anledning började bli bruna. För fruktplantor, kalium i kombination med fosfor låter dig behålla DNA -molekyler i sitt ursprungliga tillstånd , vilket är mycket viktigt för sorter som kan degenerera med tiden. Kombinationen av kalium och fosfor gör frukten sötare på grund av ackumulering av sackaros i dem.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Eftersom kaliummonofosfat är ett kemiskt medel, innan granulatet eller pulvret späds med vatten, användning av personlig skyddsutrustning rekommenderas - handskar, skyddsglasögon och andningsskydd som skyddar hud och slemhinnor i ögon och andningsorgan. Om lösningen kommer på utsatt hud eller slemhinnor måste den omedelbart tvättas av med mycket rinnande vatten. Om arbetslösningen kommer in i magen, kommer det att vara nödvändigt att snabbt framkalla kräkningar genom att få i sig så mycket vätska som möjligt, så ska du omedelbart söka medicinsk hjälp.

Allt arbete med ett kemiskt preparat måste utföras på avstånd från barn, djur och magasin med fisk . När du har slutfört växtmatningsförfarandena måste du tvätta ansikte och händer med tvål och vatten.

Gödsel bör inte förvaras och appliceras nära platsen för att äta eller förbereda mat, liksom i omedelbar närhet av mediciner. Behållare med en torr beredning och en produkt utspädd med vatten måste tätas tätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att mata växter kombinerar trädgårdsmästare ofta bekämpningsmedel eller andra mineralkomplex. Vid ansökan Det är viktigt att komma ihåg att kaliummonofosfat inte kan kombineras med magnesium- eller kalciumpreparat.

Blandning med dessa komponenter neutraliseras kaliummonofosfat av sig själv och inaktiverar också magnesium och kalcium. Därför blir resultatet från en sådan blandning noll - det kommer inte att orsaka någon skada eller fördel för växterna.

Rekommenderad: