Förbereda Björnbär För Vintern På Hösten: Ta Hand Om Dem. Hur Täcker Man Trädgårdsbjörnbär I Förorterna Och I Ural? Hur Förbereder Man Buskar För övervintring I Andra Regioner?

Innehållsförteckning:

Video: Förbereda Björnbär För Vintern På Hösten: Ta Hand Om Dem. Hur Täcker Man Trädgårdsbjörnbär I Förorterna Och I Ural? Hur Förbereder Man Buskar För övervintring I Andra Regioner?

Video: Förbereda Björnbär För Vintern På Hösten: Ta Hand Om Dem. Hur Täcker Man Trädgårdsbjörnbär I Förorterna Och I Ural? Hur Förbereder Man Buskar För övervintring I Andra Regioner?
Video: Beskära vinbär röda vinbär svarta vinbär eller vita vinbär - när och hur 2024, April
Förbereda Björnbär För Vintern På Hösten: Ta Hand Om Dem. Hur Täcker Man Trädgårdsbjörnbär I Förorterna Och I Ural? Hur Förbereder Man Buskar För övervintring I Andra Regioner?
Förbereda Björnbär För Vintern På Hösten: Ta Hand Om Dem. Hur Täcker Man Trädgårdsbjörnbär I Förorterna Och I Ural? Hur Förbereder Man Buskar För övervintring I Andra Regioner?
Anonim

Odlade björnbär är en sällsynt gäst i våra landsmäns trädgårdar, deras svaga vinterhärdighet och krävande vård skrämmer bort sommarinvånare. Men de av dem som ändå bestämde sig för att odla denna växt måste nödvändigtvis behärska alla regler för förberedelse för vinterperioden. Idag pratar vi om hur du sköter din gröda på rätt sätt under höstmånaderna.

Bild
Bild

Tidpunkt

Starttiden för vinterberedningen av björnbär beror direkt på egenskaperna hos regionen där de odlas. Så, på centrala Rysslands territorium, i Moskva -regionen och Volga -regionen hålls den genomsnittliga lufttemperaturen under vintermånaderna på -10-15 grader . Men flera gånger per säsong sjunker det kraftigt till -25 grader. Sådana frost har en negativ effekt på björnbärsbuskar, eftersom även kallresistenta sorter bara tål frost upp till -20 gram och medelhårda -bara upp till -17 gram. Det är därför björnbären måste täckas noggrant, dessa arbeten utförs från mitten av november till början av hårt kallt väder.

Uralerna är kända för sina svåra frost. De kan helt förstöra en björnbärplantage om de inte täcker växterna för vintern. Här börjar arbetet under andra halvan av oktober.

För sibiriska regioner är tidpunkten för att förbereda trädgårdsbjörnbär för kallt väder liknande den i Ural. I detta område utförs skyddet under andra halvan av oktober eller det första decenniet i november, när den genomsnittliga dagliga lufttemperaturen sjunker till -5-7 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Höstberedning av frukt- och bärbuskar för frost är oerhört viktigt. Endast i detta fall kommer buskarna att klara den kalla perioden utan att skada deras hälsa. De aktiviteter som trädgårdsmästare bör utföra är standard: beskärning, behandling mot infektioner och insekter av skadedjur samt introduktion av användbara förband.

Bild
Bild

Beskärning

En kompetent och snabb utförd höstbeskärning lägger en kraftfull grund för bildandet av en hälsosam växt.

Förhindrar skuggning av bär . Förväxta grenar och skott förhindrar att tillräckligt med solljus når frukten. Som ett resultat är bären inuti busken skuggade, och detta bromsar processen för mognad.

Stimulerar den intensiva tillväxten av unga skott, förbättrar buskens blomning på våren

Tillåter unga skott att få maximal mängd näringsämnen. Om du inte beskär, börjar de gamla grenarna ta alla näringsämnen för sig själva.

Bild
Bild

Gör busken kompakt . Om du inte skär av de extra grenarna, börjar björnbären växa snabbt, och det kommer att vara ganska problematiskt att helt täcka det för vintern.

Arbetet måste börja omedelbart efter slutet av fruktningsstadiet och vara klart senast en månad före den första frosten. Arbetsschemat beror till stor del på egenskaperna hos regionen där björnbären odlas . Men i genomsnitt motsvarar dessa datum det sista decenniet i augusti - slutet av oktober.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt sanitär beskärning på hösten . Det innebär att alla trasiga, deformerade såväl som skadade och torkade skott avlägsnas. De måste skäras i en ring för att inte lämna de minsta stubbarna.

Bild
Bild

Busken beskärs i följande ordning

  • Först klipps de skott som redan har frukts av . Det är väldigt enkelt att skilja dem från ettåriga: de har en brunaktig eller brun nyans, färgen på unga är vanligtvis ljusbrun eller grön. Dessutom kommer stjälkar och blomställningar säkert att förbli på förra årets grenar. Vid bearbetning av remontanta björnbär ska alla skott klippas av vid roten.
  • Fortsätt sedan med att gallra de återstående grenarna . För korta skott som inte har vuxit under sommarmånaderna, liksom de som växer i mitten, bör tas bort. Totalt bör 5-8 av de mest kraftfulla stjälkarna finnas kvar. I regioner med hårda vintrar kan det finnas fler av dem, då måste du bli av med allt överflöd på våren.
  • Grenarna i buskens centrala del kläms försiktigt 2 m från marken . Sedan förkortas sidoskotten och lämnar en längd på 60 cm. Om dessa manipulationer inte utförs kommer det att vara svårt att samla frukter från buskarna på sommaren, särskilt om de växer fanatiskt.
  • I slutskedet tas alla infekterade skott bort . Var noga med att inspektera busken för spindelmider, bladlöss eller andra insekter. Sådana grenar bör tas bort och brännas, annars flyttar trädgårdsskadegörare till friska stjälkar. En sjuk buske överlever inte vintern.
Bild
Bild

Att beskära en björnbärsbuske korrekt under höstmånaderna kan ge den ett dekorativt utseende.

Dessutom ökar det vinterhårdheten, skapar skydd mot insekter och ökar avkastningen avsevärt under den följande säsongen.

Bild
Bild

Toppdressing

På höstdagar kräver fruktgrödor utfodring. För närvarande reagerar växten tacksamt på införandet av mineraliska och organiska gödningsmedel, de låter dig förbereda kulturen för det kalla vädret. Som en användbar utfodring kan du använda:

  • superfosfat - 40-50 g / kvm. m.;
  • kaliumsulfat - 20-25 g / kvm. m.;
  • kaliummagnesium - 25-30 gr. under varje buske.
Bild
Bild

Förutom, för vintern kan björnbär befruktas med kycklingspillning, kompost, gödsel och torv . En bra effekt ges genom införandet av komplexa mineralkompositioner, täckta med gödsel eller humus ovanpå så att skikttjockleken är 2-4 cm. 4-5 kg bör falla på en kvadratmeter av planteringsområdet. gödningsmedel. Vid mulching med torv bör skikttjockleken vara 10-15 cm. Sådan behandling förbättrar markens struktur och näringsegenskaper avsevärt och skapar ett effektivt skydd av rotsystemet mot frost.

Omedelbart efter plockningen av bären kan området runt buskarna strös med aska. För detta sprids 100-150 gram i cirkeln nära stammen. pulver. Denna åtgärd minskar surheten i jorden och kompenserar för kaliumbristen.

Bild
Bild

För att öka fruktbarheten hos björnbär alternerar vanliga trädgårdsmästare vanligtvis före vintern: ett år använder de mineralkompositioner, det andra året - ekologiskt . Användningen av kompositioner baserade på kalium och fosfor på hösten har den mest gynnsamma effekten på skottens mognadstid. Som ett resultat accelereras naturliga förberedelser för övervintring och växtens frostbeständighet ökar.

Bild
Bild

Behandling

För att förebygga virus- och svampinfektioner måste björnbär på hösten behandlas med en lösning av 1% Bordeaux -vätska. Det är jämnt fördelat över stjälkarna och området i periostealcirkeln. Om växten under vår-sommarperioden påverkades av svampinfektioner eller insekter, krävs mer radikala åtgärder . Efter plantering behandlas plantagen med starka fungicider. Dessa manipulationer utförs först efter att ha plockat bär och tagit bort alla skadade områden.

Bild
Bild

Skydd

Att odla trädgårdsbjörnbär i öppen mark kräver sitt obligatoriska vinterskydd. Referenspunkten för att påbörja arbetet är den genomsnittliga dagliga temperaturen. Förberedelserna för övervintring bör börja vid en tidpunkt då dagtemperaturen hålls på cirka 0 grader och nattemperaturen sjunker till -5 grader . Det är inte värt att täcka björnbären tidigare, i det här fallet kommer en växthuseffekt att skapas under lagret av värmeisolerande material.

Detta kommer att leda till att kondens uppträder, under sådana förhållanden blir skotten mögliga och dör.

Bild
Bild

Frågan om att välja ett täckmaterial är relevant. Var och en av dem måste uppfylla följande kriterier.

  • Styrka - täckstrukturen måste klara vikten av snö, vindbyar och kontakt med husdjur.
  • Minskad värmeledningsförmåga - det är viktigt att materialet skyddar björnbäret från hårt kallt väder i frost och varm luft på soliga dagar.
  • Miljövänlighet - Råvarorna som används för skyddet bör inte avge giftiga ämnen för växten.
  • Ångpermeabilitet - det är nödvändigt att isolera kulturen med ett sådant material som kommer att ta bort fukt från insidan och samtidigt förhindra att det tränger in från utsidan.
Bild
Bild

De mest populära materialen listas nedan

  • Polyeten - en tät och samtidigt billig beläggning, som med noggrann hantering kan användas under flera säsonger. Dess enda nackdel är dess absoluta lufttäthet. Som ett resultat bildas hög luftfuktighet under filmen, detta leder till buskens död.
  • Takmaterial och linoleum - tåliga, vattentäta material. Men i svåra frost blir de spröda och hårda.
  • Presenning - en robust duk som används för att skapa markiser, tält och markiser. Minus ett - med långvarig kontakt med vatten börjar tyget ruttna och blir snabbt till damm.
  • känt - isolering med höga isoleringsegenskaper. Men ull absorberar vatten och förlorar omedelbart alla sina skyddande egenskaper.
  • Spunbond - vävt polypropylentyg. Skiljer sig i motståndskraft mot ultraviolett ljus, luftfuktighet och låga temperaturer. Låter inte fukt passera och tar samtidigt bort överflödigt vatten under skyddet. På grund av dess genomskinlighet låter den solens strålar fritt tränga in i underlaget och förstöra patogen mikroflora.
  • Geotextil är ett tyg baserat på polymerfibrer med hög ånggenomsläpplighet och värmeisoleringsegenskaper. Ruttnar inte, kan hålla upp till 10 år.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att isolera björnbär använder vissa sommarboende improviserade medel

  • Jorden - det finns i överflöd i alla områden, och det är inte svårt att skissa det på stjälkarna. Nackdelen är att jorden absorberar fukt, blir till smuts och börjar rinna av från skotten.
  • Snö - bra värmeisolator. Nackdelen är att solens strålar smälter snön, och med en skarp kall snap blir till is. Detta skapar en gynnsam miljö för utveckling av svamp- och bakterieinfektioner.
  • Blast - växtrester har låg värmeledningsförmåga och förmågan att absorbera allt överflödigt vatten. Det enda problemet är att topparna lockar skadedjur, vilket kan skada björnbärskotten med dem.
  • Hö - materialet klarar isoleringsfunktionen bra, men gnagare lever ofta i det.
  • Lövverk av trädgårdsträd - detta material håller både kyla och värme bra. Och dess insamling och lagring är inte svårt. Små insekter och svampinfektioner är dock mycket vanliga i lövverk, som kan flytta till björnbär.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men torv- och träspån bör inte användas för att skydda buskar mot frost. Dessa material absorberar vatten och kan, om de är frysta, skada plantagen.

För att täcka en klättrande björnbär bör åtgärdssekvensen vara följande:

  • bildandet av en distans mellan skotten och marken: mattor eller täta sköldar;
  • värmeisoleringsskikt: halm, kornskal, papp- eller grangrenar;
  • björnbärsbuske med tillhörande skott;
  • andra isoleringsskikt;
  • ytterkåpa av film eller tyg.
Bild
Bild

Med upprättstående buskar används ett annat tillvägagångssätt, eftersom böjning av dem kan leda till brott. I detta fall används en av följande lösningar för att skydda mot frost.

  • Omslag - här bör du välja de lättaste materialen, under vilka tunnan inte kommer att gå sönder. Först och främst lindas ett värmeisolerande material och ovanifrån är det täckt med en vattentät film. I ett sådant skydd är det nödvändigt att tillhandahålla små slitsar för ventilation.
  • Ramtillverkning - sådana mönster kan vara individuella eller vanliga för en hel bädd av björnbär. Skyddet kan kallas en analog av ett växthus, dess ram är formad av en trästång impregnerad med linolja eller galvaniserade stålprofiler. Som värmare kan du använda mineralull, skum eller syntetiska tyger.
Bild
Bild
Bild
Bild

Råd. Med tanke på att björnbär är en flerårig gröda är det vettigt att göra en hopfällbar struktur där kulturen kommer att övervintra i flera år.

Användbara tips

Och avslutningsvis kommer vi att ge några rekommendationer. De hjälper dig att förstå alla krångligheterna med att förbereda trädgårdsbjörnbär för vintern.

  • Under långa tinar, som, beroende på regionens klimategenskaper, faller i februari - mars, är det nödvändigt att organisera luftningen av björnbärsbusken. Om detta inte görs börjar skotten fladdra.
  • När du väljer agrofibre är det bättre att välja vitt tyg. I strålarna från marsolen kommer den inte att överhettas för mycket.
  • För att förhindra att ett infusionsskikt bildas på snötäcket vid periodiska kalla snaps och uppvärmning, bör korsade insatser köras in nära björnbärsbusken.

Genom att följa dessa enkla regler kan du skapa de bästa vinterförhållandena för din trädgårdsbjörnbär.

Rekommenderad: