Blackberry Vård På Hösten: Hur Man Matar Trädbjörnbär? Hur Trimma? Hur Behandlar Man Det? Höstmatningsregler För En Bra Skörd

Innehållsförteckning:

Video: Blackberry Vård På Hösten: Hur Man Matar Trädbjörnbär? Hur Trimma? Hur Behandlar Man Det? Höstmatningsregler För En Bra Skörd

Video: Blackberry Vård På Hösten: Hur Man Matar Trädbjörnbär? Hur Trimma? Hur Behandlar Man Det? Höstmatningsregler För En Bra Skörd
Video: Growing Blackberries In Containers - The Complete Guide To Growing Blackberry 2024, April
Blackberry Vård På Hösten: Hur Man Matar Trädbjörnbär? Hur Trimma? Hur Behandlar Man Det? Höstmatningsregler För En Bra Skörd
Blackberry Vård På Hösten: Hur Man Matar Trädbjörnbär? Hur Trimma? Hur Behandlar Man Det? Höstmatningsregler För En Bra Skörd
Anonim

För att björnbären ska glädja webbplatsens ägare med välsmakande och saftiga bär måste buskarna skötas ordentligt. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt höstprocedurer. Denna säsong innebär inte bara beskärning av busken, utan också att förbereda växten för övervintring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Innan vintern börjar vattnas björnbärsbuskarna i förväg. Detta bör göras under de första veckorna i oktober. Lossa alltid jorden ordentligt innan du vattnar plantorna. Detta måste göras mycket noggrant. Det är värt att komma ihåg det björnbärsrötter är mycket ömtåliga. Därför kan de definitivt inte skadas.

Mängden vatten som används för bevattning beror på växternas ålder . Så, en ung växt kommer att behöva cirka 30 liter vatten. En tvåårig buske behöver dubbelt så mycket vätska. Buskarna vattnas vanligtvis för hand.

Korrekt vattning gör att jorden kan bli välmättad med fukt, och kommer också att skydda växtrötterna från frost.

Bild
Bild

Hur och vad ska man mata?

Innan du börjar gödsla måste området rengöras väl. Allt växtavfall måste samlas in och brännas eller avlägsnas. Klättrande björnbär, liksom hallon, befruktas vanligtvis med organiskt gödningsmedel. Humus används för utfodring. Det är värt att skörda det sedan sommaren. Det resulterande gödningsmedlet fördelas mellan raderna av björnbär. Humusskiktet ska vara tillräckligt tätt.

Du kan också använda följande livsmedel istället för humus

  • Kompost … Den har också skördats sedan sommaren. Sågspån, ogräs, gräsklipp och lövverk används för att göra ekologisk kompost. I vissa fall, för att påskynda jäsningen av produkten, placerar trädgårdsmästare daggmaskar i en behållare med gödningsmedel.
  • Träaska . Detta gödselmedel är billigt och mycket effektivt. Det appliceras på jorden torrt. I vissa fall används en askextraktor för att mata björnbäret. Produkten framställs av tio liter vatten och ett glas torra råvaror. Så snart den infunderas kan den användas omedelbart för att vattna buskarna.

Efter utfodring måste jorden bredvid buskarna grävas upp. För en bra skörd matas växter också med mineralgödsel. Detta gör det lättare för björnbäret att överleva vintern, samt återhämta sig snabbare efter det kalla vädret. För att mata en buske används 100 gram superfosfat, liksom 20-30 gram kaliumgödsel … De förs alltid ihop. Detta ökar effektiviteten hos de medel som används. Efter applicering av dessa gödningsmedel måste jorden vattnas väl.

Det rekommenderas inte att använda kvävegödselmedel på hösten. Detta kommer att leda till tillväxt av nya skott, som kan frysa över vintern. Det är bättre att skjuta upp denna typ av gödselmedel till våren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärningsregler och teknik

Det är nödvändigt att beskära björnbärsbuskar i september. Detta görs omedelbart efter att de slutat bära frukt och skotten börjar torka ut. Du måste klippa buskarna korrekt för att inte skada växten. Följande verktyg kommer till nytta i arbetet.

  • Sekatör … Den används för att trimma huvudskotten. Verktyget gör mjuka snitt och skadar inte växten. Du kan också använda en trädgårdskniv istället. Men att arbeta med honom blir svårare.
  • Lopper … Detta verktyg är lämpligt för bearbetning av för tjock buske. Det kan ta bort både tunna och tjocka grenar. Verktyget skiljer sig endast från sekatörerna i långa handtag.
  • Trädgårdssåg … Trädgårdsmästare använder en vass såg för att skära torra grenar och för tjocka skott.

Om växten är taggig bör du skydda dina händer och fötter med tunga handskar och gummistövlar . Om djupa repor kvarstår på huden tar det lång tid att läka. Gamla och helt torkade skott skärs direkt vid marken. Du kan beskära björnbär utan rädsla. Trots allt producerar skott som redan har burit frukt inte bär under de följande åren. Därför skärs de till roten. Skotten som måste klippas av först är bruna eller bruna. Skadade eller sjuka grenar tas också bort. Om det finns några insekter eller spår av en sjukdom på stavarna måste busken förstöras helt. En sjuk växt kommer fortfarande inte att kunna överleva vintern. Det är lämpligt att bränna allt klippt material omedelbart. Om detta inte är möjligt måste grenarna tas bort med skräpet.

En trädbjörnbärsbuske, redo för vintern, bör bestå av 7-9 starka och snygga skott . De är också något förkortade. Det är nödvändigt att beskära dem så att växten blommar rikligare nästa år. Denna behandling ökar också plantans förmåga att motstå frost. Om vintern förväntas vara hård och frostig kan du lämna lite fler skott. Men i det här fallet måste växten klippas av på våren. Det gröna lövverket ska också klippas från björnbärsbusken. Detta görs för att växten inte ska ruttna. Det är nödvändigt att klippa lövverket mycket försiktigt, något att gå tillbaka från stammen. I detta fall kommer skotten inte att skadas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur och med vad ska bearbetas?

Höstvård för björnbär inkluderar behandling av buskar från skadedjur och olika sjukdomar. Först och främst måste buskarna skyddas från följande sjukdomar.

  • Rotcancer … Detta problem svarar inte på behandling. Ägarna märker tecken på sjukdomen och försöker omedelbart rota busken och bränna den. För att skydda rötterna behandlas busken med en liten mängd Bordeaux -vätska före övervintring. Denna produkt hjälper till att skydda växtens rotsystem.
  • Grå fläck … Denna sjukdom är också obotlig. För att förhindra denna sjukdom behandlas buskarna under andra halvan av oktober med kopparsulfat. Detta görs efter att alla grenar och löv har tagits bort från platsen.
  • Vit fläck . Kopparsulfat används också för att förhindra denna sjukdom. De behöver bearbeta buskarna inte bara på hösten, utan också tidigt på våren. Om detta inte görs kommer björnbären att bli sjuka på sommaren. På grund av detta måste busken förstöras helt.

Om gnagare lever på platsen måste björnbärsbuskar skyddas från dem för vintern. För att göra detta måste du lägga ett lämpligt gift under skyddet. Bordeaux -vätska hjälper till att skydda buskarna från insekter. Du måste spraya varje buske med den.

När du bearbetar webbplatsen måste du också röra det översta jordlagret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skydd för vintern

På hösten är det vanligt att täcka björnbär för vintern. Detta görs av både invånare i Moskva -regionen och trädgårdsmästare från de kalla regionerna i landet. Trots allt är björnbär inte rädda för frost, men för plötsliga temperaturförändringar .… Det är nödvändigt att täcka buskarna redan innan den första frosten börjar. Först och främst måste de förklippta skotten samlas noggrant i bekväma buntar. Lockiga björnbär kan säkras med robusta rep eller garn.

Var och en av buntarna måste bindas och sedan läggas på marken. Detta måste göras noggrant. Annars kan skotten gå sönder. Om vintrarna i regionen är kalla, bör björnbär inte läggas på jordens yta, utan på ett speciellt sängkläder av grangrenar. Samma material kan användas för att täcka växterna uppifrån. Om vintern förväntas bli hård bör plantorna fixeras med pinnar och sedan täckas med tjock plast eller en stor bit säckväv. Kanterna på det valda materialet måste pressas ner med tegel eller onödiga bitar av plywood. I det här fallet kommer det definitivt inte att blåsa av vinden.

Detta förfarande bör inte utföras för tidigt . Detta kan orsaka att skott och grenar överhettas och fruktknopparna ruttnar. Buskar som växer i de södra regionerna behöver inte täckas. Vissa trädgårdsmästare föredrar att täcka björnbären med ett lager av lätt agroteknisk trasa. Det valda materialet ska vara lätt och andas. I detta fall överlever buskarna normalt den kalla perioden. Nybörjare bör undvika följande misstag när de täcker björnbärsbuskar.

  • Användning av sågspån … Detta material absorberar snabbt fukt. På grund av detta börjar plantans rötter ruttna.
  • Halmapplikation … Många sommarbo använder halm eller hö istället för grangrenar. Men det ska du inte göra. Ett halmskydd är trots allt en idealisk grogrund för gnagare.
  • Tidigt avlägsnande av skydd … Många trädgårdsmästare öppnar björnbär för sent. Om skyddet tas bort vid fel tidpunkt kommer växten att utvecklas långsammare än vanligt. Det är nödvändigt att bli av med täckmaterialet direkt efter att snötäcket smälter och temperaturen stiger. Detta händer vanligtvis i slutet av mars.

Ingen av dessa punkter bör ignoreras. Detta kan påverka den framtida skörden eller buskens skick i allmänhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantera buskar

Vissa trädgårdsmästare transplanterar björnbär på hösten. Detta kan bara göras om hösten är varm och lång . Då hinner busken slå rot före frosten. Du kan transplantera busken omedelbart efter fruktets slut. Höstens björnbärstransplantation skiljer sig praktiskt taget inte från våren. Buskarna planteras i djupa hål. Roten måste passa helt i dem.

Under transplantationen matas busken en hink med kvalitetshumus eller kompost . Ovanifrån är växten täckt med jord. Efter det vattnas det rikligt. Stamcirkeln är täckt med ett lager av mulch. På hösten ska inte hela busken planteras på en ny plats, utan unga skott. På våren måste växten dessutom matas med kalium . Om den vårdas ordentligt på hösten anpassar sig busken mycket snabbt till varmt väder på våren.

Rekommenderad: