Att Odla Ett Hallonträd (22 Bilder): Plantering På Hösten, Vård Och Reproduktion. Beskär Trädhallon För Vintern Utomhus

Innehållsförteckning:

Video: Att Odla Ett Hallonträd (22 Bilder): Plantering På Hösten, Vård Och Reproduktion. Beskär Trädhallon För Vintern Utomhus

Video: Att Odla Ett Hallonträd (22 Bilder): Plantering På Hösten, Vård Och Reproduktion. Beskär Trädhallon För Vintern Utomhus
Video: Sommarbeskärning av sommarhallon 2024, April
Att Odla Ett Hallonträd (22 Bilder): Plantering På Hösten, Vård Och Reproduktion. Beskär Trädhallon För Vintern Utomhus
Att Odla Ett Hallonträd (22 Bilder): Plantering På Hösten, Vård Och Reproduktion. Beskär Trädhallon För Vintern Utomhus
Anonim

Både vuxna och barn njuter av färska och välsmakande hallon. En sådan kultur finns ofta i områden i form av en vanlig buske. Det blir dock mer intressant att försöka odla ett hallonträd, som inte bara ger mogna frukter utan också fungerar som dekoration för trädgården. Hur man korrekt odlar en sådan sort kommer vi att överväga i artikeln.

Bild
Bild

Vad det är?

När det gäller ett hallonträd betyder detta koncept ett trädliknande standardhallon. Den har en rak, kraftig stjälk och kan bli upp till 2 meter hög. Busken är mycket motståndskraftig mot ogynnsamma förhållanden, har inte taggar, vilket är mycket bekvämt.

Sådana sorter är remontanta, vilket innebär att det kommer att vara möjligt att skörda grödan nästan till frost.

På grund av dess strukturella egenskaper får trädhallon alltid en tillräcklig mängd syre och näring från jorden . Nackdelen med denna sort är att den inte odlas i de norra regionerna på grund av dess låga motståndskraft mot kyla. Dessutom kommer en trädkultur inte att ge trädgårdsmästaren möjlighet att föröka den med rotskott, eftersom den nästan inte producerar den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Efter att ha bestämt sig för att plantera en sådan växt i öppen mark måste trädgårdsmästaren följa flera viktiga regler.

Tidpunkt

De flesta sommarboende planterar ett hallonträd på våren. Detta är inte förvånande eftersom det förväntas bli varmt under de kommande månaderna och anläggningen kommer att kunna anpassa sig bra. Plantering på våren praktiseras allmänt i Moskva -regionen, regioner med svala vintrar . Det är mycket viktigt att lufttemperaturen vid avstigning är minst 15 grader Celsius. Du måste också se till att nattfrost inte längre kommer tillbaka. I de flesta regioner utförs vårplantering närmare mitten av april, men valet måste baseras på regionens klimat.

Du kan plantera trädhallon på hösten . Detta görs oftast i områden med milda vintrar. Samtidigt måste jordklumpen förbli intakt. Alla höstplanteringar utförs före kallt väder. Detta är främst slutet av september eller början av oktober.

Bild
Bild

En plats

Standard hallon är mycket förtjusta i solljus, så det borde vara mycket av det. Starka vindar ska inte tillåtas . Trädplantor ska inte placeras bredvid höga fruktträd, liksom i närheten av jordgubbar, jordgubbar, grönsaker, kål. Jorden för hallon kräver andning, lättvikt. Sura jordar hämmar tillväxten, så du bör välja neutral jord.

Om cirka 30-40 dagar börjar förberedelserna för landningsplatsen . Ogräs och gamla rester av rötter och löv tas bort, grävning utförs. Baserat på 1 kvm. m av tomten introduceras 1, 5 hinkar humus och 500 gram aska. Du kan lägga till lite torv för att lossa jorden.

Det rekommenderas att förbereda planteringshål i förväg.

Bild
Bild

Schema och teknik

För plantering tas friska plantor vid ett års ålder. De borde ännu inte ha öppnat njurarna. Buskar måste planteras på ett och en halv meters avstånd från varandra . Hålets diameter kommer att vara en halv meter och djupet kommer att vara cirka 40 cm. Torv och humus, taget i lika delar, måste läggas till varje planteringshål. Dessutom befruktar erfarna trädgårdsmästare den färdiga kompositionen med en tesked superfosfat. Efter applicering av förband vattnas hålen med en liten mängd vatten.

När vätskan absorberas något börjar de själva plantera plantorna . Provet sänks ner i mitten av hålet, rötterna rätas ut om de trasslar ihop. Det är värt att agera försiktigt. Gropen är täckt med jord, stampad lite så att luftrummen lämnar. Sprid ett lager av mulch och vattna sedan plantorna. En hink på fem liter räcker för alla. Den maximala fördjupningen av tillväxtpunkten är 3 centimeter. Det sista steget är att beskära skotten. De förkortas så att längden är cirka 30 cm.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att plantera hallon på rätt sätt är bara halva striden, eftersom du fortfarande måste se till att det slår rot och börjar bära frukt. Därför måste trädgårdsmästare uppmärksamma följande jordbruksregler.

Vattning

Trädgårdshallon behöver rätt mängd fukt. Om det inte finns tillräckligt med vatten blir bären små och sura, och om det är mycket kommer rötterna att ruttna . Det är värt att vattna busken när matjorden har torkat ut med cirka 5 centimeter. Vattning utförs vid roten, kontrollerar mängden fukt. Det ska vara 8-10 liter per träd. Vatten ges till växten 1 eller 2 gånger var 7: e dag, beroende på väderförhållandena.

Om regionen är varmt och torrt väder ökar vattningen . Tvärtom stoppas de med långvarigt regn. Det är viktigt att notera att unga träd av vanliga hallon kommer att behöva daglig vattning tills färska skott dyker upp. Vattnet måste tas varmt, det är bra om det står i solen en dag.

Ett annat tips om vattning hjälper dem som inte gillar smuts på webbplatsen . För att förhindra att jorden blir till mos kan vatten hällas längs en gräv som grävts ut i förväg nära busken. Så det absorberas snabbt och det går att gå lugnt på marken.

Bild
Bild

Toppdressing

Omsorg för ett hallonträd inkluderar nödvändigtvis utfodring. På dacha måste växterna matas under följande perioder.

  1. På våren, så snart knopparna börjar blomma, rekommenderas gödningsmedel med kväve . Tack vare dem kommer den gröna massan att växa snabbt. Ett bra resultat erhålls av nitroammophoska. För 1 kvm m brukar ta 50 gram av ett sådant verktyg. Det är ännu lättare att späda ut gödsel: 1 liter räcker för en 10 liters hink. Efter applicering av gödningsmedel vattnas jorden med rent vatten.
  2. Blomning kräver matning med superfosfat . Tio gram av en sådan produkt omrörs i 10 liter vatten.
  3. När bären dyker upp kan du gödsla de vanliga hallonen med aska . För detta hälls ett glas ämne med en hink vatten. Varje hallonbuske kommer att behöva 3 liter av detta gödningsmedel.
  4. Lite mindre än en månad före det kalla vädret börjar träden matas med organiskt material i fast form . På vintern kommer hon att värma växterna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ogräs, mulching

Ogräsningen är ett måste för en trädgårdsmästare som vill odla en vacker och frisk buske. Marken runt hallonträden måste bli av med ogräs, som tar från det användbara ämnen avsedda för odlade växter. Det är dock ingen hemlighet att antalet ogräs kan minskas kraftigt, om du inte alls blir av med det irriterande förfarandet.

Mulching hjälper till med detta. Mulch lagrar inte bara fukt i marken och skyddar växten från de flesta sjukdomar, utan förhindrar också att ogräs kan gro . Oftast används organiskt material på öppen mark, främst torv eller humus. Många trädgårdsmästare rekommenderar också sågspån och torkat halm.

Det viktigaste är att komma ihåg att organisk mulch behöver ersättas i tid, annars blir det själv en grogrund för bakterier. Det måste bytas ett par gånger per säsong. Dessutom är det viktigt att skiktet av sådant material är 5-10 centimeter.

Bild
Bild

Beskärning

För att ett hallonträd ska se riktigt vackert ut och locka andras ögon måste det vara ordentligt format. Den första formationen genomförs redan under året när hallonen planterades . Som regel når växten en höjd av mer än 60 cm. Under det första året behöver bara topparna klippas av, vilket gör dem kortare med cirka 15 centimeter.

Nästa beskärning görs på våren . De vuxna grenarna hittas, avskurna med 15 centimeter. Så skotten kommer att växa snabbare. Dessutom måste växten ofta göra förebyggande beskärning. De kan göras på hösten och våren. Målet är att identifiera sjuka, döda och redan icke-livskraftiga skott och ta bort dem. Sanitär beskärning görs efter behov.

Den viktigaste beskärningen görs för vintern. Du måste ta bort alla skott som redan har gett den här säsongen . Detta gör att växten kan växa snabbt på våren och ge liv åt nya grenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skydd

Vilken sort av hallon som än väljs, måste någon av dem förberedas för vintern. Växten är rädd för kallt väder, och den måste täckas. Döljningen börjar efter att den sista beskärningen har utförts. Buskarnas löv bryts av, och stamcirklarna mulas med hög kvalitet . Du kan ta sågspån, torv, halm eller annat material som finns på platsen. Vidare böjer skotten försiktigt mot jorden och försöker att inte bryta. De är fixerade och täckta med täckmaterial ovanpå.

Hallonsträdliknande vintrar perfekt under grangrenar, säckväv, agrofibre eller helt enkelt grävda i en stor snödriva.

Bild
Bild

Överföra

Det är absolut nödvändigt att transplantera hallon, eftersom de tömmer marken kraftigt. Förfarandet rekommenderas att utföras vart femte år, men med stabil fruktning kan tidpunkten ändras . Transplantationen föryngrar busken, ger den ett nytt liv. Dessutom adlar det också webbplatsen och skapar ordning på den.

Tidpunkten för transplantationen skiljer sig inte från tidpunkten för plantering av hallon . Det är vår eller höst, beroende på klimat och region. Kraven på plats och mark kommer också att vara desamma som för plantering. Det viktigaste är att inte transplantera busken där potatis, jordgubbar och ännu fler hallon, även vanliga, redan har vuxit. Marken kan beredas flera månader i förväg eller nästan före plantering. Det finns ett litet trick här: på våren, när man planterar, tillsätts mer kväve och på hösten - kalium och fosfor.

Bild
Bild

De gräver planteringshål, applicerar gödningsmedel. Om rotsystemet är öppet är det förbjudet att tillsätta färskt organiskt material, eftersom det kan bränna rötterna. Grenar, spån, sågspån skulle vara ett bra alternativ. Allt detta kommer att börja sjuka, skapa naturliga förhållanden och hjälpa till att snabbt återhämta sig efter chock. Innan planteringen skärs hallonbusken så att den inte är mer än 60 centimeter hög.

Ytterligare arbete utförs enligt följande:

  1. busken grävs in och försöker att inte skada roten (spaden är upprätt);
  2. hallon dras ut utan att störa jordklumpen;
  3. busken är uppdelad och får flera kopior från en;
  4. trädet planteras i ett hål, täckt med jord, tampat;
  5. hälls med vatten i en volym på 5 liter;
  6. efter några timmar hälls mer jord och vattnas med samma mängd vatten;
  7. Lägg ett lager av mulch.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid detta kan transplantationen av den gamla busken till en ny plats anses vara klar.

Fortplantning

Standard hallon är lätta att föröka på egen hand. Detta gör det möjligt för trädgårdsmästare att alltid ha planteringsmaterial till hands och rädda dem från onödiga kontantutgifter. I överväldigande majoritet av fallen används sticklingar . Vanliga hallon förökas av rotskott, som växten producerar i stora mängder. Men vanliga hallon producerar det knappast.

På våren används gröna sticklingar oftast av trädgårdsmästare . Det är värt att klippa skott som redan har vuxit till 20 cm. Nedre delen av sticklingarna tas bort från lövverket. Förbered underlaget genom att blanda sand och torv i lika delar. Gröna sticklingar planteras där, vattnas. Det är nödvändigt att ta hand om plantorna till sommaren, och redan under de varma månaderna kan de planteras på separata platser i marken.

Bild
Bild

Du kan också späda trädhallon med rotsticklingar, så det reproducerar sig ganska bra. De mest kraftfulla och kraftfulla buskarna väljs ut, gräva försiktigt in. Groddar med knoppar finns, lossna från huvudroten. Sedan planteras de i samma underlag som de gröna sticklingarna. All nödvändig vård observeras, och efter spiring överförs de till öppen mark.

När det gäller rottillväxten, så existerar den, som redan nämnts, praktiskt taget inte . Men om du behöver 1-2 nya buskar, kommer det att finnas tillräckligt med överväxt för dem.

Prover med en 20 centimeters höjd väljs, separeras, behandlas med en svag lösning av kaliumpermanganat. Nedstigning på annan permanent plats genomförs omedelbart.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Standard träd hallon är mycket resistent mot sjukdomar. En sådan anläggning orsakar nästan aldrig problem för sommarboende . Men fall av infektion med svampen förekommer. Detta händer när den tillåtna luftfuktigheten överskrids. Behandlingen kommer att ta lång tid, så det är bättre att omedelbart klippa ut buskens sjuka områden, bära bort och förstöra. Eventuella kvarvarande friska delar måste behandlas med fungicider. Läkemedlet väljs beroende på sjukdomen. Används ofta "Topaz", "Fundazol".

Skadedjuret kommer att vara detsamma som på vanliga hallon . Det här är en hallonbagge, nattfjäril, malar. Förebyggande av deras utseende kommer att möjliggöra förebyggande. För att göra detta måste du spraya med en 1% Bordeaux -blandning innan saftflödet börjar. Om detta inte har gjorts måste insekticider ta bort parasiterna. Folkmetoder är också till hjälp: träaska, tvållösning, infusion av garvsyra, infusioner baserade på vitlök.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Nybörjare bör ta hänsyn till några fler användbara rekommendationer om odling av vanliga hallonsorter

  • Ett av de vanligaste ogräs som ständigt dyker upp i hallon och stör plantningen är krypande vetegräs . För att förhindra dess utseende är det värt att använda bekämpningsmedlet Roundup innan du planterar buskarna.
  • All vattning av hallonträdet bör utföras när det inte finns sol . Detta gäller särskilt sprinklingstekniken.
  • Vissa sorter kräver stöd och bindning . Detta är nödvändigt för att trädet inte ska bryta under sin egen vikt.
  • Hallon planteras vanligtvis i soliga områden . Detta gör att frukten får mycket socker. Men om du gillar frukt med surhet bör du överväga möjligheten att skugga.
  • Tidpunkten för skörd beror på regionen, men i de flesta fall visas de första bären i juli . Du måste plocka frukterna varannan dag, så att de inte övermognar. Sådana bär kommer trots allt att bli mjuka, de kommer att börja flöda. Ingen frukt skördas i regnet. Det är nödvändigt att ta bort bären från trädet utan att skilja stjälkarna. Detta kommer att hålla skörden längre.

Rekommenderad: