Tankblandningar: För Skydd Av Växter Mot Sjukdomar Och Skadedjur På Våren Och Sommaren, För Behandling Av Rosor Och Druvor I Trädgården, Läkemedelskompatibilitet

Innehållsförteckning:

Video: Tankblandningar: För Skydd Av Växter Mot Sjukdomar Och Skadedjur På Våren Och Sommaren, För Behandling Av Rosor Och Druvor I Trädgården, Läkemedelskompatibilitet

Video: Tankblandningar: För Skydd Av Växter Mot Sjukdomar Och Skadedjur På Våren Och Sommaren, För Behandling Av Rosor Och Druvor I Trädgården, Läkemedelskompatibilitet
Video: Knepet för att skydda småplantor mot skadedjur sniglar och rådjur Odla trädgård 2024, Maj
Tankblandningar: För Skydd Av Växter Mot Sjukdomar Och Skadedjur På Våren Och Sommaren, För Behandling Av Rosor Och Druvor I Trädgården, Läkemedelskompatibilitet
Tankblandningar: För Skydd Av Växter Mot Sjukdomar Och Skadedjur På Våren Och Sommaren, För Behandling Av Rosor Och Druvor I Trädgården, Läkemedelskompatibilitet
Anonim

Det finns många mycket effektiva växtskyddsmedel. Tankblandningen kännetecknas av utmärkt verkan. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på den angivna kompositionen och ta reda på hur du använder den korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Innan du förstår reglerna för användning av tankblandningen är det lämpligt att ta reda på vad det är. Tankblandning är en kombination av flera bekämpningsmedel som skyddar växter mot skadedjur och skyddar dem mot olika infektions- eller svampsjukdomar . En sådan blandning innebär en kombination av 2-3 bekämpningsmedel. I vissa fall överstiger deras antal dessa siffror.

Eftersom volymen på lösningen vanligtvis är imponerande, bereds den i de flesta fall i rymliga tankar . Det är här namnet på blandningen i fråga kommer ifrån.

Oftast används det för att skydda trädgårds- och trädgårdsodlingar, liksom en mängd olika blommor, buskar, fruktbara och prydnadsväxter.

Bild
Bild

Matlagningsregler

Tankblandningen måste beredas enligt alla regler. Det är mycket viktigt att korrekt välja de aktiva och extra komponenterna. För att kemikalierna ska förbli på ytan av plåtplattorna under en längre tid efter bearbetningens slut, utan att rinna in i jorden, är det nödvändigt att tillsätta ett ämne som ger en lämplig klibbighet till blandningen. För dessa ändamål är tvål, schampo eller diskmedel rätt lämpligt.

När du gör rätt blandning av tankblandningen bör du ta hänsyn till några viktiga rekommendationer

  • Det är lämpligt att bereda tankblandningen antingen i emalj eller i en plastbehållare . För dessa ändamål är järntankar eller galvaniserade fat helt olämpliga. Det är absolut nödvändigt att tillsätta en insekticid och fungicid så att växten är pålitligt skyddad från olika typer av sjukdomar och attacker av farliga skadedjur.
  • Det är viktigt att beakta handläggningstiden , skadans nivå, ordningen i vilken alla beståndsdelar införs i tanken förberedd för detta ändamål.
  • Du ska under inga omständigheter använda läkemedel som redan har gått ut . Du måste veta exakt om alla komponenter är kompatibla. Det rekommenderas inte att experimentera i denna fråga, eftersom sådana experiment kan leda till dåliga konsekvenser.
  • Under sprutning av växterna med den beredda blandningen det rekommenderas att använda en extremt fin spray.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest effektiva kommer att vara en formulering som innehåller 2 bekämpningsmedel, samt ett lämpligt tillväxtstimulerande medel. För att förbereda den aktuella blandningen korrekt kan du blanda sådana effektiva läkemedel:

  • kemikalier i kombination med tillväxtstimulerande medel;
  • insekticider och fungicider som är mycket effektiva;
  • bekämpningsmedel i kombination med lämpliga gödningsmedel.

Om målet är att förstöra skadedjur kan du använda droger som "Actellik", "Thunder", "Iskra M", "Provotox", "Anteed" och liknande . Om det är nödvändigt att välja medel som är planerade att användas som profylax för olika sjukdomar, liksom samtidig befruktning under de första dagarna av sommarmånaderna, kan du lägga till koppar eller järnvitriol.

Men man måste komma ihåg att de inte kan blandas ihop.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om endast insektsmedel eller endast fungicider kommer att tillhandahållas i blandningen krävs endast halva doser. Extrem försiktighet bör iakttas vid tillsats av kopparföreningar, eftersom överskridande av den tillåtna dosen kommer att resultera i allvarliga brännskador på de behandlade plantorna.

Systemiska herbicider är mycket effektiva. Vi pratar om sådana läkemedel som "Zeus", "Napalm", "Roundal", "Typhoon", "Tornado" och många andra . Ibland används blandningar som är baserade på herbicider, men när man använder dem måste man komma ihåg att systemiska herbicider används först och sedan kontakta sådana. Deras samtidiga användning gör det inte möjligt att uppnå maximal effekt av behandling av växter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du har planerat att förbereda tankblandningen själv måste du komma ihåg att inte alla kemikalier är kompatibla. Om du tar emot motstridiga kombinationer leder detta till ineffektivitet eller till och med fara för den färdiga blandningen.

Om det inte finns information om kompatibilitetsindikatorer är det lämpligt att göra tester. Blanda medlen i en separat glasburk. Behållaren är stängd, innehållet blandas väl och får stå i 30 minuter. Om läkemedlen visar sig vara inkompatibla kan detta förstås med flera tecken:

  • ett sediment kommer att dyka upp i botten;
  • flingor kommer att bildas i kompositionen;
  • vätskan kommer att separeras i flera separata lager;
  • stora mängder skum bildas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Recept för grödor

För olika grödor används olika tankblandningar, inklusive olika komponenter. Sommaren ska följa de korrekta recepten för att inte skada de planterade plantorna. Låt oss i detalj överväga flera recept för att förbereda tankblandningar för olika landningar.

Till potatis

En effektiv tankblandning kan beredas för att minska risken för senblåsa i potatis, samt avsevärt öka volymen av grön massa. För detta du måste ta en fungicid och kombinera den med ett lämpligt gödningsmedel "Aquarin ". Förbrukning - 3 kg per 1 ha. Med hjälp av den färdiga blandningen kommer det att vara möjligt att öka potatisutbytet med cirka 15-20%.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tomat

För sprutning av tomater används också ofta en tankblandning. På grund av detta sker en intensiv tillväxt av kulturen, ett kraftfullt rotsystem utvecklas och långvarig fruktning demonstreras. För att uppnå bra resultat måste du ta läkemedlet "Lignohumate" (0,05% lösning) och kombinera det med bekämpningsmedel.

Effekten av den resulterande kompositionen kommer att öka utbytet med 10-20%.

Bild
Bild
Bild
Bild

För kål

Om du vill att kål tolererar torrt väder utan problem och bladen växer tillräckligt stora kan du använda denna kombination av komponenter: humusförband (0,04% lösning), i kombination med bekämpningsmedel. Om du förbereder blandningen korrekt kommer den att kunna öka kålutbytet med cirka 10-15%.

Bild
Bild

För druvor

För att effektivt skydda druvor från mögel, oidium, liksom lövhoppar och tripplarver, kommer det att vara nödvändigt att förbereda en tankblandning med andra komponenter. Vi pratar om sådana komponenter:

  • "Akrobat";
  • Collis;
  • "Fastak".
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också tillgripa en annan effektiv kombination av läkemedel:

  • Ridomil;
  • Tiovit;
  • "Jet";
  • "Karate".
Bild
Bild
Bild
Bild

Utbytet av druvor från användning av de listade kompositionerna kan öka med 10%.

För andra

Effektiva tankblandningar kan beredas för många andra grödor, till exempel rosor, jordgubbar, gurkor, barrträd och så vidare. För varje växt är det lämpligt att använda vissa komponenter i blandningen så att den visar sig vara effektiv och säker. Till exempel, för bearbetning av jordgubbar kan du kombinera "Topaz", "Aktara" och "Zircon " - du får en blandning av olika skadedjur och sjukdomar på bärgrödor.

Bild
Bild
Bild
Bild

För rosor kan du använda en annan tankkombination, som innehåller preparaten "Skor", "Topaz" och "Tanrek"

Naturligtvis slutar de listade recepten inte med effektiva tankblandningar. Det finns många mer effektiva kombinationer som har en gynnsam effekt på växthälsan. I recept kan kombinationer med Fitosporin, Fitoverm, Horus och många andra läkemedel användas . Mycket effektiva blandningar erhålls i vilka kompositionerna "Bitoxibacillin", "Tiovit Jet" eller "Siliplant" tillhandahålls. Förutom användningen av sådana läkemedel kan tankblandningen innehålla kolloidalt svavel, borsyra, urea och alla möjliga säkra biologiska produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bearbetningsfunktioner

Växter måste behandlas korrekt med blandningarna i fråga. Det är flera viktiga faktorer som det är lämpligt att vara särskilt uppmärksam på:

  • vindhastigheten bör vara mindre än 4 m / s;
  • optimal lufttemperatur - + 12-14 grader Celsius;
  • tillåten luftfuktighet - högst 60%;
  • sprutning av planteringar måste utföras på morgonen efter att daggen torkat eller med början av kvällen;
  • bearbetning av grödor bör uteslutande utföras i klart väder;
  • om det finns en sannolikhet för nederbörd inom en snar framtid, bör det vara minimalt;
  • vattnet som ska användas för att förbereda tankblandningen måste vara tillräckligt varmt (från +10 till +25 grader), rent, mjukt, utan ytterligare föroreningar.
Bild
Bild

Olika grödor måste behandlas med en tankblandning vid olika tidpunkter.

För vissa växter behövs sådana procedurer på sommaren, medan för andra - på våren eller hösten. Sprutningstiderna varierar också. Till exempel måste många grödor bearbetas efter beskärning av blad, efter frukt eller helt enkelt i olika tillväxtstadier, som fallet är med druvor.

Om behandlingsperioden bestäms måste du veta exakt om alla regler för sprutning av grödor

  • Det första steget är att fylla sprutbehållaren med 1/3 eller 2/3 vatten av optimal temperatur och hårdhet.
  • Sedan är det nödvändigt att hälla i de beredda moderlutarna.
  • Därefter måste alla introducerade ingredienser blandas väl.
  • Den beredda kompositionen kan endast användas för sprutning av friska planteringar som inte har skadats på grund av de skadliga effekterna av frost eller torra förhållanden.
  • Under sprutning av växterna måste blandarna fungera ständigt. Detta är en förutsättning som inte kan försummas.
  • När bearbetningen av kulturerna är klar måste alla rester av den använda lösningen tömmas från tanken och själva tanken kommer att sköljas med största försiktighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

När man förbereder tankblandningar och använder dem för bearbetning av planterade växter måste sommarboende följa vissa säkerhetsåtgärder. Detta bör inte försummas i alla fall. Fundera över vilken typ av åtgärder det är viktigt att följa.

  • Ett av de allvarligaste kraven är att det inte är tillåtet att andas in ångorna i blandningen som bereds. Användaren måste förbereda tankblandningen mycket noggrant och använda den.
  • Det är nödvändigt att förbereda moderluten ordentligt.
  • Stor försiktighet bör iakttas när olika kemikalier kombineras med varandra. Det är absolut nödvändigt att se till att de inte kommer i konflikt med varandra. Ovan beskrivs ett av sätten att kontrollera kompatibiliteten för blandningens kemiska komponenter.
  • Alla listade förfaranden, tillsammans med sprutning av grödor, måste endast utföras med användning av personlig skyddsutrustning. Det är särskilt viktigt att noggrant skydda andningsorganen. För detta är det lämpligt att använda ett andningsskydd av hög kvalitet. Att skydda dina ögon är lika viktigt. För dessa ändamål måste du använda speciella skyddsglasögon. Vissa sommarboende föredrar att arbeta utan det här verktyget, men det ska inte göras i alla fall. Det är lämpligt att ta på sig speciella gummihandskar på händerna och gummistövlar på benen. För att skydda kroppen från alla möjliga problem är det vettigt att använda speciella skyddsdräkter.
  • Om en aggressiv komposition oväntat kommer på huden, måste denna plats sköljas med rent vatten så snart som möjligt.

Om användaren av misstag använder någon av de kemikalier som används rekommenderas det att omedelbart framkalla kräkningar eller konsultera en läkare.

Bild
Bild

Allmänna rekommendationer

Tänk på några allmänna rekommendationer angående beredning och användning av tankblandningar

  • Om du vill minska kostnaderna avsevärt , det är vettigt att använda multikomponentlösningar. Det rekommenderas att välja rätt preparat för beredning av blandningar.
  • Du måste veta att en felaktigt gjord tankblandning kan visa sin fytotoxicitet inte omedelbart, men efter en tid. Till exempel kan denna process utlösas av en temperaturökning.
  • Många fungicider kan inte kombineras med alkaliska lösningar . I sådana kombinationer är det vettigt att tillsätta komponenter med en neutral reaktion.
  • Om du har planerat att förbereda tankblandningen själv med speciella preparat , det är lämpligt att studera bruksanvisningen. Vanligtvis indikerar det vad du kan och med vad du inte kan blanda en eller annan komposition.
  • Det finns läkemedel som kan kombineras med nästan alla bekämpningsmedel . Vi talar om fonderna "Agrolekar" och "Benomil".
  • Mycket ofta lägger sommarboende tvätttvål till olika lösningar och kompositioner . Om vi talar om en tankblandning, rekommenderas det att komplettera den bara med vanlig tvål eller babyschampo. Dessa komponenter är neutrala.
  • Det är nödvändigt att spraya plantorna med de övervägda blandningarna så att de bara faller på bladplattorna . Kompositioner bör inte rinna ut från dem på markskiktet.
  • För att bli av med alla rester av tidigare använda blandningar , det rekommenderas att gräva ett hål med tillräckligt djup närmare kanten av trädgården. Det är här resterna ska hällas.
  • Vid självständig framställning av tankblandningar är det tillåtet att ansluta preparat som är baserade på levande mikroorganismer . Men samtidigt bör du veta att de bäst kombineras med tillväxtstimulerande medel och lämplig utfodring.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer att lära dig de grundläggande principerna för att förbereda en tankblandning ytterligare.

Rekommenderad: