Stöd För Druvor (23 Bilder): Hur Man Korrekt Knyter Den Till Spaljén? Hur Gör Man Ett Stöd För Vilda Och Andra Druvor Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Stöd För Druvor (23 Bilder): Hur Man Korrekt Knyter Den Till Spaljén? Hur Gör Man Ett Stöd För Vilda Och Andra Druvor Med Egna Händer?

Video: Stöd För Druvor (23 Bilder): Hur Man Korrekt Knyter Den Till Spaljén? Hur Gör Man Ett Stöd För Vilda Och Andra Druvor Med Egna Händer?
Video: How To Build A Grape Vine Support Trellis. The MOST Popular Type. 2024, April
Stöd För Druvor (23 Bilder): Hur Man Korrekt Knyter Den Till Spaljén? Hur Gör Man Ett Stöd För Vilda Och Andra Druvor Med Egna Händer?
Stöd För Druvor (23 Bilder): Hur Man Korrekt Knyter Den Till Spaljén? Hur Gör Man Ett Stöd För Vilda Och Andra Druvor Med Egna Händer?
Anonim

Druvor är en av de mest eftertraktade växterna bland trädgårdsmästare som kräver stöd. Det är värt att överväga mer detaljerat vad det är till för, vilka typer av stöd som utmärks och hur man monterar strukturen med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Vinstockens särart är bristen på en stark stjälk, som inte tillåter den att växa vertikalt av sig själv. Druvan behöver stöd, som kan tillhandahållas av speciella strukturer . Dessutom förhindrar spaljéerna att ruttna plantans klasar, som under sin egen vikt tenderar att falla till marken. Slutligen ökar spaljéns uppvärmning av växterna och låter solens strålar nå även de mest stängda skotten.

Viktiga fördelar med druvstödet:

  • spara trädgårdsutrymme genom att rikta vinstocken uppåt;
  • förbättra kvaliteten på lövbelysningen, påskynda vinstockens fotosyntes och öka avkastningen;
  • förbättring av fruktens egenskaper, vilket uppnås på grund av enhetlig exponering av solljus för druvklasarna.

Dessutom ger designen tidig ventilation av växterna, vilket har en positiv effekt på vinstockens immunitet och förhindrar risken för spridning av sjukdomar.

Bild
Bild

Översikt av arter

Under de två första tillväxtåren är vinstocken fäst vid insatserna och placerar dem bredvid plantorna. Rep dras mellan de små stolparna, längs vilka druvorna börjar krulla uppåt. Ibland, istället för rep, finns det en tråd eller snören gjorda av nylontyg.

Efter de första två till tre åren blir det dock nödvändigt att installera en pålitlig spaljé, som kommer att fungera som ett effektivt stöd för druvorna, stärka plantans hälsa och öka fruktens kvalitet. Idag finns det flera typer av gobelänger, de viktigaste bör övervägas mer detaljerat.

Bild
Bild

Halv båge

Det mest populära alternativet för stöd, vars nackdel är höga kostnader och höga arbetskostnader . I grund och botten är sådana strukturer installerade för odling av olika druvsorter, inklusive vilda.

Det rekommenderas att föredra sådana strukturer om du planerar att odla enradiga vinstockar eller ordna ett ovanligt rekreationsområde nära huset, ett lusthus.

Den halvbågade strukturen kommer att dekorera alla landskap och fungera som en dekorativ baldakin som skyddar mot solens strålar . Vissa modeller har ett plastskydd på ovansidan, vilket gör sittgruppen bekvämare och förhindrar att regn kommer in.

Bild
Bild

Rak kolumn

Ett enkelt alternativ för en struktur som kan monteras för hand. Kolonnstöd för druvor är ett system med flera kolumner installerade vertikalt, mellan vilka är sträckta:

  • fiskelinje;
  • metall tråd;
  • kablar.

Ett minimiavstånd på 40 cm hålls mellan de gångjärniga materialen. Columnar trellis är dessutom uppdelade i:

  • singel (även kallad enkelplan), detta är ett vanligt alternativ;
  • dubbel (två-plan), främst för odling av betydande mängder druvor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis är spaljéer gjorda av fyrkantiga stålrör eller hörn med hyllor från 40 till 70 mm. Ibland används kanaler med en bredd på 40 mm eller mer för att installera stöd. Vid låg belastning ges trästänger, vars yta är behandlad med ruttningsfria föreningar.

Den bästa lösningen för bärkonstruktionen är stålpelare . Ett avstånd på 2-2,5 meter upprätthålls mellan dem. Stödens maximala höjd når 2,3 meter och diametern överstiger inte 6 cm.

Ett särdrag hos tvåfiliga spaljéer övervägs V-formad grävning av pelare med efterföljande cementering.

En sådan konstruktiv lösning ökar tillförlitligheten och stabiliteten hos stöden, därför är det viktigt att noggrant mäta avståndet mellan raderna innan du häller grundstödet.

Bild
Bild

Välvd

Ett alternativ för att ordna en mysig innergård, där det kommer att vara trevligt att träffas med din familj eller vänner. Att plantera en vingård nära bågarna gör det möjligt att organisera rekreations- och promenadområden. Det finns två alternativ för att utföra en välvd struktur:

  • pelare med låda, betongade i marken;
  • böjda metallrör, betongade i marken.

Det andra alternativet är mer populärt, eftersom det ser mer attraktivt ut och inte kräver mycket ansträngning under installationen. Välvda stöd är främst dekorativa strukturer, därför är de vanligare i de södra regionerna.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Först måste du välja materialet från vilket stödet kommer att göras. För att skapa en spaljé används metall, trä eller plast. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar.

Trästöd

Dekorativa ställningar är populära bland trädgårdsmästare. Nackdelen är en kort livslängd, bokstavligen om 5-7 år blir träpelarna oanvändbara och börjar ruttna i marken. Fördelarna med stöd inkluderar:

  • miljövänlighet;
  • tillgänglighet;
  • enkel installation;
  • dekorativitet.

Trästolpar är billiga, vilket också gör dem populära. Bland nackdelarna är känslighet för sönderfall och mögel, vilket snabbt förstör basen och sedan hela strukturen. För att förhindra för tidigt åldrande av pelarna är det nödvändigt att genomföra en skyddande ytbehandling varje år.

För att skapa stöd bör företräde ges till hårda arter: ek, ask eller kastanj. Innan installationen måste du bearbeta den nedre delen av stödet genom att blötlägga det i en 5% lösning av kopparsulfat.

Bild
Bild

Metall

Stålstöd är det mest hållbara alternativet, som kännetecknas av hög hållfasthet och strukturell stabilitet … För konstruktion av spaljéer används vanligtvis stålrör, vars innerdiameter inte överstiger 6 cm. Vid utformning av framtida strukturer är det nödvändigt att ta hänsyn till att de extrema pelarna kommer att ta huvudbelastningen, därför bör deras diameter vara större än mellanstrukturerna.

Fördelar med metallstöd:

  • lång livslängd;
  • motståndskraft mot höga belastningar;
  • ingen deformation även i starka vindar.

Nackdelarna inkluderar behovet av att använda en svetsmaskin för att montera även en enkel design . Varje femte år krävs också ytbehandling med korrosionsskyddande föreningar.

De höga kostnaderna och komplexiteten i tillverkningen gör metallstöd mindre efterfrågade bland trädgårdsmästare. Det blir svårt för en person att montera pelarna för hand. Därför bör företräde för sådana konstruktioner ges om det finns assistenter.

Bild
Bild

Plast

Nyligen har tillverkning av stöd från plaströr blivit populär. De främsta fördelarna med strukturerna:

  • lång livslängd;
  • motståndskraft mot extrema temperaturer, nederbörd och andra negativa faktorer;
  • tillgänglighet;
  • enkelhet och snabbhet i installationen.

För att installera stöden behöver du ett speciellt lödkolv, som bäst lämnas till en erfaren användare. Nackdelen med plaststolpar är att de inte är lämpliga för höga vingårdar, som kan böja rör med sin massa.

För enheten med tvärgående rader dras en koppar- eller aluminiumtråd 3-4 mm tjock mellan plaststödet. Även populära på marknaden är gobelänger av glasfiberarmering.

Billigt och prisvärt material tål inte bara tunga belastningar och uppvisar utmärkt korrosionsbeständighet, utan tjänar också länge och utför en dekorativ funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

För självinstallation är enplans spaljéer mer lämpliga. Sådana strukturer är lätta att tillverka och kräver ingen speciell utrustning för installation. Det är värt att överväga egenskaperna hos konstruktionen av stöd, beroende på det valda materialet.

Innan du monterar den första delen av träspaljéer är det nödvändigt att förbereda:

  • trästolpar - 4 bitar;
  • tråd - 15 meter;
  • tvärbalkar - 4 stycken, 400-500 mm vardera;
  • cement-sandblandning.

Montering av trästöd för druvor utförs enligt följande schema

  1. Först gräver de hål för framtida stöd, vars diameter sammanfaller med pelarnas stöd, och djupet når 80 cm. Avståndet mellan hålen är 40-50 cm.
  2. Sand hälls på botten av urtagningarna, skikttjockleken är 20 cm.
  3. I basen av pelarna är draglager installerade för att öka konstruktionens stabilitet.
  4. Därefter placeras pelare och fundamentet cementeras med en höghållfast förening.
  5. Tvärstänger är installerade i de övre och nedre delarna, vilket håller strukturen.
  6. Hål för tråd finns i stolparna. Den första tvärraden löper 40 cm över marknivå. Mellan raderna, 45-50 cm ytterligare reträtt.
Bild
Bild

I slutet är den sista raden av tråd bunden 5 cm från den övre tvärstången. I detta skede är installationen klar. Det är viktigt att behandla deras yta innan du installerar träspaljéer för att förhindra förfall.

Plaströr är perfekta för enkelplanstöd. Schemat är detsamma som vid installation av trästolpar. Ytterligare rekommendationer:

  • för att öka konstruktionens täthet är det värt att ansluta stolparna till den övre tvärstången med hörn för plaströr;
  • infästning görs bäst med lim eller självgängande skruvar;
  • förstärkning installerad i groparna under fundamentet kommer att bidra till att göra strukturen mer hållbar.

Trädgårdsmästare avråder från att göra för höga plaststöd. Annars krävs en trappstege för skörd.

Bild
Bild

Installationen av ett stöd med två plan förtjänar särskild uppmärksamhet. Denna design sticker ut för sina styrkaegenskaper och långa livslängd. För montering av spaljéerna används främst metallrör.

Material för att skapa ett stöd med två plan:

  • stålrör - 4 stycken med en diameter på upp till 50 cm och en längd på 2-2,5 m;
  • metallhoppare - 2 stycken med en längd av 1, 3 m;
  • horisontella stöd - 2 stycken, 2-3 m långa;
  • tråd - 1 spole 30 mm tjock;
  • krossad sten eller små stenar;
  • cement-sandblandning.

Du behöver också en svetsmaskin. Monteringsschemat för strukturen är enkelt:

  1. Först görs gropar 80 cm djupa i marken.
  2. Därefter svetsas två trianglar från rören, som kommer att fungera som ändstöd.
  3. Trianglarna drivs in i de förberedda spåren med en nedåtgående vinkel.
  4. Groparna är täckta med liten sten eller krossad sten, och sedan tampas lagren försiktigt.
  5. Basen hälls med cement och blandningen får stelna och stelna.
  6. Därefter ansluts trianglarna med horisontella hoppare och den första trådraden svetsas till stödet. Monteringshöjden bör inte vara mindre än 20 cm från markytan.
  7. Nästa rad placeras på en höjd av 30 cm från den första; ett avstånd på 40 cm hålls mellan resten.
Bild
Bild

Det är bäst att inte göra fjäderbenen för höga, trots att de tål tung belastning . När strukturen är klar återstår att binda druvorna till spaljén.

När du organiserar ett stöd för druvor måste varje detalj noggrant övervägas. Låt oss ta en titt på vanliga misstag.

  1. Ett felaktigt organiserat utrymme där vingårdar växer tillsammans med träd eller andra växter. Yttre vegetation skapar onödig skugga, på grund av vilken vinstocken dör.
  2. Litet avstånd mellan raderna, vilket gör det obekvämt att hantera vinstocken. Dessutom lämnar trädgårdsmästare ofta för mycket utrymme mellan spaljéerna, vilket minskar platsens funktionalitet på grund av att druvorna växer.
  3. Fel val av stöd beroende på betyg. Till exempel är det bättre att använda tvåplaniga spaljéer för att knyta kraftiga vinstockar.
  4. Brist på ritningar för att säkerställa korrekt materialval och tillförlitlig installation av strukturen.
  5. Installation av höga stöd som är nästan omöjliga att underhålla: skörda eller klippa toppen av vinstockarna.
  6. Ingen förbehandling av material för att förlänga stödets livslängd. Så, till exempel, måste trä beläggas med speciella föreningar mot sönderfall och metall - mot rost.

Det är inte svårt att göra ett vackert stöd för vinstocken om du närmar dig processen noggrant

Det är viktigt att inte bara välja typ av stöd, utan också att bestämma material, förbereda ritningar.

Bild
Bild

Var ska man installera?

Druvstödet är en permanent struktur som gör att vinstockarna kan växa vertikalt. Med rätt val av plats för installation av spaljén kommer det att hålla länge och förbättra sortens egenskaper. Grundläggande installationsriktlinjer:

  1. stöd bör stå i väl upplysta områden;
  2. raderna i den framtida vingården bör gå från norr till söder;
  3. ett avstånd på 2 eller fler meter måste upprätthållas mellan raderna.

Det är möjligt att effektivt använda utrymmet även i ett litet område genom att plantera nära stöd från andra grödor. Grönsaker eller örter växer bra bredvid druvor

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur knyter man druvor korrekt?

Att binda vinstockarna på våren är ett obligatoriskt förfarande, vars behov uppstår när man odlar en växt. Detta är det enda sättet att säkerställa en korrekt tillväxt av vinstockarna och uppnå en utmärkt skörd. Att binda druvorna kräver extra omsorg, eftersom det alltid finns en risk att vinrankan bryts.

Trädgårdsmästare skiljer två typer av strumpeband

Torr … Designad för att knyta skott, på vilka frukter bildas, och ersättningsknuter. I början böjer vinstockarna försiktigt till den första trådraden, räknas från botten, och sedan styrs vinstocken horisontellt. Knutarna är fixerade på stöd, vilket gör att de kan växa nära den spända tråden som sätter riktningen.

Bild
Bild

Grön … För unga skott som enkelt kan knytas. Strumpebandet startas när druvorna når en höjd av 35-40 cm. Det vertikala strumpebandet gör att växten kan växa snabbare genom att öka mängden solljus. Det gröna strumpebandets särart är att det utförs flera gånger, så snart skotten når nästa nivå av tråden.

Bild
Bild

Innan proceduren utförs - oavsett typ - är det nödvändigt att beskära gamla och skadade skott så att växten inte slösar bort energi på svaga skott.

Ytterligare rekommendationer för att anlägga platsen med en vinstock

  1. För att få platsen att se välvårdad ut rekommenderas det att göra stöd av pålitliga och hållbara material … Det är bättre att föredra metallstolpar, vars yta är behandlad med korrosionsskyddande föreningar eller färg.
  2. Du kan bli av med det tomma utrymmet mellan stöden med ett plastnät som ersätter ful tråd … En växande vinstock är också knuten till den. Det speciella med denna lösning är enkel installation.
  3. Om du upptäcker skador på ögonen på vinstocken, bör du inte starta växtstrumpan .… Det är bättre att vänta på att vinstocken öppnar reserv- eller vilande knoppar, och först då tillgripa proceduren.

Stöden säkerställer inte bara en effektiv tillväxt av druvorna, utan hjälper också till att dekorera platsen och utrusta rekreationsområdet.

Rekommenderad: