Fruktkörsbär: Under Vilket år Börjar Det Bära Frukt Och Blomma? Vad Påverkar Frukttiden?

Innehållsförteckning:

Video: Fruktkörsbär: Under Vilket år Börjar Det Bära Frukt Och Blomma? Vad Påverkar Frukttiden?

Video: Fruktkörsbär: Under Vilket år Börjar Det Bära Frukt Och Blomma? Vad Påverkar Frukttiden?
Video: 🌻Harvesting sunflower seeds!🌻 2024, Maj
Fruktkörsbär: Under Vilket år Börjar Det Bära Frukt Och Blomma? Vad Påverkar Frukttiden?
Fruktkörsbär: Under Vilket år Börjar Det Bära Frukt Och Blomma? Vad Påverkar Frukttiden?
Anonim

Körsbär tillhör familjen Rosaceae och växer i Ryssland. Odlade sorter producerar välsmakande, aromatiska sötsyrliga frukter med ett litet ben som innehåller mineraler och spårämnen. Den genomsnittliga livslängden för en växt är 15-20 år, beroende på områdets klimat, markegenskaper, mottaglighet för sjukdomar och skadedjur. Med rätt vård och tillämpning av förebyggande åtgärder ökar perioden.

Bild
Bild

När börjar ett körsbär bära frukt?

Ett träd köpt i en plantskola planteras i ett öppet område, helst på södra sidan. För vårplantering är det bättre att ersätta den markerade marken med lös, bördig jord . Ju större träd, desto bredare och djupare planteringsgrop. Marken lossas försiktigt för att undvika skador på rötterna och för att behålla fukt.

För en normal utveckling av fruktgrödor måste trädgården tas om hand . Medan körsbären är unga, ärter och bönor planteras under dem, som berikar jorden med kväve, ersätts de regelbundet med andra baljväxter. Sådd av sena grödor rekommenderas inte. På hösten kan jorden under träden grävas försiktigt.

Först kalkas jorden, sedan tillsätts organiskt material: gödsel eller kompost

Om kronan utvecklas normalt och körsbäret växer behövs inte utfodring, annars behövs mer nödvändiga tillsatser.

Bild
Bild

Medan körsbärsblommorna och frukterna mognar måste den vattnas regelbundet med fokus på vädret. Från det att trädet planteras till de första frukterna kan det ta 3-4 år.

Trädet bär frukt med full kraft vid sex års ålder och de följande åren . Med förbehåll för jordbruksteknik kan fruktperioden förlängas något. I allmänhet tror man att med god vård kan körsbär ge cirka 17 gånger skörden.

Frukter mognar inte samtidigt; i början av juli dyker doftande bär upp på tidiga sorter . Mitten av tidig blomning lite senare och mognar i slutet av månaden. De sista körsbären mognar i början av augusti. Efter att ha planterat 3 typer av träd, samlar de saftiga, söta bär, gör utsökt sylt, kompott, sylt nästan hela sommaren.

Bild
Bild

Vad påverkar tidpunkten för frukten?

Många faktorer påverkar mognadstiden för frukten och trädets utbyte:

  • kvalitet;
  • korrekt plantering, körsbär kräver mycket solljus;
  • behöver pollinering, för vilket ett andra träd av en annan art planteras bredvid det;
  • för att neutralisera jorden, minska dess surhet, införs kalk periodiskt i jorden;
  • körsbär älskar det vänliga grannskapet av grödor som calendula, ärtor, bönor, kålrot, som har en fördelaktig effekt på det.
Bild
Bild

Hur får man ett träd att bära frukt?

För att göra detta måste du förbättra sin vård, vattning och utfodring. Under vår-sommarsäsongen måste körsbär vattnas 3 gånger:

  • i slutet av maj, när skotten växer aktivt;
  • 2 veckor före skörd;
  • omedelbart efter skörd av frukten.

Om sommaren är torr bör mängden vattning ökas med fokus på jordens skick.

Vattningen ska vara riklig, jorden runt trädet kan lossas och mulas för att behålla fukt.

Nyckeln till en bra körsbärskörd är toppdressing, de börjar användas efter 3 år. På våren matas träden med kväve, och på hösten berikas jorden med 1 kg kompost.

Bild
Bild

Ibland har körsbär inte tillräckligt med pollinering för att bilda frukt . Om detta fortsätter i flera år måste du plantera ett extra träd som blommar samtidigt som det växer i trädgården; söta körsbär är lämpliga för icke-hybrid sorter. För en fullvärdig process behöver de inte placeras i närheten. Pollinering sker på ett avstånd av upp till 30 meter. Du kan locka bin till trädgården genom att placera söta beten nära körsbären.

Anledningen till bristen på skörd är sjukdom, en av dem är monilial bränning eller monilios. Åtgärder för behandling av växter utförs i 2 steg: de drabbade bladen bränns, sedan sprutas träden med fungiciderna "Horus" eller "Topsin-M" för att förstöra parasitsvamparna . Det är nödvändigt att använda läkemedel med försiktighet: de är fytotoxiska. Det är nödvändigt att övervaka barkens tillstånd, eliminera foci av skador och skadedjur i tid och förebygga sjukdomar.

Om det under blomningen av körsbär förekommer återkommande frost, långvariga, kraftiga regn och torka, kommer frukten att lida . I Ryssland är det vanligt att skydda blommande träd från kylan med rökiga brasor runt platsen så att luften värms upp och blommorna inte faller av.

Bild
Bild

Vid hög luftfuktighet lossas jorden under träden och växterna själva sprutas med en lösning av borsyra. I en torka på kvällen, vattnade rikligt.

Bristen på frukt på körsbär på grund av en för tät krona är sällsynt, men tillsammans med de faktorer som anges ovan kan det mycket väl vara orsaken till detta. För att förhindra att bären växer små, tidigt på våren, i mars, är det absolut nödvändigt att utföra sanitär beskärning av skott som är mer än 50 cm långa. Om kronan skärs regelbundet blir lövverket friskare, frukterna är större, godare.

Genom att eliminera dessa skäl kan du få körsbären att producera bär regelbundet . Av ovanstående är det klart att skörd i din trädgård kommer att ta tid och ansträngning. Men genom att ge fruktträden ordentlig vård kan du påskynda mognadstiden och få en bra skörd, odlad med egna händer.

Rekommenderad: