Hur Man Sprayar Druvor? Sprutning På Hösten Och Sommaren I Augusti Och Juli. Kaliummonofosfat Och Kopparsulfat, Hur Man Späd Dem För Bearbetning?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Sprayar Druvor? Sprutning På Hösten Och Sommaren I Augusti Och Juli. Kaliummonofosfat Och Kopparsulfat, Hur Man Späd Dem För Bearbetning?

Video: Hur Man Sprayar Druvor? Sprutning På Hösten Och Sommaren I Augusti Och Juli. Kaliummonofosfat Och Kopparsulfat, Hur Man Späd Dem För Bearbetning?
Video: How to Spray Tomatoes with Copper Sulfate 2024, April
Hur Man Sprayar Druvor? Sprutning På Hösten Och Sommaren I Augusti Och Juli. Kaliummonofosfat Och Kopparsulfat, Hur Man Späd Dem För Bearbetning?
Hur Man Sprayar Druvor? Sprutning På Hösten Och Sommaren I Augusti Och Juli. Kaliummonofosfat Och Kopparsulfat, Hur Man Späd Dem För Bearbetning?
Anonim

Vissa trädgårdsmästare försummar behovet av att bearbeta fruktgrödor för att skydda dem mot sjukdomar och skadedjur. Det är en viktig del av druvvården, som garanterar en hög kvalitet och regelbunden skörd.

Vissa sjukdomar kan förstöra en hel plantage på några veckor. Det är viktigt att inspektera vinstockarna regelbundet och bearbeta i tid. Det är mycket lättare att förebygga en sjukdom än att bota den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Huvudsyftet med odling av vingårdar är att förebygga skadedjurattacker och sjukdomar . Trädgårdsmästare använder både färdiga preparat som kan köpas i specialbutiker och folkrecept. Sprutning på våren hjälper till att bevara plantagen om några av buskarna redan har angripits under hösten. Läkemedlen kommer att förhindra att infektioner sprids vidare och förstöra patogener. Bearbetning med användning av bekämpningsmedel skyddar skotten från insekter.

För att ge vingården en tillräcklig skyddsnivå bör sprutning utföras flera gånger per säsong. Kombinationen av förebyggande åtgärder baserade på insekticider och användning av bladgödsel visar hög effektivitet.

Under arbetet bearbetas druvorna noggrant och fullständigt. Plåtplattorna är täckta med kompositionen på båda sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan bearbetas?

Innan du sprayar druvorna måste du välja rätt läkemedel. Det måste vara tillräckligt effektivt och säkert för växten och grödan.

Alla ämnen som används för bearbetning är indelade i tre huvudgrupper:

  • kemikalier;
  • biologiska föreningar;
  • folkmedicin.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kemikalier

Sortimentet av industriprodukter är varierat och ständigt uppdaterat. Det är inte svårt för erfarna trädgårdsmästare att välja ett lämpligt alternativ, men för nybörjare sommarboende är det svårt att förstå det enorma sortimentet.

  • Bordeaux -blandningen har blivit utbredd . Det har etablerat sig som ett kraftfullt botemedel mot de flesta svampinfektioner. I den första behandlingen används en lösning på 3%. Proceduren utförs på våren före knoppbrott. Nästa sprutning utförs under fasen av aktiv tillväxt av den gröna massan. Koncentrationen av blandningen reduceras till en procent. Detta läkemedel kommer att hantera mjöldagg, gråmögel och antraknos. Det är omöjligt att öka innehållet i Bordeaux -blandningen, annars kommer det att vara skadligt för druvorna.
  • Det andra alternativet är järnvitriol … Detta ämne kommer inte bara att skydda kulturen från svamp, utan också bli en extra mat. Bearbetning i början av mars skjuter upp dagen för spirande och skyddar växtmassan från vårfrost. 500 gram vitriol löses i 10 liter vatten. Vinstocken sprayas omedelbart efter att vintern har tagits bort. Ämnet används för att bekämpa gråmögel, mjöldagg och fläckig nekros.
  • För att bli av med mjöldagg, mögel eller mögel, använd läkemedlet "Quadris ". Det har låg toxicitet och skadar inte nyttiga insekter. Den använda koncentrationen är 0,1%. Läkemedlet kan kombineras med olika förband och bekämpningsmedel. "Quadris" kommer att vara särskilt användbart i det första stadiet av sjukdomen.
  • Ett av de mest effektiva läkemedlen mot svampen är kopparsulfat . För att förbereda en lösning späds 300 gram snabbkalk i två liter varmt vatten. Kompositionen framställs i en emalj- eller plastbehållare. Vid kontakt med vatten börjar en aktiv kemisk reaktion, varefter ytterligare 8 liter vatten och 300 gram kopparsulfat i granuler tillsätts. Den resulterande beredningen blandas och filtreras. För att utföra profylax löses 100 gram kopparsulfat i en hink med vatten.
  • Urea (urea) rik på kväve, en viktig komponent för bildandet av tät och levande vegetation. Denna tillväxtfrämjare används ofta tidigt på våren. Även urea klarar sig anmärkningsvärt bra med larver och kopparhuvuden. För att förbereda en komposition för behandling eller behandling av växter löses från 500 till 700 gram granulat i 10 liter vatten. Arbetet utförs innan saftflödet börjar.
  • " Ridomil " väljs för många sjukdomar, inklusive röda hund, grå fläck, svart röta och andra sjukdomar. Den innehåller komponenter som förstör svampen. De tränger in i skotten och har en skyddande effekt. Dessa fastigheter behålls i två veckor. Vid regnväder förblir effektiviteten densamma. 25 gram av ämnet kommer att räcka för att förbereda en lösning i en hink vatten.
  • " Blixt " hantera alla typer av svampsjukdomar. Den huvudsakliga aktiva ingrediensen är kresoxim-metyl. Ämnet säljs i form av granulat (förpackningar om 2 eller 200 gram). Efter sprutning kvarstår läkemedlet på bären och bladen och bildar en tät skyddsfilm. "Strobi" är inte rädd för ens intensiv nederbörd och behåller deklarerade egenskaperna. Två gram räcker för 10 liter vatten. Första gången druvorna sprutas före blomningen, upprepas denna procedur varje decennium. Ungefär en månad innan bärplockningen avbryts. "Strobi" stör inte pollinering, eftersom det är ganska säkert för bin.
  • Falk klarar enkelt patogena mikroorganismer på grund av kompositionen rik på aktiva element. För att förbereda en lösning för förebyggande åtgärder måste du ta 10 liter vatten och 5 milliliter fungicid. Om druvorna är sjuka fördubblas mängden kemikalier.

Vid sjukdom utförs behandlingen två gånger. Falcon kan användas under blomningen och är säker för nyttiga insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Folkrecept

För att skydda vingården mot infektioner och trädgårdsskadegörare används följande åtgärder:

  • persilja planteras bredvid buskarna , som kommer att skydda druvor från phylloxera på grund av dess ljusa lukt, är druvor ofta omgivna av växter som stöter bort fästingar och andra skadedjur;
  • en lösning baserad på tvål eller aska används för bladlöss , lösa upp 300 gram aska eller samma mängd tvål i en hink;
  • malurt avkok kommer att skrämma bort bladrullen, gräset kokas och den resulterande lösningen kyls och filtreras, de sprutas med grön massa;
  • För bekämpning och förebyggande av oidium används följande komposition: varmt vatten (hink), läsk (40 gram), en sked flytande tvål, de drabbade områdena i buskarna behandlas med en färdig lösning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Biologiska föreningar

Ett särdrag hos biologiska trädgårdsmedel är mikroorganismer . De övervägs naturliga fiender till svamp och farliga insekter . Sådana kompositioner kan säkert användas under alla växtsäsonger. De kommer inte att påverka bären negativt. För att bekämpa senröda utförs behandling " Fitosporin " … Det kommer också att vara till hjälp mot andra vanliga svampinfektioner. Denna beredning innehåller bakterien Bacillus subtilis, som erhölls artificiellt. Väl på vinrankans eller jordens yta börjar den föröka sig snabbt och dess avfallsprodukter undertrycker skadliga organismer.

Läkemedlet kommer att hjälpa druvor att klara parasiter på egen hand . Regelbunden användning av kompositionen stärker växtens immunsystem. Läkemedlet produceras i flera former: pulver, suspension eller pasta. Koncentrationen av detta ämne beror på frisättningsformatet. För att förebygga sjukdomar behandlas vinstockarna var 14: e dag. Nästa vanliga läkemedel är Trichodermin. Det kommer att vara effektivt för att skydda mot rotröta, rosrosa och andra sjukdomar. Grunden för ämnet är Tricoderma -svampen. Liksom ovanstående komponent, när den kommer på vinstocken, multipliceras den snabbt och förskjuter skadliga bakterier. Lös upp 50 ml koncentrat i en hink med vatten.

När bladen blommar behandlas druvorna profylaktiskt med detta preparat. Därefter upprepas proceduren var 2-3: e vecka. Det är helt säkert för insekter, djur och människor. Aktofit kommer att hantera farliga insekter , för framställning av vilken svampen Streptomyces avermitilis användes, eller snarare dess avfallsprodukter. "Aktofit" påverkar skadedjurets nervsystem, vilket leder till att andningsorganen och matsmältningssystemet misslyckas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta ämne sönderfaller snabbt utan att vara kvar i luften under lång tid . Den säljs i olika volymer, från 10 till 900 milliliter. Det finns ingen anledning att oroa sig för fåglar, djurs och människors hälsa, eftersom läkemedlet inte är giftigt. 20 milliliter av ämnet kommer att räcka för att förbereda en lösning i tre liter vatten. Efter blandning hälls ytterligare 7 liter rent vatten i behållaren. För att öka effektiviteten, tillsätt en halv tesked schampo för barn till den resulterande lösningen. Använd "Aktofit" flera gånger per säsong efter behov.

För bearbetningsanläggningar behöver du en lämplig temperaturregim - från 18 med ett plustecken. Vid viktigare väder (vid temperaturer från 30 grader och högre) minskar förbrukningen av ämnet. Kolloidalt svavel har använts i många år för att bli av med spindelmider. Från oidium kommer det också att vara användbart. För att behandla ett område på 100 kvadratmeter löses 120 gram av läkemedlet i 100 gram vatten. Komponenterna blandas tills en homogen vätska erhålls. Tillsätt sedan ytterligare en liter vatten.

Den färdiga lösningen löses i 14 liter vatten. För att skydda fruktplantor räcker det med att utföra behandlingen 4-5 gånger under hela säsongen. Dessa är de viktigaste läkemedlen som används av moderna trädgårdsmästare. Du kan också hitta recept med borsyra, lökskal och andra alternativ.

De flesta kemiska och biologiska preparat kan kombineras med gödningsmedel, till exempel kombinera någon av ovanstående komponenter och kaliummonofosfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sprutningsteknik

  • Under våren … Redan före knoppbrytning utförs den första behandlingen. Vid denna tidpunkt värms luften upp till cirka 5 grader Celsius. Först måste du förbereda en lösning, späd kopparsulfatet i vatten för att få en sammansättning på tre procent. För första gången är inte bara stammen och vinstocken, utan också marken runt växten täckt med läkemedlet. Vitriol kommer att förstöra farliga mikrober i markens övre lager. Efter cirka 2 veckor, när 5-6 fulla blad bildas på vinstocken, sprutas druvorna med nitrafen. Den sista vårbehandlingen utförs före blomningen. Flera läkemedel används, som alla är avsedda att bekämpa en specifik sjukdom eller skadedjur. Medel för gruppen med akaricider hjälper till att bli av med fästingar. Formuleringar med hög svavel- och kopparhalt skyddar mot mjöldagg. Som en effektiv profylax mot svamp är vinrankan täckt med en lösning av serum med jod eller bakpulver.
  • Sommar … När sommaren börjar behöver fruktgrödan också behandling från svampen. Trädgårdsmästare väljer preparat, vars huvudkomponent är svavel eller mangankalium. Aktiviteter utförs under mognaden av bären. Bearbetningen utförs i juli eller augusti, beroende på mognadsperioden. Proceduren upprepas varje decennium.
  • På hösten … På hösten beskärs och behandlas vinstockar mot svamp och gnagare. Innan vinrankan täcks för vintern behandlas grenarna med en lösning av kopparsulfat. Förfarandet bör utföras på kvällen. Det är lämpligt att välja en grumlig och torr dag. Om det behövs kan druvor bearbetas i september, särskilt om symptom på infektion märks på busken. På grund av den höga luftfuktigheten på morgonen är denna procedur oönskad på grund av den minskande effektiviteten. Behandling under dagen, under aktiva soltimmar, kommer att orsaka lövbrännskador.

Rekommenderad: