Hur Odlar Man Druvor Hemma? Växer På Balkongen I Ett Hus Från Frön Och Sticklingar I En Kruka. Är Det Möjligt Att Växa I En Lägenhet På En Fönsterbräda?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man Druvor Hemma? Växer På Balkongen I Ett Hus Från Frön Och Sticklingar I En Kruka. Är Det Möjligt Att Växa I En Lägenhet På En Fönsterbräda?

Video: Hur Odlar Man Druvor Hemma? Växer På Balkongen I Ett Hus Från Frön Och Sticklingar I En Kruka. Är Det Möjligt Att Växa I En Lägenhet På En Fönsterbräda?
Video: Odla i kruka - du kan odla mer än du tror! 3 knep för odling i kruka på balkong eller terrass 2024, April
Hur Odlar Man Druvor Hemma? Växer På Balkongen I Ett Hus Från Frön Och Sticklingar I En Kruka. Är Det Möjligt Att Växa I En Lägenhet På En Fönsterbräda?
Hur Odlar Man Druvor Hemma? Växer På Balkongen I Ett Hus Från Frön Och Sticklingar I En Kruka. Är Det Möjligt Att Växa I En Lägenhet På En Fönsterbräda?
Anonim

Trots att druvor verkar vara en svår gröda kan de odlas även hemma. En växt planterad i en kruka kan endast utföra en dekorativ funktion, eller så kan den dessutom glädja ägarna till lägenheten med söta frukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka sorter är rätt?

Alla druvor kan inte odlas under hemliga förhållanden - endast vissa sorter är lämpliga för detta ändamål. Det är önskvärt att ge företräde åt underdimensionerade och medelstora sorter som tidigt mognar och därför kan producera en gröda ett par gånger om året.

Som regel kännetecknas sådana prydnadsbuskar av en snygg form och en minnesvärd brunaktig nyans av bladen. Vid fruktningsstadiet är vinstockarna täckta med vitaktiga eller blåaktiga bär.

Så, på balkongen eller loggian kan du ordna sorter "Talisman", "Laura", "Muscat room", "Victoria", "North", "Chaush", "Taezhny "och andra representanter för den intensiva fruktsorten. För nybörjare är det särskilt rekommenderat sorter "Rusbol" och "Elegy ", som tolererar all (inklusive inte alltför korrekt) beskärning, och även framgångsrikt motstår sjukdomar och insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

De nödvändiga förutsättningarna

Optimala förutsättningar för att odla en kultur ger den skydd mot infektioner och snabbare utveckling. Vid växtsäsongen måste druvorna vara i en lägenhet eller ett hus, eftersom det kräver en temperatur som inte går utöver gränserna för 19-25 grader . På vintern kan plantering omarrangeras på en inglasad balkong, förutsatt att temperaturen i rymden hålls från 0 till 10 grader. Kulturen gillar inte skarpa temperaturförändringar. Luftfuktigheten bör vara mycket hög - minst 70%, annars kommer vinstockarna att torka ut, och sannolikheten för infektion med en svamp och utseendet på en spindelkvalster ökar snabbt. För att förhindra negativa konsekvenser bör du spraya plantorna med varmt vatten en gång i veckan, och på vintern placera dessutom en luftfuktare eller skålar fyllda med vätska nära potten.

Odlade druvor älskar ljus, och som ett resultat bör de odlas antingen på den södra eller sydvästra fönsterbrädan . Den vilda sorten är bekvämare i skuggan, och ett fönster mot nord eller sydost är mer lämpligt. Om odlaren försöker få en andra gröda, måste han på vintern installera lysrör på ett avstånd av 20 centimeter från planteringarna. Det bör förstås att bristen på belysning inte kommer att förstöra kulturen, utan kommer att förhindra att bär bärs. Behållaren som innehåller jorden måste dock skyddas från direkt solljus.

Bild
Bild

Inledningsvis kräver hemgjorda druvor en liten kruka, men behållarens storlek måste ökas för varje påföljande år . Plantorna passar perfekt i vanliga plastkoppar, och de odlade plantorna ska överföras till en behållare med en volym på 3-5 liter. Naturligtvis måste ett dräneringslager bildas i tankarna, och hål måste skäras för att dränera överskott av bevattning. Marken för odling av grödor behöver näringsrik, lös och andas. Det är lätt att köpa det i butiken, men du kan också göra det själv.

Under de första åren är en blandning av humusjord, flodsand, gräs och kompost, taget i förhållandet 3: 1: 3: 2, idealisk för kulturen . Det är tillåtet att använda en blandning av torv, gödselhumus, sand från flodbäddar, anslutna i samma mängd. Det blir möjligt att berika jordblandningen med aska, superfosfat, urea och kaliumsalt. Finkornig expanderad lera, krossad sten, keramikbitar eller ett speciellt fyllmedel kan användas som dränering.

Det rekommenderas att förkalkinera jorden och dräneringen i ugnen och fylla med kaliumpermanganat. Krukorna behandlas också med manganinfusion eller en lösning baserad på en hink vatten och en matsked kopparsulfat.

Bild
Bild

Landningsfunktioner

Det är vanligt att odla druvor i en lägenhet på två huvudsakliga sätt. Det första innebär att fördjupa fröna som extraheras från frukten i marken, och det andra - användning av sticklingar som kräver ytterligare rotning . Fröna ska vara ganska stora, bruna i färg och ha ett tätt skal. Frukterna från vilka fröna utvinns måste vara mogna. Det är viktigt att förstå att processen att odla vinstockar från frön tar lång tid och tillåter skörd bara 6-7 år efter plantering. Som regel används stenfruktmetoden för att erhålla vilda druvor, kännetecknade av anspråkslöshet och stark immunitet.

De skördade benen måste genomgå vissa procedurer . Först och främst utförs kalibrering - sortering av frön och eliminering av alla små, skadade eller sjuka prover. Prover med fläckar, mögelmärken eller ojämn färg måste också tas bort. Materialet blötläggs sedan i varmt vatten i 30 minuter. De fall som flyter måste kastas omedelbart.

Bild
Bild

Desinfektion av frön utförs inom en halvtimme, för vilken de använder väteperoxid eller en blekrosa manganlösning. För att stimulera tillväxten av ben bör de också blötläggas i 8-12 timmar i en stimulator-färdig "Epine" eller aloejuice . För härdning skickas fröna till kylskåpet i 3-4 veckor, utan att glömma att rengöra dem en gång i veckan under rinnande vatten. Materialet kommer att gro på en bit fuktad gasväv i en tallrik täckt med plastfilm och placeras på en uppvärmd, upplyst plats. Efter att ha planterat frön i marken måste de strös med ett tunt lager jord, fuktas och spännas med polyeten. Plockningen av druvor utförs efter utseendet av de första bladen.

Skärmetoden visar sig vara mycket bekvämare att använda hemma . Korrekt beredda vinstockfragment rotar sig lätt och njuter av frukter redan under andra eller tredje året efter plantering. Det är vanligt att köpa kvistar på marknaden eller klippa dem själv med ett inslag från slutet av vinstocken med 8-15 centimeter. Varje inblandad skärning måste ha minst ett par levande knoppar. Både förra årets grenar och prover i år kan appliceras. Alla är förundersökta för infektioner, fläckar, sår och andra "problem".

Skärplatser på moderplantan måste vara belagda med trädgårdslack.

Bild
Bild

Vid beredningssteget blötläggs sticklingarna i ett par timmar i en rosa manganlösning . Sedan rullas de i sågspån, lindas in i plastfilm så att ändarna är utanför och läggs i kylskåpet. Plantering av druvsticklingar utförs på våren. Under lagring ska sågspån regelbundet kontrolleras och bytas ut mot nya när det svärts.

Rotning av plantor utförs i mitten av våren eller början av maj . Innan det skärs en del av barken från slutet av varje gren. Om ett grönaktigt lager hittas under det betyder det att arbetsstycket definitivt kommer att slå rot. Fragment av vinstockarna blötläggs i två dagar, varefter de måste torkas. Botten av glaset är täckt med ett tjockt lager av gasväv och strö med krossat aktivt kol eller impregnerat med en blekrosa lösning av kaliumpermanganat. Det är också viktigt att hälla i tillräckligt med vätska så att det bara täcker gasvätskan något. Stjälken placeras i en fylld behållare och stängs med en halv flaska eller en plastpåse. Så snart dess längd ökar med ett par centimeter och rötterna spirar, är det dags att transplantera den i marken.

Bild
Bild

Nyanserna i vården

Att ta hand om hemgjorda druvor är inte särskilt svårt.

Vattning

Medan växtsäsongen pågår kräver kulturen bevattning 1-2 gånger i veckan med sedimenterat vatten vid rumstemperatur. Om sommaren är särskilt varm kan du öka antalet procedurer . När kulturen börjar bära frukt utförs vattningen mindre ofta - ungefär en gång var tionde dag. På vintern, i ett svalt utrymme, vattnas växten varannan vecka och i ett uppvärmt rum - på samma sätt som vid andra tider på året.

Bevattning utförs enklast med en vattenkanna.

Bild
Bild

Toppdressing

Den första befruktningen genomförs med vårens början. Den ska innehålla kalium, kväve och fosfor, till exempel: en blandning av ett kilo kycklinggödsel, 20 gram kaliumsalter, 25 gram superfosfat och 9 liter vätska . Följande förband utförs under de varmare månaderna, men tills frukterna når sin maximala storlek. Det är viktigt att kaliumsalter och fosfor finns i gödningsmedlet. Den fjärde toppdressingen appliceras på bärens maximala dimensioner - det ska vara ett preparat mättat med kalium och fosfor, men inte innehålla kväve. Den slutliga befruktningen sker på hösten: som regel används en komplex lösning utan kväve och klor.

Bild
Bild

Formning och beskärning

Buskbildning utförs på hösten eller tidig vår. Endast starka skott bör finnas kvar på varje ny gren. Från varje grenpar förblir en vinstock oförändrad, och den andra skärs till 3 knoppar. Beskärning av en lång vinstock utförs efter fruktets slut.

Dessutom, på hösten, bör sanitär beskärning av torra, bortskämda och sjuka grenar ordnas.

Bild
Bild

Överföra

Tills kulturen börjar bära frukt bör busken flyttas till en större behållare var 12: e månad. De tar ut det ur behållaren med en jordklump och skakar sedan bort det från skiktet av den övre jorden och gammal dränering . Efter den första frukten planteras vinstocken om vartannat år. För detta avlägsnas växten från behållaren och minst en tredjedel rensas från jorden. Skadade och sjuka rötter måste tas bort.

Rekommenderad: