Press För Druvor: Hur Man Gör En Gör-det-själv Krossmaskin? Typer Av Saftanordningar. Hur Använder Man Dem På Rätt Sätt?

Innehållsförteckning:

Video: Press För Druvor: Hur Man Gör En Gör-det-själv Krossmaskin? Typer Av Saftanordningar. Hur Använder Man Dem På Rätt Sätt?

Video: Press För Druvor: Hur Man Gör En Gör-det-själv Krossmaskin? Typer Av Saftanordningar. Hur Använder Man Dem På Rätt Sätt?
Video: Vin 2024, April
Press För Druvor: Hur Man Gör En Gör-det-själv Krossmaskin? Typer Av Saftanordningar. Hur Använder Man Dem På Rätt Sätt?
Press För Druvor: Hur Man Gör En Gör-det-själv Krossmaskin? Typer Av Saftanordningar. Hur Använder Man Dem På Rätt Sätt?
Anonim

Efter att ha skördat druvor uppstår en helt logisk fråga - hur ska man lagra den? Det bästa sättet är att bearbeta druvor för juice eller andra drycker. Låt oss närmare överväga egenskaperna hos pressens struktur och syfte för druvor, sorter, driftsprinciper och också bekanta oss med en mästarklass om oberoende tillverkning av en sådan enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och syfte

En druvpress är ett måste för varje ägare som håller vingårdar i olika storlekar. Enheten låter dig snabbt och effektivt bearbeta bär genom att pressa saften . Juicen kan i sin tur, beroende på bearbetningsmetod, användas i ren form eller som råvara för vidare beredning av vindrycker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av enheter

Det finns flera typer av enheter för att pressa juice från druvor, som måste övervägas mer detaljerat.

Bild
Bild

Efter typ av mat

Pressen på absolut vilken typ av enhet som helst är utrustad med en mekanism genom vilken tryck utövas på druvorna. Det finns flera varianter av mekanismen, som skiljer sig från varandra i driftsprincipen - tryck med hjälp av manuell kraft, drift på grund av elektricitet och exponering för tryckluftsmassor.

Låt oss titta närmare på funktionerna i varje alternativ

Handhållna enheter är indelade i två typer - skruv och domkraft . I det första fallet pressas saften ut när skruvmekanismen roterar, och i det andra utsätts druvorna för tryck när spaken trycks in. Fördelen med dessa strukturer är att de kan användas absolut under alla förhållanden, oavsett tillgänglighet av el. Men manuella pressar har en betydande nackdel - för att pressa ut den maximala mängden juice måste du anstränga dig mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektriska pressar anses vara mer funktionella och bäst lämpade för bearbetning av stora mängder druvor på kortast möjliga tid . En hög bearbetningshastighet i kombination med ett hydrauliskt eller pneumatiskt system ger ett garanterat resultat - en hög produktivitet. Kännetecken för de två typerna av elektriska system är typen av tryck - med hjälp av en vattenpump eller genom att komprimera luftmassor.

Bild
Bild

Det finns också universella enheter som aktivt används för att bearbeta inte bara druvor ., men även andra frukt- och bärgrödor. Driften av sådana anordningar tillhandahålls av en elmotor, och driftsprincipen är indelad i pneumatisk, skruv och hydraulisk mekanism.

Det är också värt att notera att det i den moderna världen finns många enheter som är utformade speciellt för bearbetning av druvor. När man skapar sådana mekanismer beaktas alla bärens funktioner, och i vissa fall även deras sorter.

Bild
Bild

Efter storlek och kraft

Enhetens prestanda beror till stor del på pressens volym och dimensioner, liksom på mekanismens kraft. Enheten med samma kapacitet och olika storlekar kan bearbeta samma mängd druvor under olika tidsperioder . Självfallet kommer arbetet att utföras snabbare vid en stor arbetsvolym.

Standard handhållna enheter som används aktivt i en hushållsmiljö kan ha en volym på upp till 25 liter . Om du gör en press själv kan du självständigt justera storleken på lastskålen. När det gäller kraften beror det i det här fallet bara på dina fysiska förmågor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enheter med hydrauliska eller mekaniska anordningar kan också användas för professionella ändamål, till exempel i industriella vingårdar eller gårdar . Volymen på en sådan anordning är mycket annorlunda, eftersom upp till 40 liter juice kan fås vid utgången från de laddade druvorna. Kraften hos sådana enheter är mycket hög, eftersom de kan bearbeta flera ton bär per driftstimme.

Hem vingårdar har ofta inte resurser för att köpa en så kraftfull enhet, därför använder de mer budgetenheter . Oftast är det handgjorda pressar, men utrustade med en elektrisk mekanism för ökad produktivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter material

Materialet från vilket pressen är gjord spelar också en viktig roll och förser den med vissa karakteristiska drag . Men det bör noteras att de material som används måste vara miljövänliga och säkra för människors hälsa vid interaktion med mat. Sådana egenskaper har trä, liksom vissa typer av metaller. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till att allt material behöver rätt vård, annars kommer det att upphöra att vara ofarligt och kommer att påverka kvaliteten på den resulterande produkten negativt.

Oftast används hårt trä vid tillverkning av pressar för druvor, till exempel bok, ek eller lind . Alla är mycket hållbara, motståndskraftiga mot fukt och torkar snabbt när de är våta utan att deformeras.

Men för att en enhet av trä ska tjäna dig i många år är det nödvändigt att torka det inre utrymmet noggrant, rengöra det ordentligt från resterna av råvaror och behandla det med speciella medel som förhindrar uppkomsten av mögel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det perfekta valet för pressen är rostfritt stål, som inte bara är resistent mot fukt, utan också lämpar sig för oxidation. Dessutom är detta material absolut giftfritt och avger inga skadliga ämnen, så det kan med rätta kallas säkert.

Vid bearbetning av druvor kan du också använda aggregat av gjutjärn . Men tyvärr, i avsaknad av ett skyddande lager, kommer materialet snabbt att försämras. Mycket ofta, med självtillverkade material, kombineras material. Element som måste ha en hög styrka är gjorda av stål, och behållaren för druvor är tillverkad av trämaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom design

Förutom alla de listade klassificeringarna kan druvpressar också skilja sig åt i själva designen. Kvaliteten och kvantiteten på produkten som erhålls vid utmatningen beror också på detta. Låt oss titta närmare på de viktigaste typerna av druvpressdesigner.

Spakens design är den enklaste och enklaste att använda . Druvorna i behållaren stängs med en speciell cirkel av trä. Sedan, med en spak, sänks en last på locket och med en gradvis ökning av trycket pressas saften ur bären. Den resulterande produkten strömmar in i den beredda tjocken, varefter den kan bearbetas vidare. Denna design har en betydande nackdel: för att bearbeta en stor mängd druvor åt gången måste du anstränga dig mycket.

Bild
Bild

Knektstrukturen är en av sorterna på spakpressen , men kännetecknas av stor användarvänlighet och kräver inte en stor investering av fysiska resurser. I detta fall pressas saften ut genom att pressa frukten.

Bild
Bild

Den spiralformade designen drivs också genom att manuellt vrida handtaget som är en del av krossvikten. I det här fallet kommer du också att behöva anstränga dig ganska mycket för att få fram juice, särskilt om påfyllningsskålen är helt fylld.

Bild
Bild

Principen för drift av skruvstrukturen är något liknande driften av en köttkvarn . Med hjälp av ett skruvelement rinner råvaran till silen, och under påverkan av mekaniskt tryck blir bären till juice.

Sådana anordningar är lämpliga för bearbetning av bär hemma, och för professionella ändamål kommer mer kraftfulla enheter att behövas.

Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

Valet av en druvpress beror till stor del på dina mål och skördens volym. Till exempel, för hemmabruk är en mycket liten handmanövrerad enhet lämplig, vilket osannolikt är lämpligt för bearbetning av råvaror i stora mängder.

För en industriell skala är det bäst att få en professionell enhet som drivs av elnätet, eftersom bara en kraftfull och snabb enhet kan bearbeta hela grödan på kortast möjliga tid.

Bild
Bild

Hur man använder?

Innan du börjar bearbeta druvor måste du bestämma dig för de slutliga målen - du vill få juice eller vinmaterial vid utgången. I det första fallet måste du ladda hela bär i enheten, och i det andra - fruktköttet (en blandning av malda bär med juice, frön och skal).

För att göra allt rätt måste du följa en enkel åtgärdssekvens:

  • efter att du har monterat strukturen helt måste du täcka insidan av behållaren med en steril ren trasa som filtrerar den resulterande saften;
  • då måste du ladda behållaren med råvaror och täcka med kanterna på tyget;
  • då återstår bara att aktivera pressmekanismen, beroende på dess typ;
  • när centrifugeringen är klar är det bara att tömma pressens innehåll.
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

För att göra en press själv behöver du följande material och verktyg:

  • löpmutter och skruv för mekanismen;
  • metallhörn och profiler;
  • verktyg för bearbetning av trä och metall;
  • cirkel, samt en tät platta av rostfritt stål;
  • träbjälkar från lämpliga trädslag, varav några måste avrundas;
  • delar, samt metall för fastsättning.

Innan du startar processen med att skapa en press för druvor bör du ta hänsyn till särdragen hos de material som du kommer att behöva arbeta med och utvärdera dina styrkor - om du aldrig har gjort någonting med egna händer är det bättre att avstå eller be om hjälp från mer erfarna människor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du har den nödvändiga erfarenheten och kunskapen kan du börja arbeta och observera en viss sekvens av åtgärder

  • Först görs ett skruvpar. Du kan göra det själv eller konsultera en professionell turner.
  • En trädel måste tillverkas av balkarnas rundade delar och en metallplatta, som kommer att fungera som pressdelen av hela mekanismen.
  • Nästa steg är att bygga en druvbehållare. För att göra detta är det nödvändigt att ansluta stängerna och bilda en cylindrisk form. För att fästa balkarna i de övre och nedre delarna är det bäst att använda självgängande skruvar och metalltejp. Det är nödvändigt att behållarens diameter är något större än presskolven, annars fungerar enheten helt enkelt inte.
  • När den cylindriska huvudramen är klar kan du undra över tillverkningen av behållarens nedre del. För att göra detta behöver du en metallcirkel, vars diameter är något större än själva cylindern, med böjda kanter. Juice kommer att strömma in i den här pannan, så för enkelhets skull kan du göra ett dräneringshål med en kran.
  • När behållaren är helt monterad kan du börja göra ramen - den U -formade delen av enheten, på vilken hela mekanismen kommer att fixeras. Ramen är gjord av förberedda metallprofiler och hörnelement, och för enkel förvaring kan du göra strukturen hopfällbar.
  • På den plats där skruvelementet kommer att vara placerat är det nödvändigt att fästa det på profilerna genom att svetsa en löpmutter till dem. Det är också nödvändigt att fästa en rund platta i rostfritt stål till systemets botten för att fungera som ett pallstöd.
  • När alla detaljer i strukturen är klara måste de bearbetas från smuts och skräp, varefter du kan montera pressen och börja arbeta.

Rekommenderad: