Pulverfärg: Värmebeständig Blandning Av Polyester, Epoxi Och Polymer-pulver I Pulverburkar För MDF, Typer Och Sammansättning

Innehållsförteckning:

Video: Pulverfärg: Värmebeständig Blandning Av Polyester, Epoxi Och Polymer-pulver I Pulverburkar För MDF, Typer Och Sammansättning

Video: Pulverfärg: Värmebeständig Blandning Av Polyester, Epoxi Och Polymer-pulver I Pulverburkar För MDF, Typer Och Sammansättning
Video: Runa lagar hål och sprickor i skrovet med polyester 2024, Maj
Pulverfärg: Värmebeständig Blandning Av Polyester, Epoxi Och Polymer-pulver I Pulverburkar För MDF, Typer Och Sammansättning
Pulverfärg: Värmebeständig Blandning Av Polyester, Epoxi Och Polymer-pulver I Pulverburkar För MDF, Typer Och Sammansättning
Anonim

Pulverfärg är en av de senaste framstegen som gjorts av den kemiska industrin till nytta och bekvämlighet för konsumenterna. Jämfört med klassiska formuleringar skiljer det sig åt ett antal positiva egenskaper, men det har också vissa nackdelar som du behöver veta.

Målning med polyesterpulver används i allt från bygg- och fordonsindustrin till skapandet av originella dekorativa element.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Pulverfärg har ett antal positiva aspekter och håller på att bli ett populärt alternativ till traditionella färgmetoder. Det huvudsakliga arbetsreagenset här är dispersionsblandningar av olika ämnen, närmare bestämt fasta partiklar. Elimineringen av lösningsmedlet från färgkompositionen ger det sådana fördelar som fullständig miljösäkerhet och ingen brandrisk.

Genom att ändra typen av pigment och dess koncentration kan tillverkaren påverka vidhäftningsnivån, flödeshastigheten och mottagligheten för statisk elektricitet. Pigmenten i pulverprodukten är desamma som i burkar eller burkar med flytande blandningar.

Bild
Bild

Typer av ytor

Den kemiska industrin har behärskat tillverkningen av pulverfärger för applicering på icke-metalliska ytor, inklusive MDF. Om basen i färgkompositionen är epoxi är avvikelser från standardfärgningsmetoden absolut oacceptabla. Annars är färgfasthet och motståndskraft mot skadlig vittring otillräcklig. Men om alla krav är uppfyllda kommer beläggningens mekaniska egenskaper att ligga på rätt nivå. Tyvärr kan epoxifärger knappast anses vara värmebeständiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver en finish som kan användas utomhus och färgbeständighet är avgörande, är polyesterfärg värt att använda. När betydande mängder akrylatföreningar införs i färgblandningen kommer ytan att vara resistent mot kontakt med alkalier. Dess utseende kan vara både matt och glansigt. Det är dessa pulverfärger som är mycket efterfrågade på maskinbyggande anläggningar.

Bild
Bild

Färgblandningens lågtemperaturvariation visar sig vara mer och mer efterfrågad från år till år, men än så länge har tekniken ännu inte utvecklats tillräckligt för att vinna massiv popularitet. Polyuretankvaliteter kännetecknas av en stabil glans och används oftast för att måla delar som ständigt utsätts för friktion eller kraftigt slitage. Deras utseende liknar silke, kemisk tröghet är mycket hög. Sådana formuleringar är inte rädda för några väderförhållanden, bilbränsle eller mineralolja.

Observera att denna färg inte kan avlägsnas med vanliga hushållslösningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plastiserade PVC -pulverfärger är mjuka som gummi. Täckskiktet är mindre känsligt för vatten, även med tillsats av tvättmedel, och förblir presentabelt under lång tid när det appliceras på trådkorgar i diskmaskiner. Den noggrant utvalda kompositionen gör att färgen kan användas i kontakt med mat och droger.

Bild
Bild

Om elektriska isoleringsegenskaper först och främst behövs används polyvinylbutyral som bas. Färger som skapats med dess användning kan spela både en skyddande och en dekorativ roll. Beläggningen är inte bara resistent mot elektrisk ström, utan också mot bensin och nötning. Blandningar av detta slag är att föredra för inredning av industriella anläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

De antistatiska egenskaperna kan väljas ganska flexibelt. Teknologer påverkar dem med hjälp av olika tillsatser, som tillhandahåller vissa bearbetningssätt, samt syntetiserar filmbildande medel med målparametrar.

Epoxipolyesterfärg anses vara värmehärdande och mekaniskt resistent samtidigt. Men kom ihåg att ultravioletta strålar kan skada den. Den kemiska industrin har också behärskat produktionen av fluorescerande färgämnen. Därför är utbudet av produkter enormt, men du bör noggrant läsa färgens sammansättning innan du köper.

Bild
Bild

Förening

Färger som innehåller polymerkomponenter innehåller nödvändigtvis också ett pigment; tillsammans med polymeren utgör färgämnet grunden för färgmaterialet. Andra ämnen är också fästa på grundkomponenterna, med hjälp av vilka de önskade egenskaperna tillhandahålls. Ofta tillsätts akrylater, speciella hartser, med vilka färgen bildar bättre filmer.

Tillsatser kan också användas för att påskynda härdningen av beläggningen, ge den en mängd olika färger och förbättra det övergripande utseendet. Föreningar av titan och aluminium med syre tas som fyllmedel.

Bild
Bild

Slutsatsen är enkel: utmärkta egenskaper hos pulverfärg uppnås med en minsta faroklass (toxicitet) … Människor, husdjur och växter påverkas inte alls när de använder dessa färgämnen.

Alla komponenter i polyesterfärg har utmärkta flödesegenskaper, partiklar fastnar inte vid varandra och fastnar inte vid olika främmande föremål. Du behöver inte använda speciella tillsatser för att lösa upp kompositionen.

Pulvret blir inte för tjockt eller förlorar sin ursprungliga konsistens.

Bild
Bild

De tekniska egenskaperna hos pulverfärger är ganska bra, oftast appliceras de elektrostatiskt. Om det är nödvändigt för att garantera mekanisk styrka och stabilitet kan du använda inte bara epoxikomponenter, utan också spegelkrom, vilket är mindre mottagligt för ultraviolett ljus. Epoxiblandningar har arbetstemperaturer från - 60 till 120 grader, de initiala dielektriska parametrarna är mycket signifikanta. Med vinylit som bas, pulverfärg erhålls strikt för internt arbete, men det tål fukt vid normala temperaturer, och det finns inget behov av att bilda ett tjockt lager.

Bild
Bild

Polyester-uretanblandningar bildas kemiskt genom att kombinera hydroxylinnehållande polyestrar med blockerade polyisocyanater. Den optimala drifttemperaturen för att bilda beläggningen är cirka 170 grader. Tjockleken på det lager som ska skapas är strikt begränsad; det måste motsvara intervallet från 25 till 27 mikron. Polyester-uretanfärg gör att du samtidigt kan uppnå hårdhet, motståndskraft mot frätande ämnen, utmärkt motståndskraft i alla väderförhållanden. Ytan behåller sina kvaliteter under påverkan av svaga lösningar av syra, mineralsalter, kolväten.

Bild
Bild

I praktiken används polyester-uretanpulverfärger för korrosionsskydd av sport- och jordbruksutrustning, höljen för luftkonditioneringsapparater och andra elektriska apparater, bildelar och möbler. Den utbredda användningen av sådana beläggningar är möjlig på grund av att de inte är särskilt farliga. Observera att det är omöjligt att måla plast med en pulvermetod, eftersom en uppvärmning på minst 150 grader är en förutsättning.

Bild
Bild

Palett

Pulverfärg kan ha vilken nyans och glans som helst, både glansiga och matta sorter finns tillgängliga. Tekniken låter dig göra en mångfärgad färgkomposition eller metallisk, för att bilda en hammaryta och skapa tillförlitligt skydd för byggnadens fasad.

Specifik färg - vitt, svart, guld - givet genom användning av olika pigment och förändringar i deras koncentration. Man bör komma ihåg att färg av en viss färg bara kan finnas i en behållare, och under arbetet måste du omedelbart bestämma vilken typ av ton du vill skapa.

Om en bronsfärg väljs kommer du inte att kunna ändra åsikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lysande Pulverfärg får sitt unika utseende tack vare användningen av fosfor, det kräver vilken ljuskälla som helst för att ladda det. Detta designelement används lätt av designers när du behöver dekorera en inskription, en stor logotyp och många andra föremål.

För hushållsändamål appliceras färg med fosfor på bilfälgar, betong, kläder, olika klistermärken, glas och många andra saker. I en storstad är det inte så sällsynt att se en bil med hjul målade med glödande pulverfärg, som passerar en skylt med samma design.

Bild
Bild

För att bilda en uttalad konsistens, som påminner om ett apelsinskal, pulver härdade färger triglycidylisocyanurat, baskomponenten i sådana formuleringar är olika karboxylinnehållande polyestrar. Det är nödvändigt att värma de ursprungliga komponenterna till en lägre temperatur än polyester-uretanfärger.

Fördelen med sådana kompositioner är förmågan att måla vassa kanter och kanter utan att hänga. Motståndskraft mot väderfaktorer, ljus och mekanisk belastning är över genomsnittet. Men när det gäller skydd mot frätande ämnen är färg baserad på TGIC något svagare än polyester-uretan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter av ansökan

Nu vet du hur urvalet av pulverfärg ska ske, och i vilka fall kan du använda en eller annan typ. Men inte bara det rätta valet är viktigt, du bör också ta hänsyn till det specifika för arbetsflödet.

I de flesta fall appliceras pulverfärg elektrostatiskt. Pulverpartiklar får en laddning motsatt i tecken på laddningen av ytan som ska målas. Som ett resultat lockas de till substratet och bildar ett relativt tunt lager. Sprutkammaren kan fånga upp pulvret som inte fastnar på ytan och applicera det igen.

Bild
Bild

Men det räcker inte bara med att applicera pulverfärg, det måste också bakas inuti en speciell apparat. Beläggningen polymeriseras under påverkan av höga temperaturer. Termoplastfärger består av ämnen som smälter och sedan svalnar utan någon kemisk reaktion. Det är mycket viktigt att strikt följa den angivna temperaturregimen för att få ett stabilt resultat. Värmehärdande typer av färger är mycket bättre, eftersom beläggningen inte kommer att smälta eller lösa sig, men det är obligatoriskt att extremt strikt följa kraven för själva målningen.

Oavsett formuleringen av färgkompositionen måste metalldelar beredas (rengöras och avfettas) och själva pulverskiktet måste vara mycket tunt.

Bild
Bild
Bild
Bild

I professionella verkstäder kan du imitera mässing, koppar, guld eller åldrade metaller. Att få samma resultat hemma är omöjligt, eftersom inte bara specialutrustning och noggrant utvalda formuleringar krävs, utan också en välutbildad specialist eller till och med flera hantverkare. Pulverfärg kan inte appliceras på trä eftersom underlaget inte kommer att klara uppvärmningen.

Bild
Bild

Blandning av torra komponenter är den huvudsakliga tekniken som används vid framställning av termoplastiska föreningar. Behovet av dyr utrustning är minimalt och arbetets intensitet är låg. Men det är ganska svårt att få stabila (strukturerade och icke-exfolierande) blandningar som kan lagras stabilt utan rädsla för kränkningar av proportionerna mellan komponenterna. Att blanda basreagenser som redan är i smält form kräver mer tid och mer sofistikerad utrustning, men risken för dåliga resultat är mycket mindre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Pulverfärg produceras av dussintals och till och med hundratals företag, men bara några få producerar riktigt högkvalitativa och pålitliga varor. Så att döma av recensionerna, företagens produkter Pulver och Savipol Den har utmärkta fysikaliska och kemiska egenskaper och kan appliceras på olika sätt. Färgämnen från fabriken Yaroslavl pulverfärger är inte det enda inhemska alternativet. På den ryska marknaden finns också färgämnesblandningar som produceras i Gatchina, i Moskva -regionen, Ufa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ledande företag, inklusive Pulverit och Tiger , Tyska bekymmer och den turkiska industrin producerar bra produkter som pålitligt kan appliceras på en mängd olika metallsubstrat. Kinesiska och finska produkter presenteras också på den ryska marknaden. Belgien, England och andra importländer är märkbart sämre än klassens ledare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha köpt pulverfärg från någon av de ledande tillverkarna kan du med säkerhet måla aluminium- och kromprodukter med den, byta ut den vanliga silverfärgen. Både i utformningen av fasader och vid tillverkning av industriprodukter visar färgämnen från alla kända varumärken sig från den bästa sidan. Nästan alla fabriker har en imitation av antika kopparobjekt i sitt sortiment, som ser utsökt och lyxigt ut, och skadligheten hos även de mest lyxiga beläggningarna är minimal.

Rekommenderad: