Druvvård Under Det Första Planteringsåret: Bildandet Av Unga Druvor Efter Plantering. Hur Sköter Man Vinrankan På Hösten? Förbereder Sig För Vintern

Innehållsförteckning:

Video: Druvvård Under Det Första Planteringsåret: Bildandet Av Unga Druvor Efter Plantering. Hur Sköter Man Vinrankan På Hösten? Förbereder Sig För Vintern

Video: Druvvård Under Det Första Planteringsåret: Bildandet Av Unga Druvor Efter Plantering. Hur Sköter Man Vinrankan På Hösten? Förbereder Sig För Vintern
Video: Training grape vines.From Beginning To Canopy.pt6 2024, April
Druvvård Under Det Första Planteringsåret: Bildandet Av Unga Druvor Efter Plantering. Hur Sköter Man Vinrankan På Hösten? Förbereder Sig För Vintern
Druvvård Under Det Första Planteringsåret: Bildandet Av Unga Druvor Efter Plantering. Hur Sköter Man Vinrankan På Hösten? Förbereder Sig För Vintern
Anonim

Under det första året efter plantering behöver unga druvor, precis som andra växter, särskild vård. Det är faktiskt på hur väl busken utvecklas under denna period som dess avkastning beror.

Vattning och utfodring

Unga druvor behöver regelbunden vattning. Frekvensen för vattning beror direkt på förhållandena där buskarna växer . I genomsnitt vattnas växterna varannan vecka. Om det sällan regnar måste buskarna vattnas oftare. Det är mycket viktigt att hälla tillräckligt med vatten under växtens rötter. Marken ska alltid vara väl fuktad.

För att vattna unga druvor är det bäst att använda varmt och väl avvägt vatten . Det rekommenderas att vattna plantorna tidigt på morgonen eller sen kväll. Under dagen är bevattning av buskarna endast möjligt i grumligt väder.

För att hålla fukten väl i marken måste marken bredvid stammen vara muldd. Detta hjälper också till att hålla jorden varm.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man odlar druvor ska jorden inte vara för våt . Detta kan leda till rotröta. Om det ofta regnar på sommaren måste du vara försiktig så att du inte urholker jorden under druvorna. För profylax kan små spår grävas nära buskarna för att dränera vatten.

Vattningen av tidiga druvsorter stoppas under andra halvan av juli, sena - på hösten. Under beredningen av vingården för vintern vattnas platsen väl igen . Detta förfarande hjälper till att skydda växtens rötter från att frysa.

Tidig matning av buskarna spelar också en viktig roll . Vid plantering av växter placeras vanligtvis en stor mängd gödselmedel i hålet. Därför matas druvor som regel inte utöver det första året efter plantering. Men trädgårdsmästare rekommenderas fortfarande att noga övervaka plantorna.

Om de ser svaga ut kan de behöva sommarmatning. I slutet av augusti tillsätts vanligtvis kalium och superfosfat till jorden, blandat i förhållandet 1 till 2 . Sådan matning gör att druvorna kan förbereda sig bättre för vintern.

Bild
Bild

Jordlossning och katarovka

Omsorg för druvor innebär också att jorden lossnar i rätt tid. Det är nödvändigt att förstöra torkskorpan mycket noggrant . Unga plantor är trots allt ganska sköra, så det är väldigt lätt att bryta dem. Det är viktigt att ta bort allt ogräs under lossningsprocessen. För odling av druvor är det verkligen viktigt att de får tillräckligt med näringsämnen.

I tid är det nödvändigt att utföra plantens katarovka . Detta är namnet på processen för att ta bort ytdruvor. Denna procedur gör att resten av rötterna kan gå djupare ner i marken. På grund av detta anpassar växten sig bättre till vinterkylan.

För att utföra denna procedur måste du gräva ett litet hål runt stammen . Därefter skärs alla ytrötter av. Därefter måste hålet täckas med bördig jord. Denna procedur utförs vanligtvis i slutet av den första sommarmånaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärningsfunktioner

Under det första året efter plantering bör trädgårdsmästaren börja bilda en buske. Unga druvor ska ha två huvudskott . Alla andra grenar måste tas bort. Annars kommer huvudskotten att sakna näringsämnen. Dessutom, om vingården är för förtjockad, är det mer sannolikt att buskarna skadar och attackeras av skadedjur.

För att växten ska ge en bra skörd i framtiden, under de första åren efter plantering, bör ett stort antal frukter inte få visas på grenarna. Några av blomställningarna måste tas bort under blomningen av druvorna.

Under det första året av en ung busks liv är jakten på skott också viktig. Det rekommenderas att utföra det på hösten, efter att topparnas kronor är helt raka. Det är vid denna tidpunkt som processen med aktiv tillväxt av unga skott slutar. Om du märker sådana förändringar måste den övre delen av grenen tas bort . Vanligtvis tar trädgårdsmästare bort 30-35 centimeter av skottet. Samtidigt måste alla styvbarn tas bort.

Bild
Bild

För att skydda växten från vinden måste den dessutom vara bunden. Som regel fästs skott på en speciell spaljé med mjukt material. Det rekommenderas inte att använda garn eller fiskelina för detta ändamål. Med tiden kommer de att skära i vinstocken och på så sätt skada växten.

Om du inte binder upp unga druvor kommer det i framtiden att bli mycket svårare att hantera dess bildning.

Bild
Bild

Skydd mot sjukdomar och skadedjur

För att växter alltid ska vara friska är det viktigt att skydda dem från skadedjur. Unga skott attackeras oftast av insekter som en druvmal, en loppa eller en tunn fästing . Beprövade kemikalier kan användas för att bekämpa dessa skadedjur. Oftast används Klorofos för detta ändamål.

Istället kan en tvålösning också användas för att behandla växterna. De besprutas med unga skott på morgonen eller kvällen. För fullständig förstörelse av skadedjur måste webbplatsen bearbetas 2-3 gånger.

Ett annat säkert sätt att bekämpa skadedjur är att plantera örter bredvid druvor. Du kan placera dill, spenat eller sorrel där. Men du ska inte plantera citronmeliss och mynta i närheten. Buskar bredvid dem växer inte särskilt bra.

Förutom skadedjur är svampsjukdomar också farliga för unga druvor . För att bekämpa dem behandlas buskarna med bekämpningsmedel eller vanlig Bordeaux -vätska.

Det är också viktigt att skydda unga buskar från den stekande solen. Om druvorna växer på solens sida måste du bygga ett enkelt skydd mot tillgängliga verktyg. En sådan markis kommer också att vara ett utmärkt skydd mot regn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Unga druvor är känsliga för kyla. Därför måste en termofil växt under det första året av sitt liv vara ordentligt förberedd för vintern. Denna process består av flera viktiga steg.

  1. I september måste jorden bredvid buskarna grävas väl. I processen kommer allt ogräs och fallna löv att förstöras.
  2. Dessutom måste jorden vattnas rikligt. Detta bör göras första hösten.
  3. Ett par dagar efter att du vattnat under druvorna måste du gräva ett djupt dike.
  4. Unga skott måste noggrant knytas med garn och sedan böjas till marken och läggas i ett dike.
  5. Ovanifrån måste den täckas med jord. Jordlagrets tjocklek beror på hur kalla vintrarna är i regionen.
  6. Vissa trädgårdsmästare föredrar att dessutom täcka unga odlingar med presenningar eller plastpåsar. Du måste använda dem mycket noggrant. Om ett sådant skydd inte tas bort i tid på våren kan unga skott ruttna. Istället för sådana täta material kan trädgårdsmästare också använda grangrenar eller torrt halm. Men i detta fall måste fällor eller högkvalitativt gift för gnagare placeras bredvid buskarna.
  7. När den första snön faller på platsen måste den försiktigt kastas över skyddet ovanifrån. Detta extra skydd hjälper till att hålla rötterna från att frysa.

Att ta hand om druvor under det första året efter plantering är inte så svårt som det verkar vid första anblicken. Du behöver bara följa alla regler och inte ignorera någon av de procedurer som är viktiga för anläggningen.

Rekommenderad: