När Ska Man Plocka Päron? När Ska Man Ta Bort Senvintersorter Från Ett Träd För Förvaring? När Mognar Höstpäron? Hur Vet Man Om Frukten är Mogen?

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Plocka Päron? När Ska Man Ta Bort Senvintersorter Från Ett Träd För Förvaring? När Mognar Höstpäron? Hur Vet Man Om Frukten är Mogen?

Video: När Ska Man Plocka Päron? När Ska Man Ta Bort Senvintersorter Från Ett Träd För Förvaring? När Mognar Höstpäron? Hur Vet Man Om Frukten är Mogen?
Video: Skörda och förvara äpplen 2024, April
När Ska Man Plocka Päron? När Ska Man Ta Bort Senvintersorter Från Ett Träd För Förvaring? När Mognar Höstpäron? Hur Vet Man Om Frukten är Mogen?
När Ska Man Plocka Päron? När Ska Man Ta Bort Senvintersorter Från Ett Träd För Förvaring? När Mognar Höstpäron? Hur Vet Man Om Frukten är Mogen?
Anonim

Det räcker inte att odla aptitretande päron - de måste också samlas in i tid. Det är viktigt för nybörjare att förstå att tidpunkten för skörd bestäms beroende på syftet med att använda frukten.

Bild
Bild

Vilka faktorer påverkar mognad?

Ett antal yttre faktorer påverkar mognaden av päronträd. Oftast ändras datumen på grund av väderförhållanden: kraftig frost, för varm sommar eller sen höst . Frekventa temperaturhopp eller tidig uppvärmning på våren fungerar på liknande sätt. Konstant nederbörd eller överdriven bevattning kan påverka grödan. Till exempel, om det regnade kontinuerligt hela sommaren och temperaturen var låg, så mår päron mycket senare, om de alls gör det. Under kalla somrar kan frukter förbli omogna.

Ett visst inflytande utövas av platsens belysning och befruktningens regelbundenhet. En utarmad jord kommer sannolikt att hindra grödan från att aktivt och i tid bära frukt.

Bild
Bild

Det händer också att päron av samma sort, som utvecklas sida vid sida, men på olika grundstammar, mognar vid olika tidpunkter . Otillräcklig beskärning av den förtjockade kronan kan spela sin roll, vilket resulterar i att mängden mottaget solljus minskar och själva trädets ålder.

Inte särskilt signifikant, men de verkande faktorerna är specifika för platsen för mognadsproven - inuti kronan eller i periferin, liksom grenarnas belastning. Slutligen leder en invasion av insekter, svampsporer och smittämnen till grödinstabilitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bestämmer man mognadsstadiet?

Hos päron är det vanligt att skilja på flera mognadsstadier. Det är möjligt att förstå vilken av dem som är lämplig för att skörda frukt genom att ta reda på syftet med frukterna … Den första fasen kallas teknisk … Päron som skördats i enlighet med det är avsedda för vidare bearbetning, eftersom de kan ge maximal mängd juice. Det faktum att det är dags att ta bort frukten från trädet bevisas endast av att kornen börjar mörkna och den färska, men fortfarande inte utan smak, fruktkött . Under tillagning eller konservering deformeras inte sådana frukter.

Nästa steg är avtagbar eller botanisk , det motsvarar nästan fullständig mognad av päron. Det sker vanligtvis 7-10 dagar efter teknisk mognad.

Bild
Bild

En sådan frukt lossnar lätt från grenen, eftersom ett korkskikt redan bildas mellan skottet och stjälken. Frukten är redan rik på vitaminer och mineraler, och dess frön får en rik mörk färg. Det avtagbara steget kräver en kort efterföljande mognad under lagring.

Frukter blir särskilt söta och aromatiska under konsumentstadiet .… De kan ätas omedelbart, och smak, lukt och färg motsvarar sortens deklarerade egenskaper. Fördelen med att använda just sådana päron är möjligheten att få maximalt med användbara element. Tyvärr kan de lagras i högst 20 dagar.

Bild
Bild

Full eller fysiologisk mognad Är beteckningen för övermogna frukter. Sådana päron saknar stärkelse, vitaminer och mineraler, och deras massa får en obehaglig grumlig struktur. I princip kan dessa frukter inte längre ätas eller användas för vidare bearbetning. Det är värt att vänta på full mognad bara för att samla frö.

Det är ganska svårt att bestämma det exakta mognadsstadiet. Det finns dock fortfarande ett antal metoder som gör att du kan fastställa ögonblicket för flyttbar mognad. För detta ändamål bedöms fruktens färg i en speciell skala och fröna undersöks visuellt. Med hjälp av jod blir det möjligt att ta reda på stärkelseinnehållet i päronet. En beredning utspädd med vatten i ett förhållande av 1 till 15 appliceras på fruktmassan på halva frukten. Ljus massa indikerar odlingens beredskap och mörk massa indikerar behovet av mognad.

Det är också vettigt att kontrollera massans styrka.

Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare tar också hänsyn till faktorer som blomningstiden, det totala värdet av de temperaturer som krävs för att mogna frukten, liksom statistiken över mognadstiden för frukterna från tidigare säsonger . Man tror att skalets färg nära stjälken förvandlas till en ljusare färg genom den avtagbara mognaden. I en övermogen frukt får detta område en lila nyans, och själva köttet blir ljusgult.

När du förbereder för att plocka päron är det vettigt att försöka skilja stjälken från grenen - om detta händer utan ansträngning, i en rörelse, är frukterna mogna . Dessutom måste du trycka på ytan - ju mer mogen frukt, desto mindre hård är den, men om huden spricker betyder det att den redan är övermogen.

Mogna päron har som regel en ljus och rik doft, och deras skal ändrar redan sin gröna nyans till en annan - gulaktig eller rödaktig.

Bild
Bild

I slutändan kommer det att vara möjligt att bestämma datumet för skörd av päron helt enkelt genom att räkna antalet mognadsdagar som anges i beskrivningen av sorten från trädets blomningsdag. Det blir ännu lättare att smaka frukten - den måste matcha sortens egenskaper.

Bild
Bild

Insamlingstid, med hänsyn till sorten

På många sätt påverkar egenskaperna hos den odlade sorten perioden med päronskörd.

Sommar

Sommarsorter mognar vanligtvis i början av augusti. En egenskap hos den här gruppen av päron är den samtidiga starten på avtagbar och konsumentmognad . Frukter på samma träd kan dock mogna ojämnt, så de bör tas bort i flera steg. I industriell produktion är det vanligt att skörda frukter några dagar innan de når mognad, så att de under transporten inte övermognar, utan mognar. Sådana exemplar avlägsnas lätt från grenen och har mörka korn.

Om vädret är lugnt ute och päronen fortfarande faller till marken, bör resten omedelbart tas bort från grenarna.

Det kommer inte att vara möjligt att lagra sommarsorter på länge - de kommer att ligga i ett par veckor på grund av de rätta förhållandena

Bild
Bild

Av sommaren sorter av päronträd, sorter « Skorospelka Michurinskaya », « Barn » och « Lada . Konsumentmognaden börjar från mitten av juli och varar fram till de första veckorna i augusti. Mellansäsongssorter - « Tsarskaya », « Plats », « katedral »- tas bort från grenarna från andra halvan av augusti till början av september. Lagringen av dessa sorter är begränsad till ett par veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höst

De sorter som mognar på hösten är indelade i tidiga och sena sorter. De förra liknar fastigheter som sommar och de senare till vinter. Mognaden hos sådana päron uppnås från andra halvan av den sista sommarmånaden till de första veckorna i oktober. Det är vanligt att skörda den tidiga höstskörden antingen i slutskedet av avtagbar mognad eller under konsumentstadiet.

Som regel sammanfaller eller skiljer sig dessa två perioder åt med flera dagar. Den resulterande frukten kan ätas omedelbart eller kan förvaras i en och en halv till två månader.

Endast de prover som togs i det tekniska mognadsskedet är föremål för behandling.

Bild
Bild

Senhöstens sorter tas bort när avtagbar mognad uppnås. Före användning måste de ligga ner från ett par veckor till en månad hemma, och i allmänhet kommer de att bevaras i tre månader . Trädgårdsmästare är väl medvetna om sorterna "Conference", "Autumn Dream", "Beauty Chernenko". De mognar i början av september och oktober - det är då de ska tas bort. Det är tillåtet att förvara dem på en sval plats från en och en halv till 2,5 månader.

Bild
Bild

Sent

Trots att sena sorter ofta kallas vintersorter måste de tas bort från träd inte i december, utan från slutet av september, tills frosten sätter in . Konsumentmognaden för en sådan sort inträffar efter 3-4 veckors hemvist. Hållbarheten för vinterpäron når sex månader.

Odling av päronträd kan variera beroende på regionen där fruktträdgården planteras. Till exempel, i Moskva -regionen, liksom i centrala Rysslands regioner, planteras alla typer av sorter: sommar, höst och vinter. Som regel utförs skörden av de första frukterna i början av augusti och den andra - i slutet. Sena frukter tas bort i september och lagras till nyår. I Ural och Sibirien, regioner som är kända för sitt hårdare klimat, odlas endast sommar- och höstsorter av grödor.

Bild
Bild

Insamlingen av frukter genomförs således i slutet av augusti och under de första veckorna i september.

Päron "Pervomayskaya" skördas vanligtvis i slutet av september, liksom "Belorusskaya Late". Behållningskvaliteten för dessa sorter kan vara sex månader. "Rossoshskaya sent" bör också tas bort i slutet av september och sedan förvaras i 3-4 dagar.

Bild
Bild

När ska man samla päron för bearbetning?

För ytterligare bearbetning är det vanligt att plocka frukter av sommar- eller tidiga höstsorter. De måste dock vara i det tekniska mognadsstadiet så att saftinnehållet är maximalt . Om du skördar päron som har nått mognad leder konserveringsprocesserna till att deras form förstörs och det estetiska utseendet förloras. Juice- eller vinproduktion kommer också att misslyckas, eftersom massan inte kommer att kunna ge tillräckligt med fukt.

Omogna päron är också dåliga för bearbetning, saknar en ljus doft och söt smak. Tiden för omedelbar skörd bestäms beroende på sortens särdrag, det vill säga när en viss sort når teknisk mognad.

Bild
Bild

Skördesäsong för förvaring

Som nämnts ovan är endast senhöst och vintersorter av päronträd lämpliga för vinterförvaring .… De skördas när de har tagit bort den löstagbara mognaden när kornen får en brun färg och mängden näringsämnen finns i överflöd.

Skörden tas bort på en torr höstdag, förutsatt att det inte kommer regn och stark vind. Det är viktigt att komma ihåg att om proceduren utförs på kvällen, när proverna hann värmas upp, måste päronen kylas innan de överförs till en permanent lagringsplats.

Rekommenderad: