Äppelträd (21 Foton): Typer Av Tvåbladiga Träd. Hur Många år Lever Inhemska Och Andra äppelträd? Deras Beskrivning. Var Växer äpplen? Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Video: Äppelträd (21 Foton): Typer Av Tvåbladiga Träd. Hur Många år Lever Inhemska Och Andra äppelträd? Deras Beskrivning. Var Växer äpplen? Vad Det är?

Video: Äppelträd (21 Foton): Typer Av Tvåbladiga Träd. Hur Många år Lever Inhemska Och Andra äppelträd? Deras Beskrivning. Var Växer äpplen? Vad Det är?
Video: Beskär ditt fruktträd -så här gör du! 2024, April
Äppelträd (21 Foton): Typer Av Tvåbladiga Träd. Hur Många år Lever Inhemska Och Andra äppelträd? Deras Beskrivning. Var Växer äpplen? Vad Det är?
Äppelträd (21 Foton): Typer Av Tvåbladiga Träd. Hur Många år Lever Inhemska Och Andra äppelträd? Deras Beskrivning. Var Växer äpplen? Vad Det är?
Anonim

Äppelträdet är ett av de äldsta träden. Det är nu vanligt i de flesta länder i världen. Äpplen odlas inte bara i industriell skala, utan också i vanliga trädgårdar och parker. Detta är ganska rimligt, eftersom sådana fruktträd är opretentiösa och inte behöver särskild vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Äppelträdet, enligt den befintliga klassificeringen, tillhör den rosa familjen, den tvåbladiga klassen. Livsformen för denna angiospermväxt är ett träd . Dess struktur är ganska enkel. Den består av en underjordisk del och en ovanjordisk. Platsen för deras korsning kallas rotkragen. Ett äppelträd kan bli upp till 10-15 meters höjd. En växts stam under hela dess liv når 30-40 centimeter i diameter.

En vuxen växt ser väldigt vacker ut . Han har en omfattande och tät krona. Korta grenar är täckta med löv på våren. Under vårens första hälft visas knoppar på dem, i den andra - blomställningar. Äppelblommor håller inte länge. Vanligtvis är den tid under vilken blommorna blommar och faller högst 10 dagar. Efter det börjar det bildas frukt på trädet. Deras storlek, form, färg och smak beror på växtsorten. I allmänhet kan rosanta äppelträd leva i cirka 200 år. Men den genomsnittliga livslängden för träd är mycket kortare.

Som regel lever trädet i flera decennier. Efter det börjar det långsamt sönderfalla från insidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avelhistoria

Dessa representanter för lövsläktet dök upp i naturen under mycket lång tid. Man tror att det var äppelträdet som blev den första växten som människor odlade. Det hände för flera tusen år sedan. Man tror också att de första inhemska äppelträden dök upp på territoriet där Kazakstan nu ligger . Det var därifrån som fruktträd kom till Europa och sedan till andra delar av världen. Dessa växter uppskattades särskilt i det antika Grekland.

På det moderna Rysslands territorium dök äppelträd upp första gången under andra hälften av 1000 -talet . Sedan dess började äppelträd odlas i trädgårdar, och deras frukter åt och användes för att förbereda olika rätter och drycker. Med tiden blev uppfödare intresserade av frågan om odling av äppelträd. Således började olika trädsorter dyka upp i världen, som skilde sig från varandra i många avseenden.

Det finns nu över 7 000 olika sorter av äppelträd.

Bild
Bild

Spridning

I Europa och Asien växer äppelträd nästan överallt. De kan hittas både i varma länder och på platser med kallt klimat. Ett stort antal vildväxande äppelträd finns i skogen. För att växa i sina trädgårdar och tomter väljer människor vanligtvis växter som är bäst anpassade till det lokala klimatet.

I Ryssland finns följande typer av träd oftast:

  • Östra äppelträd i Kaukasus;
  • Bär äppelträd i Sibirien;
  • Vit fyllning i förorterna.

Det är ganska lätt att hitta plantor av motsvarande växter i det valda området.

Bild
Bild

Populära arter och sorter

Det är värt att prata mer om populära typer och sorter av äpplen

  • " Orlovskoe randig ". Dessa äpplen mognar på hösten. Som regel samlas de in och skickas till källaren för lagring. De överlever vintern bra, förblir goda och saftiga länge.
  • Idared . Denna sort hör också till hösten. Träd växer inte för höga. De når vanligtvis 3-4 meter i höjd. Samtidigt finns det alltid mycket frukt på dem. Äpplen är släta, runda och små i storlek. Deras smak är något sur. "Idared" börjar bära frukt 5 år efter plantering. Äpplen håller sig också bra.
  • " Antonovka vanlig ". Detta är en av de vanligaste hemlagade äpplen. Du kan skörda från ett sådant träd bara 9-10 år efter plantering. Efter plockningen verkar frukterna sura och inte särskilt goda. De mognar vanligtvis under lagring.
  • Melba . Denna sort erhölls i avelsprocessen i Kanada. Den har ett högt utbyte. Trädet börjar bära frukt inom 3 år efter att plantorna planterats.
  • " Lilla busken ". Dvärgträd kan planteras på många hushållstomter. Denna typ av äpple är inte lämplig för långtidsförvaring. De ska ätas eller användas för konservering direkt efter insamling.

Alla dessa sorter kan säkert planteras i ditt område.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

För att unga äppelträd ska slå rot väl och snabbt börja bära frukt måste du vara uppmärksam på processen att plantera plantor. Du kan plantera träd antingen på våren eller på hösten. Planteringsplatsen bereds i alla fall i oktober. Denna process består av flera huvudfaser.

  • Markval . Äppelträd älskar jord med normal surhet. Om jorden är för sur rekommenderas det att kalka den. Detta bör göras 2-3 veckor före början av huvudarbetet.
  • Gropförberedelse . Planteringshålet måste göras tillräckligt djupt. Dess djup är vanligtvis mellan 85-90 centimeter. Det rekommenderas att göra gropväggarna rundade. Planteringsblandningen placeras på botten. För att skapa det blandas högkvalitativ jord med gödningsmedel. Vanligtvis använder trädgårdsmästare träaska, humus, kompost och superfosfat. Blandningen placeras på botten av gropen och strö sedan över med en liten mängd bördig jord.
  • Plantera en planta . Denna process bör fortsätta efter krympning av marken. Om plantorna planteras på hösten bör detta göras en månad efter förberedelsen av gropen. På våren bör denna procedur skjutas upp tills temperaturen ute blir tillräckligt hög. Placera plantan försiktigt i hålet. Rotkragen ska vara ovanför marken. Efter plantering måste plantan strö väl med jord och sedan tampas ner.

Denna enkla beskrivning av processen räcker för att förstå hur man korrekt planterar äppelträd i alla områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Efter att ha planterat ett äppelträd som växer hemma måste rätt vård ges.

Vattning

För att växter ska trivas måste de vattnas regelbundet. Detta är särskilt viktigt under den första säsongen efter plantering. Vuxna växter behöver inte särskild vård. De behöver bara vattnas om sommaren är torr . I värmen vattnas växterna var 7-10 dagar. I det här fallet är det viktigt att inte översvämma växterna. Under vattningsprocessen måste du noggrant övervaka jordens tillstånd.

Bild
Bild

Beskärning

Beskärningsprocessen har också sina egna egenskaper. Under de första 2-4 åren hanterar trädgårdsmästaren vanligtvis kronans bildning . Dess diameter ska inte vara för stor. Annars blir det svårt att ta hand om trädet.

I framtiden bör formativ beskärning utföras årligen . I processen tas grenar som växer inåt, liksom toppar bort. Skadade eller torra skott skärs också av. Om enskilda grenar börjar torka ut eller bli infekterade med sjukdomar måste de också tas bort. Det rekommenderas alltid att smörja snittpunkterna med trädgårdslack. Sanitär beskärning håller trädet friskt hela tiden.

Bild
Bild

Toppdressing

Matningen av äppelträd spelar också en viktig roll. Under det första året efter plantering behöver plantan inte befruktning. Han har tillräckligt med toppdressing, som användes under plantering. Som regel börjar äppelträd matas efter den första frukten . Detta är särskilt viktigt om trädet växer i dålig jord. Äppelträd matas oftast med en blandning av organiska och mineralgödselmedel. Efter matning vattnas plantorna omedelbart.

Tidig applicering av gödningsmedel låter dig öka avkastningen, samt förbättra smakegenskaperna hos frukter.

Bild
Bild

Vintrar

För att unga äppelträd ska överleva vintern är det viktigt att skydda dem ordentligt från kylan. Förberedelseprocessen för vintersäsongen består av flera huvudsteg. Till att börja med är växtstammar vitkalkade. Kopparsulfat tillsätts ofta till vanligt kalkbruk . Därefter är trädstammarna täckta med grangrenar eller annat liknande material. Äppelträd kan dessutom skyddas från gnagare. Bredvid trädet är det värt att sprida giftet och linda trädets stam med ett nät.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Om det redan finns flera äppelträd på platsen kan de enkelt förökas. Detta kan göras på olika sätt.

Skikten

Denna metod kan användas för att erhålla flera äppelträd från en växt. På hösten bör en hälsosam ettårig planta planteras på plats i en vinkel. På våren måste den försiktigt böjas till marken och sedan fixeras och täckas med bördig jord . Vidare måste det valda området fuktas regelbundet.

Detta bör göras fram till hösten. Omedelbart före plantering måste den här växtens rötter mullas noggrant. På våren kan unga skott separeras och sedan transplanteras till en ny plats . Du måste ta hand om dessa groddar på samma sätt som för vanliga plantor.

Bild
Bild

Vaccination

Denna metod för uppfödning av äppelträd är också populär. Vaccinationsmetoder varierar. De mest populära är följande två metoder.

  • Kopulation . Denna enkla växtförökningsprocess tar inte lång tid. För att en ny skott ska rota sig bra är det viktigt att välja en rotstam och en bräda med samma diameter. På dessa grenar måste du göra samma sneda snitt. Dessutom måste dessa två delar kombineras med varandra. Efter detta måste fogen behandlas med trädgårdshöjd och sedan fixeras med ett rep. Om några år kommer detta område att vara nästan osynligt från utsidan.
  • Sidskuren ympning . Denna uppfödningsmetod skiljer sig från den föregående. Först måste du välja en lämplig gren och sedan göra ett snyggt snitt på den med en vass kniv. Efter det, inuti snittet, måste du fixa den tidigare förberedda grenen. Grundstammen och scion bör också bindas väl ihop. Skärets plats måste smörjas med trädgårdsvar och sedan lindas med plastfolie. Efter ett tag, när grenen växer, måste dess övre del noggrant skäras av med en vass kniv. Snittplatsen måste smörjas in igen med trädgårdsvar. I framtiden återstår bara att observera tillväxtprocessen för den valda grenen.

För förökning av äppelträd används också frön. Men detta händer väldigt sällan. Trots allt tar processen att växa unga skott lång tid. Därför är det bäst att stanna kvar vid en av de två föregående.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

För att växten ska utvecklas och bära frukt normalt är det viktigt att skydda den från vanliga sjukdomar och skadedjur. Äppelträdet lider av flera stora sjukdomar. Oftast påverkas det av fruktruttning, mosaiksjukdom, cancer, sårskorpor, rost och mjöldagg . Dessa sjukdomar är farliga eftersom de snabbt kan spridas till en grupp andra växter. På grund av detta blir hela trädgården sjuk. De flesta sjukdomar är svamp. Om du märker tecken på att dessa sjukdomar uppträder i tid kan du bli av med dem med konventionella fungicider. Det mest populära alternativet är Bordeaux -vätska. Du kan förhindra infektion av äppelträd genom att ta hand om dem ordentligt, samt genom snabb förebyggande behandling. Det är nödvändigt att behandla träd med kemikalier innan pollinering av träd.

Det finns också en hel del skadedjur som kan minska utbytet av ett äppelträd. Vanligtvis attackeras dessa träd av följande insekter:

  • fruktmal;
  • hagtornfjäril;
  • fruktkvalster;
  • färgbagge;
  • äppelmöl;
  • rörnyckel;
  • äppelticka;
  • kopparhuvud.

Om de inte kontrolleras kan dessa skadedjur förstöra en betydande del av grödan. För att klara dem måste webbplatsen tas om hand. Förebyggande behandling av träd bör utföras regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktivitet och frukt

Som regel börjar ett ungt äppelträd bära frukt 5-6 år efter plantering. Frukterna mognar vanligtvis på hösten. Den genomsnittliga frukttiden för ett träd tar 1-2 veckor. Om äppelträdet pollinerar bra och i tid kommer det definitivt att glädja sina ägare med en bra skörd.

För att växten ska bära frukt regelbundet måste du följa enkla regler

  • Forma kronan . Detta kommer att göra trädet starkare och friskare.
  • Normalisera antalet frukter . För att unga äpplen ska ha tillräckligt med näringsämnen för normal utveckling bör omogna, bristfälliga frukter tas bort för hand. Vanligtvis är det tillräckligt att bara skaka trädet väl. Små äpplen smulas sedan av sig själva.
  • Tidig vattning . Unga träd behöver riklig vattning. 2-3 hinkar vatten brukar hällas under roten.
  • Bladförband . Regelbunden bladmatning hjälper också till att förbättra fruktprocessen. Äppelträd sprutas på bladet med svaga lösningar av jod, borsyra och urea. Det rekommenderas att utföra dessa procedurer tidigt på morgonen eller sen kväll.

Om växten är stark och frisk kommer den att ha en positiv effekt på dess frukt.

Bild
Bild

Intressanta fakta

Älskare av äpplen och de träd som de växer på kommer att tycka att det är bra att veta några intressanta fakta om dem

  • Forskare tror att människor började odla äppelträd för mer än 8 tusen år sedan.
  • Att äta äpplen regelbundet hjälper till att sänka kolesterolhalten i blodet.
  • Äpplen är så populära över hela världen att bilder av dessa söta frukter kan ses på flera dussin vapen.
  • Att äta dessa frukter hjälper till att snabbt väcka kroppen. Man tror att de tonar upp det inte värre än kaffe.
  • Det äldsta trädet växer i Amerika. Den planterades 1647. Även nu fortsätter det att bära frukt.

Äppelträdet är ett starkt och vackert träd som bär frukt väl. Var därför inte rädd för att plantera den på din webbplats. Om du tar hand om det korrekt kommer det att glädja alla med söta och välsmakande frukter under lång tid.

Rekommenderad: