Buzulnik (57 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Och Urval För En Reservoar, Ligularia I Landskapsdesign I En Rabatt, Reproduktion Och Transplantation I Trä

Innehållsförteckning:

Video: Buzulnik (57 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Och Urval För En Reservoar, Ligularia I Landskapsdesign I En Rabatt, Reproduktion Och Transplantation I Trä

Video: Buzulnik (57 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Och Urval För En Reservoar, Ligularia I Landskapsdesign I En Rabatt, Reproduktion Och Transplantation I Trä
Video: Garreg Ddu 2024, Mars
Buzulnik (57 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Och Urval För En Reservoar, Ligularia I Landskapsdesign I En Rabatt, Reproduktion Och Transplantation I Trä
Buzulnik (57 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Och Urval För En Reservoar, Ligularia I Landskapsdesign I En Rabatt, Reproduktion Och Transplantation I Trä
Anonim

Enligt erfarna trädgårdsmästare, utan en buzulnik, skulle deras webbplats inte vara attraktiv och original. Och detta är inte förvånande, eftersom det extraordinära lövverket och blommorna i denna växt inte kan lämna likgiltig någon älskare av intressant vegetation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Buzulnik är en flerårig prydnadsväxt från familjen Astrov. Ett annat namn för kulturen är ligularia. Under naturliga förhållanden lever denna örtväxt i östra, sydöstra och centrala Asien . I naturen bor Buzulnik ofta vid stränderna av reservoarer, skogskläder, där en fuktig miljö råder.

Bild
Bild

Kulturen ser ganska ovanlig ut. Beskrivningen indikerar att den består av en basal rosett med stort lövverk, som ligger på långa bladblad. Bladens form liknar ett triangulärt snidat hjärta. Färgen på bladbladen sträcker sig från mörkgrön till rödbrun . Ibland finns det blad med dubbel färg, till exempel lila och grönviolett. Deras diameter är vanligtvis 0,6 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ligularia -blomman liknar en korg . Den består av rörformiga och ligulera blommor, som inte överstiger 10 centimeter i diameter. Blomstrande i en buzulnik börjar gradvis, underifrån. Blomställningen ser ut som en panicle, spikelet eller pensel.

Blommornas färg kan vara mycket varierande - från ljusgul till rik orange.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kulturens kronblad är ganska stor, den når 200 centimeter i höjd. Växtens början av juni är juni och slutet är oktober . Ligularia är en underbar honungsväxt. Den mogna frukten ser ut som ett frö med en tofs.

Bild
Bild

Buzulnik kan slå rot nästan över hela Rysslands territorium, eftersom det tillhör den fjärde zonen av frostbeständighet.

Typer och sorter

Buzulnik har många sorter. En dvärg, hög eller hybridbuske kan vara med vinröda blad och vanligt grönt, medan kulturens blommor också kan ha olika färger.

Huvudtyperna av perenner

Kempfer . Den japanska kultursorten kännetecknas av en liten förgrening av skotten. Lövverket är renformat, ganska stort, det ligger nära rotsystemet. Växtens bladplattor är inneboende i tandning, grön färg, dess diameter är 0,25 meter. Busken börjar blomma under den första sommarmånaden, vid den här tiden visas gyllene eller ljusgula blommor med gyllene fläckar på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Przhevalsky - Det här är en kravlös representant för floran, som ofta används för att dekorera personliga tomter. Växtens höjd överstiger inte 1,5 meter. Kulturen har spikformade blomställningar, liksom avskurna löv, som liknar lönnlöv mycket. I den sista veckan i juni börjar kulturen blomma, och då ser den ganska graciös ut.

Bild
Bild

Sågtandad . En flerårig representant för floran växer vanligtvis upp till 1 meter i höjd. Bladplattorna är ganska stora och njurformade; de är en integrerad del av basalrosetten. Korgar med blomkronor har en diameter på 8 centimeter. Vassblommor är ljusgula i färg, medan rörformiga blommor är ljusbruna. Buskens blomning börjar den sista sommarmånaden. Kulturen är måttligt frostbeständig, men under en hård vinter kommer den att behöva ytterligare skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storbladig . Centralasien och Fjärran Östern anses vara den naturliga livsmiljön för ligularia. Kulturens nedre långstammade blad kan bli upp till 45 centimeter långa. Växtens lövplattor kännetecknas av en elliptisk form och en blåaktig färg. I racemose panicles finns det många blomställningar i form av korgar. Höjden på stammarna överstiger vanligtvis inte 1,5 meter. På vintern behöver denna typ av buzulnik inte täckas.

Bild
Bild

Wilson . En och en halv meter växt har raka och något grenade skott. Kulturens bladblad är stora, de kännetecknas av en renformad form och ett rotarrangemang. En upprätt blomställning innehåller vanligtvis ett stort antal små gula korgar. Denna vinterhårda representant för floran blommar på försommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sibirisk . Denna ligularia tillhör rhizomperenner, dess höjd är vanligtvis från 30 till 130 centimeter. I den nedre delen av fureskottet finns ett långsträckt hjärtformat lövverk. Odlingskorgarna är gula i färgen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Smalbladig . Ligularia av denna art liknar Przewalskis buzulnik.

Skillnaden mellan denna kultur anses vara större lövverk, liksom lövets skarpa tagg.

Bild
Bild

Fiskare . Buskens höjd kan variera från 30 till 130 centimeter. Kulturen har en förkortad rhizom och raka furade skott. Rosettlövverk kan vara antingen hjärtformade eller spjutformade. Buzulnikens bladstam är tunn och ganska lång. I racemosblomställningen finns det 2 till 4 blomställningar. Ligularia blommar med rika gula blommor runt den sista veckan i juni.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hessey - Det här är en hybridart av Buzulnik. Den föddes på grund av den ojämna sorten och har en direkt likhet med den. Korgarna på växten liknar mycket kamomill och är cirka 5 centimeter i diameter. Ligularia är 2 meter hög och en meter bred.

Bild
Bild

Tangut Buzulnik - en vacker växt med ett knölrotsystem. Det reproducerar ganska enkelt genom att dela rhizomen. Småbladiga skott, de kan bli upp till 90 centimeter höga. Lövverket har en spetsplatta, det kännetecknas av djup dissektion och fjäderighet. Avlånga blomställningar har små gula blommor.

Bild
Bild

Vorobyov . Stora två meters buskar har täta läderartade bladplattor med en mörkgrön färg. Borstarna består av stora korgar.

Bild
Bild

För plantering på sin webbplats väljer trädgårdsmästare ofta följande sorter

" Pandora ". Det är en vacker gröda som lämpar sig för ett halvskuggat vått område. Anläggningen kännetecknas av en kompakt storlek, nämligen 0,3 meter hög och 0,4 meter bred. Pandoras glansiga lövverk är lila i färgen, rundade och grovt taggiga. Blommor har en form och färg som liknar prästkragar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Britt Marie Crawford - detta är en av de mest spektakulära sorterna av ligularia. Dess originalitet ligger i dess mörka lövverk och ljusgula blommor.

Bild
Bild

Flaskraket . Kulturens höjd når vanligtvis 0,8 meter. Denna sort av buzulnik har mörkgröna blad och gula blomställningar, som är vridna på mörkfärgade kronblad.

Bild
Bild

Osiris Cafe Noir Är en hybridkultur en halv meter hög. Busken har sönderrivet triangulärt lövverk med röda ådror. Kulturen älskar fukt och halvskugga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lilla lyktan . Hybridsorten buzulnik har ganska kompakta mått - höjden överstiger inte 0,5 meter och bredden är 0,7 meter. Kulturens lövverk är mörkgrönt hjärtformat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Att plantera en buzulnik i öppen mark orsakar inte svårigheter för trädgårdsmästare. Bättre att plantera grödan i fuktig, dränerad jord . - på en sådan plats kommer anläggningen att finnas i cirka 20 år.

Du bör inte plantera ligularia i ett soligt område, det bästa alternativet i detta fall är halvskugga.

Bild
Bild

Om en vuxen blommande buske planteras på sommaren krävs förberedelse av kulturen i förväg. För att göra detta, ta bort en tredjedel av lövverket från buzulnik, från botten. Ett hål måste grävas 40 x 40 centimeter i storlek och fyllas med ett näringsrikt underlag . För detta används humus, superfosfat och träaska. Om du vill plantera flera buskar bör du hålla ett avstånd på cirka 1 meter mellan dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att rotsystemet har rätats ut ströks växten, placerad i hålet, med jord och komprimeras lätt. Glöm inte att vattna en ung plantage.

Hur man bryr sig?

Trots kulturens opretentiöshet behöver hon fortfarande elementärvård. Om en trädgårdsmästare ägnar lite tid och energi åt en buzulnik, kan han räkna med sin originalitet och skönhet.

Bild
Bild

Toppdressing

Var 14: e dag bör buzulnik befruktas med förband för blommande vegetation under hela växtsäsongen. Efter att stauden har bleknat krävs det att man minskar dess befruktning och därmed minskar andelen näringsämnen i jorden.

På vintern bör växten inte matas, eftersom den är vilande.

Det är nödvändigt att återuppta befruktningen på våren, när ungt lövverk dyker upp. Man bör komma ihåg att gödningsmedlet ska innehålla mycket kväve, eftersom det bidrar till en snabb bildning av grön massa. Det är nödvändigt att applicera mineralgödselmedel på välfuktad jord efter riklig bevattning.

Buzulnik reagerar bra på mineralisk och organisk gödning, till exempel humus, ruttnade häst- eller kogödsel. För effektivitet rekommenderas att växla mellan olika typer av gödningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Bevattning av ligularia bör vara riklig, särskilt under växtsäsongen. Marken måste ständigt fuktas. Samtidigt överfuktar inte jorden under knoppbildningsperioden och under den aktiva tillväxtfasen. Buzulnik behandlar dåligt torkat underlag. För bevattning är det värt att använda sedimenterat vatten vid rumstemperatur.

Under den varma årstiden visas denna representant för floran en dusch med en vattentemperatur på cirka 35 grader Celsius . Efter proceduren rekommenderas att lämna växten ensam så att den kan njuta av sitt skick. Till hösten bör bevattningsfrekvensen minskas, och på vintern är det värt att observera jordens fuktinnehåll. Du kan återuppta det tidigare bevattningsschemat när grödan visar tecken på ny tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Ligularia -transplantation bör göras på våren. Om busken är ung, är proceduren värd att utföra varje år. För plantering är det värt att förbereda rymliga behållare som har stora dräneringshål, eftersom buzulnik har stora rötter. Varje år bör kulturpotten väljas 4-5 centimeter mer än tidigare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att transplantera en flerårig innan blomstjälkar bildas på den och blomningen börjar.

Under och efter blomningen

Buzulnik är en stor flerårig, därför bör knopparna fixeras på ett sådant sätt att blommorna står upprätt under blomningen av knopparna. Trädgårdsmästare bör komma ihåg att särskild omsorg krävs vid slutet av blomningen av ligularia . Efter blomningen, se till att klippa av stjälkarna. Detta förfarande främjar tillväxt av lövverk till hösten.

Beskärning och strumpeband

Buzulnik är en opretentiös perenn, vars hälsa kommer att hjälpas av elementära agrotekniska åtgärder. Då och då dör kulturen av gammalt lövverk. Det måste tas bort med en beskärare från själva basen så att busken ser attraktiv ut. T Det är också värt att omedelbart eliminera peduncles med en vissnande knopp, förutsatt att inga frön behövs för efterföljande sådd.

Ibland bildar ligularia en hög peduncle, vilket kräver stöd och bindning till den.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Efter att de första frosten börjat bör trädgårdsmästaren klippa av den del av växten som ligger ovanför jordytan. I slutet av proceduren är det värt att täcka området där kulturen planteras. Trots frostbeständigheten hos ligularia, med början av allvarliga frost eller frånvaro av snö, kan växten dö . Därför rekommenderas förutom ovanstående aktiviteter att bygga ett skydd för buzulnik.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

För att sprida en buzulnik är det värt att följa vissa regler. Denna procedur kan utföras på följande sätt.

Efter bush division . Det innebär att dela en växt i flera delar. Buzulnikens rötter delas med en kniv eller spade, varefter de gräver ut snittet. Det återstående utrymmet ska fyllas med jord. Ligularia bör planteras genom att behandla sina rötter med ett tillväxtstimulerande medel. Efter de åtgärder som vidtagits slår den fleråriga roten väl.

Bild
Bild

Frön . Insamlingen av planteringsmaterial bör utföras under hösten. Spirning av frön utförs på ett vanligt sätt, varefter groddarna ska planteras i separata behållare där det förberedda eller köpta substratet ligger. På våren måste plantor planteras i öppen mark, där de kan odlas i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar . Detta avelsalternativ anses vara det svåraste, eftersom skott med 3 till 4 knoppar bör väljas för det. Efter skärning behandlas sticklingarna med ett tillväxtstimulerande medel genom att nedsänka kulturen i vätska eller jord. Det bästa alternativet är att sänka skärningen i vatten, eftersom du kan observera tillväxten av dess rotsystem. När det blir starkare kan växten planteras på platsen.

Bild
Bild

Om kulturen planterades i jorden, bör den bevattnas rikligt i flera dagar. När du delar en buske är det värt att ge företräde åt det avsnitt där det finns skott med knoppar.

Sjukdomar och skadedjur

Ligularia är den typ av växt som är praktiskt taget immun mot sjukdomar och parasiter. De faror som kan förstöra kulturen finns dock. En farlig skadedjur av buzulnik anses snigel … Den äter unga blad och skörden av grödan. För att eliminera det rekommenderas att sprinkla området med ett trasigt nötskal eller superfosfat i form av granulat. Mealybug och snigel ligularia kom också att smaka. Kampen mot dem liknar den föregående.

Kan skada en flerårig mjöldagg … Behandling av denna sjukdom är möjlig genom att spraya busken med en 1% lösning av kolloidalt svavel. En lösning baserad på tvål och senapspulver kan också hjälpa till att bli av med mjöldagg. Direkt solljus kan orsaka brännskador på lövverk.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Ligularia planteras ofta i trädgården, i en rabatt; landskapsdesigners använder den i sitt arbete på grund av dess anspråkslöshet och spektakulära utseende. I blomträdgården går busken bra med många andra växter. Det kan bli en ljuspunkt mot grönska.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du dekorerar ett territorium kan följande alternativ för att använda en buzulnik särskiljas:

  • som en marktäckningsanläggning för kontinuerlig täckning av territoriet med grönska;
  • som dekoration för bakgrund av rabatter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Grödan planteras ofta ensam eller i grupper längs kanten av en damm, trädgårdsstig eller nära en byggnad. Ligularia blir centrum för rabatten om många blommor planteras runt den. Från denna representant för floran kan du bilda en vägg som döljer staketets eller staketets brister.

Bild
Bild

Buzulnik ser bra ut i bakgrunden av mixgränsen. Denna växt passar bra med ormbunke, iris, heuchera. Ligularia kan vara ett värdigt val för trädgårdsmästare som vill dekorera sitt territorium med en opretentiös och ljus perenn.

Bild
Bild

På samma ställe kan kulturen växa i cirka 10 år. Eftersom ett stort antal sorter av denna kultur för närvarande är kända, kan var och en av trädgårdsmästarna välja den sort som de gillar.

Rekommenderad: