Bananskalgödselmedel: Hur Man Gör Ett Bananskalsgödselmedel? Till Vilka Växter Kan Skalet Användas Som Gödningsmedel?

Innehållsförteckning:

Video: Bananskalgödselmedel: Hur Man Gör Ett Bananskalsgödselmedel? Till Vilka Växter Kan Skalet Användas Som Gödningsmedel?

Video: Bananskalgödselmedel: Hur Man Gör Ett Bananskalsgödselmedel? Till Vilka Växter Kan Skalet Användas Som Gödningsmedel?
Video: Tillverka och gödsla med gödselvatten 2024, Maj
Bananskalgödselmedel: Hur Man Gör Ett Bananskalsgödselmedel? Till Vilka Växter Kan Skalet Användas Som Gödningsmedel?
Bananskalgödselmedel: Hur Man Gör Ett Bananskalsgödselmedel? Till Vilka Växter Kan Skalet Användas Som Gödningsmedel?
Anonim

Tropiska bananer har blivit vanliga i sortimentet av ryska butiker; dessa frukter kan köpas när som helst på året. Bananköttet är inneslutet i en skal som lätt kan separeras från själva frukten. Skinnen är oätliga och kastas. Vissa driftiga växtförädlare har anpassat sig för att göra ett underbart organiskt gödningsmedel av bananskal, som används för både inomhusblommor och trädgårdsgrödor.

Beskrivning och sammansättning

Om du gör en kemisk analys av komponenterna som utgör ett bananskal, visar det sig att det mest av allt den innehåller elementen magnesium och kalium . Lite mindre i skalet järn, mangan, natrium, fosfor och kalcium . Och i mycket små mängder i bananskal finns kväve . Därför, när skalan används som gödningsmedel, används den som en kaliumhaltig produkt, förlänga växternas blomningstid , vilket gör denna process rikligare, vilket i sin tur hjälper till att öka avkastningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bananskalgödsel har en positiv effekt på växter:

  1. Rotsystemets tillväxt förbättras genom korrekt fördelning av näringsämnen och fukt. Resultatet av sådan utfodring är snabb tillväxt och bildandet av starka sidoskott i växter.
  2. Processen med en uppsättning knoppar accelereras, blomningstiden ökas. Dessutom ökar antalet fruktstockar i frukt- och bärgrödor.
  3. Under påverkan av kalium ackumulerar plantornas sackarider i sin sammansättning, vilket ökar fruktens söta smak och förlänger hållbarheten efter skörd.
  4. Gödsel gör att du kan öka växtens immunkrafter, deras motståndskraft mot svampsjukdomar. Det stöter också bort skadedjur.
Bild
Bild

Oftast används gödselmedel från bananskal i inomhusodling , men detta verktyg har visat sig bra när man odlar trädgårdsplantor. Dessutom, med hjälp av bananmatning, visade plantorna efter plockning snabbare tillväxt och grön massökning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta förklaras av att fruktens skal innehåller ett fytohormon som stimulerar tillväxt.

Bananer plockas omogna och behandlas med speciella ämnen som påskyndar mognadsprocessen. Det märks att behandlingen av frön med lösningar med bananskal främjar deras tidiga grobarhet och förbättrar processen för plantans utveckling … Det är särskilt viktigt att applicera toppdressing med huden på en utomlands frukt under förhållanden där det är lite solljus och värme. Komponenterna av magnesium, som är en del av skalet, gör att trädgårdsväxter snabbt kan anpassa sig till växthusförhållandena, och skapar också en optimal miljö för tillväxt av inomhusblommor.

Utnämning

Erfarna blomsterodlare och trädgårdsmästare vet hur man använder bananskal som gödningsmedel så att de får maximal nytta för trädgården eller blomsterträdgården. Organisk gödsling är mycket användbart för blommor, bär, frukter, rotfrukter, grönsaker och för inomhusväxter. Befruktning ökar inte bara överflödet, utan också blommornas ljushet, och frukterna växer utan deformation och stora storlekar.

För att toppdressing med fruktskal ska vara effektiv måste du ta hänsyn till vilket syfte gödningsmedlet ska uppfylla när du använder det. För detta ändamål är det viktigt att känna till och observera några viktiga punkter:

  1. Inomhusblommor som är naturligt långsamma i tillväxt, till exempel orkidéer, kaktusar eller succulenter, bör endast matas på sommaren. För att underhålla dessa växter används lösningar med svag koncentration, eftersom det finns en hög risk att skada rotsystemet hos dessa gröna husdjur.
  2. Vid befruktning av inomhusblommor, trädgårdsplanteringar eller trädgårdsgrödor är det nödvändigt att ta hänsyn till växternas egenskaper, eftersom vissa av dem inte behöver riklig jordfuktighet.
Bild
Bild

För mycket vattning kan skada rötterna, och de kommer att börja ruttna, så istället för en blommande växt kommer ett trögt och livlöst exemplar att visa sig.

Växter som växer i ett växthus eller utomhus kan vätas med droppbevattning. I detta fall vattnet för bevattning kan ständigt befruktas med banankomponenten . Men dess koncentration bör vara liten, därför bör detta beaktas vid processen för att förbereda arbetslösningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Befruktningsregelbundenhet tillverkad av bananskal beror på koncentrationen av lösningen och graden av markfuktighet. Vanligtvis appliceras gödningsmedel en gång var 10-14 dagar, samtidigt som du ser till att jorden är något torr innan den vattnas.

Beredning av råvaror

Exotiska frukter krävs före konsumtion tvätta noggrant . Banans skal kan innehålla olika patogena mikroorganismer och bakterier, insektlarver, spår av olika gödningsmedel och kemikalier som frukterna bearbetades med under odlingen. Tropiska växter bör behandlas med stor omsorg och försiktighet . Bananer skärs omogna och behandlas sedan med formuleringar med eten. Dessutom, under tillväxtens livscykel, behandlas växter regelbundet med bekämpningsmedelspreparat. Omogna bananer ger mjölkaktig juice när de skärs.

Bild
Bild

För att göra frukterna säljbara avlägsnas saften med klor och ammoniumsulfat. Dessa ämnen mättar skalet och ackumuleras i det, vilket är farligt för människors och växtens hälsa.

För att få ett säkert organiskt gödningsmedel, bananskal måste rengöras väl från massafibrer och vener . Råvarorna som toppdressingen ska tillverkas av måste tvättas i tvålvatten och torkas. Samtidigt bevaras alla kemiska komponenter och organiska ämnen och kommer inte att förlora sina värdefulla egenskaper.

Bild
Bild

Tillagningsmetoder

Förbehandlade bananskinn används inte råa. För att göra dem till en toppdressing som inte kommer att bränna rötterna hos odlade växter, krävs ytterligare bearbetning av råvaror. Det finns flera recept för hur bananskal behåller sin mineralsammansättning, men försvagar deras koncentration av biologiskt aktiva komponenter:

Råmaterial torka upp när temperaturen i köksugnen är låg, eller friterad tills det är torrt i en tjockväggig kastrull - det är viktigt att se till att skinnet inte bränns.

Bild
Bild

Från skorporna förbereda en infusion genom att brygga med varmt kokande vatten. Kompositionen stängs och placeras på en varm plats i flera timmar.

Bild
Bild

Skal torkad i solen eller i ugnen … Processen kompliceras av att skorporna är ganska tjocka, och om de torkar långsamt kan de börja ruttna eller jäsa innan de hinner torka.

Bild
Bild

Råmaterial frysa flera dagar i frysen eller utomhus på vintern. I detta fall reduceras den skadliga koncentrationen av biokomponenter avsevärt.

Bild
Bild

Skållande recept - skorporna hälls över med kokande vatten och får stå. Redan efter ett par timmar blir de till en grötig substans som kan användas som tillväxtstimulant för växter.

Bild
Bild

Torkningsprocess - det utförs utomhus under solens strålar, vilket gör att du kan hålla de värdefulla komponenterna i råvaror oförändrade.

Bild
Bild

Efter att ha genomfört enkla förberedande förfaranden är råvarorna klara för användning. En sådan åtgärd, när den används korrekt, kan öka tillgången på organiskt material och nyttiga bakterier i jorden, vilket kommer att orsaka snabb tillväxt och utveckling av växter.

Dessa formuleringar är en billig och effektiv utfodringsmetod.

Nästa viktiga uppgift för trädgårdsmästaren och trädgårdsmästaren är att veta hur man använder det korrekt.

Ansökan

Trots att förband som erhållits på grundval av bananskal är universella, finns det fortfarande några nyanser av deras användning. Erfarna proffs det rekommenderas att använda detta medel vid en tidpunkt då växter växer snabbt och bildar knoppar - som regel observeras denna period tidigt på våren.

Bild
Bild

Tänk på alternativen för att använda förband för olika typer av grönområden.

För inomhusväxter

Naturligt organiskt gödningsmedel absorberas väl av växter, och om vattna blommorna med denna komposition regelbundet kan du i stor utsträckning läka dina gröna husdjur, som växer i de stängda förhållandena i en lägenhet, utan att spendera ytterligare pengar på det.

Förutom, färskt bananskal kan ta bort damm från bladplattorna på växter … Således får bladen näring och får efter proceduren ett hälsosamt och glänsande utseende.

Bild
Bild

Här är några recept för att göra näringsrik mat för inomhusblommor:

  1. Ta 3 stora bananskal, tvätta, torka och hacka. Koka sedan upp 1 liter vatten och häll i de krossade skorporna. Insistera dem i 3-5 timmar på en varm plats. Sila lösningen och svalna. Vattning utförs 1 gång på 3 veckor med en hastighet av 50 ml per medelstor kruka.
  2. Tvätta och torka skalet från 3 bananer, hacka skalen till ett pulver. Det resulterande pulvret är ½ tsk. strö en kruka med en växt över jorden och fukta jorden. Proceduren utförs en gång i månaden.
  3. Tvätta och torka skalen på 3 bananer, hacka dem med en mixer tills de blir rena. Tillsätt 250 ml vatten till den resulterande massan, rör om kompositionen. Växter vattnas med detta verktyg för 2 tsk. för varje medelstor kruka. Proceduren utförs innan en uppsättning knoppar. Upprepa utfodring efter 1 månad. För att öka effekten lossas jorden i krukan efter vattning.
Bild
Bild

För matlagning bananskal näringslösningar göra avkok genom att lägga till citrusfrukter, vinstockar, kvistar av fruktträd eller buskar, gröna teblad, och så vidare. Varje organisk komponent kan förbättra egenskaperna hos näringsgödsel.

För trädgårdsblommor

Växter som växer utomhus kan också befruktas med bananskalsgödsel. Under påverkan av befruktning börjar trädgårdsblommor sin blomning tidigare, växer snabbt och bildar en frodig buske med sidoprocesser. I fallet när infusioner för utfodring bereds med tillsats av vinrankor och bananskal , en produkt erhålls berikad med ett stort antal mikroelement. Gödselmedel med bananskal introduceras för växter under roten, och bladsprutning av bladplattor har också visat sig vara effektivt.

Bild
Bild

För att förbereda produkten behöver du skal från 3 bananer - de tvättas, torkas och mals till pulver. Tillsätt 15-20 g magnesiumsulfat och 1 tsk. äggskalpulver. Lösningen bereds genom att ta 1 tsk. blandningen och lös den i 1 liter sedimenterat vatten. Du kan spraya löv av trädgårdsväxter var sjunde dag.

Bild
Bild

För grönsaks- och fruktgrödor

Bananskalgödsel är miljövänligt, förutom blommande växter, är det också effektivt för trädgårdsgrödor, bär och fruktodlingar. Topdressing används för plantor och används vidare under hela plantens livscykel.

Flera metoder anses vara effektiva för utfodring av trädgårdsodlingar:

Förbered kompost med bananskal … Ta 10 liter bördig jord och blanda med 5-6 bananskal, tvättade och finhackade. Efter att ha blandat komponenterna i en hink med blandningen, tillsätt lite organiskt gödningsmedel, till exempel flytande sapropel, och blanda kompositionen igen. Förvara hinken på en varm plats, och efter 30 dagar, tillsätt 3-5 bananhackade skal och lite flytande organiskt material. Håll kompositionen varm i ytterligare 30 dagar. Gödsel läggs till jorden för mulching av trädgårdsplanteringar, varefter plantorna vattnas.

Bild
Bild

Om du behöver göra en stor mängd kompost, använd en grop istället för en hink.

Kompositionen används i trädgården och i trädgården för matning eller avvisning av skadliga insekter . Det märks att bladlöss inte tolererar kalium och om ett kaliumberikat medel placeras runt växten försvinner insekts intresse av att plantera. Skölj skalen av 3 bananer och häll 3 liter varmt vatten. Efter 2 dagar, sila infusionen och späd med vatten i förhållandet 1: 1. Därefter måste du spraya eller applicera denna komposition under roten.

Bild
Bild

Verktyget används för att mata plantor . Bananskal tvättas, torkas och mals till pulver. Under plockningen av plantor läggs pulvret till torvkoppar och sedan fuktas jorden.

Bild
Bild

Färska bananskinn används inte som gödningsmedel - de ruttnar snabbt och förorenande bakterier och insekter samlas kring dem, till exempel en svampmygg, vars larver skadar växternas rotsystem

Det rekommenderas att inte överfodra jordbruksgrödor - med överdriven utfodring minskar växternas immunitet.

Rekommenderad: