Björnbär Och Mullbär (12 Bilder): Vad är Skillnaden? Hur Skiljer De Sig I Smak? Skillnader I Utseende

Innehållsförteckning:

Video: Björnbär Och Mullbär (12 Bilder): Vad är Skillnaden? Hur Skiljer De Sig I Smak? Skillnader I Utseende

Video: Björnbär Och Mullbär (12 Bilder): Vad är Skillnaden? Hur Skiljer De Sig I Smak? Skillnader I Utseende
Video: Strawberry Shortcake 🍓 The Berry Big Harvest🍓 Berry Bitty Adventures 2024, April
Björnbär Och Mullbär (12 Bilder): Vad är Skillnaden? Hur Skiljer De Sig I Smak? Skillnader I Utseende
Björnbär Och Mullbär (12 Bilder): Vad är Skillnaden? Hur Skiljer De Sig I Smak? Skillnader I Utseende
Anonim

Björnbär och mullbär är en hälsosam delikatess som både vuxna och barn äter med glädje. Även om bären är lika i utseende, skiljer de sig åt i sin botaniska beskrivning, liksom i deras egenskaper och smakegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Likheter och skillnader i utseende

Mullbär har ett annat namn - "mullbär". Växten tillhör familjen Mulberry. Detta släkte har mer än ett dussin arter. Vilda träd växer i Eurasien, i norra Afrika, i de södra regionerna i Nordamerika . Träd växer upp till 15 meter höga. Ofta kan vissa exemplar som växer under naturliga förhållanden leva upp till 500 år.

Ursprungligen användes dessa träd för att odla silkesmaskar på dem, därav det andra namnet. Mullbärsträdets saftiga löv ansågs vara en utsökt maträtt för dessa insekter. För enkelhets skull odlades sådana träd i form av buskar, vilket hindrade dem från att växa högt, vilket underlättade vården av sidenmaskar mycket . För närvarande odlar trädgårdsmästare träd med bär i olika färger på sina tomter. De vanligaste är två typer. Dessa inkluderar träd med svarta och vita bär. De skiljer sig inte bara i fruktens färg, utan också i träets nyans.

Hemlandet för det vita mullbärsträdet är Kina . Där, i de östra regionerna, har träd odlats i cirka 400 tusen år. Anläggningen användes ursprungligen för silketrådar som erhållits från sidenmaskar. Bären på det vita mullbärsträdet kan ha en gulaktig eller rosa nyans, de kännetecknas av en honungssmak med en delikat doft. För tillväxt av vita mullbär är inte bara de södra regionerna lämpliga, eftersom växten har god uthållighet och motståndskraft mot kallt väder. Trädet kan lätt övervintra i regioner med en medeltemperatur på 20-30 grader under noll. Växten kräver ingen särskild vård, samtidigt som den ger en generös skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Persien anses vara svarta mullbärs hemland . Denna vy skiljer sig något från ovanstående. Trädet har styvare, tandade ovala blad, bark och skott med en mörkare färg. I utseende och struktur liknar svarta mullbär björnbär eller hallon. Det svarta mullbärsträdet kan tillskrivas södra växter; regioner med ett tempererat klimat är mer lämpade för att odla träd. Tack vare uppfödarnas hårda arbete utvecklas ständigt nya, mer resistenta sorter som tål låga temperaturer, upp till 30 grader under noll.

Växten har goda och saftiga frukter . De har mycket socker, syror, tanniner och pektin finns också i kompositionen. Mullbärsfrukter är rika på viktiga vitaminer. De innehåller proteiner och kolhydrater. Enligt närvaron av kalium i bär är mullbär på första plats bland bärgrödor. Jämfört med det vita mullbäret är mullbärets svarta bär större. Trädens frukter har länge varit kända för närvaron. De har också medicinska egenskaper och är lämpliga för mat för vuxna och barn.

Blackberry (ozhina), till skillnad från mullbär, är en halvbuske . Växten växer i Eurasien, fångar skogsområdet och skogsstäppen, du kan också hitta den i en blandad eller barrskog, i flodens flodslätt. Växten växer i mer nordliga regioner än mullbärsträdet, så du kan bara se dem tillsammans i trädgården eller sommarstugan. De vanligaste grannarna till dessa grödor är trädgårdsmästare i Ukraina, Moldavien, du kan se dem i de södra delarna av Ryssland, på Krim. Björnbär är indelade i 2 typer - liana och dvärgbuske. Andra namn är "daggdroppe" och "kumanika".

Bild
Bild
Bild
Bild

Blackberry egenskaper:

  • stjälk täckt med taggar;
  • flerårigt rotsystem;
  • det finns pubescenta löv;
  • blommar i vitt, samlas i en pensel;
  • frukten är en komplex drupe.

Fleråriga växter växer i form av en buske. De har upprättade grenar eller krypande grenar och når en längd på upp till 4 meter . De har ofta taggar. Buskar börjar bära frukt under det andra året, efter frukten inträffar döende.

Blackberry (ogins) har pubescenta, tre- eller femfingrade tandade blad . En mycket vacker blommande buske börjar i juni och varar fram till augusti. Fruktmognad sker i slutet av sommaren. Det tas bort från busken när det är fullt moget, när bären blir en rik mörk färg. Daggdroppe (lockig art) växer med långa stjälkar som har taggar. Solguggans bär är större än de hos de upprättade arterna, och buskens utbyte är vanligtvis högre. Dess frukter innehåller vitaminer och antioxidanter, bär innehåller många näringsämnen, syror och mineraler, och pektin finns.

Nu finns det cirka 200 sorter av detta medicinska bär. Uppfödare skapar ständigt nya, mer produktiva och vinterhärdiga sorter, utan taggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer de sig i smak?

Även om plantornas frukter är lika i utseende, är de inte lika i smak. Mullbärsträdet har mjuka, saftiga, söta och mycket aromatiska frukter. Bären innehåller mycket socker, vilket påverkar mullbärets smak, och frukterna innehåller också ett komplex av vitaminer, mineraler och andra element som är nödvändiga för kroppen . Mullbär har medicinska egenskaper. Unga mullbärsblad är också lämpliga för behandling. Frukterna används vid matlagning. De används för att göra aromatiska sylt, sirap, kompott, och även frysa och torka.

Björnbär har en rikare smak och färg . Utåt liknar de mörka hallon. Mogna björnbär kännetecknas av en ljus svartlila färg, med en liten blomning. Deras smak är söt och sur. På grund av närvaron av salicylsyra, citronsyra, äppelsyra och vinsyra i kompositionen har bären en uttalad surhet. Surhet är praktiskt taget frånvarande i övermogna frukter. Mogna bär börjar ätas i juli-augusti. Dessa frukter är mycket välsmakande färska, men de används också i matlagning, för tinkturer, viner och olika desserter.

Bär med björnbärsblad används ofta som botemedel mot många sjukdomar. De är doftande och välsmakande, samtidigt som de innehåller många vitaminer, användbara element och värdefulla ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse av andra egenskaper

Skillnaden mellan de två anläggningarna är uppenbar

  • Mullbäret är ett högt lövträd medan björnbäret är en buske . Det är, om än en taggig, men pittoresk buske, med flexibla skott som växer uppåt eller kryper längs marken. Under naturliga förhållanden bildar sådana buskar ofta ofattbara tjocklekar. På grund av dessa egenskaper används björnbär ofta som en häck och planterar istället för ett staket.
  • Frukterna skiljer sig också i strukturens styrka . I ozhina är bären tätare, vilket direkt påverkar transportbarhet och lagring. Mullbärsträdets yta är mycket öm och mjuk, bären är saftiga och söta. Denna kultur är praktiskt taget olämplig för transport. Det är bättre att njuta av ett sådant bär genom att plocka det direkt från trädet. Efter att ha ätit mullbär finns bläckfläckar kvar på händerna.
  • Även om bären i dessa grödor har en yttre likhet, skiljer de sig åt i form och storlek . Björnbär och mullbär har liknande druvor, men deras storlekar är olika. Frukt i vissa sorter når en längd av 5 cm eller mer.

Dessutom fästs bären på stammen på olika sätt. Fästpunkten för ozhina är djupt planterad, som hos ett hallon, medan det i ett mullbärsträd ligger på ytan. Mullbär har en svans som vanligtvis inte äts.

Rekommenderad: