Kumanika (13 Bilder): Beskrivning Av Bären I "Nessian Björnbär". Vilken Typ är Det Och Hur Skiljer Daggbären Sig Från Björnbäret? Växtbeskärning, Fruktsmak

Innehållsförteckning:

Video: Kumanika (13 Bilder): Beskrivning Av Bären I "Nessian Björnbär". Vilken Typ är Det Och Hur Skiljer Daggbären Sig Från Björnbäret? Växtbeskärning, Fruktsmak

Video: Kumanika (13 Bilder): Beskrivning Av Bären I
Video: How to Identify Trailing Blackberry 2024, April
Kumanika (13 Bilder): Beskrivning Av Bären I "Nessian Björnbär". Vilken Typ är Det Och Hur Skiljer Daggbären Sig Från Björnbäret? Växtbeskärning, Fruktsmak
Kumanika (13 Bilder): Beskrivning Av Bären I "Nessian Björnbär". Vilken Typ är Det Och Hur Skiljer Daggbären Sig Från Björnbäret? Växtbeskärning, Fruktsmak
Anonim

Många människor vet inte vad kumanika är, var det växer. Vilken typ är det, och hur skiljer daggbären sig från björnbäret? Beskrivningen av bären av "nessa björnbär" kommer att vara användbar för nyfikna och omtänksamma människor. Och för dem som bestämmer sig för att odla denna gröda kommer information om beskärning av växten och smaken av dess frukter förmodligen att vara till nytta.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Kumanik kan knappast kallas en allmänt känd eller massivt odlad växt. Men dess funktioner är ganska roliga för bönder och uppfödare. Ur botanisk synvinkel är det ett slags vanligt björnbär - tillsammans med dagggräs. Namnet har ett antal synonymer. Bland dem:

  • "Nessian björnbär";
  • kyla;
  • strykning;
  • vinbär av mossa;
  • kumanik;
  • moklaki;
  • turkos;
  • sarabalin.
Bild
Bild

Lövskogsbuskens höjd når 1-2 m. Det kännetecknas av bildandet av rotskott . Skott är av upprätt typ. Du kan bara se det hängande skottet högst upp. Ett litet antal svartlila taggar noteras, växer nästan rakt. För att veta hur denna växt ser ut måste du ta hänsyn till dess andra funktioner:

  • komplex typ av bladstruktur;
  • finheten hos enskilda blad;
  • något ljusare färg på bladplattans undersida;
  • sektion av blommor är ungefär 20 mm;
  • gröna blad;
  • bildandet av vita kronblad;
  • gruppering av blommor på 5-12 bitar per blomställning som utvecklas vid kanterna på bördiga skott.

Bärets sektion är cirka 10 mm . Dess rödsvarta yta är blank. Små ben är vanligtvis triangulära i formen. Kumanika är ett bär som är ganska ätbart för människor. Botaniskt nära det kännetecknas mögel av bildandet av krypande skott och frånvaron av avkommor.

Skillnader kommer också till uttryck i det faktum att daggbären ger mer frukt, men är mindre motståndskraftig mot vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utbredning och livsmiljö

Kumanik är vanligt inte bara i Ryssland, utan också i ett antal centraleuropeiska länder, liksom på den skandinaviska halvön . Dess närvaro har upptäckts även på de brittiska öarna. Detta bär växer i nästan alla territorier väster om Ural. Det kringgår dock polarområdena, som ärligt talat olämpliga för klimatet. Den kan främst hittas i torra ljusa skogar som bildas av tall (i ren form eller blandad med lövträd).

Kumanika föredrar något fuktiga sandiga områden … Det kan hittas i flodens slätter och längs myrmossar. Men denna art kommer inte in i våtmarkerna själva. Stora snår är atypiska för kumanik, oftast är dess ansamlingar obetydliga. Det är omöjligt att möta sådana buskar i den riktiga taiga, men ibland finns det där skogen gränsar till vägar eller till och med stora stigar.

Bild
Bild

Recension av de bästa sorterna

Darrow

På grund av den anständiga smaken började en ganska aktiv odling av kulturell kumanik . Och både uppfödarna själva och trädgårdsmästarna uppskattar Darrow -sorten mycket. För honom är bildandet av upprättstående buskar med sträckning av skott upp till 2 m typiskt. Skördetiden kommer på 2 eller 3 säsonger. Sådan kumanik har ett anständigt utbyte.

Hon tål hård kyla .… Detta kräver emellertid en rejäl snö eller ett konstgjort form. Avtäckta buskar på en vinter med lite snö kan lätt frysa över. Till förmån för "Darrow" bevisas av en mycket graciös blomning. Rotsugare rekommenderas för reproduktion.

Plantering är mest lovande i områden som är rika på lös humus.

Bild
Bild

Apache

Denna sort av kumanik är uppfödd i delstaten Arkansas (USA) . Inhemska bönder har fortfarande dåligt studerat det. Växten är känd för att producera välväxande upprättstående buskar. Var och en av dem kan producera upp till 5-9 kg bär. Det har fastställts att Apachen inte har några taggar. Men dess popularitet växer så långsamt, för allt har inte fastställts i praktiken om denna växt.

Sådan kumanik kommer att bära frukt från mitten av juli till början av det senaste decenniet i augusti … Det kan förökas av rotsugare och av skottens toppar. Buskens höjd är vanligtvis upp till 2,5 m. Enstaka exemplar kan dock växa upp till 3 m. Det finns uttalanden om sortens immunitet mot bladrost och andra infektiösa patologier - men det finns fortfarande inte tillräckligt noggrann information om detta.

Bild
Bild

Loughton

Denna typ av kumanik behöver extra noggrann hantering . Det kommer att hålla längre än andra alternativ. Den höga kvaliteten på bären och deras överflöd kompenserar dock för denna nackdel. Buskarnas höjd varierar från 2 till 2,5 m. Massan av ett enda bär är 4 g.

Att transportera den skördade grödan är lätt. Stora tjocka taggar utvecklas på skotten. Samlingen kan vara 8 eller till och med 10 kg per 1 buske. Det kommer att vara möjligt att ta bort frukterna fram till slutet av augusti. Frostmotståndet är lågt, frysning är möjlig även vid temperaturer på cirka -20 grader.

Bild
Bild

Kille

Detta är en av de mest lovande sorterna av kumanik … Det började odlas i stora mängder först 2006. Raka skott kan växa upp till 3 m. Det är absolut omöjligt att göra utan att skära "Guy" -fransarna. Trots bärens lilla storlek är de attraktiva på grund av kombinationen av blå-svart färg och en extra lite syrlig smak.

Gaya -frukter är rika på vitaminer och mineraler. Bären är måttligt hårda och lämpliga för kort till medellång transport. Du kan förbättra smakrikedomen genom att plantera en gröda på soliga platser. Officiellt förklarade möjligheten att samla från 1 buske till 17 kg frukt. Det är sant att detta kommer att kräva lite ansträngning.

Bild
Bild

Kan du växa och hur gör du det?

Att odla kumanik är fullt möjligt - och det är ännu mer attraktivt än den klassiska björnbären . Denna växt kännetecknas av en expanderad sammansättning av frukter, därför är den mer användbar för människokroppen. Man måste komma ihåg att kumanika älskar fukt. Det är mycket viktigt för henne att fukta jorden, hålla vatten i den med hjälp av naturlig mulch eller agrofibre. Skuggning rekommenderas på södra och västra sidan. Dyrkning i full nyans är dock kontraindicerat.

Stammarna på denna växt är upprätt, men ett strumpeband behövs fortfarande. Bär ska inte hålla sig till marken. Vattning och utfodring bör vara aktiv, eftersom rotsystemet absorberar både vatten och näringsämnen rikligt. Under vårmånaderna är det nödvändigt att vattna med en vattenlösning av urea och ett komplex av spårämnen. Sedan, var 14: e dag, används lösningar av träaska och hönsgödsel.

Toppdressing bör fortsätta till slutet av blomningen … Så snart bären börjar bildas är de begränsade till vattning utan att tillsätta näringsämnen. Efter att ha skördat är det värt att omedelbart klippa ut skotten som slutat bära frukt. Detta gör det möjligt för anläggningen att omdirigera sina krafter till utvecklingen av ersättningsskott nästa år. Höstmatning av kumanik krävs.

I början av växtsäsongen måste du nypa toppen av buskarna. Detta aktiverar tillväxten av sidoskott. Beskärning sker vanligtvis på hösten. Men om det behövs kan bönder göra det både på sommaren och till och med på våren. I slutet av säsongen är det nödvändigt att bli av med alla grenar som påverkas av olika sjukdomar. Skott normaliseras i slutet av maj eller i början av juni.

Bild
Bild

Man bör komma ihåg att kumanika lider mycket av torka. Med brist på vatten kan det till och med dö snabbt.

Det är nödvändigt att hålla ett avstånd på cirka 1 m mellan enskilda buskar. Det rekommenderade radavståndet är 1,5-2 m. Planteringsgropar bör ha ett djup av cirka 0,5 m, bredden är exakt densamma. Efter rotning bör plantor mullas:

  • humus;
  • gödsel;
  • kompost.

Reproduktion med apikala lager är det bästa alternativet. De kan erhållas genom att böja en årlig skott till marken och fylla den med jord i ett fast tillstånd. Du kan förvänta dig att rötterna kommer ut om 42-56 dagar . Transplantation av sådana plantor till en permanent plats utförs på våren nästa år.

Ibland, på grund av den lilla storleken på sajten, är det svårt att rota på själva fotograferingen. Då måste du rota kumanik i krukor. Horisontell rotning genom skiktning är också ett bra alternativ. Skott placeras i grävda skyttegravar och täcks med jord så att endast topparna sticker utåt. Lager måste vattnas under hela sommaren, nästa höst ger de rötter och är redo för plantering.

Rekommenderad: