Hur Gör Man Glödande Färg? Gör-det-själv-fosforfärg Utan Fosfor, Hur Man Gör En Glöd-i-mörk-färgkomposition Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Hur Gör Man Glödande Färg? Gör-det-själv-fosforfärg Utan Fosfor, Hur Man Gör En Glöd-i-mörk-färgkomposition Hemma

Video: Hur Gör Man Glödande Färg? Gör-det-själv-fosforfärg Utan Fosfor, Hur Man Gör En Glöd-i-mörk-färgkomposition Hemma
Video: Måla vägg - Så gör du. Steg för steg 2024, April
Hur Gör Man Glödande Färg? Gör-det-själv-fosforfärg Utan Fosfor, Hur Man Gör En Glöd-i-mörk-färgkomposition Hemma
Hur Gör Man Glödande Färg? Gör-det-själv-fosforfärg Utan Fosfor, Hur Man Gör En Glöd-i-mörk-färgkomposition Hemma
Anonim

Den vanligaste förfrågan från människor som vill förändra sitt utrymme och funderar på att renovera är glödande färg. Många har hört talas om vad det är och använder det aktivt i sina hem.

Det appliceras på väggar, tak eller saker i inredningen, vilket ger personlighet till ditt hem. Så under dagen ser rummet normalt ut och på natten blir det till ett riktigt sagohus med stjärnor i taket eller vackra blommor på väggarna.

Bild
Bild

Fördelar

Färgen har ett antal fördelar: den är hållbar, lätt att underhålla och lätt att applicera, och effekten är fantastisk. Detta är ett bra alternativ till nattlampor. Det är ekonomiskt: färgen får energi från dagsljus och ger den tillbaka på natten och lyser därmed.

Det är särskilt populärt när det används i barnrum ., för så här kan du skapa trivsel, en känsla av komfort och trygghet. Barn är som regel rädda för mörkret, och med vackra lysande mönster är det lättare för dem att somna, de känner sig lugna.

Med tanke på olika teckningar lugnar barnet ner sig och somnar snabbare, vilket har stor effekt på hans fantasi och utvecklingen av kreativa förmågor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna färg är populär inte bara inom konstruktion, utan också i olika typer av kreativitet - oavsett om det är att skapa ansiktsmålning eller dekorera olika föremål.

Detta kommer att lägga till en touch av magi till alla objekt eller processer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad för underfärg?

Färgen, som kommer att förvandla alla föremål på grund av glödet, är av två typer - självlysande (även kallad fosfor) och fluorescerande. Mycket ofta är de förvirrade och gör ett stort misstag.

Tänk på egenskaperna som utmärker dem:

  • Fluorescerande färg kan bara lysa under direkt påverkan av ultravioletta strålar, varför det kräver speciella lampor.
  • Lysande färg kan lysa av sig själv.

Det är det senare som nu kommer att diskuteras - det här är det enklaste sättet att omvandla rymden. Inga ytterligare källor krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fungerar

Färgens namn kommer från ordet "luminescens", vilket betyder att en speciell substans kan lysa på grund av sin egen energi. Speciella pigment är ansvariga för denna process, som kallas "luminoforer". Det är de som samlar energi i sig själva på dagtid från solen eller från konstgjord belysning, och på natten glädjer de våra ögon med sin strålning.

Denna process med att ta emot ljus under dagen och ge tillbaka på natten är som en "evig rörelsemaskin", den kan fungera i många år. Allt som krävs är att applicera färg på ytan, och sedan aktiveras processerna oberoende.

Intressant nog genereras energi inte bara från starkt solljus, utan också från någon annan källa (ficklampa, lampa, månsken).

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller åtgärdens varaktighet ger 15 minuters "laddning" med en artificiell ljuskälla energi för 10 timmars arbete i mörkret med en gradvis minskning av ljusstyrkan.

Fosfor är en stabil substans både fysiskt och kemiskt , kan hålla ut på fasaden av byggnaden i mer än 30 år, vad kan vi säga om de inre ytorna. Du kan själv justera glödets ljusstyrka genom att öka eller minska koncentrationen av pigment.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av färgtyp mellan lysrör och lysrör är ditt. I princip är de lika, skiljer sig bara åt i glödets oberoende. Observera att de senare innehåller fosfor, vilket är farligt för människors hälsa. Om du använder dem, då bara för arbete utanför byggnaden. Fosformaterial är nästan helt säkra.

Bild
Bild

Varför behövs det?

Sådan färg är efterfrågad i inredningen av rum, interiörelement eller till och med garderob - du behöver bara applicera den på ytan. Förutom det redan kända fosforet innehåller det ett transparent lack. Han är grunden för materialet. Beroende på dess egenskaper finns det färger för vilken yta som helst - oavsett om det är tapeter, metall eller plast, keramik eller glas, trä eller gips - det finns många alternativ.

Självlysande färg används aktivt inom följande områden:

  • när man målar den inre beläggningen;
  • när man dekorerar enskilda inredningsartiklar;
  • i kläder (professionella kläder, garderob dekoration);
  • i vägmarkeringar;
  • för att förbättra bilar;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • vid tillverkning av reklam och dekorativa produkter (souvenirer, foton, muggar, T-shirts, nyckelringar, märken, magneter);
  • i showindustrin (skärmar för ljusa föreställningar);
  • inom skönhetsindustrin (nagellack, pigmentskuggor);
  • i kreativitet (för att skapa decoupage, glödande sand, stenar, målningar, smycken och presenter).

Dessutom kan denna komposition appliceras även på färska blommor eller på ansiktet vid ansiktsmålning. Tänk vilken slags plattform för kreativitet det är.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudsorter

Alla färgformuleringar är indelade i två kategorier:

  • Färglösa färger, som produceras på basis av ett helt färglöst lack. De kan säkert appliceras över alla mönster på ämnet.
  • Färgad - färger som innehåller ett extra färgpigment, till exempel ett färgschema. Under dagen kan de inte särskiljas från vanlig färg, men på natten dyker de upp och börjar lysa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom skiljer sig andra typer av färger beroende på egenskaper och egenskaper:

  • Akrylemulsioner . De är helt säkra och torkar snabbt. De kan användas både i blomsterhandel och när man sminkar sig.
  • Polyuretanmineraler . Används främst för plast.
  • Värmebeständig färg - kan värmas upp till 500 grader, så de är lämpliga för både glas och metall.
  • Vattentäta färger - skapa en speciell vattentät film, på grund av vilken de används aktivt i badrum och simbassänger.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Du behöver inte skynda dig till affären för att få glödande färg. Vi kan skapa det själva. Det finns två alternativ - du kan förbereda färg antingen från en färdig fosfor eller helt från grunden. Låt oss börja med det första alternativet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkning utgående från fosfor

Du kan köpa en fosfor i en järnaffär eller beställa den på Internet. Det är inte billigt, men mycket lite behövs: 100 g av ämnet kan måla 8 kvadratmeter av ytan. I grund och botten beror priset bara på den valda färgen. Ljusa pigment (beige, ljusgröna) är något billigare och ljusare (blå, gröna) är dyrare.

Det är också värt att komma ihåg att lacken måste väljas för den yta som vi ska måla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgberedningsmetod:

  • Häll lacken i en behållare.
  • Vi tillsätter fosforpulver baserat på andelen 70% lack till 30% färgpigment.
  • Glöm inte att tillsätta ett lösningsmedel - högst 1%.
  • Blanda massan noggrant.
  • Om det behövs lägger du till ett färgschema för att ge oss den nyans vi behöver.

Den färdiga färgen kan användas säkert och förvaras på samma sätt som lacker av denna typ.

Bild
Bild

Gör fluorescerande färg från grunden

Om du inte har hittat önskad nyans av fosfor, eller om du vill genomföra ett oberoende experiment, bör du ha tålamod. Processen kommer att bli mer komplicerad och tidskrävande. Du måste anstränga dig mer tid och hitta speciella reagenser. Men resultatet kommer inte att vänta länge.

Här kommer huvudkomponenten att vara barrträdsextrakt, beroende på dess koncentration får vi önskad glödeffekt.

För att skapa färg behöver vi:

  • värmebeständiga rätter med bred botten;
  • barrträdsextrakt;
  • borsyra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metod för att göra hemma:

  • Späd barrskoncentratet i en separat behållare med vatten i förhållandet 1: 50. Den resulterande lösningen ska vara gul.
  • Häll 3 g borsyra i en värmebeständig skål.
  • Vi droppar 10 droppar av den resulterande barrlösningen i pulvret.
  • Blanda den resulterande blandningen noggrant och fördela över skålens dag så att skiktet inte är tjockare än 4 mm.
  • Vi lägger disken på spisen och slår på en liten eld.
  • Vattnet börjar förångas och blandningen smälter och små bubblor kommer att dyka upp på ytan - vi genomborrar dem.
Bild
Bild
  • När blandningen har smält helt tar du bort den från värmen och låter den svalna helt vid rumstemperatur.
  • Mal den frysta skorpan till pulver - detta är den resulterande fosforen. Vi blandar det med lack och lösningsmedel enligt receptet ovan.

Som du kan se är det inte särskilt svårt att göra glödande färg själv, det viktigaste är lust och flit.

Självlysande färg - ett enkelt sätt att ändra en tråkig design , uppdatera saken och åstadkomm en förändring. Dessutom är det ett modernt och ovanligt sätt att uttrycka sig själv, perfekt för kreativitet, dekorativa och andra behov.

Rekommenderad: