Hur Beskärs Björnbär På Hösten? Korrekt Höstbeskärning För Vintern För Nybörjare. Behöver Trädgårdsbjörnbär Det? Uppföljningsvård

Innehållsförteckning:

Video: Hur Beskärs Björnbär På Hösten? Korrekt Höstbeskärning För Vintern För Nybörjare. Behöver Trädgårdsbjörnbär Det? Uppföljningsvård

Video: Hur Beskärs Björnbär På Hösten? Korrekt Höstbeskärning För Vintern För Nybörjare. Behöver Trädgårdsbjörnbär Det? Uppföljningsvård
Video: Björnbärspelare - Trädgårdshacks med GardenR 2024, April
Hur Beskärs Björnbär På Hösten? Korrekt Höstbeskärning För Vintern För Nybörjare. Behöver Trädgårdsbjörnbär Det? Uppföljningsvård
Hur Beskärs Björnbär På Hösten? Korrekt Höstbeskärning För Vintern För Nybörjare. Behöver Trädgårdsbjörnbär Det? Uppföljningsvård
Anonim

Björnbär är en kräsen bär som kräver noggrant underhåll. Hon klarar inte av den hårda vinterkylan på egen hand. För att njuta av sina saftiga frukter på sommaren måste du lära dig reglerna för beskärning av buskar.

Bild
Bild

Behovet av beskärning

Trädgårdskulturen lever inte länge. Under det första året växer det och lägger framtida fruktknoppar, i det andra visas de första blommorna på grenarna, och av dem bär redan . Under det tredje året blir stjälkarna som burit frukt en extra börda för kulturen och suger ut all energi och näring från den. Efter att ha blivit av med onödig ballast, riktar rotsystemet näringsämnen endast till de stjälkar som verkligen behöver dem. Grenar som redan burit frukt bör skäras av på hösten, annars kommer busken att vissna och vissna.

Björnbär fortsätter att bära frukt, även om de inte skärs i tid, men skörden blir liten.

Bild
Bild

Ta reda på varför du behöver beskära björnbär på hösten

  • Behovet av riktning av nya skott. Unga stjälkar bör vägledas genom att skära av topparna för att kunna bilda buskens rätta form i framtiden.
  • Trasiga eller infekterade grenar lockar alla sår. För att undvika sjukdomar bör sådana stjälkar klippas av.
  • Ju oftare du skär toppen av en buske, desto fler nya fruktgrenar växer den. Men det betyder inte att du måste klippa varje dag.
  • Gamla grenar blockerar strömmarna av direkt solljus, varför unga skott inte får tillräckligt med solenergi och dör.
  • En för tät växt är svagare och mer mottaglig för sjukdomar. Den igenvuxna busken i sitt ekosystem hinner inte bära näringsämnen till alla stjälkar och gradvis vissna bort.
  • Björnbär växer väldigt snabbt. I höjd kan skotten nå 2-2, 5 m. Om du inte klipper det i tid måste du spendera pengar på isolering.
Bild
Bild

Att förbereda bär för vintern är en ganska mödosam uppgift . Hon borde tas om hand, och sedan kommer hon att ge läckra "igelkottar".

Tidpunkt

Det är svårt att namnge specifika datum, eftersom de beror på många faktorer:

  • klimatet där björnbär växer;
  • gödningsmedel som används, planteringsmetoder;
  • jord, terräng;
  • bärsort (mognadstiden för frukter skiljer sig åt i olika typer av björnbär).

Standard beskärningstid är september. Denna månad, efter hårda arbetsdagar på sommaren, är bären redo för vintersemester.

Ibland gör trädgårdsmästare vårbeskärning genom att ta bort frysta stjälkar och beskära unga skott

I Moskva-regionen och centrala Ryssland görs den viktigaste beskärningen bättre i slutet av oktober på grund av den speciella klimatzonen (måttligt frostig vinter, snö kan falla redan i mitten av oktober) för att fånga det kalla vädret.

Bild
Bild

Scheman för nybörjare

För att beskära en trädbjörnbär ordentligt måste du bestämma dess ålder och typ. Den allra första beskärningen bör göras under plantering: rotnätet fördjupas 2–4 cm i marken och stjälkarna skärs på en höjd av 25–35 cm från marken . Vid en buske den första hösten förkortas stjälkarna med en trädgårdsskärare eller en hacksåg till 1,5 meter.

Stavarna som bären låg på har en brunbrun nyans, de måste klippas av med specialutrustning.

Bild
Bild

Formar gamla buskar

Om busken redan har rotat sig och bar frukt under det andra året, utförs sanitär beskärning på hösten.

Borttagning av fruktskott från roten . Du kan inte lämna en "stubbe" från den gamla stammen, då börjar den ruttna av fukt.

Vi lämnar de starkaste och starkaste grenarna, skär ut resten. Detta kommer att fördela näringsämnena jämnt mellan alla stjälkar.

Vi skär också av unga skott som inte är tillräckligt mogna

Borttagning av torra, sjuka, tunna och svaga grenar. De tar bara bort energi.

Bild
Bild

När det gäller den korrekta bildningen av den gamla busken, är växten fäst vid spaljén på ett fläktformat sätt. Efter vintern fördelas de återstående fransarna i mitten och unga skott - på sidorna, medan de lutas något åt sidan. Hela strukturen är fäst vid horisontella stöd.

På hösten skärs den centrala delen av vid roten . Unga skott som redan har vuxit tas bort och lämnar tio av de starkaste. De förkortas med 20 cm strax ovanför njurarnas ursprung. Därefter böjs de unga stjälkarna till marken och täcks för vintern, och på våren stängs de mot mitten, vilket ger de unga skotten utrymme. Och om igen!

Innan de unga stjälkarna förkortas täcks de med trädgårdslack eller ett lager mastik för att desinficera dem.

Bild
Bild

Så, återigen om bildandet av en buske:

  • grenar på ett stöd (spaljé) placeras 25-30 cm från varandra;
  • grenlängd - högst 2 meter;
  • bären är på solsidan;
  • högst 10 fruktskott på en buske.
Bild
Bild

Beskärning beror på typen och sorten av björnbär

Klättring av björnbär (ett annat namn kryper) når en längd av 5 meter. Det kryper för att dess grenar täcker hela jorden, täcker den och flätar vertikala ytor. Därför behövs stöd för att bilda en sådan buske.

Fransarna är uppdelade i två delar: en - med den övervintrade, den andra - med de unga

Båda delarna skruvas på ett vertikalt stöd. Överflödiga grenar tas också bort på våren vid svängen, och på hösten är det bara gamla stjälkar.

Bild
Bild

Unga grenar är bundna, de tunnaste klipps av och de återstående viks till en cirkel

Placerad på trä eller halm, behandlad med kopparsulfat (förhindrar infektion och skadedjur);

De läggs för vintern, pressar mot marken (grenarna är flexibla, och för denna typ är det inte svårt)

Proceduren upprepas nästa år.

Bild
Bild

Lockiga björnbär skiljer sig åt genom att deras stjälkar är svaga och tunna . Den odlas endast med hjälp av stöd. När, på våren, den centrala gamla delen separeras från de unga skotten, lutas de åt sidan och fästs vid spaljéerna (stöd). På hösten lämnas 14-15 årliga grenar och på våren - 10.

Bild
Bild

För unga björnbär

Att ta hand om unga buskar skiljer sig inte från att ta hand om gamla. Endast på gamla buskar lämnar upp till 10 starka fruktgrenar och på unga - 3-4 stammar. Detta kommer att fördela näringsämnen jämnt och minska risken för växtförtjockning.

Bild
Bild

För taggiga och tagglösa växter

För tornlösa växter krävs, förutom höstens sanitära och huvudsakliga beskärning, vår och sommar, vilket leder till att skadade eller infekterade grenar tas bort. På sommaren ska tipsen på unga skott beskäras med 100–110 mm - efter att stjälkarna har vuxit med 1100–1200 mm . Men det här är för obundna stjälkar, och om busken ursprungligen fästes på stödet, klipps toppen av när grenarna har vuxit 200–210 mm ovanför stödet.

Nypning är den vanliga beskärningen av topparna på unga stjälkar.

Efter beskärning av grenarnas spetsar visas sidor på årsstammen - laterala skott, som måste hållas på en nivå av 400–440 mm för att minska risken för överväxt, vilket leder till mörkare unga skott utan möjlighet till solbad.

När skörden skördas, i september-november, skärs tvååriga stjälkar till roten (igen, inga stubbar), täckta med en film från det efterföljande kalla vädret.

Bild
Bild

Björnbär med taggar (kumanika eller buskiga björnbär) har upprättstående stjälkar, men med tiden tenderar de att böja sig i sidled, varför trädgårdsmästare fäster dem på spaljorna på ett fläktformat sätt (mitten består av gamla grenar, på sidorna - unga skjuter). Det är ganska frostbeständigt, men för att förhindra frostskador är det bättre att skydda det på följande sätt:

  • bygg en "koja" runt busken av metallstavar eller träpinnar, täck med agrofibre, sedan på toppen med en film;
  • grenar är täckta med spunbond eller lutrasil, fäst vid marken från vinden;
  • utan att avlägsna spaljéerna är busken täckt med agrofiber och fixerad till marken;
  • bären är täckt med halm, torra grenar av vass eller grangrenar, ett fiberduk placeras ovanpå strukturen för att cirkulera luft mellan lagren;
  • grenar är täckta med torra blad av majs, ovanpå - tät polyeten.
Bild
Bild

Blackberry-sorter är frostbeständiga och inte (vanligtvis är det tornlösa buskar). Men beroende på platsen för dess tillväxt och klimatet i området, bör det förstås om det är nödvändigt att skydda sig för vintern eller inte.

Uppföljningsvård

På hösten skärs busken inte bara av, utan också utförs flera manipulationer för att förbereda vinterperioden. När stjälkarna är skurna och lövverket har fallit bör allt skräp samlas upp och tas ut, eftersom skadedjur kan komma från det på en frisk växt.

Bild
Bild

Toppdressing är annorlunda

  • Superfosfat (50 gram per m2).
  • Kaliumsulfat (25 gram per m2).
  • Gödsel (bredd ut sida vid sida med en tjocklek av 10 cm).
  • Träaska . Efter bränning bränns den återstående askan under grävning (1 glas aska räcker) eller gödsel görs (blanda aska med vatten, låt stå i ett par timmar och häll jorden med den resulterande lösningen).
  • Fuktladdningsbevattning - ett förfarande som inte kräver något gödningsmedel, du kan mata växten med vanligt vatten. Före vinterkylan, om hösten är torr och inte njuter av regn, kommer fuktladdningsbevattning att hjälpa plantans rotsystem: 20 liter för varje växt räcker. En slang med ett litet vattentryck lämnas ibland bredvid bären. Så du behöver inte ständigt övervaka nivån på markfuktigheten.
  • Kompost . Kan göras hemma från fallna löv, toppar, sågspån, torv, äggskal etc. Den resulterande massan staplas i en komposthög, hälls med vatten tills den är helt mättad och lämnas till torv.
  • Fågelspillning . Det är mättat med kväve, därför används det endast i ruttnade former i små mängder för grävning.
  • Humus . Om humus som gödningsmedel separat. Det bör läggas till jorden systematiskt: en gång vart tredje år. Då får busken tillräcklig näring. Det skapar ett löst lager som gör att du kan behålla fukt i jorden och skydda den från att torka ut.

Kvävegödsel bör inte appliceras före vinterläggning, eftersom de främjar tillväxt av nya skott, vilket är oönskat före kallt väder.

Bild
Bild

Efter att ha matat växten med nödvändigt gödselmedel bör jorden lossas så att alla ämnen tränger djupt ner till rötterna.

Regelbunden befruktning ökar avkastningen och skyddar din trädgårdsgröda från skadedjur och sjukdomar

Naturligtvis kommer en välformad buske att dekorera din trädgård, men höstbeskärning har mer betydelse än bara dekoration. Tack vare henne kommer björnbäret inte att drabbas av sjukdomar och skadedjur, och unga skott får möjlighet att växa snabbt och i framtiden kommer trädgårdsmästaren att glädjas med en skörd.

Rekommenderad: