Blackberry-liknande Bär: Svart Giftig Blomma Och Långa Mullbär, Andra Växter Som Björnbär

Innehållsförteckning:

Video: Blackberry-liknande Bär: Svart Giftig Blomma Och Långa Mullbär, Andra Växter Som Björnbär

Video: Blackberry-liknande Bär: Svart Giftig Blomma Och Långa Mullbär, Andra Växter Som Björnbär
Video: Skördar björnbär i mitt tunnelväxthus 2024, April
Blackberry-liknande Bär: Svart Giftig Blomma Och Långa Mullbär, Andra Växter Som Björnbär
Blackberry-liknande Bär: Svart Giftig Blomma Och Långa Mullbär, Andra Växter Som Björnbär
Anonim

Det finns många bär och buskar som liknar björnbär: de har samma blåsvarta färg, form, storlek och ibland blommor. Allt detta vilseleder och förvirrar ofta människor. I denna artikel kommer vi att analysera i detalj vilka bär som liknar björnbär och hur de skiljer sig från det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Black Raspberry Review

Cumberland

En ganska gammal sort av bär som föddes mot slutet av 1800 -talet av Miller i Amerika . Det spred sig mycket snabbt över europeiska territorier. För närvarande finns Cumberland ofta i trädgårdarna i vårt land, vilket förklaras av dess frostbeständighet: busken av denna växt tål till och med temperaturer på -30 grader.

Själva busken växer som regel kraftfull och har långa skott på vilka törnen ligger . Det växer som ett halvt krypande björnbär: först är skotten upprätt, men efter att ha börjat växa böjer de sig i en båge. Dessutom har växten förmågan att "röra sig" på platsen, eftersom dess toppar, vidrör marken, slår rot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om frukterna av Cumberland, så är de inte stora i storlek, och plantans fruktbarhet kan knappast kallas hög . Ett särdrag hos dess bär kan betraktas som en hög densitet, vilket gör att de kan lagras under lång tid och överföra transport utan problem.

Denna sort har andra funktioner som skiljer den från björnbär . Så under höstperioden ser Cumberland väldigt dekorativ ut: dess skott blir gråblå, vilket ser exotiskt och vackert ut. Det är av denna anledning som denna växt ofta används för att skapa häckar. En sådan häck kommer inte bara att se vacker ut, men kommer också att bli ett bra, och viktigast av allt, pålitligt skydd för din webbplats - detta kommer att underlättas av många törnen, vilket kommer att vara mycket svårt att klättra igenom.

Bild
Bild

Glödande kol

Och denna mitten av tidiga sort föddes av ryska forskare från Sibirien relativt nyligen, men har redan blivit utbredd.

Det rekommenderas särskilt att odla på marker som sträcker sig från Ural till Fjärran Östern.

Denna sort är frostbeständig och tål olika sjukdomar, varför många föredrar den.

Raspberry Ember, till skillnad från det redan nämnda Cumberland, skiljer sig i den mindre storleken på sin buske . Det finns betydligt färre taggar i skotten på en sådan växt, men själva skotten kan tillskrivas den halvkrypande typen. De är vanligtvis cirka 230 centimeter långa. Färgen på sådana fransar, om de är årliga, är grön, med en blåaktig blomma. Biennala fransar har en brunaktig nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om frukterna av denna sort, skiljer de sig inte i stor storlek . Som regel når deras vikt knappt 2 gram.

Men buskens bördighet är ganska bra, särskilt om det gynnas tillväxt och utveckling. Så en buske kan ge cirka 8 kilo bär.

Förresten, svart hallon har också andra funktioner . Så, bär är helt oattraktiva för fåglar. Vanligtvis flockar fåglar till frukter av ljusa nyanser: gul eller röd. De ignorerar svarta bär.

Bild
Bild

Beskrivning av mullbär

Mullbär är en välkänd lång svart eller vit bär som liknar en björnbär i sitt utseende för många. Detta bär är frukten av ett flerårigt mullbärsträd, som växer naturligt, kan bli upp till 20 meter, har flera tjocka stammar och kan bära frukt i upp till 200 år . Under konstgjorda förhållanden når trädet inte mer än 4 meter. Samtidigt växer mullbär uteslutande i de södra regionerna, där ett varmt klimat råder. I vårt land kan det ofta hittas i norra Kaukasus och nedre Volga -regionen. Ibland kan växten ses i mittfältet, och ofta växer den vilt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många kallar Mulberry bara "tyutina" eller "mulberry", anledningen till detta är trädet som de växer på.

Svart mullbär liknar björnbär bara i bär . Likheterna påverkar bara fruktens form och färg. Annars är de helt olika. Mullbär har många särdrag: dess bär är vanligtvis långa, cirka 5, 5 centimeter, mycket söta, har en ovanlig lukt, och efter dem kvarstår en konstig eftersmak. Björnbär, å andra sidan, tenderar att vara surare. Dessutom växer de på en buske, och inte på ett träd, som Mulberry. Det är därför det helt enkelt är omöjligt att förvirra dessa två växter.

Dessutom, mullbär bär används aktivt i folkmedicin . De hjälper till att bota sjukdomar som halsont och stomatit.

Mullbärsblad är också användbara: en tinktur av dem kan sänka blodtrycket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en annan sort av denna Mulberry, som kallas Darkie . Det är mer lämpligt för klimatet i den centrala delen av landet. Detta beror på att anläggningen har en hög grad av anpassning till låga temperaturer och kort sommar. Dessutom är den mörkhåriga kvinnan benägen att fly, vilket gör att hon snabbt kan återhämta sig om hennes skott är frusna.

Men om frosten är alltför svår och håller länge, kan detta fortfarande påverka växtens avkastning avsevärt, och inte på det bästa sättet - på grund av detta måste den mörka skyddas av ett skydd.

Om vi pratar om bären av denna sort, då är de i regel cirka 3 centimeter långa, mognar tidigt och har en behaglig syrlig smak. Du kan prova dem redan i juni.

Bild
Bild

Andra bär

Björnbär kan förväxlas med andra bär. Några av dem är giftiga och utgör en fara för människor.

Så, en flerårig växt som heter Lakonos är giftig . Den har amerikanska rötter och finns sällan på våra breddgrader. Växten i sig har liten likhet med en björnbär: den har tjocka stjälkar som kan nå upp till 150 centimeter i höjd, och i slutet av våren har den upprätt stammar med grönrosa blommor som utåt liknar hyacint. Sammansatta frukter av Lakonos ser väldigt exotiska ut, de har segmenterade svarta frukter, som ligger på långsträckta "öron". Så de har bara likheter med björnbär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lakonos bär mognar i slutet av augusti. Under denna period ändrar fertiliteten sin färg till rödaktig. Mot bakgrunden av denna nyans ser små svarta frukter väldigt catchy och spektakulära ut, vilket lockar många uppmärksamhet.

Att äta sådana bär är dock starkt avskräckt, särskilt när det gäller små barn och gravida kvinnor. Andra bör inte heller njuta av Lakonos frukter, eftersom de kan orsaka allvarliga hjärtrytmstörningar.

Bild
Bild

Det är intressant att denna växt, trots sin toxicitet, ofta används inom folkmedicin, och både frukterna av Lakonos och dess rötter är inblandade . Det senare hjälper särskilt till att hantera reumatism. Valet av rötter för att skapa ett läkemedel måste dock närmar sig noggrant, med stor uppmärksamhet på frakturens färg.

För medicinska ändamål är det tillåtet att använda uteslutande vita rötter. Om en röd färg är synlig på deras fraktur, rekommenderas sådana rötter inte att användas för medicin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns andra bär som liknar björnbär . Till exempel ezhemalina, som nu är särskilt vanligt i sommarstugor. De mest populära är följande sorter av Yezhemalina: Loganberry, Michurinsky Progress och Tayberry. Men alla skiljer sig inte mycket från björnbär, eftersom de är en produkt av hybridisering.

Rekommenderad: