Druvvård På Hösten: Hur Man Bryr Sig Och Hur Man Gödslar? Förbereder Sig För Vintern I Sibirien Och Andra Regioner. Hur Strössel I September? Höstens Vattning

Innehållsförteckning:

Video: Druvvård På Hösten: Hur Man Bryr Sig Och Hur Man Gödslar? Förbereder Sig För Vintern I Sibirien Och Andra Regioner. Hur Strössel I September? Höstens Vattning

Video: Druvvård På Hösten: Hur Man Bryr Sig Och Hur Man Gödslar? Förbereder Sig För Vintern I Sibirien Och Andra Regioner. Hur Strössel I September? Höstens Vattning
Video: WOW! Amazing New Agriculture Technology - Grape 2024, April
Druvvård På Hösten: Hur Man Bryr Sig Och Hur Man Gödslar? Förbereder Sig För Vintern I Sibirien Och Andra Regioner. Hur Strössel I September? Höstens Vattning
Druvvård På Hösten: Hur Man Bryr Sig Och Hur Man Gödslar? Förbereder Sig För Vintern I Sibirien Och Andra Regioner. Hur Strössel I September? Höstens Vattning
Anonim

För att vingården ska se vacker ut och glädja webbplatsens ägare med en riklig skörd måste den vårdas ordentligt under hösten. Vid denna tid beskärs buskarna, vattnas rikligt och täcks också för vintern.

Bild
Bild

Vattning

Efter skörd i september behöver du inte vattna druvorna regelbundet. Speciellt om vädret inte är för varmt.

Men innan vintern börjar måste vingården fortfarande vattnas . Djup fuktning av jorden gör växten lättare att anpassa sig till frost, och dess rotsystem skyddas mot extrema temperaturer.

Bild
Bild

Det rekommenderas att vattna druvorna vid roten . På så sätt kan vätskan som införs i jorden förbli i jorden fram till sommaren. Om jorden är torr och täckt med sprickor måste den först lossas. Du måste lossa jorden på morgonen och vattna den på kvällen. Nästa dag måste jorden lossas igen.

Bild
Bild

Bearbetning och sprutning

Ett annat viktigt höstförfarande är vingårdssprutning. Det låter dig skydda platsen från de vanligaste sjukdomarna och skadedjur . Det är nödvändigt att spraya området efter att allt löv har fallit helt. Det är också viktigt att vänta tills alla njurar stängs.

För att skydda druvor från skadedjur och sjukdomar använder trädgårdsmästare vanligtvis järnsulfat . En lösning bestående av 100 gram produkt och 10 liter vatten är lämplig för behandling av unga buskar. För sprutning av vuxna druvor används en 3% lösning av vitriol. Om växterna tidigare har utsatts för en svampsjukdom bör lösningen göras mer koncentrerad. För beredning späds 500 gram järnsulfat i 10 liter vatten. Det är värt att bearbeta inte bara skotten själva, utan också jorden runt druvorna.

Bild
Bild

Om växten har drabbats av allvarliga sjukdomar i år kan starkare preparat användas för att behandla vingården.

Många trädgårdsmästare använder folkmedel i sitt arbete . Om växterna har drabbats av gråröta, behandlas de på hösten med en jodbaserad lösning. En lösning gjord av riven tvätttvål och aska hjälper trädgårdsmästaren att bli av med mögel.

Bild
Bild

Vid sprutning av växter måste du följa vissa regler

  1. Behandla buskar endast i torrt och lugnt väder. Det är bäst att göra detta på kvällen.
  2. Spraya inte buskarna med för mycket produkt. Vätskan ska inte rinna ut från lövverket till jorden.
  3. När du använder kemikalier bör du alltid följa instruktionerna. Du kan bara hantera buskarna med skyddshandskar och andningsskydd eller mask.

Om du gör allt rätt kommer trädgårdsmästaren inte att slösa tid på att bekämpa sjukdomar och skadedjur nästa säsong.

Bild
Bild

Toppdressing

Korrekt skötsel av vingården på hösten innebär också tidig matning av växterna. Du kan mata buskarna vid denna tid med vissa livsmedel.

Kompost

För introduktion i jorden är det värt att bara använda en välruttnad produkt. Den måste vara minst två år gammal. Kompost läggs direkt under roten.

För att öka buskens utbyte kan den befruktas med kompost blandat med torv . En sådan blandning läggs direkt under busken och strö sedan med jord. I detta fall fungerar komposten också som en kompost.

Bild
Bild

Humus

Denna produkt förs in i jorden under grävningen. Den är rik på användbara element. Därför är det fördelaktigt att använda den för att mata både unga växter och vuxna buskar.

Humus införs i öppen mark i ren form eller efter blandning med kompost . Denna produkt fylls vanligtvis i fårorna som finns i gångarna. Efter applicering av toppdressing på jorden täcks fårorna med jord och vattnas sedan.

Bild
Bild

Kycklingspillning

Om druvorna blir röda på sommaren kan buskarna matas med kycklingavfall. Denna produkt kommer att förbättra markens sammansättning avsevärt, samt göra den lösare.

För växtnäring kan du använda både en torr produkt och en flytande infusion baserad på den . Det andra alternativet är bra för nybörjare. För att förbereda flytande utfodring blandas gödseln med varmt vatten i förhållandet 1 till 4. I denna form skickas produkten till en varm plats i 10-12 dagar.

Innan jorden gödslas måste den spädas igen. Denna gång kombineras infusionen med vatten i förhållandet 1 till 10. Omedelbart efter det används det för att vattna druvbuskarna.

Bild
Bild

Träaska

Endast träaska av hög kvalitet används för att mata druvorna efter skörd. Det bör inte innehålla några artificiella tillsatser . Det är bäst att använda barr- eller lövaska som överdressing. Produkten appliceras torrt vid roten.

Om så önskas kan en askinfusion också framställas ur askan . För att förbereda det måste 300 gram aska hällas med 10 liter vatten. Produkten måste infunderas i en vecka under omrörning då och då. Du måste hälla den i små spår som finns runt busken.

Bild
Bild

Mineralgödsel

Med några års mellanrum är det nödvändigt att tillsätta en blandning av kaliumsalt och superfosfat i jorden. Produkten tillsätts vanligtvis till jorden torr vid grävning . Men vissa trädgårdsmästare förspädar den torra produkten i vatten och använder sedan den resulterande lösningen för att vattna buskarna.

Kvävehaltig gödning appliceras inte på jorden under hösten . Kväve främjar tillväxten av nya skott samt knoppöppning. På grund av införandet av sådant gödningsmedel i jorden har växten inte tid att förbereda sig för det kalla vädret och dör. Därför bör sådan matning undvikas.

Bild
Bild

När man applicerar gödningsmedel på jorden är det värt att komma ihåg att deras överskott skadar växterna ännu mer än deras brist.

Beskärning

En annan viktig höstprocedur som inte får glömmas bort är beskärning av druvor. Tidpunkten för dess innehav beror på klimatets egenskaper. Som regel beskärs buskarna efter den första frosten. Det är mycket viktigt att lövverket från vinstocken redan har flugit runt vid denna tidpunkt.

Det är nödvändigt att klippa grenarna med en skarp beskärare. I det här fallet blir skärningarna platta och släta. Vassa trädgårdssågar används för att ta bort tjocka fleråriga skott.

Det finns flera sätt att beskära vinstockar

Bild
Bild

Lång

Det rekommenderas att beskära gamla buskar på detta sätt. Beskärningsmetoden förutsätter att det inte finns mer än 20 ögon på grenarna. Denna procedur hjälper till att föryngra busken . Efter sådan beskärning börjar buskarna bära frukt bättre nästa år.

Bild
Bild

Genomsnitt

Denna metod är den mest populära bland trädgårdsmästare. I processen skärs de flesta skotten av. Högst 10 ögon är kvar på dem. Denna beskärning görs för att öka buskens utbyte. Samtidigt minskar inte kvaliteten på skörden och bären förblir lika goda och saftiga.

Bild
Bild

Kort

Vid beskärning lämnas inte mer än fyra ögon på skotten. Denna process är endast lämplig för vård av unga ettåriga eller tvååriga druvor. En kort beskärning gör rotsystemet hos en sådan växt starkare.

Bild
Bild

Blandad

Denna beskärning är lämplig för små vingårdar. I processen klipps några av skotten kort . Resten är kvar längre. Detta tillvägagångssätt låter dig alltid hålla dem i gott skick.

Bild
Bild

När du planerar att trimma druvor är det också viktigt att ta hänsyn till deras ålder

  1. Under det första året behöver plantorna bara ge önskad form. Vanligtvis är fyra ärmar kvar vid denna tidpunkt. Skott i detta skede skärs till 40-60 centimeter. Detta görs för att de ska kunna utvecklas normalt.
  2. Under det andra året, efter att ha väntat på att alla lakan ska falla av, måste den långa ärmen förkortas. De upprättstående stjälkarna ska skäras till två knoppar och frukten stjälka till fyra.
  3. Under det tredje året måste trädgårdsmästaren ta bort 4 vertikala skott, liksom ärmar som redan har burit frukt. Den centrala stammen skärs till två knoppar och de avlägsna - till fyra.
Bild
Bild

Efter beskärning måste druvorna också behandlas med en lösning av järn och kopparsulfat. Trädgårdsredskap måste också desinficeras.

Landning

Många trädgårdsmästare föredrar att plantera druvor på sin plats under hösten. För plantering rekommenderas att välja årliga gröna plantor som är cirka 40 centimeter höga … Det ska finnas friska knoppar på skottets yta.

Före plantering bör skotten förkortas till fyra ögon . Det rekommenderas också att placera dem i en lösning som stimulerar rottillväxt över en natt. Platsen är förberedd i förväg före plantering. Trädgårdsmästaren behöver gräva flera hål där och också lägga ett tätt lager dränering på botten. Bruten tegelsten eller krossad sten används vanligtvis för att skapa den. Sedan hälls en blandning av jord, aska, humus och nitroammofoska i gropen. Användningen av kvalitetsgödselmedel kommer att leda till att druvorna snabbt kommer att slå rot och växa.

Bild
Bild

Därefter måste hålet fyllas med bördig jord . Efter tillsats av jord till gropen måste den vattnas rikligt. Fukten ska absorberas väl i jorden. Det är inte värt att plantera druvor direkt i en grop förberedd på detta sätt. Du måste vänta 10-12 dagar. Dock rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att förbereda hål för höstplantering av druvor sedan augusti.

Under plantering måste botten av gropen strö med ett lager jord igen . Unga plantor placeras i hålen förberedda på detta sätt. Korta groddar ställs vertikalt, långa groddar vid en liten lutning. Därefter täcks druvornas rötter med bördig jord. Det måste tampas väl och sedan vattnas. En planta tar 2-3 hinkar vatten.

Bild
Bild

Efter vattning rekommenderas att täcka plantan med en plastflaska med en förskuren botten. Sedan måste den täckas med bördig jord till halsen. Sådan beredning kommer att skydda unga plantor från att frysa. Ovanpå druvorna kan dessutom täckas med grangrenar, sugrör eller tjock trasa.

Om du gör allt rätt kan plantorna snabbt slå rot på platsen

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

För att skydda buskarna från frost måste de vara ordentligt täckta. Detta kan göras på flera sätt.

Jord

Detta är det enklaste sättet att värma druvor. Till att börja med måste skotten böjas mot marken och säkras med metall eller trä. Druvorna måste dessutom strös med bördig jord. Jordlagret bör inte vara mer än 15 centimeter.

I början av vintern är det värt att kasta på samma mängd jord ovanpå . Under ett sådant skydd kan vinstocken lätt överleva vinterkylan.

Bild
Bild

Torrt halm

Torrt sågspån kan också användas med detta material. Torkat gräs eller flis hälls direkt under roten . På försommaren bör halmskiktet ligga inom 20 centimeter. Efter en månad bör tjockleken på det torra halmens "filt" fördubblas.

Om torrt sågspån används för att täcka buskarna måste en extra portion kvävegödsel läggas till jorden under våren . Om gnagare dyker upp på platsen bredvid druvbuskarna rekommenderas att giftet bryts ned. Detta hjälper till att skydda känsligt trä från skadedjur.

Bild
Bild

Lapnik

Detta material kan också användas för att täcka druvor. Vassa grannålar stöter bort gnagare, eftersom de är obehagliga att köra på en taggig yta . Dessutom är han inte rädd för svampsjukdomar. Därför kan grangrenar säkert användas för att skydda unga buskar. Det bör läggas i ett lager 35-40 centimeter tjockt. Nålarna som faller från grenarna på våren kommer att vara ett utmärkt gödningsmedel för växter.

Bild
Bild

Snö

Nyfallen snö är ett utmärkt naturligt skydd. Det behöver bara kastas på vinstocken i början av vintern . Detta kommer att räcka för att skydda växtrötterna från frost.

Bild
Bild

Kombinerad

Många trädgårdsmästare föredrar att kombinera olika typer av täckmaterial. Så till exempel kan ett litet lager grangrenar på toppen täckas med torrt halm eller torv. Du kan lägga torv eller jord ovanpå det torkade gräset. Detta alternativ är utmärkt för att gömma buskar i Sibirien och andra kalla områden.

Men svart film, takpapp och andra material som inte tillåter fukt eller luft att passera ska inte användas. Detta kan få druvorna att mogna.

När du väljer ett skydd för druvor är det viktigt att ta hänsyn till buskarnas ålder

Bild
Bild

Den mest ansvarsfulla inställningen till skydd av unga växter. De är vanligtvis helt böjda mot marken. Det är nödvändigt att agera mycket försiktigt för att inte skada växten i processen.

De odlade plantorna är redan mer anpassade för kallt väder . Därför kommer de inte längre att behöva böja sig till marken och täcka helt nästa år. Vanligtvis sänks de bara något, och uppifrån bildar de ett skydd i form av ett hus.

Fleråriga vinstockar behöver bara delvis skydd . Som regel läggs vinstocken på barrgrenar eller ett tunt lager halm. Ovanifrån är druvskott täckta med snö. Om vintrarna i regionen inte är särskilt kalla kan trädgårdsmästaren bara täcka jorden och täcka vingårdens bas med något lämpligt material.

Bild
Bild

Användbara tips

För att inte förstöra en ung vinstock bör nybörjare trädgårdsmästare följa enkla riktlinjer

  1. Gör alltid full beskärning av växter. Att klippa av fransarnas toppar ger inte önskad effekt.
  2. Använd tillräckligt med gödselmedel. Det är bäst att mata enligt schemat.
  3. Spraya buskarna regelbundet med produkter som skyddar dem mot sjukdomar och skadedjur. Alla trädgårdsmästare vet att det är lättare att lägga tid på förebyggande behandling än på behandling av en sjuk anläggning.
  4. Använd inte film eller agrofiber för att täcka växten. Kondens samlas ständigt under dem.
Bild
Bild

Druvbuskar håller sig friska under höstmånaderna och håller sig friska längre och bär frukt.

Rekommenderad: