Hur Förvaras Päron? Hur Ska Jag Behålla Dem För Vintern Så Att De Mognar Och Förblir Fräscha Länge I Källaren? Förvaring Av Vintersorter I Kylskåpet, Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Hur Förvaras Päron? Hur Ska Jag Behålla Dem För Vintern Så Att De Mognar Och Förblir Fräscha Länge I Källaren? Förvaring Av Vintersorter I Kylskåpet, Andra Alternativ

Video: Hur Förvaras Päron? Hur Ska Jag Behålla Dem För Vintern Så Att De Mognar Och Förblir Fräscha Länge I Källaren? Förvaring Av Vintersorter I Kylskåpet, Andra Alternativ
Video: Så förvarar du maten så den håller längre - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Hur Förvaras Päron? Hur Ska Jag Behålla Dem För Vintern Så Att De Mognar Och Förblir Fräscha Länge I Källaren? Förvaring Av Vintersorter I Kylskåpet, Andra Alternativ
Hur Förvaras Päron? Hur Ska Jag Behålla Dem För Vintern Så Att De Mognar Och Förblir Fräscha Länge I Källaren? Förvaring Av Vintersorter I Kylskåpet, Andra Alternativ
Anonim

Päron är en ganska populär frukt, så många är intresserade av frågan om hur de ska lagras korrekt. Under korrekta förhållanden kan päron pågå till våren. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på hur man korrekt bevarar päron för vintern, liksom andra användbara tips.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav på villkor

För att päron ska se bra ut under en lång period, för att skydda mot ruttning, måste de placeras under vissa förhållanden. Om du noggrant närmar dig lagringsförhållandena förblir dessa frukter välsmakande och fulla av vitaminer.

Huvudkravet är att ordna frukten korrekt. Naturligtvis kan de sättas på olika sätt, även på deras sida, men du bör definitivt hålla avståndet mellan frukterna. Du behöver inte lägga dem i flera lager, helst i ett, även om det är tillåtet i två lager.

I rummet där päronen kommer att ligga måste följande villkor upprätthållas:

  • luftfuktigheten bör ligga inom 80-90%;
  • lufttemperatur - cirka noll (plus eller minus 1 grad);
  • det är absolut nödvändigt att upprätta ventilation, eftersom luftcirkulationen är mycket viktig;
  • det är bättre att välja en plats utan belysning, eftersom mörkret garanterar perfekta förvaringsförhållanden för päron.

Viktigt: för att hålla päron så länge som möjligt rekommenderas det att placera dem så långt som möjligt från surkål och potatis.

Bild
Bild

Var kan du förvara den?

Det finns en hel del platser där du kan lagra päron för vintern eller mognad. Låt oss titta närmare på de mest populära lösningarna.

Balkong

Detta alternativ är ganska populärt, eftersom ett stort antal päron kan läggas ut på balkongen samtidigt. För att lagra dem på rätt sätt hemma måste du lägga frukt i trälådor, det rekommenderas att vira in varje päron i papper, och det är också viktigt att fylla i spån eller sand mellan dem.

Viktigt: temperaturen på balkongen ska vara runt noll grader. Om det inte är möjligt att skapa en optimal temperatur, kommer lagringstiden för denna frukt att reduceras avsevärt.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt lådans struktur. Det finns två huvudsakliga sätt.

Bild
Bild

Om loggian är ouppvärmd, men isolerad, kommer den genomsnittliga lufttemperaturen på den att vara cirka noll grader . Du kan använda kartonger eller vanliga lådor som lådor, men frukten ska förpackas i papper, strös med sågspån eller sand. För att skapa mörker är det bättre att använda ett speciellt tyg, men andas. Om lufttemperaturen är signifikant under 0, behöver du inte överföra frukterna till lägenheten. Du behöver bara täcka päronen med en varm filt för att skydda dem från att frysa.

Om lufttemperaturen i ditt område sjunker under -5 grader, är det lämpligt att förvara frukter i lådor som har en isolerad struktur. För att skapa en sådan ruta bör du följa följande algoritm.

  • Du måste ta två kartonger (en kan vara större och den andra mindre), isoleringsmaterial och skum. Du kan använda polyuretanskum, trasor, spån eller sågspån.
  • Till att börja med rekommenderas att placera en liten i en stor låda så att ett intervall på cirka 15 cm kvarstår mellan deras väggar.
  • Lägg skumplast i botten av den lilla lådan, lägg sedan päronen, täck skumplasten igen och en annan rad frukt, det är bättre att fylla resten av lådan med isolering.
  • Intervallet mellan lådorna bör också fyllas med eventuell isolering. Som ett resultat kommer den isolerade lådan att skydda frukterna på ett tillförlitligt sätt från kylan. Torrt sågspån hjälper till att fylla alla tomrum, vilket skyddar frukten inte bara från låga temperaturer utan också från hög luftfuktighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kylskåp

Denna metod är inte lämplig för alla, eftersom endast ett litet antal päron kan lagras med denna metod. Att ladda flera lådor i kylskåpet fungerar inte. Det bästa alternativet är ett grönsaksfack, eftersom temperaturen i det är +4 grader.

Viktigt: om du bestämmer dig för att förvara päron i kylskåpet för vintern, så borde det inte finnas något annat i det - bara päron.

Det är lämpligt att följa följande algoritm för åtgärder:

  1. vänta några timmar på att frukten ska svalna, för utan denna åtgärd bildas kondens på päronen i kylskåpet;
  2. lägg dem i påsar, cirka 1 kg vardera, men i påsarna rekommenderas det initialt att göra små hål för att skapa ventilation;
  3. lägg frukt i grönsaksfacket, och när du stänger är det viktigt att se till att frukterna inte pressas;
  4. det är lämpligt att granska den skördade frukten var 7-10 dagar.
Bild
Bild

Källare

I en källare eller källare kan du hålla päronskörden i utmärkt skick och i stora mängder. Men inledningsvis är det nödvändigt att förbereda det här rummet ordentligt med följande villkor:

  • det rekommenderas att ta ut allt onödigt från rummet;
  • desinficera rummet med svaveldioxid ungefär en månad innan du lagrar päron; det är nödvändigt att noggrant stänga alla ventilationsöppningar och dörrar för att sedan tända svavel, medan bearbetning av 1 m² kräver endast 3 gram;
  • det rekommenderas att ventilera rummet efter 72 timmar.

Viktigt: källaren kan desinficeras med andra ämnen eller lösningar.

Innan de förvaras i lådor är det absolut nödvändigt att göra korrekt läggning av frukter, med hänsyn till deras sort och storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är absolut nödvändigt att följa följande tips från proffs:

  • titta på temperaturregimen;
  • rotfrukter ska inte förvaras i samma rum som päron;
  • tänk på tillgängligheten av ventilation i förväg, annars måste du ventilera rummet varje dag;
  • det rekommenderas att upprätthålla ett mikroklimat, och det ska också vara mörkt i källaren;
  • om luftfuktigheten är låg, hjälper lådor med sand, som bör fuktas då och då;
  • det rekommenderas regelbundet att inspektera frukten;
  • om flera päron är bortskämda i en låda måste du noggrant sortera igenom allt;
  • päron kan förvaras både i trälådor och i kartonger, men det är förbjudet att lägga dem på golvet, bara på ställningar.
Bild
Bild

I marken

Som du vet, med tiden, tappar päron sin smak och saftighet när de lagras i en källare eller källare, så experter rekommenderar att placera dem i marken. Observera att endast en sluttning eller en kulle är lämplig för detta ändamål, eftersom fukt vanligtvis ackumuleras i låglandet på våren, vilket påverkar päronen negativt.

Viktigt: denna metod är endast lämplig för långtidsförvaring av frukt (till våren), eftersom det inte kommer att vara möjligt att komma till dem på vintern.

För att lagra päron i marken måste du följa följande rekommendationer:

  • hålet kan grävas på ett avstånd av cirka två meter från grundvattnet för att förhindra översvämning;
  • hålets djup bör variera från 1, 2 till 1, 5 meter, men längden och bredden beror på antalet päron;
  • botten av hålet måste kompletteras med plankgolv eller använda träpallar och placera redan lådor med skörden på dem;
  • det rekommenderas att begrava frukterna redan innan den första frosten börjar;
  • det rekommenderas att hålla sig till en halv meter mellan lådans kant och jordytorna;
  • hålet måste täckas med brädor, sedan ska de fallna bladen eller halmen läggas och sedan täckas med jord ovanpå;
  • glöm inte att skapa ventilation - i mitten av hålet, dra ett rör som leder luft inuti.
Bild
Bild

Om det inte är möjligt att lagra päron i trälådor kan du använda plastpåsar. Ursprungligen bör päron placeras i dem och knytas med garn.

Det rekommenderas att vänta på de första frosten, begrava dem i marken och kasta dem över grangrenar, eftersom nålarna är ett utmärkt skydd mot olika gnagare . Denna metod kommer att hålla frukterna läckra och saftiga i 4-5 månader.

Bild
Bild

I sand

Om denna metod väljs för lagring av päron, är det nödvändigt att fylla på med ren sand och omedelbart före användning måste den kalcineras. Det är bättre att omedelbart överge rå sand eller med tillsats av svart jord, eftersom frukterna i detta fall snabbt kommer att ruttna. Detta alternativ är idealiskt när det finns ett behov av att lagra en stor gröda i ett litet rum.

Du måste följa följande rekommendationer med det här alternativet:

  • källaren måste desinficeras före användning;
  • det är lämpligt att täcka golvet med en film;
  • häll sand i träbehållare med ett lager på 1-2 cm och sprid frukterna på avstånd från varandra, täck med sand ovanpå;
  • upprepa proceduren tills lådan är full.

Viktigt: det är nödvändigt att bibehålla optimal luftfuktighet i rummet, eftersom med ökad fukt blir sanden fuktig och frukterna börjar ruttna.

Bild
Bild

Möjlig kapacitet

Om du väljer rätt förvaringsbehållare kommer frukterna att hålla längre. Var därför uppmärksam på följande funktioner när du väljer en behållare:

  • plastbehållare bör undvikas, det rekommenderas att använda träbehållare, du kan till och med ta korgar;
  • för att skydda mot röta och mögel måste lådorna rökas med svavel;
  • behållare med dålig ventilation eller i allmänhet utan den ska inte användas, eftersom päron omedelbart börjar ruttna;
  • du kan inte lagra mer än 15 kg frukt i en låda;
  • det är lämpligt att bara göra två bokmärken i en behållare; om päronen läggs ut i tre lager, är det stor sannolikhet att det nedre lagret börjar försämras under de två övre vikten;
  • det är lämpligt att lägga upp stjälkarna;
  • frukter bör placeras på avstånd från varandra så att det inte blir någon beröring;
  • papper eller halm kan användas för att separera frukter; skiftande päron med torr mossa, sågspån och till och med torv är tillåtet;
  • polyetenpåsar kan också användas för att lagra päron, men luft bör pumpas ut ur dem;
  • stapling av en behållare ovanpå en annan är tillåten, men du måste hålla dig till ett avstånd av 5 cm så att botten inte vilar på stjälkarna;
  • vid förvaring av en liten mängd päron, linda in var och en i papper; bortskämd frukt kan identifieras med våta fläckar på papperet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Långtidsförvaringsvarianter

Det är mycket viktigt att välja rätt sort för förvaring, eftersom inte alla päron kan lagras under hela vintern samtidigt som de behåller sitt ursprungliga utseende. Höst- och sommarfrukter är inte omedelbart lämpliga, eftersom de inte kommer att kunna ligga länge även om de nödvändiga förutsättningarna upprätthålls. Vintersorter är ett idealiskt val, eftersom de har följande funktioner:

  • osötad, smak förbättras med tiden;
  • lång hållbarhet (från två månader);
  • tät massa - de behåller både smak och form även under värmebehandling;
  • päron är ganska hårda, de plockas fortfarande gröna, omogna - det tar tid för dem att mogna.

Viktigt: för att avgöra vilken päronsort som växer i ditt område, plocka frukten i september och prova. Om päronet är hårt, tillhör det de sena sorterna, och det kan lagras till våren.

Bild
Bild

Användbara tips

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du följer dessa tips för att lagra päron korrekt:

  • valet av sorten är mycket viktigt, eftersom tidiga sorter i allmänhet inte kan lagras;
  • det är förbjudet att lagra frukt av olika sorter i en låda;
  • vanligtvis i underjorden eller källaren lagras frukterna fram till nyåret, även om vissa sorter förblir färska ganska länge - till och med maj;
  • det är nödvändigt att inspektera frukterna minst 2 gånger i månaden för att omedelbart ta bort de skadade frukterna, eftersom de kan förstöra hela grödan;
  • det är lämpligt att lägga frukten senast 3-5 dagar efter skörden; de borttagna frukterna ser bra ut vid första anblicken, men efter några dagar kan de första tecknen på skador på frukten redan dyka upp.

Rekommenderad: