Grön Tvål: Bruksanvisning Mot Skadedjur För Trädgårds- Och Inomhusväxter. Vad Används Det Till Och Hur Späds Det? Förening

Innehållsförteckning:

Video: Grön Tvål: Bruksanvisning Mot Skadedjur För Trädgårds- Och Inomhusväxter. Vad Används Det Till Och Hur Späds Det? Förening

Video: Grön Tvål: Bruksanvisning Mot Skadedjur För Trädgårds- Och Inomhusväxter. Vad Används Det Till Och Hur Späds Det? Förening
Video: Identifiera ogräs i din trädgård -ogräs hos Fru Magdas 2024, April
Grön Tvål: Bruksanvisning Mot Skadedjur För Trädgårds- Och Inomhusväxter. Vad Används Det Till Och Hur Späds Det? Förening
Grön Tvål: Bruksanvisning Mot Skadedjur För Trädgårds- Och Inomhusväxter. Vad Används Det Till Och Hur Späds Det? Förening
Anonim

Grön tvål är mycket populär bland trädgårdsmästare och trädgårdsmästare. Av materialet i artikeln lär du dig vad det är, vad är principen för dess användning, hur du använder det korrekt.

Bild
Bild

Vad det är?

Grön tvål refererar mot insektsmedel vid kontaktverkan … Det är inte ett tvättmedel, har en alkalisk reaktion, kännetecknas av lätt grumlighet, skumning. I antiken användes den för personlig hygien.

Den liknar flytande tvål, har en tjock, viskös konsistens och en grönbrun nyans. Lukten skiljer sig inte från den traditionella produkten. Ökar skördeavkastningen utan användning av kemikalier och bekämpningsmedel.

Den har en tvålad limbas och en annan konsistens, vilket förklaras av särdragen i produktionen hos olika företag. På ett annat sätt kallas det kaliumtvål, det består av naturliga ingredienser som är miljövänliga och säkra för människokroppen.

Bild
Bild

Kompositionen innehåller fetter av vegetabiliskt och animaliskt ursprung, kaliumsalter, vatten . Kaliumsalter av fettsyror är den aktiva ingrediensen. Förutom lammfett kan komponenterna i produkten vara fett från nötkreatur, soja eller solrosolja.

Bild
Bild

Tillämpningsområdet för grön tvål är omfattande . Den innehåller inte konserveringsmedel och är ofarlig för växter i rimliga doser. Lämplig för sprutning av frukt- och grönsaksgrödor, inomhusblommor. Det löser sig väl i kallt, varmt vatten och alkohol.

Bild
Bild

På grund av dess sammansättning används den inte bara i personliga tomter utan också i vardagen. Det är effektivt för att ta bort damm, smuts, djur behandlas med det.

Verktyget är avsett för behandling av inomhus- och trädgårdsväxter från skadedjur och svampsjukdomar. Det används i hem växthus, där blomkrukorna är installerade så tätt som möjligt för varandra.

Bild
Bild

Det levereras till hemmamarknaden av flera handelsföretag (Sadovnik, Fasco, Green Belt) . Säljs i förpackningar om 250, 500, 1000 ml och 5 liters burkar. Frisättningsformen kan vara traditionell (i form av en färdig lösning) och koncentrerad (för utspädning).

Produkterna kan levereras i form av flaskor med plastlock eller flaskor med pålagda sprutpistoler. Bruksanvisningen anges på baksidan av behållarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det beredda preparatet används omedelbart; det föreskriver inte lagring i utspädd form . Den genomsnittliga hållbarheten, beroende på tillverkarnas rekommendationer, är 1-2 år.

Läkemedlet kan ha ett sediment, vilket anses normalt. Tvål kan stärka effekten av tidigare använda kemikalier. Det är inte allergiframkallande, men bör användas i de strikt specificerade doserna.

Kostnaden beror på behållarens volym och tillverkaren. I genomsnitt är priset på ett 0,25 liters läkemedel 80-100 rubel. Halvliterflaskor kostar cirka 150 rubel.

Handling

Grön tvål hjälper till att bli av med skadedjur, larver, äggläggning . Effektiv behandling innebär att spraylösningen sprids på bladens och skottets yta med bildandet av en skyddande film.

Bild
Bild

Den självhäftande emulsionen stänger av lufttillförseln till skadedjur och svampar på lövverk och skott. Tvål som fångas på parasiterna täpper till deras kroppar, och som ett resultat dör de.

Tvålfilmen är hållbar, outplånlig genom nederbörd och vattning av växter. Effekten av dess applikation varar i flera dagar. Sprutning bör dock upprepas, eftersom preparatet förlorar sina skyddande egenskaper när det torkar.

På grund av den höga andelen fett och oljor i kompositionen är tvålen resistent mot extrema temperaturer och nederbörd. Giftet tillhör den fjärde klassen av toxicitet. Använd handskar och andningsskydd vid bevattning.

Bild
Bild

Läkemedlet är inte fytotoxiskt . Dess effekt på jordens surhetsgrad är försumbar. Det är säkert för fåglar, bin, maskar. Det tillsätts ofta som ett lim till andra ämnen med en acceptabel alkalisk reaktion.

När den släpps ut i jorden sönderdelas den helt. Skadar inte invånarna i vattenförekomster (växter, fiskar). Med tanke på detta kan den användas nära floder, dammar, sjöar.

Kompatibilitet med andra läkemedel

Grön tvål kan kombineras med olika alkaliska preparat. Det används tillsammans med insekticider. Detta förstärker effekten av giftet. I detta fall beror typen av läkemedel på problemet som måste åtgärdas.

Bild
Bild

För att bli av med mjöldagg, svampfläckar används en klibbig emulsion tillsammans med kopparsulfat . För att bekämpa parasiter används medlet tillsammans med olika läkemedel. Populära av dem är "Confidor", "Karbofos", "Decis", "Inta-Vir", "Aktara ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillsatsen av dessa fungicider ökar den gröna tvålens klibbighet. Giftfilmen blir mer resistent, substansens effekt fördubblas. För att öka behandlingens effektivitet kan du kombinera denna produkt med insekticider och fungicider, men eftersom grön tvål har en alkalisk reaktion, det kan inte blandas med tillväxtstimulantia Zirkon och Epin.

Bild
Bild

Läkemedlet kombineras med växtbaserade infusioner och gödningsmedel. Till exempel, för att bli av med mjöldagg, kombineras giftet med träaska, liksom med tvätttvål.

Bild
Bild

Hur späds?

Innan bearbetningsanläggningarna måste den koncentrerade beredningen spädas ordentligt . För att förbereda en arbetslösning, ta det köpta koncentratet, skaka det direkt i förpackningen.

Därefter hälls det i en behållare med varmt vatten. Det är bättre att använda mjukt vatten för bearbetning. Koncentrationen beror på uppgifterna.

När du bearbetar trädgårdsodlingar och växter som växer i trädgården, följ standardschemat som anges av tillverkaren i instruktionerna. Bearbetningen utförs i torrt, grumligt väder. Det är bättre att göra detta på morgonen eller på kvällen.

Bild
Bild

För bevattning av inomhusväxter (till exempel orkidéer) späds insektsmedlet i ett förhållande av 1 matsked av produkten till 1 liter vatten. För att förstärka effekten, omedelbart efter sprutning, är blomman täckt med polyeten. I framtiden behöver du inte tvätta bort någonting.

Vid behandling av violer är koncentrationen av lösningen 0,2 liter per hink vatten. Mångfalden kan vara 1 gång i veckan. För medicinska ändamål sprutas växter med tvål en gång i månaden, sedan en gång per säsong.

Volymen av medel för terapeutiska ändamål är 0,25 kg per 10 liter vatten. För förebyggande underhåll reduceras dosen till 0,1 kg. Detta är tillräckligt för effektiv sprutning.

Bild
Bild

Hur används det?

Läkemedlet är effektivt från den första applikationen . Beroende på behandlingsomfång används den som en grundlösning eller tillsammans med andra fungicider. I det andra fallet påbörjas förtvålning efter behandling av växter med kemikalier.

Insekticiden är mer effektiv i de tidiga stadierna av växtsjukdom. Han är en av de bästa förebyggande läkemedlen. För detta används en fin spray.

Med dess hjälp bearbetas inte bara externa, utan också inre delar av grenar, skott och lövverk. Förutom sprutning kan du "bada" grenarna och skotten genom att sänka växten i en behållare med en utspädd produkt i 5-8 sekunder.

Du kan behandla bladen med grön tvål under blomningen . Detta påverkar inte äggstockarnas volym hos de odlade grödorna. Under säsongen kan växter behandlas tre gånger med en paus mellan sprutning av 10 dagar. Det är dock bättre att inte röra blommorna själva.

Bild
Bild

De försöker bearbeta fruktträd tidigt på våren. Två procedurer räcker för att bibehålla sin hälsa. Det är bättre att spraya bärbuskar på våren eller hösten (före vegetation eller efter skörd).

Bild
Bild

Det rekommenderas att bevattna grönsaksgrödor i plantens skede … Men för många av dem är en sådan händelse också möjlig under aktiv blomningstid.

De försöker bearbeta blommans prydnadsplanteringar innan de blommar. Men om lesionen uppträdde exakt under denna period börjar de spruta, och undviker kontakt med äggstockarna.

Inomhusväxter kan pollineras med en lösning när som helst på året. I detta fall överstiger den så kallade karantänperioden (tiden för täckning med en film) vanligtvis inte 2,5-3 timmar. Vidare bearbetning innebär naturlig torkning. Någon föredrar att tvätta bort resterna av lösningen.

Bild
Bild

Från skadedjur

Flytande grön tvål är selektiv i de föremål som den har önskad effekt på. Listan över skadedjur som den har visat sig väl för är dock ganska imponerande.

Förutom frukt, grönsaker, bladlöss, vita flugor, spindelkvalster och skalinsekter klarar den av sågflugor, haklappar, honungsdukar, slantar. Ytan bevattnas med läkemedlet vid de första skadliga manifestationerna.

När du behöver bli av med bladlöss eller spindelmider bör lösningen vara 0,4 liter koncentrat per hink vatten. Sprutning används under blomningen eller i slutet av hösten.

I kampen mot bladlöss används vanligtvis tvål utan tillsatser. Trädgårdsmästare tror att mer effektivitet kan uppnås genom jetbevattning av ansamlingscentrum för parasiter.

Bild
Bild

För att förstöra andra parasiter (till exempel nattfjärilar, skalinsekter), gör en spraylösning bestående av tobaksdamm (1000 g) och vatten (10 l). Medlet insisteras under en dag, varefter 25 ml insekticid tillsätts till det.

Det är bättre att späda ut ett insekticidmedel för sprutning av kål, gurkor, tomater, nattduksfamiljen med tillsats av träaska i proportioner på 1500 g aska och 30 ml tvål per 10 liter vatten.

I kampen mot vägglöss späds en produkt bestående av tvål, terpentin, fotogen och vatten i proportionerna 4: 1: 2: 12. Fästingar elimineras genom att blanda 0,2 kg tvål med 20-50 g torkad vitlök och 10 liter av vatten.

Bild
Bild

Från sjukdom

Det är möjligt att använda ett kombinerat preparat med användning av kopparsulfat för att förebygga olika växtsjukdomar

För detta löses tvålen i vatten (1 glas per 10 l). Kopparsulfat späds ut i en separat behållare (25 g per 2 liter vatten). Vätskorna kombineras och blandas väl.

Det är värdelöst att behandla rötterna med grön tvål . Produkten är avsedd för bearbetning av markdelar av växter. Den bästa tiden är groningstiden. Växter ska sprutas så snart tecken på sjukdom uppträder. Det är lämpligt att ägna sig åt profylax före blomningen.

När tvålen är upplöst i vatten tillsammans med insekticider (till exempel "Karbofos", "Inta-Vir"), ta 40-100 g av läkemedlet per 10 liter vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är effektivt mot sjukdomar som mjöldagg, rost, svampfläckar. Det används för att hämma senblåsa, cytosporos, gråröta.

Ett välkänt recept inom trädgårdsodling - en lösning blandad med soda … Det späds i ett förhållande av 50 g läsk och tvål till en 10-liters hink vatten. Det är lämpligt att utföra profylax när vädret är bra.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Trots ofarligheten hos grön tvål bör du inte glömma enkla säkerhetsåtgärder när du arbetar med den. Det finns några enkla riktlinjer att tänka på.

  • Eftersom tvålen innehåller alkali används porslin eller glasbehållare när du arbetar med grön tvål . Köksredskap fungerar inte.
  • Det är oacceptabelt att spruta kompositionen nära öppen låga . Under underhållsarbetet får du inte röka, dricka eller äta.
  • Produktens koncentrerade form kan orsaka irritation eller rodnad i hud och slemhinnor .… Efterlevnad av säkerhetsåtgärder kommer att rädda dig från negativa konsekvenser.
  • Om läkemedlet kommer in i magen behöver du drick omedelbart ett par glas vatten, framkall en utslagning, ta aktivt kol och sök läkare.
  • Vid oavsiktlig kontakt med tvål behöver du skölj dem snabbt med vatten i 10 minuter, behandla med 2% borsyra och droppa ögondroppar ("Albucid"). Då måste du träffa en optiker.
  • Om lösningen kommer i kontakt med huden det tvättas av med vanligt rinnande vatten. Vid behov appliceras ett gasbindband fuktat med 5% ättiksyra lösning på det tvättade området.
  • Vid oavsiktligt spill av läkemedlet på vilken yta som helst det är nödvändigt att torka det med en lösning av bordsvinäger. Sedan tvättas denna plats med rent vatten.
Bild
Bild

Läkemedlet förvaras i en tätt sluten behållare i ett torrt rum vid en temperatur på -10 till +35 grader. Du kan inte förvara den där mat och medicin förvaras .. Förvaring på en plats där barn eller husdjur kan nå det är oacceptabelt.

Använd inte grön tvål för att tvätta saker och tvätta händerna. Det är inte lämpligt för detta. Efter det utförda förfarandet är det nödvändigt att skölja de använda behållarna och verktygen. Och du måste också skölja huden väl.

Rekommenderad: