Behandling Av äppelträd Med Järnvitriol: Dess Användning I Trädgårdsarbete På Hösten Och Våren, Proportioner. Hur Behandlas äppelträd Från Sjukdomar Och Skadedjur?

Innehållsförteckning:

Video: Behandling Av äppelträd Med Järnvitriol: Dess Användning I Trädgårdsarbete På Hösten Och Våren, Proportioner. Hur Behandlas äppelträd Från Sjukdomar Och Skadedjur?

Video: Behandling Av äppelträd Med Järnvitriol: Dess Användning I Trädgårdsarbete På Hösten Och Våren, Proportioner. Hur Behandlas äppelträd Från Sjukdomar Och Skadedjur?
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, Maj
Behandling Av äppelträd Med Järnvitriol: Dess Användning I Trädgårdsarbete På Hösten Och Våren, Proportioner. Hur Behandlas äppelträd Från Sjukdomar Och Skadedjur?
Behandling Av äppelträd Med Järnvitriol: Dess Användning I Trädgårdsarbete På Hösten Och Våren, Proportioner. Hur Behandlas äppelträd Från Sjukdomar Och Skadedjur?
Anonim

För fullständig utveckling av trädgårdsträd och en bra skörd sprutas de med antiseptiska föreningar. För detta ändamål används järnsulfat; du kan köpa det i en specialaffär. Det är viktigt att veta hur man använder läkemedlet korrekt för att inte skada trädgården.

Bild
Bild

Vad används järnsulfat till?

Korrekt behandling av äppelträd med järnsulfat gör det möjligt att bekämpa olika sjukdomar hos fruktträd . Detta läkemedel är aktivt används i trädgårdsarbete … Detta verktyg förstör malar, fästingar, skorv, hjälper från andra skadedjur.

Järnvitriol är ett järnsulfat, det är rädd för bladlöss, buggar. Pulvret förhindrar uppkomsten av svampsjukdomar. Det förstör mossor, lavar, som täcker stammarna. Hjälper till att hantera mjöldagg och fruktruttna. Med sin hjälp behandlas äppelträd för svart cancer.

Bild
Bild

Detta verktyg är trädgårdsmästare används aktivt vid sprutning av druvor, men också i området där äppelträd växer, är användningen lämplig … Järnsulfat, förutom att förstöra skadedjur, fungerar också som leverantör av järn. Tack vare honom är jorden i trädgårdstomter mättad med detta användbara spårelement. För förebyggande ändamål rekommenderas äppelodlingar att behandlas med järnsulfat i torrt väder, när det inte blåser.

Det är bäst att utföra denna procedur i mars, omedelbart efter att snötäcket försvinner. Men temperaturen bör vara minst + 5 ° С.

Bild
Bild

Gröna ytor måste bearbetas innan njurarna vaknar. Detta beror på det faktum att läkemedlet kan bränna unga blad och knoppar, vilket är förenat med förlust av en del av grödan. Efterfrågan på järnsulfat förklaras av dess effektivitet och överkomliga kostnad. Om lavar, svampsjukdomar dyker upp på äppelträden, har träden attackerats av skadedjur, detta botemedel hjälper . Det är oumbärligt i kampen mot patologier på stammarnas yta, i eliminering av järnbrist i jorden.

Bild
Bild

Det är viktigt att veta att ökad surhet är inneboende i järnsulfat, i kontakt med grönt bladverk lämnar det brännskador på det … Av denna anledning behandlas trädgårdsplantor inte med järnsulfat på sommaren och sen vår. Detta bör göras före utseendet eller efter att bladen faller. I de flesta fall är det under denna period som svampfoci bildas. Svampen lever av växtskräp på ytan av träd och den omgivande jorden. I sådana fall är det nödvändigt att behandla med en desinfektionsmedelsblandning inte bara gröna utrymmen utan också den intilliggande jorden.

Bild
Bild

Järnsulfat används också för att vitkalka trädstammar . Det är ett effektivt desinfektionsmedel och rekommenderas för profylax. För att förbereda kalkning späds 100 g pulver i 1 liter vätska. Läkemedlet ska sprutas i skyddskläder, handskar och andningsskydd ska användas . Annars finns risk för hudirritation, slemhinneskador. Efter att ha sprayat äppelträd med 1% sammansättning av järnsulfat, bör jorden runt träden vattnas med samma lösning.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Järnsulfat, som används som desinfektionsmedel, har både fördelar och nackdelar.

De positiva aspekterna av att använda detta läkemedel inkluderar:

  • ett brett spektrum av åtgärder;
  • demokratiskt pris;
  • effektivitet i kampen mot svampsjukdomar;
  • låg toxicitet.

För människor är järnsulfat av liten fara. När läkemedlet kommer i kontakt med huden är det tillräckligt att tvätta bort det med en vattenstråle, det kommer inte att skadas på epidermis.

Bild
Bild

Nackdelarna med järnsulfat inkluderar:

  • otillräcklig hög effektivitet i kampen mot skadliga insekter (för att bli av med dem helt, kommer ytterligare medel att krävas);
  • förmågan att använda endast före och efter att lövverket har kastats (läkemedlet skadar unga skott och löv);
  • snabb tvätt av med regn (produkten börjar fungera 2 timmar efter applicering, men det tar en dag att uppnå maximal effekt), om det är blött ute måste träden sprutas många gånger.

För att eliminera bakteriesjukdomar hos träd är det bättre att använda andra droger . Om koncentrationen är otillräcklig hjälper inte järnsulfat att bota svampen heller. En annan nackdel med järnsulfat är förknippad med dess snabba oxidation. Omvandlas till järn, förlorar det sina fungicida egenskaper. Den skyddande effekten varar i cirka 2 veckor . Behandling av äppelträd med järnsulfat på våren bromsar knopparnas svullnad och växtväxt. Beroende på väderförhållandena kan detta ses som både en fördel och en nackdel. Förseningen är från 1 vecka till 10 dagar.

Hur man odlar?

Det viktigaste i att förbereda en lösning för bearbetning av fruktträd är proportioner . Det är nödvändigt att förbereda blandningen ordentligt för att uppnå maximala resultat från dess applicering. Lös 300 g järnpulver i 10 liter vätska för att spraya äppelträd. Så här erhålls en 4% lösning, den kan användas inte bara för bearbetning av äppelträdgårdar, utan även andra träd av träd.

Bild
Bild

Blandningen kan ha en högre koncentration - 5-6% . I detta fall tas 500-600 g av läkemedlet för 10 liter vatten. För att bekämpa skadliga insekter bereds en 5% lösning. Behandlingen rekommenderas att utföras på hösten efter att bladen har flugit. Detta kommer att förstöra insekter som vilar i barken. För profylax används en 1% blandning. Denna lösning kan användas för att behandla skadade områden.

Med järnsulfat matas äppelträd med brist på detta spårämne i jorden både under våren och hösten . Bristen på järn indikeras av kloros av unga lövverk samtidigt som den behåller sin gamla färg. För att mata gröna utrymmen i 10 liter vatten är det nödvändigt att späda ut 50 g pulver. Denna blandning appliceras på stammen och jorden var fjärde dag tills gröna blad visas.

Tillämpning av lösningen

För att bearbeta äppelträd med järnsulfat måste du välja rätt tid. Det kan vara höst- eller vårbearbetning . Om proceduren utförs på våren, gör det innan knopparna öppnas. På hösten - efter lövfallet slutar.

Bild
Bild

Under våren

Förebyggande sprutning på våren inkluderar sprutning av läkemedlet över kronan av äppelträd . Oblåsta knoppar sprutas också. Det är optimalt att lufttemperaturen under dagen var minst +3 grader. 250 g kalk är upplöst i 10 liter vätska (vattnet måste vara kallt) och samma mängd järnsulfat i 2,5 liter varmt vatten. Kalksubstansen måste filtreras och blandas med en lösning av järnsulfat. Växter sprutas noggrant med denna blandning.

Kom ihåg att bära skyddshandskar och andningsskydd.

Bild
Bild

På hösten

Höstsprutning är ett förebyggande förfarande . Mängden skörd nästa år beror på att bearbetningen är korrekt. Att spruta en kemikalie på hösten ersätter inte eller ersätter trädgårdsarbete på våren. Om du använder järnsulfat felaktigt kommer det att ha en dålig effekt på grönområdenas tillstånd. På behandlingen före behandlingen bör du noggrant läsa instruktionerna för läkemedlet , för att undvika misstag när du använder den.

Rekommenderad: