När Ska Man Tvätta äppelträd? Vitkalkning På Hösten Och Våren, Villkor. Hur Man Bleker Dem Från Sjukdomar Och Skadedjur? Vilken Komposition För Att Måla Stammen För Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Tvätta äppelträd? Vitkalkning På Hösten Och Våren, Villkor. Hur Man Bleker Dem Från Sjukdomar Och Skadedjur? Vilken Komposition För Att Måla Stammen För Vintern?

Video: När Ska Man Tvätta äppelträd? Vitkalkning På Hösten Och Våren, Villkor. Hur Man Bleker Dem Från Sjukdomar Och Skadedjur? Vilken Komposition För Att Måla Stammen För Vintern?
Video: Bosse Rappne visar hur du beskär dina fruktträd inför vintern - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
När Ska Man Tvätta äppelträd? Vitkalkning På Hösten Och Våren, Villkor. Hur Man Bleker Dem Från Sjukdomar Och Skadedjur? Vilken Komposition För Att Måla Stammen För Vintern?
När Ska Man Tvätta äppelträd? Vitkalkning På Hösten Och Våren, Villkor. Hur Man Bleker Dem Från Sjukdomar Och Skadedjur? Vilken Komposition För Att Måla Stammen För Vintern?
Anonim

Vitkalkade trädstammar är en välkänd jordbruksteknik … Även om inte alla förstår dess nödvändighet. Denna klyfta kan elimineras, och samtidigt kan andra subtiliteter av frågan klargöras: när och hur man vitkalkar ett äppelträd, hur man förbereder ett träd för vitkalkning och även med vilken teknik för att utföra själva processen.

Bild
Bild

Behovet av kalkning

På hösten anses målning av trädstammar vara en av de tekniker som hjälper till att skydda trädet på vintern . Till exempel är solen i februari ganska aktiv, vilket kan provocera saftflöde.

Och mot bakgrund av minusgrader är detta fyllt med sprickor, som naturligtvis skadar trädet, vilket gör det mindre livskraftigt.

Bild
Bild

Äppelträdet är kalkat vid andra tider på året

  • På våren måste stammarna också vitas, eftersom detta hjälper till att skydda trädet från sjukdomar, och särskilt från skadedjur som vaknar efter viloläge. Dessutom observeras temperaturhopp ofta på våren, så sprickbildning av barken (liknar vintern) hotar också trädet.
  • På sommaren lockar en målad stam inte solljus så mycket, vilket resulterar i att trädet är försäkrat mot brännskador. Sommartvättning utförs vanligtvis i juni som ett skyddande förfarande.
Bild
Bild

Nybörjare trädgårdsmästare undrar ofta om unga träd ska vitkalkas. Det är här åsikterna skiljer sig åt. Vissa experter säger att det är extremt farligt att göra detta, eftersom den sköra barken kan vara svår att tolerera målning.

Elementärt kan det täckas med sprickor.

Men de som har en annan åsikt grundar det med ett mer kraftfullt argument: unga träd är mycket mer benägna att stöta på brännskador, därför behöver de ännu mer skydd mot dem. Frågan är bara vilken teknik som ska vitas. Unga äppelträd är till exempel vitkalkade med krita, men denna metod är inte lämplig för alla träd.

Bild
Bild

Tidpunkt

Oftast vitkalkas äppelträden två gånger om året - på hösten och våren . På sommaren, som redan nämnts, är de också målade, men höst- och vårkalkning anses vara obligatorisk. Och om du pekar ut den viktigaste, så blir det hösten. Det är så effektivt som möjligt: det skyddar mot brännskador och tillåter inte gnagare till trädet. Det är bra om ägarna till träden inte glömmer sommartiden. Skyddsskiktet som applicerades på trädet på våren kan tvättas helt av regn, så att det inte går att tvätta om på sommaren.

Bild
Bild

När ska man planera vårbehandling för äppelträd:

  • i centrala Ryssland (inklusive Moskva -regionen) - början av april;
  • i södra delen av landet - andra halvan av mars;
  • nordväst om landet, Leningrad-regionen, liksom Ural-mitten av april.
Bild
Bild

Skydd är relevant för både gamla och unga äppelträd. Du bör inte vänta på unika väderförhållanden, även om vintern förutses bli onormalt varm.

Två nätter med betydande undertemperaturer räcker för att sprickor ska dyka upp på äppelträdet.

Vissa tror det rentvå Är en lämning som deformerar ett träd, men denna ståndpunkt är kontroversiell. Återigen är det viktigt med vad och hur man vitar. Du kan alltid hitta ett alternativ som passar många, medan det kommer att se estetiskt tilltalande ut och, viktigast av allt, kommer att hjälpa trädet.

Bild
Bild

Hur kan du kalka?

Mest troligt måste en nybörjare trädgårdsmästare välja och till och med experimentera. Även om han kommer till en specialaffär för att överlåta valet till en specialist, kommer han att ställa många frågor. Till exempel om köparens preferenser.

Kolla in listan och egenskaperna hos material som kan användas för att vitna äppelträd

en bit krita … Det anses vara ett alternativ till den populära vitkalkningsprodukten - kalk. Skapar en optimal snövit finish. Dess egenskaper kan bedömas som milda, säkra för växten. Krita är den bästa kompositionen för vitkalkning av unga (särskilt sårbara) träd. Men han har också ett minus - en sådan målning är kortvarig.

Bild
Bild

Kalk … De har varit vana vid att måla äppelträd med släckt lime länge. Och priset är billigt, och resultatet är glädjande. Och så att kompositionen inte tvättas bort från barken och fixeras ordentligt, läggs lera till den. Det är bättre att inte använda en svag kalkningslösning, eftersom det snabbt kommer att tvätta bort med regn. Receptet är följande: 600 g kalk släcks i 4 liter vatten, 1 glas mjölk tillsätts där (du kan ersätta 4 matskedar lim). Alla komponenter blandas tills de är släta. Det skulle vara trevligt att lägga till här också kopparsulfat i mängden 2 msk. l. för desinfektion.

Bild
Bild

Vattenbaserad färg … Ger ett stabilt och pålitligt resultat. På äppelträdstammen håller färgen bra, reflekterar solens strålar också bra. Den bästa tiden att använda färg är våren. Vattenemulsionen innehåller inga desinfekterande tillsatser. Det finns en variant av att använda akrylfärg, som kommer att fungera som både en reflektor och ett skydd för trädet från infektioner och insekter.

Bild
Bild

Creolin med kopparsulfat … För att bearbeta träd på bästa sätt under hösten måste du ta: 1 liter vatten, 40 g vitriol, lim (det kommer att vara exakt hälften av den totala sammansättningen), creolin, "Knockdown". Denna blandning skyddar både mot gnagare och frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specialiserad lösning för kalkning . Det finns många liknande produkter på marknaden. Några av dem representeras av silverbiomask, vissa - av samma kalk blandat med kopparsulfat, akrylföreningar.

Bild
Bild

Glänsande finish . Kompositionen, efter applicering och torkning, blir faktiskt blank, vilket gör ett utmärkt jobb med att reflektera solens strålar. Du kan göra ett sådant verktyg från 300 g "ludd", 2 msk. l. PVA, 2 liter vatten.

Bild
Bild

Och så finns det lera och mullein, som fungerar perfekt som reflektorer av solljus, och som ett smörjmedel som skyddar mot sprickor och andra skador på barken.

Dessutom är värmeisoleringen av dessa produkter också utmärkt, träets porer blockeras inte, eftersom en naturlig produkt används.

Lösningen bereds med en hastighet av 3 kg lera per 10 liter vatten och mullein introduceras senare (volymen är alltid för ögat, det är viktigt att gradvis införa den i kompositionen).

Bild
Bild

Träning

Trädet måste vara förberett för kalkning. Denna viktiga händelse sker i flera etapper.

Rengöring

Det är absolut nödvändigt att rengöra stammen och grenarna på trädet . För att slutföra detta steg är det bättre att vänta på grumligt väder - det är säkrare för äppelträdet.

Mossa, lavar och andra tillväxter avlägsnas från grenarna och stammen. Det är också viktigt att ta bort alla områden med skadad eller deformerad bark.

Detta måste göras manuellt, eftersom användning av verktyg kan leda till skador på äppelträdet. För att slutföra detta skede, förutom handskar, behövs inget annat. Eventuella sprickor, defekter måste rengöras upp till en frisk och ren yta.

Bild
Bild

Desinfektion

Men det är bättre att överföra detta ögonblick som förberedelse till en torr och solig dag, när det inte är någon stark vind. Desinfektion utförs för att förstöra patogena organismer, förhindra utveckling av trädsjukdomar och desinficera befintliga sår … Vanligtvis används standardmedel (Bordeaux -vätska eller "HOM") för detta ändamål. Trädgårdsmästare alternerar vanligtvis kemiska preparat med så kallade folkrecept, bland vilka det mest populära är en lösning av aska och tvål.

Bild
Bild

Stänger sår

För att täta såren på trädstammen behövs spackel, vilket kommer att fungera som ett medel för ett slags återställande av deras omslags integritet . Det kan vara samma lera eller trädgård var. Om det är svårt med dessa medel kan du köpa kittpasta i en specialaffär - de gör ett utmärkt jobb med sin uppgift.

Bild
Bild

Teknologi

När all förbehandling är klar kan du gå direkt till kalkning

Och detta är också en process i flera steg, om än relativt enkel.

Bild
Bild

De viktigaste stadierna av kalkning är bearbetning av enskilda delar av äppelträdet

  1. Rengör marken runt äppelträdet, eftersom vitkalkningen börjar 2-3 cm under marknivån. Efter avslutad kalkning återgår landet till sin plats.
  2. Stammen är färgad med särskild tonvikt på sprickor och spår.
  3. Arbetar med grenade äppelträdgrenar och gafflar. Det vore korrekt att beskriva detta ögonblick separat, eftersom det är särskilt viktigt. Dessa element måste täckas med en blandning av en tredjedel av den totala längden, och beläggningsskiktet överstiger inte 3 mm. Annars finns det risk för att beläggningen skalar av. Grenarna på den gemensamma kronan behöver inte blekas.
  4. Spårning av kalkningens höjd. Täckningens minsta höjd är 1,5 m. Detta är standardkalkningslängden för ett vuxet äppelträd. Unga träd målas alltid före de första grenarna.
Bild
Bild

Träd kan bara vitas i torrt väder. Kompositionen ska tränga in väl i barkens djup. Det är också viktigt med vilket verktyg för att bearbeta trädet. En pensel behövs om det beslutas att tvätta med färger (akryl- eller vattenemulsion).

Du kan också behöva en speciell bastborste av lindbark. Det är det rätta verktyget för att hålla arbetslösningen.

Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare vet priset och maklowice - en konstruktionsborste med ett mycket bekvämt handtag. Den är idealisk för vitkalkning av gamla träd. Med hjälp av en lång hög, fångas en viss mängd kalkning väl upp, och sedan fördelas den över barkavlastningen. Men med en svampig tvättduk är det bra att applicera blandningen på låga äppelträd. Instrumentets struktur är så lydig att alla böjar och sprickor fylls med murbruk. En spruta används om områdena i den kommande färgningen är stora och själva träden är höga.

Bild
Bild

Användbara tips

Och ändå - ett urval av rekommendationer från erfarna trädgårdsmästare angående vitkalkning av äppelträd. Kanske kommer några av dem att rädda dig från misstag, så den första "pannkakan" i målningen kommer inte att bli klumpig.

  1. Du kan hoppa över sommarmålning, eftersom det inte är lika kritiskt som vår och höst. Men om sommaren är regnig måste du måla säkert, annars till sommaren finns det inget kvar från den tidigare kalkningen.
  2. Allt som tas bort från trädet under barkrengöringen måste brännas. Detta görs för att ta bort skadedjur från platsen.
  3. En sprutpistol är inte det mest ekonomiska sättet att kvita trä. Men samtidigt föredrar många det: processen accelereras, det finns inga omålade platser.
  4. Vintern solbränna börjar i februari. Men redan från slutet av januari kan solen”sveda” farligt. Vintern bryr sig inte om väderprognoserna lovade en mild eller hård vinter.
  5. Om färgen på akrylfärg eller vattenemulsion inte är helt vit, men med en gråaktig underton, fungerar det inte. En sådan färg klarar helt enkelt inte dess funktion, och det är viktigt.
  6. Om du inte kan tränga in i en spricka eller fördjupning med händerna när du rengör träet kan du använda ett flis eller en träkniv.
  7. Tvålasklösningen är bra inte bara som ett beprövat medel för att desinficera träd, utan också som en växtmatning. Han kommer att mätta äppelträdet med kalium och fosfor.
  8. För att inte bara göra en kalkning, utan också för att stärka trädet, kan vatten i de recept där det ska vara, ersättas med en växtbaserad lösning. Det kan vara ett avkok av kamomill eller rölleka.
  9. Om kalkningslösningen verkar för flytande kan du tillsätta mjölk till den, varefter den blir mycket mer lydig.
  10. Tillsatsen av svampdödande läkemedel till färgen är också en viktig punkt, absolut användbar. En skyddande film bildas runt pipan. Detta kan rädda äppelträdet från sjukdomar.
Bild
Bild

Som du kan se är vitkalkning inte bara ett infall, utan en funktionell åtgärd som ökar trädets överlevnad och skapar bekvämare förutsättningar för dess tillväxt och utveckling. Som ett resultat är skörden rikare.

Rekommenderad: