Vad är Skillnaden Mellan En Bult Och En Skruv? Skillnaden Enligt GOST Och Definitionen Av Skruvar Och Bultar, Yttre Skillnader. Hur Skiljer De Sig åt I Syfte?

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan En Bult Och En Skruv? Skillnaden Enligt GOST Och Definitionen Av Skruvar Och Bultar, Yttre Skillnader. Hur Skiljer De Sig åt I Syfte?

Video: Vad är Skillnaden Mellan En Bult Och En Skruv? Skillnaden Enligt GOST Och Definitionen Av Skruvar Och Bultar, Yttre Skillnader. Hur Skiljer De Sig åt I Syfte?
Video: Screw vs Bolt 2024, April
Vad är Skillnaden Mellan En Bult Och En Skruv? Skillnaden Enligt GOST Och Definitionen Av Skruvar Och Bultar, Yttre Skillnader. Hur Skiljer De Sig åt I Syfte?
Vad är Skillnaden Mellan En Bult Och En Skruv? Skillnaden Enligt GOST Och Definitionen Av Skruvar Och Bultar, Yttre Skillnader. Hur Skiljer De Sig åt I Syfte?
Anonim

Skruvkopplingar är mycket populära, särskilt när det gäller att bygga, renovera eller montera möbler. De mest kända representanterna av denna typ är bultar och skruvar, som lätt kan förväxlas med varandra utan att veta om deras egenskaper och individuella egenskaper.

För att enkelt kunna avgöra vilken typ av fästelement du behöver rekommenderas att du bekantar dig med de främsta kännetecknen och användningsområdena för bultar och skruvar.

Bild
Bild

Vad det är?

Innan du börjar identifiera likheter och grundläggande skillnader måste du bekanta dig med egenskaperna och överväga definitionerna av dessa detaljer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bultar

Bultar är fästelement som består av en stång med huvud . Huvudet har en slät yta och en skruvtyp appliceras på den yttre delen av bulten. Oftast har bultens huvud flera kanter, och dess plana yta utesluter användning av skruvmejslar. Det är därför påskruvning utförs endast med skiftnycklar.

Oftast presenteras bultens huvud i form av en sexkant, även om det finns undantag med fyra ytor, men sådana alternativ används snarare som en dekoration, eftersom det inte finns några skiftnycklar av denna typ, och det är snarare svårt att arbeta med dem.

Fästning av bultar utförs oftast genom att ansluta elementbenet med en bricka och en mutter och anses, trots alla nyanser, vara den starkaste och mest pålitliga

Det är också värt att notera att den gängade delen av bultbenet kan ta upp en mindre del av hela utrymmet, och sådana produkter används oftast för att fästa delar av någon struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall används en infästning med ett gängat hål, men här måste du vara särskilt försiktig. Bulten måste passa tätt in i detta hål, vilket betyder att den måste matcha i storlek. Om delen vrider sig och det finns en potentiell risk att glida ut måste du hitta en annan del för fastsättning, annars kan du glömma konstruktionens tillförlitlighet.

Det finns en klassificering av bultar på grund av tillämpningsområdet och deras respektive tillverkning

  • Grov typ av fästelement den appliceras i områden där det inte finns någon hög stressnivå, och tillverkas genom stämpling från en högkolstålslegering. Det är också värt att notera att delen efter tillverkning inte utsätts för ytterligare bearbetning.
  • Till skillnad från det första alternativet typ av fästelement genomgår full bearbetning i tillverkningsprocessen, och metalllegeringen - legerat stål - är av högre kvalitet. Följaktligen tillåter dessa egenskaper att den kan användas i installationsområden med hög belastning.
  • Det vanligaste att använda är halvfärdig typ av infästning , eftersom det är något mellan de två tidigare typerna och mer mångsidigt.

Dess största skillnad ligger i det faktum att bulthuvudet inte utsätts för ytterligare bearbetning under stämpling i enlighet med GOST, i motsats till benet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bultar är märkta på ett visst sätt, med hänsyn till alla befintliga standarder … Produktens huvud är stämplat med data om tillverkaren, materialhållfasthetsklass och tillåten belastning, och i vissa fall indikeras en vänstergänga (eftersom den högra gängan är standard är dess riktning inte angiven).

Om du till exempel ser en stämpel med siffrorna 9.9 bör du veta att en sådan anslutning inte tål en belastning på mer än 9 ton per kvadratcentimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skruvar

Själva namnet på detta element är av tyskt ursprung och tolkas som "carving", vilket direkt indikerar förekomsten av snidade delar för delar av detta slag. Detta element består av ett ben, som har en rund form och en tråd på den yttre delen, liksom ett huvud, på vars övre del det finns en karakteristisk slits. Benet skruvas fast i valfri yta eller motsvarande hål och fixerar därigenom olika delar. Och tråden i skruvhuvudet behövs för att hålla verktyget som underlättar skruvningen av detta fästelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skruvens struktur är ganska monoton, men trots detta kan dess utseende skilja sig åt i vissa parametrar. Till exempel genom benets höjd, kepsens storlek, som också ofta kallas huvudet, eller dess typ. Oftast finns det produkter med vissa huvudformar.

  • Cylindrisk form perfekt för arbete med insexskruvmejslar eller skiftnycklar.
  • Halvklotets form mer lämplig för interaktion med platta och Phillips -skruvmejslar. Vissa huvuden av denna typ är också tillverkade på ett sådant sätt att de är lämpliga för att använda alla skruvmejselverktyg och är universella.
  • Stympad konform den används när det är nödvändigt att utföra någon form av dold typ av arbete. Som regel skruvas ett sådant fästelement in i delkroppen och täcks med ett speciellt lock.

När du arbetar med denna typ av huvud kan du använda både en insexnyckel och olika typer av skruvmejslar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje skruvtyp är också märkt enligt dess parametrar. Till exempel anger en beteckning som ser ut så här - 2x10, att skruven har ett ben, vars diameter är 2 millimeter och trådens längd är 10 millimeter. Tack vare denna typ av märkning, även om det inte finns erfarenhet av byggnadsarbete, kan du enkelt välja skruvar av lämplig storlek, du behöver bara klargöra de initiala parametrarna för delarna som ska fästas.

Skruven fästs på flera sätt

  • Skruvbenet skruvas fast i ett särskilt förberett hål , som är ganska tät och är i nära kontakt med trådarna, eller har en motsvarande intern märkning, som inte tillåter att produkten glider ut och säkert fixar den inuti.
  • Fästning sker med muttrar och brickor . Denna metod används vid fastsättning av flera delar med genomgående hål. För att fixa det måste du först sätta en bricka på skruvbenet och sedan dra åt muttern, som också har en skruvliknande gänga på insidan.
Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste skillnaderna

Så efter att ha övervägt de viktigaste egenskaperna och definitionerna av bultar och skruvar, vi kan börja identifiera särdragen hos dessa produkter.

  • Primärt, de skiljer sig från varandra i sättet att fästa . Skruven, även om den tillåter användning av muttrar, är ändå avsedd att fästas i gängade hål, precis som en bult för anslutning till vissa delar.
  • Oftast vid placering bulten förblir stillastående , och endast den del som interagerar med den kan rullas. Skruven roteras i sin tur helt under placeringen, upp till änden av den gängade anslutningen och helt säkrad.
  • Som tidigare nämnt, när man arbetar med dessa delar används olika verktyg och någon slags universalnyckel eller skruvmejsel , finns tyvärr inte.
  • Skillnaden mellan dessa fästelement ligger också i det faktum att absolut alla typer av bultar är utrustade med ett huvud , vissa dolda skruvar gör det inte.
  • Dessa element skiljer sig också från varandra i det deras huvuden placeras annorlunda när de är fixerade . Bultens huvud förblir alltid på fogytan, medan spiralformad topp blir integrerad med ytan när den skruvas fast i delen.
  • Gängmarkeringarna för dessa element kan också variera något .… Till exempel har ett skruvben en gänga som appliceras överallt, medan en bult bara har en gänga på en viss del. För denna faktor är det mycket lätt att skilja dem från varandra.
  • Dessutom ligger skillnaderna i styrkan i anslutningen med hjälp av dessa fästelement . I beräkningarna för skruvförbindelser beaktas endast de axiella dragbelastningsindikationerna, vilket leder till bristning.

Bultade anslutningar är mer hållbara, eftersom de inte bara tar hänsyn till riskerna för bristning, utan också skjuvningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man välja?

För att förstå vilket fästelement du behöver välja, rekommenderas att du är uppmärksam på området där du ska applicera dem.

Låt oss titta närmare på användningsområdet för bultar

  • Mycket ofta används skruvförband vid tillverkning och montering av möbelutrustning . När du gör dina egna möbler måste du välja bultar på egen hand, men vid köp av färdiga produkter kommer alla komponenter att fästas, liksom de verktyg som behövs för att arbeta med fästelement.
  • Bultar av en viss storlek används aktivt inom maskinteknik , speciellt för vidhäftning av viktiga delar. Tack vare tillförlitligheten hos sådana fästelement råder det ingen tvekan om säkerheten för olika fordons- och andra mobila konstruktioner.
  • Mycket ofta används vissa typer av bultar i förstärkning av murverk och vidhäftningen av maskinernas undervagn till deras huvudram. Sådana bultar kallas ankarbultar och är de största och starkaste av hela sortimentet av denna typ. De kan också ses i installationen av fönster- och dörrkonstruktioner, vid tillverkning av lampor, samt vid installation av undertak och undertak.
  • En annan ovanlig syn - ögonbultar , som har en icke-standardstorlek och omfattning. Saken är att istället för ett huvud har detta fästelement en monteringsring, som tillsammans med sina storskaliga dimensioner gör det möjligt att använda det i fästelement för kablar och kedjor med en lyftmekanism.
  • Man kan inte heller låta bli att nämna användningen av bultfästen. inom medicin till exempel vid tand- eller ortopedisk kirurgi.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller skruvfästningsmetoden används den också aktivt inom vissa områden

  • Avsmalnande tråd på skruvfästen möjliggör användning av delar både med genomgående hål och i blindkonstruktioner. Detta återfinns oftast vid anslutning av möbelelement som inte utsätts för höga belastningar, eftersom tråden annars kan deformeras och strukturen kollapsar.
  • Platt ände bultar gör det möjligt att använda dem inom industri och jordbruk, men med en varning - de kan inte skruvas fast även i den minsta lutningsvinkeln, eftersom fästelementets tillförlitlighet säkerställs endast på grund av det vinkelräta arrangemanget.
  • Dolda huvudskruvar används vid montering av möbler, eller snarare, när du ansluter flera trädelar med en platt form. Det är vid användning av denna typ av infästning att strukturen kan tillhandahållas inte bara med tillförlitlighet, utan också med ett attraktivt utseende.
  • Skruvar används också hårt inom maskinteknik, utför olika funktioner .

Rekommenderad: