Blackberry (29 Bilder): Hur Ser Ett Bär Ut? Hur Växer Busken? Egenskaper Och Fruktslag. Bushiga Björnbär Och Andra Typer Av Buskar. Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Video: Blackberry (29 Bilder): Hur Ser Ett Bär Ut? Hur Växer Busken? Egenskaper Och Fruktslag. Bushiga Björnbär Och Andra Typer Av Buskar. Vad Det är?

Video: Blackberry (29 Bilder): Hur Ser Ett Bär Ut? Hur Växer Busken? Egenskaper Och Fruktslag. Bushiga Björnbär Och Andra Typer Av Buskar. Vad Det är?
Video: Growing Blackberries In Containers - The Complete Guide To Growing Blackberry 2024, April
Blackberry (29 Bilder): Hur Ser Ett Bär Ut? Hur Växer Busken? Egenskaper Och Fruktslag. Bushiga Björnbär Och Andra Typer Av Buskar. Vad Det är?
Blackberry (29 Bilder): Hur Ser Ett Bär Ut? Hur Växer Busken? Egenskaper Och Fruktslag. Bushiga Björnbär Och Andra Typer Av Buskar. Vad Det är?
Anonim

Bekanta dig med allt du behöver veta om en björnbär, du måste ta reda på hur ett bär ser ut, hur en buske växer. Annan viktig information är egenskaperna och typen av frukt, liksom vad det är - buskbjörnbär och andra typer av buskar.

Bild
Bild

Vad det är?

Blackberry är en speciell undersläkt i släktet Rubus från Pink -familjen, vilket betyder biologisk affinitet till jordgubbe, äpple, persika, bergaska och plommon. Det är värt att överväga att i Ryssland brukar nonspecialister vanligtvis kalla två arter av denna undersläkt björnbär - grå och buskiga björnbär, andra sorter är mindre kända . Bären i denna fruktande representant för floran är färgad i en mörklila ton. Vissa typer har frukter med en karakteristisk blåaktig blomma. Botaniska beskrivningar indikerar att detta inte är en buske, utan en dvärgbuske.

Det biologiska förhållandet med ros och nypon bekräftas av förekomsten av karakteristiska taggar.

Ett så sofistikerat försvarssystem täcker både stjälkar och skott. Bladet, beroende på den specifika arten, kan skilja sig - en björnbär med 3, 5 eller 7 blad på en gemensam bladblad är känd. I områden med ett särskilt gynnsamt klimat är det troligt att täta, bokstavligen ogenomträngliga björnbärstrumpor ser ut.

Som redan nämnts är livsformen för denna växt en halvbuske . Exemplar beskrivs som växte upp till 2 m i höjd och upp till 5 m i bredd. Den typiska egenskapen är en tvåårig utvecklingscykel (som hallon). Reparerade sorter kan dock redan ge en skörd för ung tillväxt. Stammar kommer i både rena gröna och lila färger.

Bild
Bild

För att bättre föreställa dig hur en björnbär ser ut måste du ta hänsyn till andra viktiga parametrar:

  • krypande eller upprättade skott;
  • stark överväxt;
  • ljusare färg på ung tillväxt;
  • blommar under den första tredjedelen av sommaren (när björnbärsdvärgbuskar blommar, är de täckta med stora vita eller blekrosa blommor, runt vilka det finns gröna blad);
  • enligt egenskaperna tillhör frukterna kategorin polystyren eller polyfrö -druvor (deras definition som bär är villkorad och är mer av en trädgårdsodling och kulinarisk, snarare än botanisk);

  • mogna frukter kan färgas vitt, svart, rött, mörkgult, men andra färgstadier passerar under mognadsprocessen;
  • björnbär kännetecknas av en söt och syrlig smak och massiv saftighet av fruktköttet.
Bild
Bild

Indelningen i daggdroppe, kumanika, standardformer är bara viktig för trädgårdsmästare och förtjänar en separat analys. Under tiden är det vettigt att helt enkelt fixa att en sådan uppdelning finns. Björnbär har ingen frukt. Rotsystemet för denna art är lika grenat som hallon. Men den kan tränga in på stora djup.

Denna art växer nästan överallt i det norra halvklotets vida. Den vanliga björnbären finns i nordvästra och centrala Europa. Och även hennes buskar hittas:

  • i Kaukasus;
  • i Mindre Asien;
  • i Kazakstan och andra centralasiatiska länder;
  • i Iran.

Naturligtvis växer den i Ryssland. Det är omöjligt att träffa henne utom i norra tundran, torra stäpper och på höglandet. En sådan buske föredrar tydligt skogsområden. Du kan se honom både på de soldränkta ängarna och i täta snår.

Även översvämmade ängar är en favoritdel av denna växts sortiment.

Bild
Bild

Populära arter och sorter

Visleaf

Denna sort är en lövfällande buske. Längden på dess fransar kan nå 3 m. Bladen bildas av 3-5 broschyrer av ovoid eller ovovat typ. Ovanifrån är de mörkgröna i färgen, underifrån är de pubescenta med vit hög. Blackberry tros vara infödd till Medelhavsområdet.

Bild
Bild

Jätte

Du kan träffa en liknande kultur i Armenien och i norra Kaukasus. Det användes ursprungligen bara i konstgjorda planteringar . Men sedan gjorde den överdrivna mängden törnen sitt jobb - och den gigantiska björnbären ersattes av de mindre taggiga sorterna.

Idag har denna art inget praktiskt värde och finns bara i vilt tillstånd.

Bild
Bild

Vanlig

Detta är bara hennes väldigt ofta kallade daggdroppe. Den kännetecknas av långa och tunna skott som slår rot utan ansträngning utifrån . Ofta i källor kallas denna art också för en grå björnbär. Skotten når ibland 4 m i längd, och de sprider sig längs marken. Buskens höjd överstiger sällan 0,5 m, men i bredd sprider den sig mycket imponerande.

Bild
Bild

Dela

Dess kantiga, robusta stjälk är mycket tjock. Längden på denna stjälk varierar från 1, 2 till 3 m. Traditionellt, för björnbär, bildas lövverk av 3-5 blad. Var och en av dessa broschyrer är uppdelad i en massa ojämna fragment. Det exakta ursprunget för den delade sorten har ännu inte fastställts.

Det är bara klart att det uppstod som ett resultat av någon form av mutation på 1700 -talet och inte hade träffats förrän i det ögonblicket.

Bild
Bild

Vikta

Stammen på en sådan björnbär är täckt med böjda gula taggar (även om de ibland kan vara crimson). Vita blommor inkluderar en kalyx av gråaktiga blad. Broschyrerna som bildar bladen överlappar ofta . Som före de listade grupperna bildar denna sort svarta bär. Den vikta arten finns bara i den europeiska delen av Ryssland; den korsar inte Ural.

Bild
Bild

Sizaya

Dess höjd sträcker sig från 50 till 150 cm. Frukterna bildas av svarta druvor, inhöljda i en blåaktig blomma. I naturen växer den både i vanliga skogstjockar och i raviner längs flodstränder. Björnbären är saftiga, men enligt den gastronomiska uppskattningen är de sämre än andra sorter.

Ekonomiskt täcks denna nackdel av utmärkta mellande egenskaper.

Bild
Bild

Buskig

Det kallas också tät björnbär, men det vanligaste namnet är kumanik. Denna sort kännetecknas av sällsynta raka taggar. Du kan se kumanik både längs floder och längs motorvägar. Den norra gränsen för artens livsmiljö når Skandinavien (utomlands) . I de inhemska öppna utrymmena täcker dess område även en del av Arkhangelsk -regionen.

Bild
Bild

Upprätt

Många källor indikerar att detta är detsamma som kumanika. Stammarna av upprättstående björnbär, som namnet antyder, är upprätt eller hängande något. Antalet taggar är vanligtvis stort. Biologiskt och strukturellt liknar denna art delvis hallon . Självpollinering är typisk för honom, vilket är mycket populärt bland de allra flesta trädgårdsmästare.

Bild
Bild

Efter att ha bekantat dig med de viktigaste arterna i detta underläge kan du fortsätta studera de bästa sorterna. Det finns kända från 100 till 200 sorter . Men även med en minimal uppskattning är det nödvändigt med någon form av val. Det bör förstås att uppfödarnas prioriteringar har förändrats över tiden. Om de tidigare försökte få storfruktiga frostresistenta prover, nu arbetar de på tidpunkten för att nå mognad och kämpar mot törnen.

" Natchez" tillhör gruppen upprätt och kan producera bär upp till 10 gram . Den har inte taggar, och det är möjligt att skörda i juni under normala förhållanden. Astringent sötma är en karakteristisk egenskap hos sorten.

En sådan växt kan överleva kallt ner till -15 grader. Därför, även i Svarta havszonen, är dess odling utan skydd omöjligt.

Bild
Bild

Giant -sorten är också populär . Det väljs till och med allt mer för industriell odling. Frukterna av "Giant" är inte bara välsmakande, utan också mycket täta. Kallt motstånd - genomsnittligt. Växten övervintrar enkelt med lätt lock.

Bild
Bild

Osage anses vara den mest utsökta i smaken . Men man måste komma ihåg att den inte är bördig nog, och ingen jordbruksteknik tillåter att samla mer än 4 kg bär från 1 buske. Växter saknar törnen, kan nå 2 m. Bär är något mellan en oval och en cirkel, har en genomsnittlig storlek.

På grund av dess låga frostbeständighet är det svårt att räkna med otäckt odling även i de södra delarna av Ryssland.

Bild
Bild

Bland de sena sorterna kan man skilja "Texas" av den legendariska Michurin . Utifrån och i smak är det väldigt nära ett enkelt hallon. "Texas" producerar högutvecklade krypande buskar med flexibla skott. Den odlas främst på spaljéer.

Bild
Bild

Det är lämpligt att slutföra granskningen av den nya Nya Zeeland -versionen av Karaka Black . Sorten är en av de tidiga klättrande björnbären. De långsträckta bären väger 8-10 gram. En sötsur ensemble är typisk för dem.

"Karaka Black" kan bära frukt i upp till 60 dagar och ge upp till 15 kg skörd under denna tid.

Bild
Bild

Landning

Tiden för att plantera björnbär kommer vanligtvis under det sista decenniet i april eller den första veckan i maj. Huvudkriteriet är inte kalendern, utan jordens uppvärmning . Denna växt behöver starkt solljus. Marken måste vara noggrant dränerad, bestående av lera och sandig lera. Områden med svag syra passar bäst.

Plantering av björnbär kan utföras både på våren och under höstmånaderna . Först och främst, när du väljer specifika datum, är det nödvändigt att ta hänsyn till regionens klimatfunktioner och den långsiktiga väderprognosen. Under normala förhållanden ger smältvatten och snö tillräcklig jordfuktighet. Därför rekommenderas vattning tidigt på våren endast vid torrhet utan motstycke efter en vinter med lite snö. Blackberry -rötter kommer att utvecklas under vintern, om än långsamt, och redan under nästa säsong kommer busken att visa ett mycket bättre resultat än de nyplanterade proverna.

I söder och i centrala Ryssland är höstplanteringen av björnbärsbuskar optimal . Det är också bra eftersom trädgårdsmästare är fria att välja de bästa plantorna på marknader och plantskolor. I mittfältet måste arbetet slutföras även i det mest gynnsamma vädret under första halvan av november. I regionerna Kaspien, Azov och Svarta havet är avstigning tillåten till mitten av december.

Bild
Bild

Oavsett årstid måste du se till att marken är väl uppvärmd och noggrant förberedd. Annars kommer inte de bästa björnbärsbuskarna att slå rot. I norra Ryssland är plantering på våren mer optimalt än höstens fältarbete. Det är lämpligt att välja platser som är stabilt upplysta men inte blåses av vinden. Björnbär rotar sig inte bra både i mycket torra och i områden som är benägna att stillastående vatten. Avståndet från staket och andra låga hinder bör vara 1 m så att det inte finns någon tjock skugga.

Alla planteringsgropar gödslar:

  • superfosfat (0,15 kg);
  • kompost eller ruttnad gödsel (5 kg);
  • kaliumsalter (0,05 kg).

I vissa fall placeras sapropel i landningshålen. Eventuella torkade rötter måste tas bort. Resten av rötterna skärs in. Rötterna rätas ut, men se till att de inte är böjda.

För att bättre kasta planteringshålet rekommenderas att göra en cirkelformad fåra. Knoppen förblir 2-4 cm under marknivån.

Bild
Bild

Vård

Vanligtvis läggs björnbär på rekvisita med egna händer. Det bästa alternativet för rekvisita är traditionellt en spaljé. Även om skotten som kryper på marken ibland ser ursprungliga ut, är de faktiskt ständigt hotade av infektion . En tråd dras mellan stolparna och delar av anläggningen fixeras på den. Förutom enkla spaljéer kan du använda valv och pergolor.

Vattna björnbäret under blomningen och bärläggningen med måtta . I andra perioder måste den bevattnas endast efter behov, eftersom växten tål torra förhållanden. Buskar måste klippas under sommaren, våren och hösten. De styrs här igen, av direkt nödvändighet. I början av växtsäsongen används kvävegödselmedel och under höstmånaderna används fosfor-kaliumblandningar som inte innehåller klor.

Gödsel appliceras årligen. När blomställningar och bär dyker upp är det nödvändigt att lägga kaliumblandningar . Skydd krävs innan vintern börjar. Det bildas på ungefär samma sätt som för hallonbuskar. Att vänja sig vid detta förfarande under hela sommaren hjälper till att förbättra böjningen mot marken.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Upprätta sorter är rotade med toppar eller sidoskott. Remontanta björnbärsbuskar är oftast uppdelade eller uppfödda med rotknoppar . Att använda frön och sticklingar är inte särskilt klokt - båda dessa avelsalternativ är inte tillräckligt produktiva. Användningen av rotsugare är optimal om kulturen växer. Avsättningen av sådana avkommor utförs när de når en höjd av 10 cm, men senast i slutet av juni, så att de grundligt rotar sig och inte drar ut styrka från huvudväxten.

Klättrings- och klättringssorter förökas med den apikala metoden . Buskarnas övre delar är böjda mot jorden under andra halvan av juli. De måste kullas till ett djup av 10-15 cm eller helt enkelt begravas. Röta sker på 20-28 dagar, under samma period kommer unga skott att utvecklas.

För att de ska överleva vintern är de täckta med grangrenar eller lövmaterial.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Rost börjar med små orange prickar. De kommer snabbt att krypa och växa i storlek tills de bildar en helt torkad yta . Berörda buskar behandlas med Bordeaux -vätska eller kopparsulfat. Problematiska grenar och lövverk är begravda till ett djup av minst 15 cm. Det är bättre att göra detta bort från björnbärsbuskar och andra användbara växter.

Septoria är särskilt troligt i fuktigt kallt väder. Det kan utvecklas i början av säsongen, men sjukdomen kommer att vara särskilt uttalad i slutet av sommaren. Alla sjuka blad och skott måste klippas av. Förebyggande - behandling med Bordeaux -vätska innan lövverket löser sig. Björnbär kan också drabbas av:

  • antraknos;
  • grå röta;
  • fylostiktos;
  • lila och ringformig spotting;
  • lockighet;
  • gult nät;
  • bladlöss;
  • nematoder;
  • rot- och stamcancer;
  • Björn;
  • Majbagge;
  • hallonbladsåg;
  • spindelmider och hallonhåriga kvalster;
  • tillverkning av hallonmutter;
  • färgbagge.
Bild
Bild
Bild
Bild

Produktivitet och skörd

På samma område kan björnbär skördas 3 eller 4 gånger mer än hallon. Den potentiella produktiviteten för odling av planteringar uppskattas till 20 ton per hektar . Men i skogsförhållanden blir det naturligtvis betydligt lägre. Det är känt från praxis att effektiviteten hos ett antal sorter ligger i intervallet från 16 till 28 ton per 1 ha. Eftersom växten kännetecknas av ojämn mognad av skörden, skördas den i flera steg, med fokus på bärens faktiska beredskap.

Säljare av björnbärplantor betonar ofta att växterna förmodligen kan producera över 70-100 kg frukt per 1 buske . Det finns också indikationer på att en skörd från en växt ger ett avkastning på 2-3 kg. Sådana uttalanden är uppriktigt sagt tveksamma, och det är mycket mer korrekt att utgå från produktivitet inom ett visst område. Med god vård i ett litet trädgårdsområde kan 160-180 kg frukt skördas. Den maximala registrerade siffran är cirka 240 kg, men den uppnås endast i mycket gynnsamma fall. Samlingen från 1 buske på klätterformar är upp till 50-70 kg.

Att bara ta bort bären är inte tillräckligt . För att fortsätta få ett bra resultat krävs att man lossar radavståndet med 5-10 cm. Vattenladdningsbevattning utförs också.

Det är viktigt att förstå att effektiviteten i ett visst fall också starkt beror på vilken sort som används, och på väder- och klimatfaktorer.

Bild
Bild

Valet av en sort, med hänsyn till regionen

För mellanzonen, inklusive Moskva-regionen, är det nödvändigt att ta hänsyn till faktorn för små snöiga vintrar och mindre och mindre stabilt väder, särskilt under lågsäsong. Detta innebär behovet av de mest frostbeständiga sorterna. De bästa kandidaterna är:

  • " Agavam "(resistent mot torka eller överdriven fukt i jorden);
  • " Darrow " (sötsur produktiv sort);
  • " Törnfri " (en mycket söt kultur utan törnen).

Ural- och sibiriska förhållanden dikterar behovet av att använda växter med tidig eller medelhög mognadsperiod.

Bild
Bild

Speciellt tidiga grödor är inte särskilt lämpliga för detta naturområde. Risken för froståterkomst är mycket allvarlig för buskar som blommar i maj och juni. Det rekommenderas att ge företräde åt:

  • "El Dorado";
  • "Snyder";
  • den redan nämnda "Darrow";
  • "Flint" (tål kalla temperaturer ner till -40 grader).

I Fjärran Östern är klimatet generellt sett mildare än i östra Sibirien, men dess instabila natur tvingar definitivt en att förbereda sig för de värsta scenarierna. Förutom de tidigare nämnda "Aghavama" och "Darrow" kan "Blake" anses vara ett bra val här.

Det är en utmärkt mitten av tidig sort med stora bär.

Bild
Bild

En liknande växt är användbar för att bilda häckar. Alternativt kan du överväga:

  • Svart satin;
  • Törnfri;
  • "Riklig";
  • "Ufa";
  • Polär;
  • Gazda.
Bild
Bild

Intressanta fakta

Björnbär är inte bara läckra, utan också hälsosamma. De förser kroppen med en mängd olika vitaminer och mineraler. Kommersiell odling av björnbär utanför Nordamerika finns nästan aldrig; i Ryssland och EU odlas de i trädgårdar och skördas i skogar. Märkligt nog växer denna växt mest i Mexiko.

Andra viktiga och intressanta punkter:

  • björnbär visar sig vara en attraktiv honungsväxt, och honungen visar sig vara särskilt god;
  • denna honung även i forntida egyptisk tid var en del av balsamdroger;
  • en gammal engelsk vidskepelse säger att efter 11 oktober är det oacceptabelt att plocka och äta björnbär;
  • tillsammans med det vanliga kumanik- och dagggräset finns det också övergångs "krypande" sorter;
  • redan för ungefär 2000 år sedan uppskattades plantans medicinska egenskaper;
  • 1964 dök en frimärke med bilden av detta bär upp.

Rekommenderad: