Columnar Pear (32 Bilder): De Bästa Sorterna. Planterar På Hösten Och Våren, Lämnar I Ural Och I Leningrad -regionen. När Mognar Päron?

Innehållsförteckning:

Video: Columnar Pear (32 Bilder): De Bästa Sorterna. Planterar På Hösten Och Våren, Lämnar I Ural Och I Leningrad -regionen. När Mognar Päron?

Video: Columnar Pear (32 Bilder): De Bästa Sorterna. Planterar På Hösten Och Våren, Lämnar I Ural Och I Leningrad -regionen. När Mognar Päron?
Video: Cactus Fruit | नागफनी | How to Pick And Eat Cactus Fruit |Prickly Pears |Chef Ashok 2024, April
Columnar Pear (32 Bilder): De Bästa Sorterna. Planterar På Hösten Och Våren, Lämnar I Ural Och I Leningrad -regionen. När Mognar Päron?
Columnar Pear (32 Bilder): De Bästa Sorterna. Planterar På Hösten Och Våren, Lämnar I Ural Och I Leningrad -regionen. När Mognar Päron?
Anonim

Det är osannolikt att det kommer att vara möjligt att hitta en personlig tomt eller stuga utan fruktträd. Som regel är päron och äppelträd integrerade attribut för sådana egenskaper. Men tyvärr tillåter storleken på tomterna inte alltid att växa stora exemplar. Det är av denna anledning som många trädgårdsmästare försöker lära sig allt om pelarpelaren, vars främsta drag är dess kompakthet.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Först och främst bör det noteras att, oavsett sort, är varje pelarpärla ett dvärgträd (dekorativt eller frukt). Denna kultur växer och blommar på samma sätt som dess höga motsvarigheter, som i stort sett skiljer sig från dem bara i storlek och kronkontur. Genom att analysera huvuddragen i pelarprover är det värt att lyfta fram följande viktiga punkter.

  • Vi pratar om lövfällande dvärgträd.
  • Columnar -sorter växer till en maximal höjd av 2,5 m, medan vanliga päron når en markering på 5 m. Den genomsnittliga indikatorn för de aktuella växterna är cirka 1,5 m.
  • Utåt liknar träden kolumner, vilket är det som bestämde deras namn.
  • En av de särdrag är en ganska tjock fat.
  • En viktig fördel är dess kompakthet, vilket är viktigt för små områden.
  • Grenarna på ett pelarformat päron växer inte utan ligger längs stammen. Detta gör att träd kan planteras så nära varandra som möjligt.
  • Päronbladen är vanligtvis stora och har en mörkgrön färg, liksom en blank yta. De växer ofta direkt på stammen.
  • På våren är träden täckta med vita och mycket doftande blommor, som samlas i paraplyer.
  • Frukterna själva mognar på små grenar som ligger bokstavligen i hela trädet.
  • När det gäller päronstorlek överträffar dvärgvarianter betydligt bättre än vanliga. Vikten av vissa frukter av sommarsorter når 0,4 kg.

Förutom allt ovan är det viktigt att fokusera på hög avkastning och god smak av frukten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men idag är inte alla trädgårdsmästare, inklusive erfarna, bekanta med funktionerna, liksom med fördelarna och lika stora nackdelarna med pelarpärlor. Att ta hand om dessa växter är nästan identiskt med vanliga (stora) sorter, men det har sina egna nyanser.

De främsta fördelarna med den beskrivna typen av trädgårds träd kan tillförlitligt tillskrivas följande egenskaper:

  • kompakthet;
  • rekordutbyte (upp till 8 kg eller mer från ett träd);
  • den överväldigande majoriteten av sorterna ger en bra skörd redan under det andra levnadsåret;
  • ganska stor storlek på själva frukterna och enastående smak;
  • motståndskraft mot sjukdomar och skadedjurattacker;
  • enkel vård;
  • många sorter utmärks positivt av sin frostbeständighet;
  • plantor av pelarpäron rotar mycket bra och snabbt, utan att kräva jordens sammansättning och kvalitet.

Naturligtvis har pelarsorter också vissa nackdelar som du måste vara uppmärksam på . Vi pratar i synnerhet om en relativt kort frukttid av dvärgträd, oftast inte mer än 10 år. Sådana päron kan inte skryta med en lång livslängd.

Med tanke på att de är prydnadsväxter är det nödvändigt att regelbundet uppmärksamma deras krona.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recension av de bästa sorterna

Det bör noteras att experter ständigt arbetar med att utöka listan över sorter av den beskrivna typen av fruktträd. Som ett resultat får trädgårdsmästare möjlighet att välja det bästa alternativet, till exempel för Leningrad -regionen, Moskva -regionen och alla andra regioner. Samtidigt är de befintliga sorterna indelade i tidig höst och sen höst, sommar-höst och vinter. För närvarande kan följande mest populära sorter urskiljas.

" Carmen " -en efterrättssort av en pelarpärla med röda vinröda frukter som väger upp till 200-250 g. De främsta fördelarna är hög avkastning och saftighet av frukter.

Bild
Bild

" Dekor " -låga (upp till 2 meter) träd med gulgröna frukter med rätt päronformad form och som väger upp till 200 g. Päron har vitt och saftigt och sött kött med en liten syrlighet.

Bild
Bild

" Honung " Är en populär sommarsort som bär skörden i augusti, vilket står för den massiva skörden av frukter. Frukterna är ovala med ett gulgrönt skal och en apelsinsida som väger 400 g.

Bild
Bild

" Night-Werth " - en mängd dvärgpäron, som kännetecknas av ganska stora och viktiga (upp till 250 g) frukter. Det gulgröna skalet har en rosa nyans på ena sidan.

Det är viktigt att notera att denna sort lätt tolererar frost ner till -25 grader och lägre.

Bild
Bild

" Soligt " Är en pelarsort som skördar sent på hösten (oktober-november). Stora frukter är grönaktiga med en ljus, enhetlig rodnad och väger ofta upp till 400 g.

Bild
Bild

" Severyanka " Är en snabbt växande, tidig sort som är särskilt populär bland trädgårdsmästare. Gröngula päron av medelstorlek med rosa ådror är saftiga och smakar gott. Grödan skördas från slutet av juli till början av augusti.

Bild
Bild

" Safir " - ett slags dvärgpäron med en trädhöjd på 1,5-2 m, kännetecknat av medelhög frostbeständighet. Med rätt vård och högkvalitativ förberedelse för vintern odlas den framgångsrikt i Rysslands centralzon. Träd bär frukt tre år efter plantering, och skörden mognar i början eller närmare mitten av september.

Bild
Bild

" Ömhet " - dvärgträd upp till 2,5 meter höga med långsträckta, päronformade frukter. Med god vård och gynnsamma klimatförhållanden kan deras vikt nå 400 g. Skörden sker under den första höstmånaden.

Bild
Bild

" Höstdröm " - en sort, i många avseenden liknande den pelarformade päron "Severyanka", men med små frukter som väger inom 80 g. Särskilda drag- gulgrön skal och halvoljig massa struktur.

Denna sort är ganska lämplig för plantering i Sibirien och Ural.

Bild
Bild

" Pavlovskaya "- en populär hybridsort av ett dvärgpäron som bär frukt under andra levnadsåret. Frukter är tillräckligt stora (upp till 250 g), mognar i mitten av september. Sorten kännetecknas av hög produktivitet och anspråkslöshet.

Bild
Bild

" Yakovlevs favorit " - ett päron som sticker ut mot bakgrunden av många andra med stora och ljusa frukter. Fruktvikten av vanlig päronformad med en något ojämn yta och matt grön hy når 250 g. Frukt mognar helt mot slutet av september.

Bild
Bild

" Bogatyr " - en av de mest populära sorterna av dvärgpäron idag. Stora frukter har en långsträckt form, och ett päron väger upp till 300 g. Fruktens estetik bestäms av deras gyllene skal.

Bild
Bild

" Söt skönhet " - en tidig sort, vars skörd faller under perioden från slutet av juli till början av augusti. Träden kännetecknas av anspråkslöshet och bra motståndskraft mot frost, liksom mot olika sjukdomar. De första frukterna som väger upp till 250 g visas tre år efter att päronet planterats.

Bild
Bild

" Vit röd " Är en annan tidig sort av kompakta fruktträd. Det är värt att notera att representanter för denna sort inte tar så lite plats, och den första skörden från dem skördas under det andra året av växtens liv.

En av sortens främsta konkurrensfördelar är dess ljusa, gulrodiga hud. Samtidigt har den ömtåliga massan en vinsmak och en stark, behaglig doft.

Bild
Bild

" G-322 "- en populär hybrid, för full tillväxt och riklig fruktning, av vilken förekomst av pollinatorer inte krävs. Detta självfruktiga träd bär skörd under det andra året efter plantering.

Bild
Bild

Landning

Som praktiken visar är det bättre att börja plantera plantor i marken inte på hösten, utan på våren . Detta tillvägagångssätt kommer att göra det möjligt för de unga att bli starkare och därför tillbringa vintern smärtfritt. Några dagar innan man planterar sig själv är det viktigt att vara uppmärksam på förberedelserna av hålen, samtidigt som man bestämmer avståndet mellan framtida träd. Erfarna trädgårdsmästare och experter rekommenderar att plantor placeras med 0,5 m mellanrum, medan det rekommenderade avståndet mellan raderna är från 1 till 1,5 m. Ett sådant schema kommer att ge enhetlig belysning och luftåtkomst.

Planteringsprocessen i sig innehåller följande steg

  1. Gräva tillräckligt stora hål (0,8x0,6 m). Det är nödvändigt att ta hänsyn till särdragen hos plantmaterialets rotsystem.
  2. Spill brunnar rikligt (8 till 10 liter vatten vardera).
  3. Tillsätt en blandning av humus och sand (2-3 hinkar per hål).
  4. Blanda den tidigare extraherade jorden med mineraltillsatser.
  5. Sprid rötterna noggrant och försiktigt och blötlägg dem.
  6. Fyll ungefär en tredjedel av jorden i botten av gropen och lägg en planta i den.
  7. Fyll i återstående jord för hand komprimera med liten kraft.
  8. Kasta det planterade trädet rikligt.
  9. Installera stödet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det räcker inte bara att plantera unga träd korrekt. De måste skötas ordentligt. Trots trädens anspråkslöshet kommer avkastningen, såväl som växternas utveckling och hälsa, direkt att bero på att vissa regler för jordbruksteknik följs.

Nyanserna i vården

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att vattna pelarpäron, oavsett deras sort . Under det första levnadsåret krävs det att vattna träden minst två gånger i veckan, och det rekommenderas att göra detta före lunch. Naturligtvis, under torka, måste mängden vattning ökas. Varje träd använder i genomsnitt 5 till 8 liter vatten åt gången. Överdriven jordfuktighet är dock oacceptabel.

En annan viktig punkt är att de allra flesta dvärgpäron är självfruktbara. Baserat på detta kräver dessa träd pollinerare. Deras funktioner utförs av andra pelar- eller fullstora fruktträd planterade i närheten.

Bild
Bild

Beskärning

I det här fallet talar vi om bildandet av trädkronan och säkerställer deras fulla utveckling. Ju fler skott som tas bort, desto bättre kommer de återstående att växa och växa sig starkare.

I processen för att utföra det relevanta arbetet är det viktigt att komma ihåg att skott som ligger närmare villkorlig vertikal kommer att utvecklas mer intensivt. Med tanke på denna funktion kan den så kallade huvudledaren inte skäras.

Under det första året efter plantering av det pelarformade päronet är det nödvändigt att noggrant ta bort alla blomställningar, vilket stimulerar plantans rotning och hjälper till att återställa dess styrka. För nästa säsong, förutsatt att trädet är tillräckligt starkt, kan du lämna upp till 10 äggstockar. Sedan, varje år, ökar antalet framtida frukter gradvis.

Bild
Bild

Lossning och mulching

Periodisk lossning av jorden runt päron är en integrerad del av trädvården . Att utföra sådana procedurer krävs med största försiktighet, särskilt när det gäller plantor. Det är nödvändigt att komma ihåg om riskerna med att skada rotsystemet.

Parallellt är det viktigt att regelbundet ta bort allt ogräs.

Mulching av området nära stammen hjälper till att förhindra deras spiring, liksom att öka intervallet mellan lossning. För detta används som regel sågspån eller halm.

Bild
Bild

Toppdressing

Första gången blir det nödvändigt att mata träden på våren, nämligen efter att de första riktiga bladen dyker upp på ungarna. Nästa två förband utförs med 14 dagars intervall. När näringsämnen införs fram till mitten av sommaren ersätts karbamid med mullein eller gödsellösning (uppslamning) med en hastighet av 1 liter för varje träd. Om fjäderfägödsel används (0,5 liter per planta) måste det först jäsa i minst 14 dagar.

Vid höstens början används mineraltillskott som innehåller kalium och fosfor för att skapa gynnsamma förhållanden.

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderas starkt att sluta rota dressing från slutet av den första höstmånaden. Annars kommer träden inte att ha tid att förbereda sig helt för övervintring, det vill säga för det så kallade viloläget.

Bild
Bild

Förbereder ett päron för vintern

Även med hänsyn till att de flesta sorterna av de beskrivna fruktträden kännetecknas av frostbeständighet, rekommenderas det i vissa regioner starkt att förbereda dem på ett kompetent sätt för övervintring. Detta gäller särskilt när det gäller unga djur. Det är värt att lyfta fram ett antal av de viktigaste åtgärderna.

  1. Fallna löv tillsammans med torkad frukt måste tas bort och kasseras , vilket hjälper till att bli av med patogena bakterier och skadedjur som bekvämt kan övervintra under sådana förhållanden.
  2. Före vintern vitkalkas trädstammarna med vattenemulsionslösningar med tillsats av krita eller kalk . På detta sätt säkerställs ett effektivt skydd av skorpan från sprickbildning, som ofta blir en följd av temperaturfluktuationer.
  3. Fat sektion täckt med sågspån eller halm vars skikttjocklek är minst 20 cm.

För unga pelarpäron, under de första åren efter plantering, är isoleringen av de apikala knopparna relevant.

Det är viktigt att komma ihåg att de är mycket känsliga och mycket väl kan dö i kylan. Träd från tre år kräver skydd av stammen för vinterperioden, som är insvept i papper och snyggt bunden.

Bild
Bild

Fortplantning

Dvärgpäron kan delas in i frö och ympade päron. De första är uppfödda på ett naturligt sätt, medan det andra avelsalternativet innefattar ympning av plantor till kvitten eller irga. Denna procedur har följande funktioner.

  1. Du kan ympa in i ett lateralt snitt eller klyva, såväl som bakom barken.
  2. Scion -sticklingar krävs, vars längd når från 0,7 till 0,8 m7. De har förberetts sedan vintern och hållits svala.
  3. Varje fruktgren av beståndet skärs till 40 cm.
  4. Ympningsplatserna ska lindas noggrant och sedan appliceras ett lager trädgårdslack.

Överlevnadsgraden inträffar på cirka 20-30 dagar

Ett annat sätt är ympning , som möjliggör snabb inköp av nödvändigt material. Vi pratar om gröna sticklingar upp till 30 cm stora, med minst fem blad och minst två internoder. Arbetsstyckena, noggrant bearbetade underifrån, doppas i den rotbildande lösningen i två dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Att ta hand om pelarpäron, liksom andra fruktträd, syftar bland annat till bekämpning av skadedjur och förebyggande av sjukdomar. Dagens trädgårdsmästare står inför följande vanligaste utmaningar.

  • Rost - en farlig svampsjukdom där röda eller orange områden visas på lövverket.
  • Sårskorpa - en sjukdom som kan drabba både löv och unga skott och till och med frukter. Patogenen övervintrar i fallna löv och bark av infekterade skott.
  • Fruktröta - bruna områden på frukten, istället för vilka med tiden bildas tillväxt med svampsporer.
  • Mjöldagg - en infektion, vars symptom är utseendet på en karakteristisk plack på årliga tillväxter. Som ett resultat uppstår tillväxthämning och deformation av skotten.
  • Bladlöss (paraply och grönt) - ett skadedjur som får päronblad att krypa längs mittvenen.
  • Fruktgallmugg - ett skadedjur som är farligt för blommans äggstockar och som kan orsaka irreparabel skada på de flesta framtida frukterna.

Förutom allt ovan hotas och skadas dvärgpäron ofta av päronkoppar och kvalster.

Bild
Bild

Insamling och lagring av frukt

Först och främst bör det noteras att funktionerna för att skörda frukter och deras efterföljande användning, liksom förvaring, beror direkt på sorten av kolonnpäron. Generellt hålls frukter som skördats i deras tekniska mognadsstadium färska medan mer mogna exemplar skickas för bearbetning.

På tal om olika sorter är det värt att notera att till exempel mogna frukter av "Severyanka" lagras i högst två veckor. Om skörden skördas tidigare kan frukten ligga i upp till en och en halv till två månader.

Med tidig skörd av safirpäron bevaras frukterna väl fram till nyår. Lagringstiden är också annorlunda för "Autumn Dream".

Rekommenderad: