Spaljé För Björnbär (43 Foton): Hur Man Gör Dem Själv? Bärbär Av Björnbär, Mått Och Ritningar Av Strukturer, Höjden På Spaljéerna I Landet Och Odlingen Av Björnbär På Dem

Innehållsförteckning:

Video: Spaljé För Björnbär (43 Foton): Hur Man Gör Dem Själv? Bärbär Av Björnbär, Mått Och Ritningar Av Strukturer, Höjden På Spaljéerna I Landet Och Odlingen Av Björnbär På Dem

Video: Spaljé För Björnbär (43 Foton): Hur Man Gör Dem Själv? Bärbär Av Björnbär, Mått Och Ritningar Av Strukturer, Höjden På Spaljéerna I Landet Och Odlingen Av Björnbär På Dem
Video: How to Trellis Blackberries | 2 Wire Trellis for Blackberry, Raspberries, Boysenberries, etc 2024, Maj
Spaljé För Björnbär (43 Foton): Hur Man Gör Dem Själv? Bärbär Av Björnbär, Mått Och Ritningar Av Strukturer, Höjden På Spaljéerna I Landet Och Odlingen Av Björnbär På Dem
Spaljé För Björnbär (43 Foton): Hur Man Gör Dem Själv? Bärbär Av Björnbär, Mått Och Ritningar Av Strukturer, Höjden På Spaljéerna I Landet Och Odlingen Av Björnbär På Dem
Anonim

Erfarna trädgårdsmästare vet att vattning och värme inte kan användas för att uppnå högre avkastning. I lager har var och en av dem alltid några knep för att förbättra grödans kvalitet och kvantitet. Dessa tekniker inkluderar installation av spaljéer på sängarna - kulturstödjande strukturer som inte tillåter skott av mycket igenväxta växter (björnbär, gurkor, tomater) att ligga på marken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Om grönsaker med en stark skal kan klara sig inte en spaljé, är björnbär, precis som andra klätterbär, mer än nödvändigt. Faktum är att bärens känsliga hud, i kontakt med marken, snabbt börjar ruttna. De blir orsaken till ansamlingen av insekter som lever i marken, som snabbt byter till andra frukter.

Dessutom klänger grenarna som liknar lianor fast vid varandra och skapar ett ganska starkt gäng som inte släpper igenom ljus till frukterna. Detta bromsar mognadsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsmästare identifierade följande fördelar med att använda en spaljé i landet:

  • förenklar vård och skörd, vatten vid bevattning går direkt till roten, ogräs och torra grenar syns tydligt, det är lättare att beskära busken;
  • låter dig förhindra ruttning av rotsystemet och frukterna;
  • om det finns behov av toppdressing eller jordbearbetning, når gödningsmedlet sitt avsedda syfte, de upphöjda grenarna gör att du enkelt kan köra;
  • närvaron av spaljéer i sängarna med björnbär gör att kulturen inte kan växa kaotiskt, utan strikt i rader;
  • sängar med bundna buskar ser alltid mer estetiskt tilltalande ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Det ska noteras att gobelänger kan tillverkas på fabriken, eller du kan göra dem själv . Men när du väljer en enhet rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att inte vägledas av detta, utan att bygga på storleken på bärplantagen. I små områden rekommenderas att använda enkelspåriga spaljéer, och på stora gårdsodlingar kommer tvåfeliga spaljedesigner att vara lämpliga.

Och bara i de norra regionerna krävs installation av en roterande modell, vilket beror på klimatförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enfilig

Det finns många varianter av enkelremsväggar: fläktformade, raka horisontella eller lutande, välvda och många andra. Särdragen hos varje presenterad sort är inte så mycket i praktisk mening, så mycket i en estetisk funktion (de är uppförda främst för en vacker design av en trädgårdstomt).

Designen är därför enkel vid behov kan du enkelt göra en spaljé med egna händer . Det är en tråd med flera rader som sträcks mellan stolparna i ett plan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåvägs

De tvåfeliga spaljéerna, i motsats till enfilig, har 2 parallella plan med flera rader representerade av tråd. Denna modell tillåter inte bara att stödja hängande grenar, utan också för att förbättra buskens bildning. Den första linoraden (tråd) dras på ett avstånd av 50 cm från marken, och den sista - på en höjd av 2 meter från marken.

Denna typ av spaljé har också flera alternativ för att skapa. Bara detta är främst inte en dekorativ design av trädgården, utan en sort som kan hålla starka buskar, vilket leder dem för att förenkla skörden till höger och vänster.

Av denna anledning kan tvåfeliga spaljéer vara T-, V-, Y-formade, som inte bara skiljer sig i tillverkningens komplexitet utan också i kvaliteten på stödfunktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det enklaste sättet är att göra en T-formad version, som är en pelare, en tvärstång spikas på den så att hela strukturen liknar bokstaven "T " … Om så önskas kan sådana tvärstänger placeras upp till 3 bitar. Längden på varje övre tvärstång kommer att vara mer än den föregående med en halv meter (längden på den kortaste nedre tvärstången är 0,5 m). Detta gör det möjligt, utan att ändra designen, att binda upp busken i olika steg: de nedre är avsedda för något igenvuxna buskar, de mellersta för något igenvuxna och de fluffiga sidoskotten är fästa på den översta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är svårare att göra en V-formad modell än en T-formad, eftersom det kommer att krävas en ansträngning att skära 2-meters balkar i en viss vinkel för anslutning.

Men tack vare sådana modeller kommer avkastningen att bli högre, eftersom busken ligger jämnt till höger och vänster. På grund av detta mottar dess centrala del en jämn mängd ljus och värme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den svåraste Y-formade modellen att tillverka kan vara rörlig och fixerad … Tillverkningen av en mobilversion beror på dess användning i de norra delarna av landet, där kulturen måste täckas väl för vintern.

Modellen är en huvudpelare, till vilken, på ett avstånd av 1 m från marken, sidotvärbalkar är fästa i olika riktningar. Om vi talar om en rörlig struktur, tack vare den gångjärnsfästen rör sig dessa steg. Den rörliga mekanismen gör att den nödvändiga tvärstången med en bussning hängande från den kan sänkas till marken närmare vintern. På marken är kulturen täckt med trasor, och i denna position möter den vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Hemmagjord och fabriks spaljé för björnbär har nästan samma dimensioner, som bestäms av buskens genomsnittliga tillåtna längd och bredd.

Dessutom beror konstruktionens höjd på skördenas bekvämlighet. Det är önskvärt att det inte överstiger 2 meter . Amatörträdgårdsmästare rekommenderar att orientera höjden till en persons tillväxt, vilket gör att du snabbt och bekvämt kan skörda.

Om spaljén är för låg, kommer det mesta av busken att hänga ner och skapa skugga. Om det görs för högt kommer det att orsaka besvär när man plockar bär.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller längden på de T-formade modellerna, enligt ovan, kan indikatorn vara lika med 0,5, 1, 1, 5 m. Längden på de V-formade och Y-formade modellerna är 2 m och avståndet mellan de är 90 cm …

Detta är de indikatorer som bestäms över tid av specialister .… Tack vare de presenterade siffrorna kan björnbärsbuskar fixeras ordentligt på alla sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Fabrikstapeter är ofta tillverkade av polymermaterial, vilket gör dem immuna mot fukt, sol och plötsliga temperaturförändringar. För att göra en hemgjord enhet samma osårbar kan du använda plaströr, bitar av PVC-paneler och andra improviserade medel av polypropen för tillverkning.

För metallmodeller behöver du beslag, en metallsåg och i vissa fall en svetsmaskin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träspaljéer är de enklaste att göra . Dessutom anses metoden vara mindre kostsam, eftersom flera onödiga stänger och skenor, liksom spikar med en hammare, alltid kommer att finnas i landet.

Tråd eller rep används som fästelement. Men i trämodeller kan den ersättas med tvärstänger av tunna lameller.

När du väljer ett material måste du ta hänsyn till att rost snabbt kommer att dyka upp på metallprodukter, och enheter av trä utsätts för förfall på grund av väderförhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast är det mest resistenta materialet mot miljöpåverkan , som inte utsätts för negativ påverkan utifrån (om inte ritningen på den kan blekna i solen). Men plast är inte lätt att arbeta med eftersom det går sönder snabbt. Speciellt om du använder stora spikar för anslutningen. Om det inte finns några små spikar eller använda delar som plastmaterial, är det bättre att inte riskera det, utan använd lim för utomhusarbete för att ansluta.

Valet av material är av sekundär betydelse, vilket inte påverkar funktionaliteten, utan enhetens utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Det har redan noterats ovan att det enklaste sättet är att göra en enda remsa spaljé för björnbär med egna händer . Efter att ha bestämt modellen och planerat designdiagrammet korrekt kan du börja rita enkla ritningar för att beräkna den erforderliga mängden material. För tillverkning behöver du pelare med en höjd av minst 3 m (de kan vara av trä eller metall) och tråd med en tjocklek på 4 till 6 mm.

För att installera pelarna grävs gropar på cirka en meter djupt längs sängkanterna (om jorden inte är lerig är ett djup på en halv meter tillåtet). Om sängen är för lång, bryter vi den i likvärdiga segment. Det är viktigt att avståndet mellan stolparna är 5 till 6 m, men inte mer, annars sjunker tråden.

Bild
Bild
Bild
Bild

För bättre stabilitet placeras pelarna i mitten av gropen och täcks med spillror eller grus med jord, varefter du måste komprimera allt väl. Om jorden har ett överskott av sand, vilket gör att den lossnar, rekommenderas det att fylla pelarna med cementbruk.

Nyligen har en enda remsa spaljé blivit populär, gjord av plaströr som används för uppvärmning i en lägenhet. Om du köper det erforderliga antalet rör och hörnfogar som säljs med dem kan du bygga en enradig spaljé utan att använda en hammare med spik och lim.

Den enda nackdelen med denna design är det höga priset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blackberry strumpeband

Eftersom strumpeband påverkar buskens bildande och underhåll, måste du knyta det korrekt för att förenkla odlingen och få ett högre utbyte. Det rekommenderas att bilda de planterade buskarna på en fläktformad spaljé och plantera dem på ett avstånd av 2 m från varandra.

Med ytterligare vård av grödan , kom ihåg att det finns 3 sätt att binda.

  • Väva … Med ett sådant strumpeband läggs skotten, sammanflätade, på 3 nivåer. Efter det flyttar vi tillväxten åt sidan och lägger den på den fjärde nivån.
  • Fläktstrumpa (gäller grödor från ett år och uppåt). Dess väsen ligger i det faktum att förra årets skott, som lagts i form av en fläkt, är fästa på de tre första raderna och den fjärde raden är avsatt för nya skott.
  • Ensidig lutning … Förra årets skott, som i fallet med fläktstrumpan, fästs på de tre första nivåerna, och de unga skotten skickas till andra sidan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är nödvändigt att binda, och inte sammanflätas, rekommenderas det inte att använda hårda eller för tunna trådar (fiskesnör eller nylon), eftersom de kan orsaka nedskärningar.

Rekommenderad: