Svampdödande Medel För Druvor: En Lista över Droger. "Abiga-Peak" För Sjukdomar Och Kaliummonofosfat, Bordeaux-blandning Och "Ordan", Bruksanvisning

Innehållsförteckning:

Video: Svampdödande Medel För Druvor: En Lista över Droger. "Abiga-Peak" För Sjukdomar Och Kaliummonofosfat, Bordeaux-blandning Och "Ordan", Bruksanvisning

Video: Svampdödande Medel För Druvor: En Lista över Droger.
Video: BASF Acrisio Fungicide | Powdery Mildew Fungus | Metrafenone 50% SC | Basf | grapes, Apple, Garlic 2024, April
Svampdödande Medel För Druvor: En Lista över Droger. "Abiga-Peak" För Sjukdomar Och Kaliummonofosfat, Bordeaux-blandning Och "Ordan", Bruksanvisning
Svampdödande Medel För Druvor: En Lista över Droger. "Abiga-Peak" För Sjukdomar Och Kaliummonofosfat, Bordeaux-blandning Och "Ordan", Bruksanvisning
Anonim

Svampdödande medel är en grupp kemikalier som efterfrågas inom jordbruksteknik för att undertrycka svampsjukdomar: antraknos, skorv, såväl som röta och många andra. Dessa ämnen används både för att bekämpa sjukdomen och för att förebygga den. De är ofarliga för vingården och skadar oftast inte människors hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Druvkulturen är mottaglig för en mängd olika svampinfektioner. Ruttna, kloros, liksom antraknos, oidium och liknande infektioner kan förstöra hela vingården på kort tid . Uppfödare arbetar ständigt med växtförbättring för att utveckla nya och mer resistenta sorter. Men hittills har det inte varit möjligt att lösa detta problem helt.

Det är oerhört svårt att rädda vingården när infektionen redan börjat sprida sig över plantagen. Förebyggande behandling av fungicider anses vara ett mer effektivt sätt att bekämpa svampsjukdomar. Det finns ett stort urval av läkemedel i detta spektrum av åtgärder på marknaden, och var och en av dem är effektiv mot vissa typer av svampar. Till exempel, med mjöldagg kämpar "Tipt", "Ikarus" och "Topaz ". Men om vingården drabbas av antraknos blir de maktlösa. Detta innebär att för att bevara vingården är det nödvändigt att utföra flera behandlingar med olika typer av produkter.

Beroende på exponeringstyp finns det tre typer av läkemedel . För att förebygga infektion av vinstockar ger kontaktmedel en bra effekt. Om patogenen redan har satt sig på grenarna kommer den systemiska sammansättningen att bli mer effektiv, vilket kan stoppa smittspridningen och fullständigt förstöra myceliet.

Kombinerade fungicider anses vara de mest pålitliga: de kombinerar de viktigaste egenskaperna hos de två första medlen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontakt

I de tidiga stadierna påverkar svampsjukdomen nya skott, bladplattor, äggstockar samt fruktkluster. För att stoppa smittspridningen behövs medel för kontaktåtgärder . De skapar ett tunt skyddande skal på växtens gröna delar. Kommer i kontakt med det, svampsporer dör, och friska vävnader förblir intakta.

Den främsta fördelen med kontaktmedel är det faktum att svampen inte anpassar sig till dem . Därför kan samma läkemedel användas flera gånger per säsong. Samtidigt finns det också nackdelar, det mest uppenbara är den korta varaktigheten. I avsaknad av torrt väder varar filmen som skapas av fungiciden inte längre än 12-14 dagar. Denna period kommer att förkortas betydligt om vädret är för varmt ute. Därefter måste behandlingen upprepas en gång i veckan. I allmänhet behöver vingården cirka 7-9 sprayer för att uppnå resultatet.

Viktigt: kontaktämnen kan inte förstöra myceliet . Därför har sprutning av druvorna effekt endast när alla de infekterade delarna tas bort. De mest effektiva fungiciderna av denna typ inkluderar "Tsineb", "HOM" och "Folpan".

HOM är ett bra alternativ till Bordeaux -vätskan . Det skyddar effektivt växten från infektion, men samtidigt är den helt ineffektiv vid behandling. Folpan är mer effektivt och kan användas för att läka infekterade vinstockar i ett tidigt skede. Den kan dock inte användas mer än fyra gånger under växtsäsongen.

Bild
Bild

Systemisk

Driftsmekanismen för systemiska fungicider är annorlunda: i detta fall tränger de aktiva komponenterna in i växten, fördelas över alla dess delar tillsammans med saften och förstör patogenen inifrån. Dessa läkemedel kan undertrycka tillväxten av svampar och neutralisera hela myceliet.

De otvivelaktiga fördelarna med systemiska formuleringar inkluderar:

  • hög permeabilitet och början av verkan;
  • tvätta inte av plantans yta under regn;
  • är mycket effektiva i de tidiga stadierna av svampinfektion;
  • inte mer än tre sprayer krävs per växtsäsong.
Bild
Bild

Den systemiska fungiciden måste absorberas helt för att få effekt . Som regel tar det upp till 5 timmar, sedan varar det ytterligare två till tre veckor. Preparatet skyddar vingården inte bara på den behandlade ytan, utan också mot nya skott, bär och rötter. Men det har också sina nackdelar. Mikroorganismer vänjer sig snabbt vid sådana läkemedel, därför används kompositionerna i samma grupp högst två gånger i rad.

Den största effekten ges av kombinationen av systemiska och kontaktföreningar. De bästa produkterna i denna kategori är Topaz, Falcon och Fundazol . Var och en av dem har sin egen inflytande. Så, "Fundazol" hjälper vingården att bli av med snömögel, samt mjöldagg och skorv. Och "Falcon" ger en bra effekt i kampen mot mjöldagg.

Dessutom hjälper sprayning med systemiska fungicider mot rotröta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komplex

Komplexa formuleringar kombinerar de huvudsakliga egenskaperna hos systemiska och kontaktläkemedel med alla sina fördelar och nackdelar. Sådana läkemedel kan vara skadliga för människor, därför kräver de den mest noggranna hanteringen. De har dock en god effekt och kan bota vingården även i de senare stadierna av sjukdomen. Därigenom agerar de selektivt. De mest effektiva är följande formuleringar.

  • Mikal . Effektiv vid förebyggande och behandling av svamppatologier. Ett obligatoriskt krav är att fungiciden kan användas senast tre dagar efter det att mycelet detekterats.
  • " Shavit ". Ger en bra effekt mot vit och grå mögel. Det har etablerat sig som ett effektivt läkemedel mot smittande torkning, det hjälper också mot mjöldagg. De mest effektiva komponenterna ingår i kompositionen. "Shavit" är dock mycket giftigt, så det måste användas med nödvändiga försiktighetsåtgärder. Du kan använda denna fungicid högst två gånger per säsong.
  • Flinta . Det används vid behandling av mögel, samt svart råtta, röda hund och mjöldagg. Den har låg toxicitet, därför kan den användas tre gånger per säsong. Den aktiva tiden är 10-15 dagar.
  • " Cabrio Top ". En av de bästa formuleringarna mot mjöldagg, det sparar vingården även i stadiet av massmögelinfektion. En fungicid kan användas mot olika typer av fläckar och antraknos. Att bli av med skadedjur blir en trevlig bonus. Samtidigt, under påverkan av höga temperaturer och regn, behåller agenten sin effektivitet. Det tenderar att ackumuleras i bladen, därför tar det en hel månad.

En analog av en komplex fungicid kan betraktas som kaliummonofosfat.

Bild
Bild

Lista över populära droger

Komplexa formuleringar är mest populära bland vingårdsägare. De är universella, så de håller länge. Detta minimerar tidskrävande vanlig behandling. Dessutom förhindrar de flesta av dem inte bara uppkomsten av sjukdomar, utan behandlar dem också effektivt även i senare skeden . De mest effektiva fungiciderna inkluderar följande medel.

Blixt

Antimykotiskt medel av systemtyp. Effektiv mot mögel, undertrycker snabbt alla typer av röta. Har egenskapen att undertrycka patogenens spridning och döda myceliet. Bearbetningen utförs två gånger per säsong . För detta omrörs den medicinska lösningen i ett förhållande av 2 g till 8 liter vatten.

"Strobi" innehåller inga skadliga ämnen, därför utgör det ingen fara för människor och husdjur.

Bild
Bild

Falk

Läkemedlet är en kombinerad typ. Förstör snabbt fläckar, eliminerar mögel, neutraliserar mögelpatogener. Efterfrågad i privata vingårdar, används inom jordbruk . Kan användas under hela växtsäsongen. Det har en bra effekt som en professionell åtgärd, men det kan också användas för att behandla patologier. I det första fallet görs en lösning i förhållandet 5 ml av läkemedlet till 10 l vatten, i det andra fördubblas arbetskoncentrationen.

Bild
Bild

Topas

Det är den absoluta ledaren på marknaden för fungicider. Det är relevant inte bara för vinstocken, utan också för många andra typer av frukt- och grönsaksväxter, det gör att du kan rädda vingården från mjöldagg på kortast möjliga tid. Tränger in i druvceller på 2-3 timmar, och den här tiden räcker för att helt förstöra mycel och sporer.

Den behåller sin aktivitet under påverkan av direkt solljus, vid höga temperaturer och efter kraftigt regn . Ger tillförlitligt skydd för alla växtdelar på grund av det faktum att den aktiva substansen bärs tillsammans med vitala juicer. "Topaz" har etablerat sig som ett effektivt profylaktiskt medel, ofarligt för miljön.

Svampar utvecklar emellertid resistens mot detta ämne med tiden, så Topaz ska användas högst 3 år.

Bild
Bild

bläcksten

Universell sammansättning, säljs i form av vattenlösliga granulat. Läkemedlet visade sig vara ett effektivt botemedel mot frukt och gråröta, svart cancer, samt lavar och skorv . Förstör skadedjurslarver i jorden och under barken. Den har egenskapen att avoxidera jorden, vilket bidrar till bättre assimilering av användbara mikroelement av druvkulturen. Bearbetningen utförs under hösten och våren.

Bild
Bild

Vivando

Den senaste generationens systemiska sammansättning, som gör att du kan bota vinrankan från mjöldagg, samt skydda bären från svampsjukdomar under mognadsperioden. Bearbetningen utförs tre gånger: i blomningsstadiet, under bildandet av bär och en vecka innan full mognad . Arbetskomponenterna tränger in i växtens gröna vävnader och stoppar därigenom svampens tillväxt. Ytskydd tillhandahålls inom 10-15 dagar, förlorar inte aktivitet vid förhöjda temperaturer.

Gör att du snabbt kan återställa växten även med en stark infektion.

Bild
Bild

Hastighet

Systemisk fungicid som fungerar i 7-20 dagar. Sammansättningen är giftfri, utgör ingen fara för plantagen och människor. Arbetslösningen framställs med en hastighet av 2 ml av produkten per 10 liter vatten. Det är mest effektivt som förebyggande åtgärd, men det kan hantera skabb i de inledande stadierna av infektion . Det tillåtna antalet sprayer är 4 gånger, den bästa effekten uppnås när den kombineras med kontaktfungicider.

Bild
Bild

En bra effekt ges genom behandling med kompositioner "Ordan", "Mobile", "Switch", "Profit Gold", "Fitosporin ". De bästa recensionerna fick fungiciderna Oksikhom, Delan, Medea, samt Bizafon och Abiga-Peak.

Behandling med kaliummonofosfat och Bordeaux -blandning hjälper till att förhindra infektion.

Bild
Bild

Urvalstips

Det är orimligt att hävda att en fungicidkomposition är mer effektiv än en annan. Var och en av dem innehåller aktiva komponenter som verkar på en specifik typ av patogen. Nybörjare odlar vanligtvis komplexa behandlingar, eftersom det kan vara svårt för dem att omedelbart identifiera sjukdomen. Erfarna vingårdsägare kan alltid enkelt avgöra vilken sjukdom som påverkar plantagen och välja den mest effektiva och samtidigt skonsamma fungiciden för den.

Effektiv mot mögel:

  • "Cabrio Top";
  • Ridomil guld.

Vissa läkemedel kan bota både mögel och mjöldagg:

  • Fundazol;
  • "Blixt";
  • "Vectra";
  • Falk;
  • Alto Super Topaz.
Bild
Bild

Om fruktgrödan drabbades av gråröta hjälper följande att rätta till situationen:

  • Sumileks;
  • Topsin;
  • "Euparen";
  • Ronilan.

De hjälper mot alla typer av röta:

  • "Topas";
  • "Flaton";
  • "Captan";
  • "Tsinebom".
Bild
Bild

Tips för ansökan

Svampdödande medel kan användas på flera sätt

  • Desinfektion av planteringsmaterial . De förvärvade plantorna måste förvaras i lösningar av fungicida preparat innan de planteras på en permanent plats.
  • Sprutning eller pollinering . Används för fungicidbehandling av maldelar av druvor. Proceduren upprepas flera gånger under året, alltid på våren och hösten.
  • Applicering på marken . Hjälper till att skydda växter från patogena bakterier som lever på jorden. I detta fall appliceras fungicider innan du planterar växten på en permanent plats under grävning. Under efterföljande år spills jorden med en flytande lösning av läkemedlet.
Bild
Bild

Vingårdbehandling med fungicider kan utföras under hela växtsäsongen:

  • i stadium av njursvullnad;
  • efter bildandet av bladmassan;
  • under bildandet av knoppar;
  • i blomningsprocessen;
  • i ett tidigt skede av bärens utseende;
  • i det tekniska mognadsstadiet;
  • 7-8 dagar före slutlig mognad;
  • under skörd och skydd av vinstockar före viloläge.

Den allra första bearbetningen av vingården utförs när luften värms upp till 4-6 grader. Vid denna tidpunkt är svampsporerna vilande.

Systemiska fungicider ger en bra effekt, medan både busken och jorden i stammzonen behöver odlas.

Bild
Bild

På det spirande stadiet ges den största effekten av komplexa effekter . Sedan beror användningen av droger direkt på druvornas tillstånd. Om det inte finns några patologier kan du använda kontaktformuleringar för att förebygga. Om en infektion uppstår kommer systemiska och komplexa formuleringar att vara effektiva.

Trots att de fungicider som produceras av industrin har en skonsam effekt, är många av dem fortfarande skadliga för människor. Därför är det nödvändigt att strikt följa säkerhetsreglerna när du arbetar med sådana läkemedel: Använd skyddsglasögon och andningsskydd för att skydda ögonen och luftvägarna. Använd handskar och gummistövlar om möjligt. Täck huvudet med en halsduk.

Beredningarna är selektiva, därför bör all behandling av vingårdar med profylaktiska och botande syften möjliggöra kombinationen med varandra . Sprutfrekvensen beror direkt på arbetssammansättningen: kontaktbehandling utförs var 7-10 dagar och systemiska används 2 till 4 gånger per år. När du använder fungicider måste du noggrant följa instruktionerna. Överskottskoncentrationer även i minimala doser kan orsaka brännskador och död på vingården.

Rekommenderad: