Hur Håller Man äpplen Färska För Vintern Hemma? Hur Och Var Ska Vintersorterna Förvaras Längre? Optimal Temperatur

Innehållsförteckning:

Video: Hur Håller Man äpplen Färska För Vintern Hemma? Hur Och Var Ska Vintersorterna Förvaras Längre? Optimal Temperatur

Video: Hur Håller Man äpplen Färska För Vintern Hemma? Hur Och Var Ska Vintersorterna Förvaras Längre? Optimal Temperatur
Video: Skörda och förvara äpplen 2024, April
Hur Håller Man äpplen Färska För Vintern Hemma? Hur Och Var Ska Vintersorterna Förvaras Längre? Optimal Temperatur
Hur Håller Man äpplen Färska För Vintern Hemma? Hur Och Var Ska Vintersorterna Förvaras Längre? Optimal Temperatur
Anonim

Inte konstigt att de säger att att äta ett äpple varje dag hjälper dig att skydda dig från många sjukdomar. Och det är det verkligen. De mogna frukterna av detta träd innehåller de viktigaste och nödvändigaste komponenterna som hjälper kroppen att bli frisk. Efter att ha fått en bra skörd från äppelträd vill jag inte bara använda frukterna som sylt, göra torkade ämnen utan också lämna dem färska för konsumtion. Vi kommer att prata om hur du kan bevara en mogen skörd av saftiga äpplen för vintern hemma, om skörd och optimala lagringsförhållanden för frukt.

Bild
Bild

Välja en sort för förvaring

När du skickar frukt till förvaring bör du komma ihåg det bara äpplen av vissa sorter kan hållas färska till nästa säsong.

Inte alla typer av äpplen har en hög hållbarhetskvalitet. Så för sommarsorter är hållbarheten 2-3 veckor. De kan lämnas för att mogna i rumstemperatur. Senare blir de svarta och börjar ruttna. Höstens sorter kommer inte att förlora sin presentation på 2-3 månader. Vinterfrukter kommer att kunna behålla alla kvaliteter fram till våren.

Alla frukter är inte frysbeständiga … För sommarsorter kommer en kraftig och långvarig temperaturminskning (under 0 grader) att vara katastrofal. Vintersorter fryser inte vid denna temperatur och blir ofta ännu godare.

Bild
Bild

Det är vanligt att lämna dem för vintern, de kan lugnt ligga i lagring utan att förlora sin smak och andra egenskaper i mer än sex månader . Efter skörd har sådana frukter inte en uttalad arom, smak och köttighet; utåt ser de mindre attraktiva ut än andra sorter. De, till skillnad från andra alternativ, ska inte ätas omedelbart. När de väl har tagits bort från trädet mognar de, vilket förbättrar smak och visuella egenskaper.

För långtidsförvaring är det lämpligt att välja sorter av sen mognad, vars insamling utförs från slutet av september eller i början av månaden efter den

För att vintersorter ska mogna måste de ligga från en till flera månader. Detta kommer att bidra till en mer fullständig mättnad av frukten med de nödvändiga komponenterna, vilket förbättrar deras smak, färg och arom.

Bild
Bild

Det är bättre att skörda för långtidsförvaring från mogna äppelträd som växer på södra sidan av platsen och får tillräckligt med solljus . Unga träd kan i sin tur attackeras av skadedjur, sjukdomar, därför uppstår ofta problem när man lägger med sådana frukter.

Med förbehåll för lagringsvillkoren för höstsorterna kommer de att förbli till nyår … Senare - vinter - sorter kan pågå till slutet av våren. Deras hållbarhet är cirka sju månader.

Det är värt att komma ihåg att vissa sorter är rädda för frost, så det rekommenderas att ta bort dem från äppelträdet redan före det kalla snäppet.

Bild
Bild

Vid val av frukt tas några viktiga punkter i beaktande

  • Tidiga vintersorter kommer att lagras fram till januari . Dessa inkluderar Antonovka, Winner, Macintosh, Saffronpepin. De kommer att kunna behålla sitt ursprungliga utseende och kvalitet fram till december-januari. Senare blir de spröda, deras utseende och smak försämras.
  • Vintersorter av äpplen kommer inte att förlora sina kvaliteter förrän i mars . Imrus och Wales kommer att vara kvar till mitten av januari. Sorterna Idared, Red Delicious, Kastel, Sinap Orlovsky och Veteran kommer att lagras längre. De håller sig fräscha fram till mitten av april.
  • Senvinterssorter kan lagras i lagring fram till juni . De sorter som kan förbli färska under en lång period inkluderar sorterna Olesya, Zarya och Alatau, samt Champignon, Verbnoe och Bananovoe.

För längre lagring väljs sorter med tjock hud. De mest tillförlitliga alternativen inkluderar Antonovka, Renet Simirenko, Bogatyr och Jonathan.

Hållbarheten påverkas mer av förhöjda temperaturer, överdriven vattning och överskott av gödningsmedel som appliceras under fruktmognad. Alla dessa faktorer påverkar deras säkerhet negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borttagning från trädet

Skörd av äppelträdet är det första förberedande steget innan det läggs för ytterligare lagring. Felaktigt genomförande av denna händelse kan leda till att även frukter med god hållbarhetskvalitet snabbt kommer att förlora sin presentation och smak.

De flesta erfarna trädgårdsmästare använder korgar som behållare. Om äpplen samlas i hinkar, andra metall- eller aluminiumbehållare läggs de inuti med en trasa eller säckväv så att frukterna inte flisas. I det här fallet är det mycket viktigt att använda en ren behållare, den måste vara torr.

När du samlar frukt, ta hänsyn till följande punkter

  • Det rekommenderas att göra jobbet, när fallna exemplar redan är synliga under träden … Vanligtvis, under dagen, faller de till 5-7 bitar.
  • Skörda en torr dag så att överdriven fukt inte påverkar produktens ytterligare lagring negativt.
  • Vid skörd av äpplen rivs inte stjälkarna … Om det är för långt är det bättre att klippa det lite med sax så att spetsen inte kan skada fruktens tunna skal.
  • Du ska inte torka av de plockade äpplena eller tvätta dem , detta kommer trots allt att skada vaxbeläggningen, som fungerar som ett skyddande skal.
  • Trädet ska inte skakas annars kommer frukten att falla och skadas.
Bild
Bild

Frukter som växer på ett äppelträd plockas med svansar. De är snyggt placerade i behållaren som valts för detta, utan att kasta dem. Skörden börjar med de nedre grenarna och går gradvis till toppen.

Du kan också samla frukter som har fallit från äppelträdet, men de används inte för förvaring. De är lämpliga för att göra kompott, sylt, de kan också användas som bas för efterrätt, pajfyllningar.

Vid insamling det rekommenderas att avsätta maskiga, misshandlade eller undermåliga exemplar samt äpplen utan stjälk separat . Om frukten skadas, finns maskhål, eller om det inte finns något vaxlager, kommer lagringen av frukter att reduceras avsevärt. Frånvaron av en peduncle i framtiden leder ofta till förekomsten av svampsjukdomar.

Kvalitativt sorterade frukter läggs ut, sorterade efter storlek och sort. Man bör komma ihåg att frukter av olika typer inte förvaras i samma behållare.

Bild
Bild

Lagringsförhållanden

För att bevara skörden under lång tid, det är nödvändigt att inte bara ta bort äpplen från trädet i tid, för att transportera dem korrekt, utan också att veta under vilka förhållanden de ska förvaras.

Så att äpplen lagras utan att förlora sin smak, inte ruttnar och inte lockar främmande lukt, förvaras de i torra rum med optimal temperatur och luftfuktighet. En temperatur på cirka 0 grader anses lämplig. I detta fall bör luftfuktigheten ligga inom 90%. En mörk plats är mer lämplig för förvaring.

När du lägger en gröda behöver du sortera frukterna i förväg genom att välja äpplen med liknande mognad och ha samma storlek . Mogna frukter avger eten, vilket hjälper dem att mogna snabbare och andra frukter i närheten.

Bild
Bild

Förvara inte äpplen tillsammans med andra grönsaker eller frukter som har en intensiv smak. Det gäller till exempel lök och vitlök. Det rekommenderas inte heller att lämna dem bredvid potatisen, eftersom detta kommer att leda till intensiv tillväxt av den senare. Frukten kommer i sin tur att få en stärkelsehaltig struktur.

När du skickar för att lagras under en längre tid, rekommenderas att du preliminärt lämnar frukterna i flera dagar för att svalna dem. Det är då lämpligt att sortera ut de kylda frukterna igen och ta bort proverna med spår av förstörelse eller röta. För att förhindra att frukten förstörs bör de inte förvaras under olämpliga förhållanden under en längre tid.

Bild
Bild

En plats

I stora industriföretag används specialdesignade lokaler för långsiktig konservering av grönsaker och frukter. På ett sådant lager kan grödan vara i full säkerhet under den tid som krävs.

Hemma kan du lagra dina grödor i ditt garage eller vind. Det är viktigt att dessa rum har rätt temperatur och ventilation . Det bästa stället att placera mogna frukter i ett privat hus är källaren.

Bild
Bild

Det enklaste sättet att hålla äpplen är i källaren. Frukter som förvaras under optimala förhållanden kommer att förbli fräscha och fasta länge och behålla doft och smak.

Innan läggning är det viktigt att noggrant förbereda rummet i förväg. Se till att källaren är fri från mögel. För att skydda mot dess utseende kommer att tillåta kopparsulfatbehandling … Det är också viktigt att kontrollera god ventilation.

Genom att använda en källare kan du behålla en full skörd tills värmen börjar. Om det inte finns någon källare eller annat lämpligt rum kan du förvara behållare med äpplen i lägenheten, till exempel på balkongen.

Bild
Bild

Behållare

Tillgängligheten av lämpliga behållare spelar också en viktig roll för bevarande av vitaminfrukter. Som behållare används ofta lådor av trä, plast eller kartongprodukter. Flätade korgar och plastpåsar kan också användas. Trälådor är dock mest lämpliga för dessa ändamål.

Behållarens form och design kan variera. Det är viktigt att den är ren, hållbar och fri att släppa igenom luft . Närvaron av hål eller öppningar hindrar frukten från att förfalla och börja ruttna. Om behållaren återanvänds tvättas och desinficeras den.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder lådor rekommenderas att göra kartongceller och lägga ut äpplen så att de inte ansluter till angränsande exemplar. Det är bättre att förstärka kartongbehållaren med tejp. Det rekommenderas inte att lägga den skördade grödan i en lufttät behållare.

Temperatur

Många trädgårdsmästare vet inte alltid vilka temperaturparametrar som ska vara för att säkerställa bästa skörd av den skördade grödan. Lagringstemperaturen bör vara mellan 0 eller -1 grader till +5. Den ideala indikatorn anses ligga i intervallet från +1 till +4 , även om denna parameter inte är så kritisk i en källare eller annan förvaring.

Bild
Bild

Fuktighet

Det är också viktigt att hålla rätt luftfuktighet på platsen för behållarna med grödan. Hon i sådana lokaler ska vara cirka 85–95% . Vid ett lägre värde kommer frukterna snart att tappa sin elasticitet och börja bli slöa. Detta kan förhindras genom behållare med vatten placerat bredvid grödan.

I en källare med låg luftfuktighet kan papper läggas i vegetabilisk olja läggas mellan raderna.

Bild
Bild

Hur förvaras det korrekt?

För att säkerställa bästa bevarande av äpplen måste du hålla dem borta från andra grönsaker och frukter. Lika viktigt är korrekt läggning av frukterna, skapandet av ett optimalt mikroklimat och användningen av lämpliga behållare. Det är värt att ta reda på om det är möjligt att förvara dem i ett vakuumförpackning eller matfilm, eller om det är bättre att lägga grödan i ett hål, förvara den i lådor eller helt enkelt strö den på ett stativ.

Bild
Bild

Det finns olika sätt att lagra den skördade grödan

  • En av dem är att slå in varje kopia med mjukt papper eller en servett .… Denna metod anses vara ganska mödosam och är mer lämplig för sorter med hög presentation och utmärkta smakegenskaper. De inslagna frukterna läggs ut i en lämplig behållare så att stjälkarna är ovanpå.
  • Plastpåsar är också lämpliga som behållare . Samtidigt är det viktigt att de inte används tidigare - de måste vara nya. De lägger 2-3 kg i påsar och lämnar dem i 2 dagar, utan att binda, så att det inte uppstår kondens. Därefter knyts påsarna upp och flera punkteringar görs för ventilation. Frukterna packade på detta sätt kan lämnas i lägenheten eller skickas till källaren. Om du lägger en bomullssvamp rikligt fuktad med ättika eller alkohol i påsen kan du ge förvaring på längre sikt för proverna inuti.
  • För att förbättra kvaliteten håller frukterna inslagna i papper, förvaras i halm eller sågspån … Du kan också flytta dem med lök- eller bovetskal, använda torv eller mossa. När du lägger ut frukterna hälls ströet i behållaren i ett lager upp till 4 cm tjockt. Sedan läggs äpplena ovanpå och försöker att inte röra varandra. Ovanpå frukterna hälls nästa lager igen så att det helt täcker frukterna.
  • Om äpplen kommer att förvaras i en lägenhet, är det bättre att slå in dem med servetter eller plastfolie, lägg dem sedan i en låda och hitta den coolaste, men mycket väl ventilerade platsen . Du kan också smörja äpplen med vax (smält), glycerin eller acetylensyra.
  • Kan användas för bevarande av grödan och kylskåpet . Samtidigt är det bättre att slå in äpplena och lägga dem i fruktlådor.
  • Du kan också förvara kopior i frysen . Som helhet är det opraktiskt att lagra dem, så de skärs i skivor och tar bort kärnan. Lagren som bereds på detta sätt läggs ut i plastpåsar. Inledningsvis är temperaturen i frysen inställd på -23 grader och frukterna förvaras i 3 timmar. Då är temperaturen inställd på -18. Med dessa parametrar kan arbetsstycket förvaras i upp till 12 månader.
Bild
Bild
Bild
Bild

En balkong kan användas som en lämplig plats. För att förhindra att grödan fryser är det bättre att täcka den i förväg med gamla varma kläder och filtar. En bra lösning skulle vara att köpa en speciell termobox. Om du vill kan du göra det själv med två kartonger med olika parametrar och isolering mellan dem.

Mogna beredda frukter hälls dessutom i förvaringslådor och överförs till källaren, spridda på ställningar, läggs i högar eller gropar.

Bild
Bild

I lådor

Ett av de mest populära sätten är att lägga äpplen i lådor. Lägg dem i lager, utan att göra packningar mellan dem, med stjälken uppåt . Bättre gör inte mer än 3 lager , för att säkerställa tillräcklig ventilation. Trälådor eller plastprodukter, pappersalternativ är lämpliga som behållare. Nackdelen med denna metod är att när råta uppträder på frukterna i det nedre lagret blir det inte lätt att se och ta bort det saknade exemplaret.

Om du använder lådan som behållare bör du inte hälla mer än 20 kg i den.

Bild
Bild

På ställningar

Om fruktskörden inte är särskilt stor kan äpplen helt enkelt spridas på stället. För att göra detta är det tillräckligt att lägga grödan i ett lager på strukturer installerade längs väggarna.

Ett utmärkt val skulle vara användningen av utdragbara modeller med sidoskenor.

Bild
Bild

I marken

Att bevara skörden under lång tid gör det möjligt att lägga frukt i hål, det vill säga direkt i marken. För att göra detta grävde de ett hål 60x45x45 cm i förväg och täckte sedan botten med grenar av barrträd.

Efter det är de engagerade i beredningen av frukterna. De läggs i påsar av polyeten eller tyg. Det är nödvändigt att genomborra påsen och därigenom låta eten släppa ut.

Behållarna läggs ut i ett lager i ett hål med ett avstånd på 25 cm. Den fyllda skyttegraven är täckt, täckt med jord, täckt med grenar, torrt gräs och löv.

Det är viktigt att lägga sig i hålet när marktemperaturen är cirka 7 grader Celsius . Om du gör det så tidigt kan frukten förstöra snabbt på grund av den höga temperaturen.

Bild
Bild

För att synliggöra platsen under den kalla årstiden installeras signalflaggor bredvid den.

I högar

För regioner med milda vintrar är lagring i högar lämplig. För att göra detta måste du först gräva ett dike, vars djup bör vara 30 cm, dess bredd - 150 cm. Längden på diket kan vara vilken som helst beroende på önskan och antalet nedlagda frukter.

I botten av strukturen är det nödvändigt:

  • lägg grenar, trimbrädor eller stolpar - att använda dem kommer att säkerställa god cirkulation av luftmassan under behållarna;
  • lådor måste installeras i 2 rader för att säkerställa ventilation;
  • nästa rad kartonger placeras ovanpå.

Ventilationskanaler (20 x 20 cm) måste installeras mellan lådorna. De görs var 1,5 meter.

På sidorna måste lådorna vara klädda med träsköldar, täckta med ett stort halmskikt ovanpå, cirka 50 cm, beströdda med jord (10 cm). Med början av allvarligt kallt väder ökas jordlagret, om det behövs täcks det med halm ovanpå. Denna metod är lämplig för frukter med hög hållbarhetskvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips från erfarna sommarboende

Genom att följa råd från erfarna trädgårdsmästare kan du bevara den skördade äppelskörden länge

  • Det är nödvändigt att ta bort frukterna från trädet utan att vänta på frost . Frysta frukter kommer inte att lagras på länge.
  • Det rekommenderas att du lägger frukten i hinkar istället för en i taget . Så att frukterna inte skadas sänks behållaren ner i en träbehållare.
  • Att hålla frukten under en UV -lampa i 30 minuter hjälper till att döda skadliga mikrober .… Du kan också bearbeta äpplen med 5% salicylsyra, använd en propolislösning. Dessutom badas äpplen i smält bivax eller beläggs med glycerin.
  • När du lägger äpplen i lådor, strös de med sand, mossa eller sågspån . Det är bättre att ordna exemplaren i ett rutmönster så att stjälken inte skadas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Grödan som lämnas för långtidsförvaring rekommenderas att undersökas då och då. Det är viktigt att kontrollera fruktens skick i tid, deras säkerhet . Vid de första tecknen på röta är det nödvändigt att ta bort bortskämda exemplar så att de inte infekterar närliggande frukter.

Efter att ha lagt grödan bör du regelbundet övervaka inte bara fruktens skick, utan också själva rummet. Det får inte bildas kondens på väggarna . Torka av ytan med ett mjukt material när det dyker upp. Väggarna i källaren kan behandlas med speciell biosäkerhet, men detta rekommenderas sällan … Det är lika viktigt att reagera i tid på att gnagare ser ut.

Överensstämmelse med ovanstående rekommendationer gör att du kan njuta av mogna vitaminäpplen fram till slutet av våren.

Rekommenderad: