Hur Förökar Jag Ett äppelträd? Reproduktion Med Luftlager. Hur Odlar Man En Planta Utan Vaccinationer? Hur Förökas Med Grenar Och Frön? Beskrivning Av Metoder

Innehållsförteckning:

Video: Hur Förökar Jag Ett äppelträd? Reproduktion Med Luftlager. Hur Odlar Man En Planta Utan Vaccinationer? Hur Förökas Med Grenar Och Frön? Beskrivning Av Metoder

Video: Hur Förökar Jag Ett äppelträd? Reproduktion Med Luftlager. Hur Odlar Man En Planta Utan Vaccinationer? Hur Förökas Med Grenar Och Frön? Beskrivning Av Metoder
Video: Plantera äppelträd, steg-för-steg 2024, April
Hur Förökar Jag Ett äppelträd? Reproduktion Med Luftlager. Hur Odlar Man En Planta Utan Vaccinationer? Hur Förökas Med Grenar Och Frön? Beskrivning Av Metoder
Hur Förökar Jag Ett äppelträd? Reproduktion Med Luftlager. Hur Odlar Man En Planta Utan Vaccinationer? Hur Förökas Med Grenar Och Frön? Beskrivning Av Metoder
Anonim

Många trädgårdsmästare möter förr eller senare behovet av att föröka äppelträd. Det är möjligt att utföra proceduren på olika sätt, var och en med sina egna fördelar och nackdelar.

Bild
Bild

Häckningsalternativ genom plantering

Ett stort antal odlingsalternativ för fruktträd gör att varje trädgårdsmästare kan välja det bästa alternativet för sig själv.

Skikten

För reproduktion genom skiktning används grenar som bara är under det första året av deras liv. De måste avlägsnas från löv med en fördjupning på 25-30 centimeter från toppen . Där arbetsstycket berör jorden måste du skapa ett hål fyllt med en blandning av sand och vanlig jord från sängarna. Skottet är helt enkelt böjt mot marken och säkrat, till exempel med ett järnfäste. Huvudkronan måste vara bunden så att trädet utvecklas vertikalt.

Efter att rötterna dyker upp, vilket vanligtvis tar flera månader, separeras äppelträdet från moderträdet och transplanteras till dess permanenta livsmiljö . Det är tillåtet att gräva i lagren inte bara på våren, utan också under nästan hela året.

Bild
Bild

Sticklingar

Om du vill föröka äppelträdet med sticklingar måste du välja årliga grenar som donator. Förutom, viktigt är närvaron av skott som inte är täckta med trä, men redan "dekorerade" med 4-5 knoppar . Många trädgårdsmästare väljer just denna metod, eftersom den låter dig föryngra ett gammalt exemplar. Planteringsmaterial fås i absolut vilken mängd som helst, och det är möjligt att skörda det från mitten av våren till mitten av hösten. Detta måste dock göras antingen före knoppbrott eller efter växtsäsongens slut. De resulterande plantorna är också idealiska för rotstammen. I alla fall, en nackdel med denna metod finns fortfarande - nya träd slår rot under mycket lång tid.

Bild
Bild

Det finns två sätt att odla en planta från en skärning . En av dem kräver användning av vatten, medan den andra utförs direkt i marken. I det första fallet sker hela processen i en behållare, vars höjd motsvarar hälften av samma egenskaper hos sticklingarna. Flaskan eller burken måste vara ogenomskinlig eller ha mörka väggar. Kärlet är fyllt med varmt vatten cirka 5-6 centimeter. Med andra ord bör den knappast stiga över den undre knoppen på den valda grenen. Vätskan berikas omedelbart med biostimulanter så att rotsystemet utvecklas snabbare . Så snart processer lika med 6-8 centimeter dyker upp i det kan materialet transplanteras till öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det andra fallet kommer sticklingarna att planteras i en behållare fylld med en blandning av torv och sand. I behållaren måste du bilda ett 20 centimeter lager av jordblandning och behandla sticklingar med läkemedel som stimulerar tillväxten av rötter . Kvistarna går 5 centimeter djupt ner i marken. Markens yta fuktas, varefter behållaren dras åt med film. Alternativt placeras en flaskhalsad plastflaska över varje handtag.

Bild
Bild

Ett improviserat växthus sätts upp på en väl uppvärmd plats, och när temperaturer över noll fastställs utanför kan det flyttas dit . När rotsystemets längd är 5-7 centimeter kan plantorna överföras till öppen mark. Det bör nämnas att ämnena för denna typ av vegetativ förökning skärs på morgonen, när den maximala mängden fukt ackumuleras i dem. Det är bäst att bilda skott, vars längd inte går utöver gränserna på 15-20 centimeter, och glöm inte att rengöra dem från bladbladen.

På den öppna marken bildas spår för äppelträd, i vilka gödningsmedel omedelbart appliceras . Plantorna bör placeras så att cirka 30 centimeter hålls mellan dem och avståndet mellan raderna är 50 centimeter. Omedelbart efter plantering bevattnas sticklingarna varannan vecka, varefter jorden lossas noggrant och mulas.

Bild
Bild

Efter frömetod

Det är möjligt att få ett nytt träd från ett gammalt äppelträd genom frön. Denna metod är vanlig i naturen, men trädgårdsmästare uppskattar den inte för mycket, eftersom fröet mycket sällan låter dig bevara moderträdets egenskaper . I princip kan ett äppelträd som växer från frön bära frukt, men det inträffar på ungefär 7-9 år, och dessutom är det nästan omöjligt att förutsäga vilken smak frukten kommer att ha. För att få de mest "produktiva" fröna rekommenderas att ta blommorna från två växter och pollinera dem. Endast fröet som väljs ut och stratifieras skickas till marken.

Bild
Bild

Hemma kan du få frön från en vanlig stor frukt som har nått mognad och plockat från grenarna på hösten . Prover med rätt form och nyans med grönaktiga spetsar ska väljas. Innan de planteras måste de tvättas, förvaras i varmt vatten och också stratifieras. Du kan plantera frö i en behållare när som helst på året, men att skicka dem till öppen mark är endast tillåtet efter att ha nått ett eller två års ålder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luftskiktning

Det är bäst att använda luftlager på ett vuxet träd tidigt på våren, när snön redan har smält. Till skillnad från många processer som är förknippade med växternas liv, kräver denna kall och rikligt fuktig jord . Endast vuxna grenar är lämpliga för reproduktion, vars diameter når 2-3 centimeter, och åldern har nått ett par tre år. Det är mer optimalt att ta de som har legat under solen länge och inte heller bildat grenar. Efter att ha stigit 20-30 centimeter från tillväxtpunkten avlägsnas bladen helt på skottet och barken trimmas något i en cirkel.

Det öppnade området behandlas med stimulanser och täcks med ett material som kan hålla kvar fukt, till exempel mossa . Hela strukturen lindas ovanpå med folie eller eltejp. Efter en tid, på den plats där snittet gjordes, kommer rötterna att kläckas. När detta händer kan plantan lossna från moderträdet och rotas.

Bild
Bild

Genom en trasig gren

Överraskande nog anses metoden att odla ett nytt äppelträd med en trasig gren av ett gammalt träd vara ganska effektiv. Det händer på följande sätt: ett par månader före starten av den motoriska aktiviteten hos saftarna på trädet bestäms en skott som inte är mer än två år gammal . På grenen måste du göra en så kallad sluten fraktur - det vill säga bryta den utan att skada barken. Det veckade området är säkrat i det resulterande onaturliga läget med en tråd och en tejp som täcker det. Om det är planerat att få flera sticklingar från ett träd, görs pauserna längs hela grenens längd med 15 cm mellanrum.

Under de sista dagarna i mars tas bandaget bort och skjutningen skärs av med ett skarpt instrument vid de punkter där det skapades av hallen . Samtidigt bör minst 4 sidoknoppar bevaras vid varje skärning. Arbetsstyckena är rotade i en behållare med mörka väggar fyllda med snövatten med aktivt kol. Kärlets innehållsnivå bör vara cirka 6 centimeter med tillsats av en tillväxtfrämjare.

Bild
Bild

Hur förökas genom vaccination?

För ympning används vissa skott - de som knappt är ett år gamla och de som endast erhölls på proceduren. Ämnena rensas från löv och ympas på fonden, och det är bättre till basen än till slutet . Som den senare är en så opretentiös art som vild, det vill säga ett vilt äppelträd, lämpligast. Ympning görs på våren, medan knoppransplantation, även känd som spirande, görs under den sista sommarmånaden.

Rotodlade äppelträd har ganska svaga rötter och är i allmänhet mycket finkorniga att ta hand om . De reagerar dåligt på brist på vattning, lider av otillräcklig näringsrik jord och uppvisar bräcklighet i trä. Men de utvecklas bra på jordar som kännetecknas av en nära plats till ytan av grundvattnet.

Genom att yta med ögonen kan du växa ett träd med flera olika frukter . Under proceduren sätts knoppen in i en "ficka" från barken på rotstammskottet och lindas försiktigt. Ett ympat äppelbestånd bör få all nödvändig vård, inklusive befruktning och bevattning. Toppdressing börjar förresten redan 14 dagar efter proceduren. För att växtvävnader ska växa tillsammans är det oerhört viktigt att förse grödorna med konstant vattenförsörjning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kloning

Att klona den sort du gillar är beslutet från många trädgårdsmästare, som noterar enkelheten och den övergripande framgången för det utförda förfarandet. Kärnan i denna metod är att få rottillväxt, som sedan transplanteras till en ny plats . De resulterande plantorna behåller alla egenskaper hos moderträdet och lossnar från det utan problem. Växande äppelträd kan bara ge fyra år efter att ha placerats i en permanent livsmiljö, men de gör detta mycket rikligt. Inom industrin sker kloning i kolvar. Cellvävnad är belägen inuti kärlet, i vilken i sin tur kultur utvecklas. På våren överförs plantorna till öppen mark, men eftersom de är sterila slår de ofta inte rot eller börjar göra ont.

Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Nybörjarträdare rekommenderas att föredra sticklingar - denna metod är enkel och ger i princip alltid bra resultat. Du bör dock inte utföra proceduren på våren, när plantorna inte slår ordentligt på grund av det otillräckliga innehållet av näringsämnen i jorden. Om ympningsmetoden väljs för reproduktion, kan flera av dem göras på ett äppelträd som har passerat "gränsen" för sju års ålder . Dessutom är det viktigt att omedelbart ta bort rotväxten hos rotstammen så att trädet inte slösar bort sin energi på att underhålla det. Det bör också nämnas att endast ett friskt äppelträd utan skador ska förökas. Verktygen som används måste desinficeras med kopparsulfat, manganlösning eller ammoniak.

Rekommenderad: